Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Ο Τσίπρας «έκλεισε» τη συμφωνία για «Gorna Makedonija»

Σε μια άτυπη προαναγγελία του ονόματος της FYROM, προχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των '27'.

Απαντώντας σε δημοσιογράφο της της γείτονος χώρας, η οποία και συστήθηκε ως εργαζόμενη στο πρακτορείο της Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός σχολίασε:

«Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση. Νομίζω ότι αυτό δεν ισχύει για την άλλη πλευρά. Είμαστε εκεί γιατί το θέλουμε κι όχι γιατί μας πιέζουν».

Έδειξε δε την προτίμησή του στο όνομα «GORNAMAKEDONIΑ» όταν δημοσιογράφος από την ΠΓΔΜ υπέβαλε το ερώτημά της, ο Ελληνας πρωθυπουργός της είπε: «Εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija».

Πρόσθεσε μάλιστα: «Και αυτό έχει μία αξία να το δείτε όλοι σας διότι κάποιοι νομίζουν ότι πάμε να δώσουμε εμείς ένα όνομα το οποίο εδώ το χρησιμοποιούν πάνω από μία 25ετία, να μην πω μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Πριν απαντήσει στα ερωτήματα της σκοπιανής δημοσιογράφου, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε πάντως να... μετριάσει κάπως τις εντυπώσεις: «Ή εν πάσει περιπτώσει οποιοδήποτε άλλο όνομα από κοινού συμφωνήσουμε. Δεν προκρίνω το Gorna. Μπορεί να συμφωνήσουν οι ΥΠΕΞ κάτι άλλο».

ΝΔ για Τσίπρα»: Να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του



Η σχετική αναφορά του πρωθουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με τη σημερινή ασόβαρη απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας σε Σκοπιανή δημοσιογράφο, ευχόμενος την επόμενη φορά που θα συναντηθούν να εκπροσωπεί την Γκόρνα Μακεδονία, επιβεβαιώνεται δυστυχώς πόσο ανεύθυνα και επιπόλαια χειρίζεται ο ίδιος και η Κυβέρνησή του τα εθνικά μας θέματα.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν νοείται καμία συζήτηση για το όνομα της γείτονος, χωρίς την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της και την απάλειψη κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού εκ μέρους της».

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/tsipras-efchome-na-sistineste-os-ekprosopos-tis-gorna-makedonija

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου