Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ, επισκέφθηκε κρυφά την Άγκυρα και αυτό ήταν σκοπίμως κρυμμένο από το κοινό, όπως ενημερώνει η ηλεκτρονική έκδοση της ‘Τζουμχουριέτ’.
Τα εντυπωσιακά νέα αποκαλύφθηκαν από τον ανταποκριτή στην Άγκυρα της εφημερίδας «Γενίτσαγκ», Αχμέτ Τακάν. Ο οποίος ήταν σύμβουλος του πρώην 11ου Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ και με αυτήν την ιδιότητα προφανώς έχει πηγές στην προεδρία και στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο Αχμέτ Τακάν, ξεκίνησε το άρθρο του με δύο ρητορικά ερωτήματα.
Πρώτον, θα είναι δυνατή η διεξαγωγή της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη» για την απομάκρυνση από τη Βόρεια Συρία στοιχείων της τρομοκρατικής οργάνωσης ‘Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν’ (PKK)/ YPG- Ομάδες Λαϊκής Προστασίας, και
Δεύτερον, θα υπάρξει επιχείρηση στην περιοχή της Αφρίν, όπου αποσπάσματα του PKK/YPG έχουν ήδη μετακινηθεί και οργανωθεί σε ένα κανονικό στρατιωτικό σύστημα;
Μετά από αυτήν την εισαγωγή και τις εισαγωγικές παρατηρήσεις, συνεχίζει αρθρογράφος:
Για να βρούμε απαντήσεις σε αυτά τα ζωτικά ζητήματα, ας ρίξουμε μια ματιά σε δύο πρόσφατες επισκέψεις στην Τουρκία.
Το πρώτο δεν είναι μυστικό.
Ο Ιρανός αρχηγός του προσωπικού Μοχάμεντ Μπακάρι έφθασε στην Άγκυρα στις 18 Αυγούστου για μια τριήμερη επίσκεψη. Στην πραγματικότητα, έγινε ο πρώτος Ιρανός αρχηγός του προσωπικού που επισκέφθηκε την Τουρκία από το 1979, σχεδόν πριν από 40 χρόνια.
Δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του αρχηγού του προσωπικού του Ιράν στην Άγκυρα, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη κρίσιμη επίσκεψη, που κρατήθηκε από το κοινό ως μυστικό «άκρως απόρρητο».
Ο Ρώσος αρχηγός του προσωπικού Βαλέρι Γκερασίμοφ, τυχαία ή όχι, ήρθε στην Τουρκία αμέσως μετά τον Ιρανό ομόλογό του. Έφθασε το πρωί και το βράδυ πέταξε στη Μόσχα.
Ο συντάκτης επικαλούμενος τις πηγές του, αναφέρει ότι ο Βαλέρι Γκερασίμοφ πέρασε την ημέρα στο κτήριο του τουρκικού κοινοβουλίου. Συναντήθηκε με τον Τούρκο αρχηγό Στρατού, Χουλούσι Ακάρ και πραγματοποίησε διάφορες συναντήσεις με ανώτερους Τούρκους στρατιωτικούς. Δεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ούτε με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ρητή ήταν η εντολή της προεδρίας η επίσκεψη να παραμείνει μακριά από τα μέσα ενημέρωσης.
Ο Ερντογάν έστειλε απαισιόδοξα μηνύματα προς τη Μόσχα και την Τεχεράνη (για τους Κούρδους) καθώς συνειδητοποίησε ότι ο τουρκικός στρατός αντιμετώπιζε προβλήματα στην Αφρίν.
Την παραμονή των δύο κρίσιμων επισκέψεων στην Άγκυρα τόσο οι μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) όσο και το Γενικό Επιτελείο, έστειλαν στον Ερντογάν έκθεση στην οποία το κύριο συμπέρασμα ήταν ότι «υπό τις σημερινές συνθήκες, μια επιχείρηση στην Αφρίν, δεν θα ήταν δικαιολογημένη, βολική και κερδοφόρα».
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο γεγονός ότι «η Ρωσία θα δημιουργούσε ανησυχίες».
Η έκθεση του Γενικού Επιτελείου υπερασπίζεται την άποψη ότι «μια επιχείρηση στην περιοχή της Ιντλίμπ είναι πιο βολική και επαρκής».
Δίνονται οι ακόλουθες εξηγήσεις:
Μια στρατιωτική επιχείρηση που θα διεξαχθεί στην Ιντλίμπ δεν θα πρέπει να είναι σε μεγάλη κλίμακα. Στόχος της θα πρέπει να είναι η εκκαθάριση των στοιχείων και η επιρροή των δομών της Αλ Κάιντα και η δέσμευση και ο έλεγχος των επίμαχων περιοχών με μια μικρότερη στρατιωτική επιχείρηση. Μόλις δημιουργεί ηγεμονία σε αυτούς τους τομείς, θα δημιουργηθεί ένα κέντρο συντονισμού και ολόκληρη η περιοχή της Ιντλίμπ θα ελέγχεται σε συντονισμό με τη Ρωσία και τη Συρία.
Ο συντάκτης Αχμέτ Τακάν θα σημειώσει:
«Ζήτησα από τις πηγές μου στην Προεδρία να πληροφορηθώ ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Ερντογάν στην αρνητική απάντηση σε μια επιχείρηση στην Αφρίν. Έλαβα την ακόλουθη απάντηση:
«Στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη Συρία στην Αστάνα, θα αναζητηθεί πράσινο φως για μια επιχείρηση στην Ιντλίμπ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου