Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

ΜΕΛΤΕΜΙΑ ...

Τα µελτέµια (Τουρκική λέξη), είναι η κοινή ονομασία του αρχαιοελληνικού όρου «ετησίεις». 
Οι ετησίες είναι κατά βάση βόρειοι άνεμοι µεταβαλλόµενης διεύθυνσης, από βορειοανατολικά έως βορειοδυτικά και χαρακτηριστικής σταθερότητας,  που πνέουν στην κατώτερη ατμόσφαιρα κατά τη θερινή περίοδο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και κυρίως στο Αιγαίο, µε μέγιστη ένταση τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ αυτή ελαττώνεται ή και μηδενίζεται τη νύχτα. 

  Η δημιουργία των µελτεµιών οφείλεται στη μετακίνηση αερίων μαζών λόγω της παρουσίας ενός εκτεταμένου χαμηλού βαρομετρικού στην περιοχή της Ινδίας, που µέσω των Περσικών υψιπέδων επεκτείνεται μέχρι την Κύπρο, και ενός υψηλού βαρομετρικού στην περιοχή των Βαλκανίων, που είναι επέκταση του αντικυκλώνα των Αζορών προς τη ΝΑ Ευρώπη. 

  Η εμφάνιση τους την ίδια περίοδο κάθε χρόνο, από το Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο, έδωσε και την ονομασία τους, που προέρχεται από τη λέξη «έτος». 
  
Η διάρκεια των µελτεµιών χωρίζεται σε τρεις περιόδους: 
Α). Τα πρώιμα µελτέµια, κατά την περίοδο Μαΐου - Ιουλίου µε εναλλασσόμενα διαστήματα πνοής ισχυρών ανέμων αλλά και µε αρκετές ημέρες  άπνοιας κυρίως κατά τον Ιούνιο. 
Β). Τα κυρίως µελτέµια, κατά τον Αύγουστο, µε όχι σπάνιο το φαινόμενο διάρκειάς τους συνεχώς επί δύο ή και τρεις εβδομάδες και έντασης µέχρι και οκτώ (8) µποφόρ. 
Γ). Τα όψιμα µελτέµια, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου µε ελαττωμένη διάρκεια αλλά και ένταση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου