Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Η ΘΡΑΚΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ‹ Κωνσταντίνος Χολέβας

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Η Θράκη είναι και πρέπει να είναι μέσα στην καρδιά όλων των Ελλήνων. Και οι εκάστοτε κυβερνήτες αυτού του λαού οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αποφασίζουν ή όταν εξαγγέλλουν μέτρα και σχέδια για τη Θράκη. Όλοι έχουμε ευθύνη να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους της ακριτικής αυτής περιοχής. Κάθε δημόσια εξαγγελία πρέπει να συντελεί στη διατήρηση της αρμονικής συνυπάρξεως Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Κάθε δήλωση επισήμου προσώπου πρέπει να αποτρέπει τα νεο-οθωμανικά οράματα της γειτονικής Τουρκίας.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα κατέδειξε τις διαθέσεις των γειτόνων. Με καθυστέρηση λίγων ημερών πληροφορηθήκαμε την εμπρηστική ομιλία του στο μειονοτικό σχολείο, το οποίο επισκέφθηκε εκτός προγράμματος. Η συνομιλία του Ερντογάν με τους μαθητές καταγράφηκε με κάμερα κινητού τηλεφώνου. Ο Τούρκος Πρόεδρος ακούγεται να λέει: «Μια σημαία, μια πατρίδα, ένα κράτος. Τι σημαίνει; Ένα έθνος, μια σημαία, ένα κράτος. Εντάξει; Δεν υπάρχουν διακρίσεις, δεν υπάρχουν διαφορές. Θα είμαστε ένα, θα είμαστε ισχυροί, θα είμαστε ζωντανοί, θα είμαστε αδέρφια. Όλοι μαζί θα είμαστε Τουρκία».
Άλλωστε και ο δάσκαλος του Ερντογάν και πρώην Πρωθυπουργός Νταβούτογλου μάς έχει προειδοποιήσει στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος» ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλες τις μουσουλμανικές μειονότητες των Βαλκανίων για να εξυπηρετήσει τους στρατηγικούς στόχους της και το όραμα του νέου Οθωμανισμού. Θέλω να πιστεύω ότι στη Θράκη μας θα αποτύχουν αυτοί οι σχεδιασμοί. Ας είμαστε, όμως,  προσεκτικοί.
Στα «σύνορα της καρδιάς» του που διακηρύσσει ο Ερντογάν εμείς απαντούμε με τη Θράκη της καρδιάς μας. Η ανάπτυξη, η ειρηνική συμβίωση, η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου ας μην είναι μέλημα μόνον της Πολιτείας, του Κοινοβουλίου και των τοπικών αρχόντων. Ας γίνει μέλημα όλων των Ελλήνων.
Ας παροτρύνουμε τα σχολεία από όλη την Ελλάδα να επισκέπτονται τη Θράκη. Ας επισκεπτόμαστε συχνότερα αυτήν την όμορφη ελληνική περιοχή. Ας μελετήσουμε περισσότερο την ιστορία της, την ελληνορθόδοξη παράδοσή της, τη λαογραφία της. Ας δούμε από κοντά τα μουσεία της, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μοναστήρια, τις παραλίες, τα δάση, το δέλτα του Έβρου, τους βιότοπους. Ας προσεγγίσουμε με σεβασμό τα θρησκευτικά μνημεία και τις παραδόσεις των Ελλήνων Μουσουλμάνων. Και ας ακούσουμε με προσοχή τις δημόσιες παρεμβάσεις των 4 Μητροπολιτών της Θράκης, οι οποίοι γνωρίζουν τα προβλήματα.
Ας μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον αρχαίο σοφό Δημόκριτο, τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιωάννη Βατάτζη, την ηρωίδα του 1821 Δόμνα Βισβίζη, τον Θρακιώτη  Αρχιεπίσκοπο που είπε τα ΟΧΙ στους Γερμανούς κατακτητές το 1941, τον Χρύσανθο Φιλιππίδη.
Ας μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να αναστατώνει τους κατοίκους της περιοχής. Καλά Χριστούγεννα στους Θρακιώτες και σε όλους τους Έλληνες!
Κυριακάτικη Δημοκρατία, 23-24 Δεκεμβρίου 2017

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνω με την ιδεα των συχνων επισκεψεων στην Θρακη μας. Κραταει την εθνικη ιδεα ζωντανη και την ιδια στιγμη οι Θρακιωτες αισθανονται οτι δεν ειναι μονοι τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή