3 Ιανουαρίου 2018
Επαμεινώνδα Ε. Πανά,
συντ. Καθηγητή
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ελλάδα – Βαλκάνια
Αύγουστος 2018: Σημαντικός μήνας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού θα λήξει το πρόγραμμα χρηματοδότησης και είναι λογικό η κυβέρνηση να αρχίσει να αναδεικνύει ως πρώτο πολιτικό γεγονός την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.
Δυστυχώς όμως, το γεγονός αυτό δε σημαίνει ότι το Μνημονιακό καθεστώς αυτόματα θα πάψει να υφίσταται. Ούτε επίσης σημαίνει ότι η χώρα θα επανέλθει στην προ Μνημονιακή κατάσταση του 2009. Έξοδος στις αγορές δε συνεπάγεται και έξοδο από την εποπτεία και την επιτήρηση της χώρας από τον ξένο παράγοντα. Η εποπτεία θα συνεχίζεται ακόμα και αν επιτυγχάνει η χώρα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και πάνω από 2% έως το 2060!!!
Πρέπει επίσης να γίνει ξεκάθαρο ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σημαίνουν συνέχεια της λιτότητας. Κάθε πλεόνασμα προϋποθέτει «στύψιμο του ιδρώτα» και αίμα της ελληνικής κοινωνίας. Έτσι, για το 2018 προβλέπεται θα συνεχίσουν να διατηρούνται οι ακόλουθες συνθήκες:
- Η κοινωνία θα εξακολουθεί να ζει κάτω από συνθήκες φόβου, θυμού και βουβής οργής
- Τα Capital Controls θα συνεχίσουν με αποτέλεσμα να μην υπάρξει πραγματική ανάπτυξη
- Η μεσαία τάξη θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, ενώ ταυτόχρονα δεν θα μπορεί να αποταμιεύει. Χωρίς αποταμίευση όμως δυσκολεύεται και κάθε αναπτυξιακή διαδικασία
- Οι πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν και τελικά και ο τελευταίος οικογενειακός πλούτος θα περάσει σε ξένα χέρια
- Η ροή μη νόμιμων μεταναστών θα συνεχίζεται και το 2018
- Ιδιαίτερο ρόλο θα παίζουν και το 2018 τα γεωπολιτικά ζητήματα στα Βαλκάνια και Τουρκία.
- Είναι πολύ πιθανή η συμμετοχή των ξένων στην αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της χώρας.
Παρά το γεγονός όλων αυτών των προβλημάτων ο ξένος παράγοντας (οι θεσμοί, ΔΝΤ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ισραήλ) ενδέχεται να κάνει «εκλογικά» δωράκια προς τον Τσίπρα, το μακροβιότερο μνημονιακό πρωθυπουργό της χώρας και τον αποτελεσματικότερο ως προς τον ξένο παράγοντα. Άλλωστε, στον προϋπολογισμό του 2018 υπάρχουν εκλογικά δώρα που ενδέχεται να βελτιώσουν τη δημοφιλία του. Εκλογικά δωράκια (διανομή κοινωνικού μερίσματος «κούρεμα» δανείων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, μαζικοί διορισμοί, αυθαίρετα νομιμοποιούνται κλπ) με ανοχή του ξένου παράγοντα). Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2018 με μεγάλη πιθανότητα την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2018 με τυμπανοκρουσίες “success story” της πρώτη φορά Αριστεράς.
Επειδή ενδέχεται να μη φθάνουν τα εκλογικά δωράκια για να αυξήσουν τη δημοφιλία του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση ενδέχεται να φέρει νέο εκλογικό νόμο ώστε να εμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης από την ΝΔ.
Αυτά τα «Εκλογικά Δωράκια» σε συνδυασμό με αρκετό πολιτικό χρόνο δίνουν την ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ να βελτιώσει τα δημοσκοπικά του ποσοστά που τελικά πιθανότατα να διαμορφωθούν μεταξύ 20% και 24% χωρίς όμως να κατορθώσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ, εφόσον δεν συμβεί κάτι το απρόβλεπτο.
Φυσικά, η ΝΔ δε θα εμφανιστεί ως αντιμνημονιακό κόμμα. Όμως και αυτή με τα σημερινά δεδομένα, έστω και αν αυτή τη στιγμή εμφανίζει διαφορά 10 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ δε σαγηνεύει την ελληνική κοινωνία. Η ΝΔ δεν έχει αυτή τη στιγμή έναν έντονα ελκυστικό πολιτικό λόγο και δεν έχει καταφέρει να επιβάλει τη καθημερινή πολιτική ατζέντα ώστε να πλησιάσει το ποσοστό της αυτοδυναμίας 35%. Ενδέχεται τελικά το 2018 να αναδειχθεί δημοσκοπικά ο «κανένας» με 40%.
- Οι συζητήσεις για την ονομασία της FYROM θα εντατικοποιηθούν εντός του 2018. Σύμφωνα με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Νίμιτς, η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής, ενώ η Ουάσιγκτον θα πιέζει για τη διαμόρφωση κάποιας προοπτικής βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών χωρών. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο του 2018. Γενικά, θα υπάρξει μια έντονη κινητικότητα μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων με αφορμή την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκία.
Ευρώπη
Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι τα σημάδια της κρίσης του 2008 στην Ευρώπη εξακολουθούν να παραμένουν γιατί η μικρή αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 1% και 2% δεν σημαίνει ότι θεραπεύτηκαν τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης. Εκτός όμως από τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης θα το έτος 2018 ενδέχεται να εμφανίσει κρίση εμπιστοσύνης, αύξηση των ποσοστών των λαϊκιστικών κομμάτων, ροή μη νόμιμης μετανάστευσης, αύξηση των αποσχιστικών τάσεων και συρρίκνωση της μεσαίας τάξης.
Η μεσαία τάξη στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχει πλέον χάσει την εμπιστοσύνη της σε εκείνους που διαχειρίζονται την οικονομία και υποβαθμίζουν την ύπαρξη των πολιτισμικών δεδομένων και των έντονων ανισοτήτων. Στη δυτική Ευρώπη το πλουσιότερο 1% «καρπώθηκε» όσο και το φτωχότερο 51%.
Αυτό το συγκλονιστικό στοιχείο αναδεικνύει επίσης ότι στην Ευρώπη ενδιαφέρονται δήθεν μόνο για την ανάπτυξη ενώ επιμελώς αποκρύπτονται άλλα σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην ευημερία των πολιτών.
Ορθά ο Walter Scheidel στο έργο του «The Great Leveler» υποστηρίζει ότι η ισχύς δημιουργεί πλούτο και ο πλούτος δημιουργεί ισχύ. Ζούμε σε μία εποχή διαρκούς αύξησης της ανισότητας η οποία είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί το 2018.
Η αύξηση της ανισότητας ως εκ τούτου, αναμένεται ότι θα αυξήσει την πλουτοκρατία, η οποία με τη σειρά της ασφαλώς θα επηρεάσει και την ποιότητα της δημοκρατίας. Τι μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ ισχύος και πλούτου; Σύμφωνα με τον W. Scheidel, οι τέσσερις καβαλάρηδες της καταστροφής είναι: Ο Πόλεμος, η Επανάσταση, η Πανούκλα και ο Λιμός.
Ένα άλλο πρόβλημα της Ευρώπης του 2018 θα είναι αυτό της ροής της μη νόμιμης μετανάστευσης. Ήδη στους κόλπους της Ευρώπης έχουν αρχίσει οι διαφωνίες όσον αφορά τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την κατανομή «των προσφύγων» μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες της ομάδας του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία) έχουν ήδη εκφράσει τις διαφωνίες τους και εμφανίστηκαν ενωμένες και αποφασισμένες να μην υπακούσουν στις αποφάσεις της πλειοψηφίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην δεχθούν ούτε έναν πρόσφυγα στα εδάφη τους.
Τα εθνικιστικά, πατριωτικά ή ακροδεξιά κόμματα θα συνεχίσουν να αυξάνουν την πολιτική τους δύναμη και να προκαλούν τη γερασμένη Ευρώπη. Αυτό το γεγονός έχει επιστρατεύσει τα κόμματα της καθεστηκυίας τάξης που ευθύνονται για τη κρίση, να κρούουν τον κώδωνα του «κινδύνου» από την ακροδεξιά «απειλή». Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική: Φανερό παράδειγμα αποτελεί η νέα συγκυβέρνηση της Αυστρίας μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και του Ακροδεξιού Κόμματος του Χάνς Κρίστιαν Στράχε. Η νέα αυστριακή κυβέρνηση θα προσχωρήσει στην ομάδα Βίζεγκραντ ταυτιζόμενη πλήρως ως προς το προσφυγικό.
Η ΕΕ δεν εμφανίζει κάποια εναλλακτική πολιτική που να εμποδίσει τη νέα συγκυβέρνηση της Αυστρίας. Μάλιστα τον Ιούλιο του 2018 η Αυστρία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και θα πραγματοποιήσει μία σύνοδο κορυφής με θέμα τη Μετανάστευση.
Μέση Ανατολή
Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ν. Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δημιούργησε τις σχετικές αντιδράσεις του Αραβικού κόσμου. Ο ΙρανόςΠρόεδρος Χασάν Ροχανί χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως «κίνηση απελπισίας και αδυναμίας, γιατί τα χέρια των ΗΠΑ είναι δεμένα και δεν μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους». Από την άλλη μεριά ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ «βυθίζουν την περιοχή και τον κόσμο σε μία φωτιά χωρίς τέλος εν όψει» και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή «θα εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις».
Στη Μέση Ανατολή θα πρέπει κάποιος να αναζητήσει τους λόγους που οδήγησαν τον Τραμπ να ανακηρύξει πρωτεύουσα του Ισραήλ τα Ιεροσόλυμα. Ενδέχεται η απόφασή του να είναι στο χώρο του απρόβλεπτου, κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Τραμπ.
Από την άλλη μεριά δεν φαίνεται η ενέργεια αυτή του Τραμπ να αποτελέσει τον βασικό λόγο να παρατηρήσουμε το 2018 διάφορες αντιδράσεις των Αραβικών Χωρών. Ποιός είναι ο λόγος αυτής της στάσης των Αραβικών Χωρών μπροστά στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα για τους Άραβες και τους Μωαμεθανούς; Ο Αραβικός κόσμος δεν είναι ενιαίος όπως πριν το 2011. Αντίθετα έχουν διαιρεθεί σε διάφορες ξένες μεταξύ τους ομάδες αδυνατίζοντας σημαντικά την ενότητά τους. Έτσι, χρειάζονται οι Αραβικές χώρες χρόνο για να καταλάβουν τη νέα πραγματικότητα. Η νέα πραγματικότητα πέραν της Ιερουσαλήμ είναι οι νέες συμμαχίες και αντιπαλότητες όπως αυτές μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Οι αντιθέσεις πιθανόν να δημιουργήσουν εντάσεις σε ένα τοπίο με ισχυρές αντίπαλες συμμαχίες στον Αραβικό Κόσμο και με την Τουρκία να συμμετέχει. Έτσι δεν είναι απίθανο στην περιοχή ένας πόλεμος ή τοπικές συγκρούσεις. Μήπως ο Τραμπ επιδιώκει ένα πόλεμο στην δοκιμαζόμενη Μέση Ανατολή;
Εκλογές 2018
Πέρα από τις πιθανές εκλογές στην Ελλάδα το 2018, σε διάφορα κράτη της γης έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν εκλογές (βλ. Πίνακα 1).
Στην Ιταλία τον Μάιο του 2018 θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές με το Λαϊκίστικο κόμμα του Π. Γκρίλο να έχει αυξήσει τα ποσοστά του σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Πίνακας 1: Εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2018.
Από όλες τις εκλογές του 2018 η σημαντικότερη είναι αυτή της Ρωσίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Μαρτίου 2018 θα διεκδικήσει άλλη μία θητεία στον προεδρικό θώκο. Μετά από 3 συνεχείς θητείες ως Πρόεδρος (2000-2008, 2012-2018), σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η δημοφιλία του ξεπερνά το 70% και θεωρείται ότι θα εξασφαλίσει άλλη μία προεδρική θητεία. Μία από τις πολιτικές του ενέργειες είναι η εφαρμογή στην πράξη της σεισάχθειας. Ο ίδιος εξήγγειλε την παραγραφή των χρεών προς το Δημόσιο 50 εκατομμυρίων ψηφοφόρων !!!
Η παραγραφή των χρεών αφορούν απλήρωτους φόρους που φθάνουν στο ύψος του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η σεισάχθεια αφορά το 45% των Ρώσων ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Πούτιν, στόχος της νέας του θητείας είναι να δημιουργηθεί ένα νέο υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης ώστε να καταπολεμηθεί η φτώχεια που δυναστεύει το 14% του πληθυσμού.
Ο μόνος ισχυρός αντίπαλος του Πούτιν στις εκλογές της 18ης Μαρίου 2018 είναι το ποσοστό αποχής. Το ζήτημα εδώ δεν είναι ποιός θα αναδειχθεί νικητής των εκλογών αλλά σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Νικολάι Πετρώφ: «Το ερώτημα δεν είναι ποιόν θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι για να ηγηθεί της χώρας τα επόμενα έξι χρόνια αλλά κατά πόσον, πότε και πώς θα παραδώσει την εξουσία σε ένα διάδοχο».
Παγκόσμιο Κύπελλο 2018
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί στη Ρωσία την χρονική περίοδο από 14 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου 2018. Στους 8 ομίλους συμπεριλαμβάνονται αναλυτικά οι χώρες:
Πρώτος Όμιλος: Ρωσία, Σ. Αραβία, Αίγυπτος, Ουρουγουάη
Δεύτερος Όμιλος: Πορτογαλία, Ισπανία, Μαρόκο, Ιράν
Τρίτος Όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Περού, Δανία
Τέταρτος Όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία
Πέμπτος Όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία
Έκτος Όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Σουηδία, Νότιος Κορέα
Έβδομος Όμιλος: Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία, Αγγλία
Όγδοος Όμιλος: Πολωνία, Σενεγάλη, Κολομβία, Ιαπωνία
Ποια είναι η αρχική πρόβλεψη των ομάδων που θα προκριθούν από κάθε όμιλο για την επόμενη φάση;
Οι προβλέψεις μας είναι:
Από τον πρώτο όμιλο: Ρωσία, Ουρουγουάη
Από τον δεύτερο όμιλο: Ισπανία, Πορτογαλία
Από τον τρίτο όμιλο: Γαλλία, Δανία
Από τον τέταρτο όμιλο: Αργεντινή, Κροατία
Από τον πέμπτο όμιλο: Βραζιλία, Σερβία
Από τον έκτο όμιλο: Γερμανία, Μεξικό
Από τον έβδομο όμιλο: Βέλγιο, Αγγλία
Από τον όγδοο όμιλο: Κολομβία, Ιαπωνία
Η στοιχηματικές εταιρείες αυτή τη στιγμή εκτιμούν ότι η Γερμανία θα κατακτήσει το τρόπαιο του παγκοσμίου κυπέλλου 2018.
Τι θα γίνει με τον Χρυσό και τον Μαύρο Χρυσό το 2018;
Η σχέση μεταξύ χρυσού και πετρελαίου (μαύρου χρυσού) είναι μια συμβιωτική σχέση: πραγματικό χρήμα προς πραγματική ενέργεια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της CIBC World Markets το 2018 θα είναι η χρονιά του ασημιού του οποίου η τιμή θα κυμανθεί μεταξύ 17 και 18 δολαρίων ανά ουγκιά, ενώ η τιμή του χρυσού δε θα έχει σημαντικές διακυμάνσεις και θα κυμαίνεται μεταξύ 1.250,00 και 1.275,00 δολαρίων ανά ουγκιά. Ο λόγος της τιμής του χρυσού προς την τιμή του ασημιού είναι 78,34 που πρακτικά σημαίνει ότι χρειάζεται κάποιος περισσότερο από 78 ουγκιές ασημιού για να αγοράσει μία ουγκιά χρυσού.
Τι αναμένεται να γίνει με το πετρέλαιο το 2018;
Τον Νοέμβριο του 2016 τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή του μαύρου χρυσού στα 32,5 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα. Οι εκτιμητές της αγοράς πετρελαίου θεωρούν ότι ο ΟΠΕΚ δε θα ξεπεράσει τα 32,8 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα και το 2018. Οι προβλέψεις της τιμής του πετρελαίου εξαρτώνται από την αλληλεπίδραση της προσφοράς και της ζήτησης στις διεθνείς αγορές. Για το 2018 προβλέπεται ότι η τιμή του Brent πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα 54,1 δολάρια ανά βαρέλι.
Η σύγκριση ανάμεσα στο πετρέλαιο και τον χρυσό στην πράξη δείχνει σύγκριση της τιμής μιας συγκεκριμένης ποσότητας πετρελαίου με μια ουγκιά χρυσού. Από το 1946 μέχρι το 2014, κατά μέσο όρο, με μια ουγκιά χρυσού αγοράζονται περισσότερα από 14.83 βαρέλια πετρελαίου περίπου. Έτσι, αν με μια ουγκιά χρυσού αγοράσουμε περισσότερα από 14.83 βαρέλια πετρελαίου, τότε το πετρέλαιο είναι φθηνότερο, ή αλλιώς σημαίνει ότι ο χρυσός είναι ακριβότερος.
Αντίστροφα, αν με μια ουγκιά χρυσό αγοράζουμε λιγότερα από 14.83 βαρέλια, τότε το πετρέλαιο είναι ακριβό, ή ο χρυσός είναι φθηνός. Ειδικότερα, για το 2018 αναμένεται ότι με μια ουγκιά χρυσού θα αγοράζονται περισσότερα από 23 βαρέλια πετρελαίου που σημαίνει ότι το πετρέλαιο το 2018 θα είναι φθηνότερο από τον χρυσό.
Η ξέφρενη πορεία του Bitcoin
Όσον αφορά στο «ηλεκτρονικό νόμισμα» Bitcoin, όποιος είχε επενδύσει το 2011 χίλια δολάρια, σήμερα έχει ως απόδοση της επένδυσής του 18 χιλιάδες δολάρια!!! Σημειώνεται ότι το Bitcoin δεν έχει «εσωτερική αξία», όπως είναι το ασήμι και ο χρυσός, αλλά ούτε υπάρχει επίσης κάποια Τράπεζα που να ρυθμίζει την κυκλοφορία του και να εγγυάται την ισοτιμία του. Είναι φανερό ότι το ασήμι και ο χρυσός μπορούν να ανταγωνισθούν το κρυπτονόμισμα Bitcoin.
Το Bitcoin είναι ένα «ιδεατό» και άυλο νόμισμα που δεν συνδέεται με την εγγύηση κάποιας Τράπεζας.
Προφανώς η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον χρυσό και το κρυπτονόμισμα Bitcoin είναι ότι ο χρυσός είναι ένα πολύτιμο μέταλλο, ενώ το Bitcoin είναι ένα ψηφιακά κατασκευασμένο κρυπτονόμισμα. Αν ανατρέξουμε στην ιστορία πάντοτε ο χρυσός αποτελούσε ένα στρατηγικό πόρο και συγχρόνως μια στρατηγική συνιστώσα του χαρτοφυλακίου των επενδυτών.
Σύμφωνα με τη Wall Street τα ψηφιακά νομίσματα μεταξύ των οποίων και το Bitcoin, αναμένεται ότι θα διαταράξουν την παγκόσμια οικονομία με στόχο να αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής και γενικά των συναλλαγών.
Η έκθεση της Bank of America Merrill Lynch, στην οποία συμμετέχουν 203 fund managers, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 558 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκύπτει ότι το μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας έχει στρέψει την προσοχή του στο Bitcoin. Η ασύλληπτη άνοδος του ψηφιακού κρυπτονομίσματος οδηγεί το επενδυτικό κοινό σε περισσότερες τοποθετήσεις στο Bitcoin και το 2018.
Η ξέφρενη ανοδική πορεία του Bitcoin (βλέπε Γράφημα 1), παρά το γεγονός ότι αυτό έχει διχάσει επενδυτές και αναλυτές, υπολογίζεται ότι το 2018 θα ξεπεράσει τα 35 χιλιάδες δολάρια. Αυτή η εκθετικά ανοδική πορεία του Bitcoin όμως δε σημαίνει ότι θα παραμείνει σταθερή. Ενδέχεται να ακολουθήσει κάποια χρονική στιγμή πτώση που θα μετατρέψει αυτό το κρυπτονόμισμα πιθανόν σε μια «φούσκα».
Γράφημα 1: Ανέλιξη Κρυπτονομίσματος Bitcoin
Η κυκλοφορία των κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin, θέτει και άλλη μία διάσταση: αν είναι ο κόσμος εξίσου ελεύθερος στον χειρισμό των χρημάτων του, τις προτιμήσεις ενός ψηφιακού κρυπτονομίσματος όσο είναι πχ στην επιλογή της ιδεολογίας του.
Κύκλοι Πολέμων
Οι κύκλοι των πολέμων είναι υπαρκτοί και επιστημονικά τεκμηριωμένοι σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων 14 χιλιάδων πολέμων μέσα τα 5.000 χρόνια του πολιτισμού μας. Οι παγκόσμιες δραστηριότητες και ενέργειες εξαρτώνται από ένα πλήθος παραγόντων που μεταξύ τους αλληλοσυνδέονται όχι με μια γραμμική σχέση, αλλά με μία μη-γραμμική. Έτσι, οι κύκλοι πολέμων οφείλονται σε ένα σύνολο τάσεων. Βέβαια ακούγεται περίεργο να υπάρχουν κύκλοι πολέμων. Οι κύκλοι πολέμων είναι ακριβώς οι κύκλοι των ανθρώπινων διενέξεων ή αντιπαραθέσεων. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους να βρίσκονται σε κατάσταση σύγκρουσης. Η αξία να γνωρίζουμε αυτή την κατάσταση είναι σημαντική. Το Γράφημα 2 δείχνει τους κύκλους των πολέμων.
Γράφημα 2: Κύκλοι των πολέμων
Μελετώντας τους κύκλους πολέμων παρατηρούμε ότι το 2018 βρίσκεται ανάμεσα στα έτη 2014-2020, οπότε εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει ισχυρή ένταση (όχι κατ’ ανάγκην πόλεμος) μεταξύ κρατών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να αποφευχθεί και ένας πόλεμος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν μικρότερες οι πιθανότητες για την επίτευξη ειρηνικής συμβίωσης παγκοσμίως, και μια κατάσταση εντάσεων το 2018.
Ο Γκράχαμ, βετεράνος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή για τις Ένοπλες Δυνάμεις Γερουσίας, εκτιμά ότι οι πιθανότητες μιας προληπτικής επίθεσης είναι 30%, όμως σε περίπτωση που οι βορειοκορεάτες προβούν και σε άλλη πυρηνική δοκιμή, τότε οι πιθανότητες διαμορφώνονται στο 70% (!!). Από την άλλη πλευρά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ προειδοποίησε ότι οι απόπειρες να επιλυθεί στρατιωτικά η κρίση με τη Βόρειο Κορέα θα οδηγήσουν μόνο στην καταστροφή.
Ασφαλώς θα πρέπει να παρατηρούμε τη κατάσταση της Β. Κορέας όχι σύμφωνα με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του κατεστημένου, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και άλλη μία παράμετρο: Μήπως ο πόλεμος με τη Βόρεια Κορέα βρίσκεται μέσα στα ενδιαφέροντα και στα σχέδια της Παγκόσμιας Νέας Τάξης Πραγμάτων; Δηλαδή, πίσω από τον πιθανό πόλεμο με τη Βόρειο Κορέα με βάση τις περιπτώσεις που προηγήθηκαν του Ιράκ και της Αραβικής Άνοιξης.
Εξάλλου, σύμφωνα με τη νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, η Ρωσία και η Κίνα θεωρούνται χώρες που αμφισβητούν το παγκόσμιο status quo. Έτσι, οι άμεσες απειλές για την αμερικανική ασφάλεια επικεντρώνονται τώρα στη Β. Κορέα, στο Ιράν και σε εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις.ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2018 | Επαμεινώνδας Πανάς
Advertisements
ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2018 | Επαμεινώνδ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου