Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Συγκίνηση: Εύζωνες κάνουν παρέλαση στο Σίδνεϊ τιμώντας την επέτειο για τη σφαγή των ANZAC

Η Ημέρα Anzac είναι αφιερωμένη σε όλους όσοι έπεσαν στη μάχη υπηρετώντας την πατρίδα τους στην Καλλίπολη - Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες νίκες των Οθωμανών στον Πρώτο Παγκόσμιο
Στις 25 Απριλίου εορτάστηκε η Ημέρα των ANZAC στην Αυστραλία αλλά και στην Καλλίπολη. Οι εορτασμοί γίνονται κάθε χρόνο εις μνήμη των πεσόντων του σώματος των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Australian and New Zealand Army Corps – ANZAC).
Στις 25 Απριλίου του 1915, 15.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες που δεν είχαν στρατιωτική πείρα ή εκπαίδευση, κατόπιν διαταγής των Άγγλων αξιωματικών τους, αποβιβάστηκαν στις ακτές της Καλλίπολης στα Δαρδανέλια, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στόχος τους να καταλάβουν τα Στενά και να επιτρέψουν στους Ρώσους συμμάχους τους να περάσουν με τα πλοία τους τον Ελλήσποντο.
Οι επιχειρήσεις κράτησαν έως τον Ιανουάριο του 1916 και απέτυχαν. 2.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί σκοτώθηκαν την 25η Απριλίου στην Καλλίπολη, ενώ ακόμη 11.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί σκοτώθηκαν τους επόμενους μήνες στις μάχες με τους Τούρκους.

Η σφαγή αυτή ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας στην Αυστραλία και να δημιουργηθεί τελικά το Αυστραλιανό έθνος. Από το 1901 οι βρετανικές αποικίες της Αυστραλίας είχαν ενωθεί και είχαν δημιουργήσει το ομόσπονδο αυστραλιανό κράτος, το οποίο όμως, δεν είχε συνοχή.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην απόβαση της Καλλίπολης πήραν μέρος και 12 ελληνοαυστραλοί. Στις εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου παίρνει μέρος και η ελληνική κοινότητα των ομογενών της Αυστραλίας, όπως έγινε και φέτος.
Στους εορτασμούς του Σίδνεϊ παρέλασαν στην παραλία Bondi, και Έλληνες Εύζωνες, σε κλίμα συγκίνησης.

Τις παρακάτω φωτογραφίες και το βίντεο παραχώρησε στο News 24/7 η Betty Staikos:


Πηγή: 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου