Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

H ελληνική παρουσία στο Πολυτεχνείο Ζυρίχης: Ένα σημαντικό βιβλίο του Γεώργιου Γκέκου


Βιβλίο: H ελληνική παρουσία στο Πολυτεχνείο Ζυρίχης Συγγραφέας: Γεώργιος Γκέκος Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε., Αθήνα, 2016, σελ.60  Γλώσσα: γερμανική Του Αχιλλέα Παπαρσένου* 
Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης Γεώργιος Γκέκος παρουσιάζει το ιστορικό και την εξέλιξη της ελληνικής επιστημονικής παρουσίας στο ελβετικό Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο Ζυρίχης (ΕΤΗ), ένα πανεπιστημικό ίδρυμα παγκόσμιας φήμης, που ιδρύθηκε το 1855 και καυχάται για τα 21 βραβεία Νομπέλ, με τα οποία έχουν τιμηθεί καθηγητές του. Λίγοι Ελληνες, που δεν ξεπερνούσαν τα 20 άτομα τον χρόνο , κυρίως απόγονοι ευπόρων οικογενειών, σπούδαζαν στη Ζυρίχη μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. 
Ο πρώτος Ελληνας φοιτητής εγγράφεται  στο ΕΤΗ το 1860, ενώ το 1875 ιδρύεται ο πρώτος Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών στη Ζυρίχη.  Σήμερα στη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας  φοιτούν  πάνω από 300 Ελληνες και Ελληνίδες , η συντριπτική πλειοψηφία τους στο ΕΤΗ , ενώ αξιόλογος είναι και ο αριθμός των ελληνικής καταγωγής  ερευνητών και καθηγητών , που διαπρέπουν εκεί. Παλαιότερα η ελληνική φοιτητική παρουσία στο ΕΤΗ έγινε γνωστή  μέσω του “Κύκλου της Ζυρίχης”, δηλαδή των  αποφοίτων του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης  στα τέλη του 19ου και στον 20ο αιώνα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ελληνικού κράτους σε τομείς- κλειδιά, όπως η βιομηχανία, τα δημόσια έργα, το σιδηροδρομικό δίκτυο, η ανώτατη εκπαίδευση και οι δημόσιες υπηρεσίες. Τα ονόματα του “Κύκλου” περιλαμβάνονται στην “Επετηρίδα των Φοιτησάντων Ελλήνων στο ΕΤΗ”, έργο του αποφοίτου του ΕΤΗ  βιομηχάνου Αλεξάνδρου Τσάτσου, που εκδόθηκε το 1978 και συμπληρώθηκε με προσθήκη το 1981. Το βιβλίο του Γ. Γκέκου, γραμμένο στα γερμανικά με τίτλο “Griechische Präsenz an der ETH Zürich” συνεχίζει την εργασία του Α. Τσάτσου. Απόφοιτος του ΕΤΗ με δίπλωμα στην ηλεκτρολογία και διδακτορικό στην κβαντική ηλεκτρονική, ο καταγόμενος απο το Βόλο συγγραφέας διακρίθηκε ως καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης μέχρι τη συνταξιοδότηση του το 2005 . 
Εκτοτε πέραν των  ευρωπαικών ερευνητικών προγραμμάτων η ιστορία αποτελεί μία από τις προσφιλείς ενασχολήσεις του και το 2014 είχε τη γενική επιμέλεια ενός  βιβλίου για τους «Ελληνες στη Ζυρίχη» από το 1950 μέχρι τις μέρες μας. Η  νέα μελέτη του, προιόν  εξονυχιστικής έρευνας σε αρχεία, επιστημονικές δημοσιεύσεις, μέσα κοινωνικής δίκτύωσης και από προσωπικές επαφές, τεκμηριώνει  την ελληνική επιστημονική παρουσία στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης την τελευταία 35ετία , από 1982 μέχρι 2016, δηλαδή μία περίοδο στο τέλος της οποίας παρατηρείται μία αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού Ελλήνων και Ελληνίδων , που αποφοίτησαν με δίπλωμα , με μάστερ ή με διδακτορικό καθώς και όσων άφησαν την ερευνητική και διδακτική σφραγιδα τους στο ΕΤΗ. 

Ο Αχιλλέας Παπαρσένος υπηρέτησε ως προιστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδος στη Γενεύη.

Πηγή: H ελληνική παρουσία στο Πολυτεχνείο Ζυρίχης: Ένα σημαντικό βιβλίο του Γεώργιου Γκέκου http://mignatiou.com/2017/12/h-elliniki-parousia-sto-politechnio-zirichis-ena-simantiko-vivlio-tou-georgiou-gkekou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου