Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

AΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ.....


                 AΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ, ΕΜΕΙΣ ΠΑΧΥΝΑΜΕ ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΠΝΙΓΗΚΑΤΕ

                                       Παναγιώτη Εσκίογλου. 
                                               Ομότιμου καθηγητή Α.Π.Θ.

Πριν από κάποια χρόνια, ένα φαιδρό άτομο που καλυπτόταν πίσω από την βουλευτική του ασυλία, ξεστόμισε μέσα από κάποιες ηλίθιες αερολογίες και την έκφραση «Μαζί τα φάγαμε» προσπαθώντας να  απομακρύνει από τον πολιτικό κόσμο τα αίτια της οικονομικής κρίσης .
Μπορεί η άποψη του να έχει ένα μικρό στίγμα αλήθειας, αλλά είπε ένα μέρος της αλήθειας αυτής. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, η μισή αλήθεια είναι χειρότερη του ψεύδους.  Το πιο σωστό θα ήταν να δηλώσει ότι «Ναι μεν μπορεί μαζί να τα φάγαμε, πλην όμως εμείς φάγαμε τόσο όσο  να φουσκώσουν οι τσέπες και η κοιλιά μας, ενώ εσείς να μπορείτε να πνιγείτε».  Το θλιβερό όμως είναι ότι αυτό το έχουν ενστερνιστεί άπαντες αφού  έχει μπολιαστεί το είναι τους και προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν σε κάθε δεδομένη στιγμή.
Έτσι  ακόμη και σήμερα, μέρες Εθνικού πένθους, οι πολιτικοί μας ταγοί , βρήκαν την ευκαιρία ανερυθρίαστα να επιβεβαιώσουν την παραπάνω διαπίστωση   αποδίδοντας ευθύνες σε όλους εκτός από τους εαυτούς τους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα, να ρίξει ο ένας στον άλλον τις ευθύνες , την ώρα που η αλήθεια είναι μία και μόνη: ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΙ ΕΝΟΧΟΙ
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την τραγωδία που βιώνουμε αυτές τις μέρες?
Για να φτάσω στο σημείο να επιβεβαιώσω τον τίτλο του άρθρου μου,  επιτρέψτε μου να καταθέσω λίγες επιστημονικές γνώσεις από το γνωστικό μου αντικείμενο που διακόνησα επί 40 συνεχή έτη.
Ας φανταστούμε λοιπόν ένα βασικό οικοσύστημα, όμοιο με αυτό της Μάνδρας και της Περάμου.
Στα ψηλά ένα βουνό, στη συνέχεια ρέματα-δίοδοι νερού ή λεκάνες απορροής, χαμηλότερα αγροτικές και οικιστικές περιοχές και τέλος ο τελικός αποδέκτης, η θάλασσα. Η πορεία των κατακρημνισμάτων δεδομένη. Από τα ψηλά στα χαμηλά.
Όταν το βουνό και οι λεκάνες απορροής είναι δασωμένες, τότε μια ποσότητα 50% των κατακρημνισμάτων κατακρατείται από την κόμη και από το δασικό έδαφος που ενεργεί ως σφουγγάρι, μειώνοντας αισθητά τη ροή των υδάτων τα πλημμυρικά φαινόμενα  και  συγκρατώντας τα όποια φερτά υλικά.
Όταν όμως αυτά αποψιλώνονται και απογυμνώνονται και ταυτόχρονα οι δίοδοι νερού εξαφανίζονται, τότε η ροή πραγματοποιείται ανεμπόδιστα με μεγάλη ταχύτητα μεταφέροντας τόνους λάσπης, φερτών υλικών και τρομακτικής ποσότητας ύδατος. Και ακόμη όταν δεν έχουμε οικιστική καταστροφή και απώλεια ανθρώπινης ζωής, η ζημιά που συμβαίνει στο οικοσύστημα είναι ανυπολόγιστη. Χάνονται ποσότητες ύδατος που θα εμπλούτιζαν τους υδροφόρους ορίζοντες, αλλοιώνεται το υδατικό ισοζύγιο, απομακρύνεται η γόνιμη γη, ακολουθεί ερημοποίηση και η χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων για εμπλουτισμό ιχνοστοιχείων.
Ας δώσουμε λοιπόν τώρα, μέσω εφαρμογών, τους πραγματικούς ενόχους για τις όποιες καταστροφές αλλά κυρίως για τις άδικα  23(?) χαμένες  υπάρξεις.

1η Εφαρμογή του Μαζί τα φάγαμε
Εγκληματική υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας με αφαίρεση αρμοδιοτήτων στην προστασία και τη διαχείριση των δασικών εκτάσεων. Η χώρα μας είναι η μοναδική Ευρωπαική που δεν έχει Δασικό Κτηματολόγιο και στους πρόσφατα αναρτηθέντες δασικούς χάρτες διαπιστώνονται απίθανα λάθη και ακολουθεί πλήθος ενστάσεων. Δυστυχώς το δασικό οικοσύστημα δεν ψηφίζει, αλλά αντίθετα ο βάναυσος βιασμός του μοιράζει ψήφους. Πως γίνεται οι μεγαλύτερες καταστροφές με πυρκαγιές δασών να γίνονται σε προεκλογικές περιόδους; Τυχαίο ότι καμία καμένη δασική έκταση δεν  χαρακτηρίστηκε ξανά δασική; Τυχαίο ότι με την ανοχή των τοπικών αρχόντων ξεπηδούν πολυτελείς κατοικίες μέσα στις εκτάσεις αυτές.
            2η Εφαρμογή του Μαζί τα φάγαμε
Για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους και για προσωπικά οφέλη, το πολιτικό σύστημα έκλεισε τα μάτια στις όποιες οικοδομικές παρατυπίες, επιτρέποντας το μπάζωμα των ρεμάτων και τις νεοδημιουργούμενες χερσαίες εκτάσεις να τις αποδίδουν προς οικοδόμηση.
            Αυτοί οι ανεγκέφαλοι, οι οποίοι γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις επιστημονικές λογικές, δεν ξέρουν ότι τα ρέματα και οι λεκάνες απορροής είναι αποτύπωση της Φύσης και ότι υπάρχουν εκατοντάδες χρόνια στο ίδιο σημείο; Δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο ρόλος τους και η σπουδαιότητά τους στο υδατικό ισοζύγιο και στην προστασία  του περιβάλλοντος; Κύριοι η Φύση εκδικείται, ενώ έπρεπε και οι πολίτες να σας εκδικηθούν βάζοντας σας στο περιθώριο λόγω νοηματικής έλλειψης. Αλλά δυστυχώς βγάζετε τα επίσημα κουστούμια σας ,βάζετε τα απλά σας ρούχα και πάτε σαν θαυματοποιοί να παρηγορήσετε τους πονεμένους ανθρώπους και να τους μοιράσετε ψεύτικες υποσχέσεις. Και το παραμύθι εις βάρος τους συνεχίζεται. Και το έγκλημα  θα ξαναγίνει. Να είστε σίγουροι όσο συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Για τα ψηφουλάκια θα κάνουν τα στραβά μάτια σε κάθε παρανομία και βιασμό της Φύσης.

            ΑΡΑ :Ποιος ευθύνεται για την πρόσφατη τραγωδία; Η Κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση. Μήπως το διαχρονικό πολιτικό σύστημα; Ποιος είναι ο κατά συρροή δολοφόνος; Ποιος θα έπρεπε να κάθετε στο εδώλιο του κατηγορούμενου; Αυτός που πνίγηκε ή αυτός που πλούτισε; Αν με την ανοχή της Πολιτείας (έφαγε ) έχτισε το καλύβι του ο φτωχός ή τη βίλα του ο πλούσιος, προηγούμενα βίασε τη Φύση (έφαγε ) η Πολιτεία και πλούτισε αφού έγινε διαχρονικά δήμαρχος, βουλευτής ,Υπουργός με ψήφους που δεν συνάδουν με ήθος . Κάτι που γινόταν γίνεται και θα γίνεται. Και αποδεικνύεται περίτρανα ότι σιωπούν οι Δασολόγοι και Μηχανικοί    βουλευτές και Υπουργοί. Αποδώστε λοιπόν την Φύση και με την χρησιμοποιείται για ψηφοθηρικούς λόγους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου