Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Στο ΕΣΠΑ η Αμφίπολη - Το 2021 επισκέψιμο το ταφικό μνημείο

ην επίσημη ένταξη της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.
Το έργο της ανασκαφής του εμβληματικού ταφικού μνημείου, ύστερα από την έγκριση του τεχνικού δελτίου των 200 σελίδων του ΥΠΠΟΑ και την εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, μπαίνει σε τροχιά συντήρησης και ανάδειξης και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να καταστεί επισκέψιμο τέλη του 2020 με αρχές του 2021.
Απ. Τζιτζικώστας: Είναι ένα Μακεδονικό μνημείο με εθνική σημασία
Στη σημασία που έχει για την Ελλάδα η ανάδειξη του τύμβου Καστά αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος εξήρε τη συνεργασία της με την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου και την αρχαιολόγο, Κατερίνα Περιστέρη.
«Εκπληρώσαμε στο ακέραιο την δέσμευση μας για τον τύμβο Καστά. Ήταν πρώτη η ΠΚΜ, που το 2012 πίστεψε στο τόσο σημαντικό ανασκαφικό έργο.  Η κα. Κονιόρδου έδειξε ενδιαφέρον για την Αμφίπολη από την πρώτη μας συνάντηση» ανέφερε αρχικά ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος αποκάλυψε πως η κα. Περιστέρη αναλαμβάνει αμισθί χρέη συμβούλου του περιφερειάρχη σε θέματα αρχαιολογικών ανασκαφών.
Ο περιφερειάρχης σημείωσε, επίσης, πως μόλις καταστεί το έργο επισκέψιμο, η ΠΚΜ θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να συμπεριληφθεί ο τύμβος Καστά στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Συμπεριλαμβανομένου, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την εξασφάλιση 1 εκατ. ευρώ από το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας-Βουλγάριας «Interreg», τα οποία θα διατεθούν για την ανάπτυξη της περιοχής πέριξ του ταφικού μνημείου.
«Πολιτισμός και τουρισμός συνδέονται άρρηκτα και μέσω της πολιτικής μας και το αποδεικνύουμε» κατέληξε.
Λ. Κονιόρδου: Είναι στιγμή ευφορίας για όλους μας
Στη συνεργασία μεταξύ τον φορέων για την επιτυχή έκβαση του τεχνικού δελτίου στάθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.
«Είναι ένα βήμα που φωτίζεται από πολλά μηνύματα. Η έγκριση του τεχνικού δελτίου αποτελεί την επιτυχή έκβαση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων. Από αύριο ξεκινάει ένας νέος κύκλος προσπαθειών» υπογράμμισε η κα. Κονιόρδου και πρόσθεσε:
«Τα επόμενα τρία χρόνια οι υπηρεσίες του υπουργείου θα αναλάβουν την εκτέλεση του έργου έτσι ώστε να καταστεί επισκέψιμο. Θα δώσει άλλη πνοή στην περιοχή. Ευχή μου είναι ο τύμβος Καστά να έμβλημα για την χώρα και να εμφανιστεί η αινιγματική του φύση και προσωπικότητα».
Κ. Περιστέρη: Η Αμφίπολη θα πάει την Ελλάδα μπροστά
Την ευγνωμοσύνη της για τη στήριξη από πλευράς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα του υπουργείου Πολιτισμού εξέφρασε η αρχαιολόγος, Κατερίνα Περιστέρη.
"Είναι μία μεγάλη μέρα σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα τον περιφερειάρχη, που ήταν από την πρώτη μέρα στο πλευρό μας και την υπουργό, που προχωρούν στα σημαντικά τα έργα για την σωτηρία του μνημείου, το οποίο θα πάει μπροστά όλη την Ελλάδα" υποστήριξε η αρχαιολόγος.
Τα 7 υποέργα που θα υλοποιηθούν
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής του τύμβου Καστά, Μιχάλης Λεφαντζής, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τα σημεία εσωτερικά και εξωτερικά του μνημείου,  όπου θα γίνουν τα έργα συντήρησης και ανάδειξής του.
Το συνολικό έργο χωρίζεται σε επτά υποέργα μεταξύ των οποίων:

  • Τεχνικός Σύμβουλος
  • Τεκμηρίωση-Δομική Αποκατάσταση- Αναστήλωση Μνημείου
  • Χωματουργικές – Υδραυλικές Εργασίες
  • Κατασκευή πασσάλων πέριξ του ταφικού μνημείου
  • Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου
  • Εργασίες συντήρησης επιχρισμάτων, ψηφιδωτών, λίθινων διακοσμητικών και γλυπτικού διακόσμου του ταφικού μνημείου
  • Ανασκαφικοί Καθαρισμού – Δοκιμαστικές Τομές
  • Βάσει του χρονοδιαγράμματος του τεχνικού δελτίου, τα χωματουργικά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του επόμενου έτους. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα αντιπλημμυρικά μέτρα, η διαμόρφωση πρανών στην τελική τους μορφή και η αραίωση των υποστυλώσεων και των αντιστηρίξεων.
    Όπως ανέφερε ο κ. Λεφαντζής, στο τέλος του 2019 θα έχει τελειώσει η δομική αποκατάσταση του μνημείου, μετά θα ακολουθήσει η συντήρηση των επιφανειών και τέλος η κατασκευή ενός κελύφους – «ομπρέλα», το οποίο θα καλύπτει το ταφικό μνημείο. Αυτό αποτελεί το τελευταίο υποέργο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021.
  • Στο ΕΣΠΑ η Αμφίπολη - Το 2021 επισκέψιμο το ταφικό μνημείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου