Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Από το Φόρεϊν Όφις, το 1958…

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ Λονδίνο, 6.10.2016
«Messenger» o Τζο Μπάιντεν για την τουρκική βάση
Μια επίσημα… κοτσιανιασμένη τουρκική βάση με μόνιμα τουρκικά στρατεύματα στο νησί θα τους εξασφαλίσει την εσαεί ομηρεία και της υπόλοιπης Κύπρου, μέχρι την τελική ολοκληρωτική κατάληψή της
Κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον απερχόμενο Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν, ο τελευταίος τού μετέφερε την τουρκική θέση για «την ασφάλεια» που προβλέπει εσαεί παρουσία της Τουρκίας στο νησί.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε την τουρκική πρόταση μέσω Μπάιντεν. Όμως, η πρόταση αυτή έχει βαθιές ρίζες, που πάνε πίσω στη δεκαετία του 1950. Όπου, όπως όλα όσα σχετίζονται με τη «λύση» του Κυπριακού…

Ιανουάριος 1958
Η παραχώρηση στην Τουρκία τουρκικής βάσης στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 1958, ήταν αποτέλεσμα των μυστικών επαφών μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας που είχαν προηγηθεί και εφόσον είχαν ετοιμαστεί τα διάφορα διχοτομικά σχέδια από το Φόρεϊν Όφις, αλλά η υλοποίησή τους ήταν αδύνατο να επιτευχθεί.
Η τουρκική απαίτηση για μεγάλη βάση συζητήθηκε πριν από την επανεμφάνιση του σχεδίου Φουτ τον Ιούνιο του 1958 ως σχέδιο Μακμίλαν, το οποίο με την επίσημη περιγραφή του χαρακτηριζόταν ως σχέδιο «συνεταιρισμού», έτσι ώστε να είναι πιο κοντά στις διχοτομικές απαιτήσεις του Δρος Νιχάτ Ερίμ…
Αλλά ούτε η απαίτηση για βάση μπορούσε τότε να επιτευχθεί. (Αναφορές στο βιβλίο της γράφουσας «Έτσι κατέστρεψαν την Κύπρο», που εκδόθηκε το 1992 και κυκλοφόρησε από τη «Σημερινή» και στο αγγλικό «Conspiracy or Blunder?» με την Αδούλωτη Κερύνεια 2000).

Αναφορά Ιανουαρίου 1958 τονίζει επιγραμματικά ότι δυσκολίες αντιμετώπισε ο τότε Βρετανός Υπ. Εξωτερικών στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και Υπ. Εξωτερικών στην Άγκυρα, όταν με έντονη αδιαλλαξία απαίτησαν, α) μια προσωρινή συνταγματική διευθέτηση στην Κύπρο να έχει ένα είδος ομόσπονδου καθεστώτος, β) η διαβεβαίωση προς αυτούς του Υπ. Αποικιών της 19ης Δεκεμβρίου 1956, ότι η διχοτόμηση θα είναι μεταξύ των επιλογών σε τελική λύση, να πάρει μορφή συμφωνίας, και γ) για τη διατήρηση της ασφάλειας της Τουρκίας, να δοθεί στην Τουρκία αμέσως μια μεγάλη στρατιωτική βάση ή θύλακας στο νησί.

Ομολογία Μακμίλαν
Το θέμα επανήλθε και τον Σεπτέμβριο του 1958. Μας το επιβεβαιώνουν τα επίσημα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, ημερομηνίας 8 Σεπτεμβρίου 1958, με την πιο κάτω αποκαλυπτική δήλωση -σε ελεύθερη μετάφραση- του τότε Βρετανού Πρωθυπουργού Μακμίλαν:
«…Η ισορροπία φαίνεται να βρίσκεται στη συνέχιση της προώθησης του σχεδίου μας. Δεσμευθήκαμε στην τουρκική κυβέρνηση να το εφαρμόσουμε. Και ενόψει της επιτυχίας μας να τους πείσουμε να εγκαταλείψουν τις πιο ακραίες τους απαιτήσεις για διχοτόμηση της Κύπρου ή τη δημιουργία μιας μεγάλης τουρκικής βάσης στο νησί, δεν θα είναι σοφό, εγκαταλείποντας το σχέδιό μας σ’ αυτό το στάδιο, να τους αναγκάσουμε να επιστρέψουν στην προηγούμενη αδιαλλαξία τους».

Άτσεσον 1964
Συμπληρωματικά, και η «πρόταση» του Αμερικανού Ντιν Άτσεσον για τουρκική βάση 5 χρόνια αργότερα στις προσπάθειές του στη Γενεύη τον Αύγουστο του 1964 (με σύμβουλο δίπλα του τον Βρετανό Λόρδο Χουντ και το δικό του επιτελείο από το Φόρεϊν Όφις) με 50 χρόνια ενοικιαγορά (lease), δεν ήταν καθόλου δική του σοφιστεία, αλλά βασιζόταν σε παλαιότερες τουρκικές απαιτήσεις, για τις οποίες σίγουρα είχε πληροφορηθεί τόσο από τους Βρετανούς βοηθούς του όσο και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όμως, οι Τούρκοι είχαν ξεπεράσει πλέον εκείνες τις απαιτήσεις τους που είχαν γίνει πριν από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Με το πραξικόπημα εναντίον του νόμιμου κράτους του ιδίου χρόνου, προχώρησαν πλέον και απαιτούσαν διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δύο ομόσπονδα κράτη, συνιστώσα τουρκοκυπριακή πολιτεία (constituent state).

Two constituent states
Αποκαλυπτικότατα τα βρετανικά έγγραφα, όταν κατόπιν συνάντησης με τον τότε Τούρκο Υπ. Εξωτερικών, Φεριτούν Ερκίν, το Φόρεϊν Όφις στις 3 Ιανουαρίου 1964 (και πριν από τη Σύσκεψη του Λονδίνου στις 16 Ιανουαρίου για το Κυπριακό, όπου ο Ραούφ Ντενκτάς απαίτησε γεωγραφική ομοσπονδία), προέβη σε μελέτη ομοσπονδιακής λύσης. Στα σχετικά έγγραφα γίνεται λόγος για δύο συνιστώσες πολιτείες (two constituent states). Λέξεις που εμφανίστηκαν το 2002-4 με το απορριφθέν βρετανικό σχέδιο Ανάν…
Εκείνο που μας υποδεικνύει η δήλωση Μακμίλαν του Σεπτεμβρίου 1958 και τα υπόλοιπα επίσημα βρετανικά αποδεσμευμένα έγγραφα, είναι ότι εμμέσως πλην σαφώς ο απερχόμενος «στρατηγικός εταίρος» της Κυπριακής Δημοκρατίας Τζον Μπάιντεν εκτελεί χρέη «messenger» των Τούρκων, προσπαθώντας να ικανοποιήσει τους κατακτητές της ημικατεχόμενης πατρίδας μας με μια πολιτική διαφόρων απαιτήσεών τους, που χρονολογούνται από το 1956-58.

Η διαφορά μεταξύ 1964 (όταν την απέρριψαν) και σήμερα είναι ότι σήμερα κατέχουν παράνομα ήδη τη μισή Κύπρο, που δεν είχαν ούτε το 1958 ούτε το 1964. Άρα και μια επίσημα… κοτσιανιασμένη τουρκική βάση, με εσαεί τουρκικά τους στρατεύματα στο νησί, θα τους εξασφαλίσει την εσαεί ομηρεία και της υπόλοιπης Κύπρου μέχρι την τελική ολοκληρωτική κατάληψή της…

Σημ. Στη Λωζάννη, μιας και είναι επίκαιρη ελέω Ερντογάν, οι Αμερικανοί υπήρξαν αρκετά υποστηρικτικοί των τουρκικών απαιτήσεων…

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου