A view of excavator during the demolishon works in Himara, Albania, 01 November 2017. The municipality of Himara decided to knock down houses belonging to Greek minority citizens in the centre of the city and tensions between citizens and authorities are increasing. Families were given a five-day notice on 18 October, to evacuate their homes, which are slated for demolition as part of an urban regeneration plan that critics have denounced as unconstitutional. EPA, MALTON DIBRA
Του Νίκου Μελέτη
Σε διάψευση των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί στην Αθήνα ότι όλα όσα συμβαίνουν στην Αλβανία εις βάρος της Ελληνικής Μειονότητας αποτελούν έναν απλό αντιπερισπασμό του Edi Rama για να καλύψει τα σκάνδαλα που ταλανίζουν την Αλβανία και όχι επίσημη πολιτική ενός σαφούς ανθελληνικού αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού, οδηγεί η προχθεσινή επιχείρηση κατεδάφισης των κτιρίων που ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς στην Χειμάρα
. Μια κίνηση που έχει και συμβολικό χαρακτήρα καθώς αφορά ένα θέμα για το οποίο αν και είχαν διατυπωθεί διαφορετικές προσεγγίσεις είχε αναχθεί σε μείζον θέμα από το Υπουργείο Εξωτερικών. Τα όσα έχουν συμβεί κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν όμως και αδυναμία των ελληνικών διπλωματικών αρχών να αντιληφθούν το παιγνίδι που στήνεται από αλβανικής πλευράς και έτσι ενώ είναι σαφής η σκλήρυνση των Τιράνων, πότε διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν «ισχυρές παρεμβάσεις από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες για να σταματήσει οριστικά το σχέδιο υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών» και πότε εισηγούνται την άνευ όρων πρόσκληση στον Αλβανό ΥΠΕΞ Ditmir Bushati στην Αθήνα για να συζητηθεί η επίλυση όλων των θεμάτων υπό μορφή… «πακέτου». Και έτσι αφού ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς δημοσίως μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα υποδεχθεί τον κ. Bushati εντός του Νοεμβρίου στην Ελλάδα για να κουβεντιάσουν την επίλυση όλων των προβλημάτων, οι Αλβανοί επιχειρούν να θέσουν οι ίδιοι εκ των προτέρων το πλαίσιο των συνομιλιών με τον πιο προκλητικό τρόπο.
Για να υπάρξει, μετά τα όσα έχουν συμβεί, νέα πρόσκληση στον κ. Bushati για να επισκεφθεί την Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εκ των προτέρων τεθεί ως απαραίτητος και αναγκαίος όρος τουλάχιστον η υλοποίηση της ανειλημμένης από 23ετιας δέσμευση της Αλβανίας (με την υπογραφή μάλιστα και συμφωνίας) για την ίδρυση και λειτουργία των δυο Στρατιωτικών Νεκροταφείων για τους Έλληνες πεσόντες στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σαν μια κίνηση υψηλής συμβολικής σημασίας αλλά κυρίως απόδειξης της αξιοπιστίας της Αλβανίας ως συνομιλητή. Γιατί εκτός της Συμφωνίας αυτής και η έτερη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ των δυο χωρών για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Συνόρων, δεν εφαρμόσθηκε ποτέ και παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφαση για ακύρωση της να είναι προειλημμένη. Η χαλαρή στάση έναντι των Τιράνων και της κυβέρνησης Edi Rama, ο οποίος έχει επενδύσει στον εθνικισμό και στον αλβανικό Μεγαλοϊδεατισμό, νιώθοντας ότι η Δύση θα συνεχίσει να κάνει τα χατίρια του αλβανικού παράγοντα και η ενθάρρυνση του από την απουσία αντανακλαστικών της Αθήνας αλλά και της ανεξήγητης αποδοχής μια διευρυμένης και εντελώς ανοικτής ατζέντας στο «πακέτο» των διμερών συνομιλιών, έχουν στείλει λάθος μηνύματα στα Τίρανα.
Δεν είναι δυνατόν να αποδέχεται η Αθήνα έναρξη γενικευμένου διαλόγου με την κυβέρνηση Rama με «ανοικτή ατζέντα» ξαναβάζοντας στο τραπέζι, τις υποχρεώσεις που και συμβατικά έχει ήδη αναλάβει η αλβανική πλευρά και αρνείται να υλοποιήσει ,απαιτώντας νέα ανταλλάγματα. Όπως για τα Στρατιωτικά Νεκροταφεία που ο κ. Bushati απαίτησε ουσιαστικά αντίστοιχα μνημεία για τους …Τσάμηδες στην Θεσπρωτία.
Η ελληνική εθνική μειονότητα για λόγους που είναι γνωστοί έχει οδηγηθεί σε δραματική συρρίκνωσή, αφήνοντάς το πεδίου ανοικτό για την οριστικοί περιθωριοποίησή της μέσω της εκδίωξης των μελών της από τις πατρογονικές εστίες, την υφαρπαγή περιουσιών, την αλλοίωση της ιστορίας. Στόχος είναι και παραμένει η Χειμάρα για λόγους συμβολικούς καθώς η ιστορική αυτή κοιτίδα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ ως μειονοτική περιοχή και έτσι ακόμη και μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος επιχειρήθηκε πολλές φορές ο αφελληνισμός της, ο οποίος προωθείται πλέον και με την υφαρπαγή περιουσιών.
Οι ενέργειες και οι παρεμβάσεις που θα εμπόδιζαν αυτού τους είδους τις μεθοδεύσεις έπρεπε να είχαν γίνει πολύ πριν καθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις χειρίστηκαν τις σχέσεις με την Αλβανία μέσα από κομματικούς η ιδεοληπτικούς παραμορφωτικούς φακούς.
Ακόμη και όταν αποφασίσθηκε η αναγνώριση της Αλβανίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας (Ιούνιος 2014) δεν «δέθηκε» η απόφαση αυτή με συγκεκριμένους όρους σχετικά με την μειονότητα και τις διμερείς σχέσεις ,ενώ και τώρα ενόψει της απόφασης της Ε.Ε. για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε., δεν έχει τεθεί ΚΑΝΕΝΑΣ όρος που να αφορά ρητά την μοναδική αναγνωρισμένη από διεθνείς συνθήκες εθνική μειονότητα της Αλβανίας. Ο κ. Rama πιθανότατα επενδύει στην πεποίθηση του ότι η Ελλάδα έχοντας ανοικτά μέτωπα και με την ΠΓΔΜ ,δεν θα υλοποιήσει την απειλή για έγερση ενός δευτέρου βέτο στην Ε.Ε. και θεωρώντας έτσι ότι μπορεί να εκβιάζει ανέξοδα την Ελλάδα. Χθες πάντως και ενώ είχαν ήδη κατεδαφισθεί 8 κτίρια το Δικαστήριο του Αυλώνα ζήτησε το πάγωμα των κατεδαφίσεων, με τις Αλβανικές Αρχές όμως να εφεσιβάλλουν την απόφαση αυτή.
Δυστυχώς στην υπόθεση της Χειμάρας και της κατεδάφισης κτισμάτων που ανήκουν σε Έλληνες υπάρχει μια ακόμη σκοτεινή πτυχή, καθώς για αρκετά κτίσματα δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας που με ευθύνη και της προηγουμένης Δημοτικής Αρχής δεν δόθηκαν ποτέ στους νόμιμους ιδιοκτήτες.
Επίσης σε πολλές περιπτώσεις υφαρπαγής ελληνικών περιουσιών η ευθύνη, σύμφωνα με δημόσιες καταγγελίες, ανήκει και σε στελέχη της μειονότητας που συνέπραξαν σε αυτό μέσω της έκδοσης πλαστών τίτλων ιδιοκτησίας για εκτάσεις που κατόπιν πωλήθηκαν σε αλβανικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Με αφορμή την Χειμάρα και την κλιμάκωσης της έντασης, στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ επιχειρούν να εκβιαστεί η παρέμβαση της Αθήνας σε ότι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό και οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις να εστιασθούν και να εγκλωβισθούν μόνο στα 18 κτίσματα της Χειμάρρας, και εν μέσω της έντασης ορισμένα στελέχη να ηρωποιηθούν και να αποκτήσουν η να ανακτήσουν ρόλο. Και πιθανόν, η υπόθεση των 18 κτισμάτων από μόνη της ίσως δεν είναι η πιο ιδανική για την άσκηση πίεσης στον κ. Rama, που υποστηρίζει ότι αντίστοιχα προγράμματα κατεδάφισης κτιρίων υπάρχουν σε όλες τις πόλεις της Αλβανίας ,υλοποιούνται έναντι αποζημίωσης για όσους έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και δεν εστιάζεται μόνο στην ελληνική μειονότητα. Αφού η Αθήνα είχε επί μήνες καταστήσει μείζον θέμα την υπόθεση των υπό κατεδάφιση κτιρίων, χθες ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερωτήσεις υποβάθμισε το θέμα παίρνοντας για πρώτη φορά απόσταση από την ηγεσία της μειονότητας που έκανε λόγο για «επιχείρηση αφανισμού της»: «Αυτά που κατεδαφίστηκαν σήμερα δεν αφορούν ιδιοκτησίες με διασφαλισμένους τίτλους ή για τις οποίες ζήτησαν ασφαλιστικά μέτρα. Είναι ιδιοκτησίες ουσιαστικά χωρίς ιδιοκτήτες, ή που οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν ασκήσει ασφαλιστικά μέτρα. Μία εξαίρεση είναι το βενζινάδικο από το οποίο άρχισαν οι κατεδαφίσεις.
Για το βενζινάδικο έγινε μια συζήτηση στο Υπουργείο Ενέργειας και υπήρξε μια υπόσχεση από την πλευρά του Υπουργού Ενέργειας και του Υφυπουργού του, χτες το απόγευμα αργά, ότι θα δοθεί άδεια να ανοίξει βενζινάδικο αλλού. Εμείς επιμένουμε και θα επιμείνουμε αυτή η υπόσχεση να υλοποιηθεί» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.
Τα τελευταία επεισόδια στις ελληνοαλβανικές σχέσεις καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αναδιαμόρφωσης της πολιτικής μας έναντι του κ. Rama. Και όπως έχουμε τονίσει ξανά, εάν οι προειδοποιήσεις για την ελληνική στάση στην Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, δεν πτοούν τον κ. Rama, η Αθήνα οφείλει να του υπενθυμίσει, με κάποιους από τους πολλούς τρόπους που υπάρχουν, ότι η οικονομία της Αλβανίας συντηρείται σε μεγάλο βαθμό από τα εμβάσματα των εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών μεταναστών, που πάρα τα capital controls συνεχίζουν να μεταφέρονται στην Αλβανία.
Πηγή: Καταστρέφουν την Χειμάρα: Τα λάθος μηνύματα προς τα Τίρανα και η αποθράσυνση του Έντι Ράμα http://mignatiou.com/2017/11/katastrefoun-tin-chimara-ta-lathos-minimata-pros-ta-tirana-ke-i-apothrasinsi-tou-enti-rama/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου