Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Βαρντάρσκα κι όχι Μακεδονία !

1η Μαρτίου 1940 : Eκδίδεται το παραπάνω γραμματόσημο, με τον χάρτη της τότε διοικητικής διαίρεσης της Γιουγκοσλαβίας και τονισμένο το έδαφος της Κροατίας. 
To  μήνυμα που έστελνε το συγκεκριμένο γραμματόσημο, ήταν το πόσο σημαντική για την υπόσταση της Γιουγκοσλαβίας θεωρούνταν η Κροατία αγκαλιάζοντας ένα μεγάλο τμήμα της χώρας και το πόσο αλληλένδετη ήταν  με τις άλλες γιουγκοσλαβικές περιοχές. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσίαζε και η ονομασία της νοτιότερης περιφέρειας, που σήμερα ονομάζεται «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Βαρντάρσκα ονομαζόταν λοιπόν η περιοχή αυτή !

Ο όρος «Μακεδονία του Βαρδάρη» εισήχθη το 1941 από τις δυνάμεις του άξονα (Ναζιστική Γερμανία, Φασιστική Ιταλία, Βουλγαρία) κατά την κατοχή της περιοχής στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον οποίον υιοθέτησε μετέπειτα ο ΤΙΤΟ με τη λήξη του πολέμου και τις ευλογίες του Στάλιν .
2 Αυγούστου 1945 : Από την «Δημοκρατική Ομόσπονδη Γιουγκοσλαβία» του Γιόζιπ Μπροζ Τίτο εκδίδεται το παρακάτω γραμματόσημο, για να τιμήσει την απελευθέρωση της ''Μακεδονίας'' ....δηλαδή της πρώην Βαρντάρσκα (1940) .... δηλαδή της πρώην βουλγαρικής Μακεδονίας του Βαρδάρη ( 1941) ....δηλαδή της περιοχής που σε 5 χρόνια είχε αλλάξει 3 ονόματα !!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου