Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

Μόνο με σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου μπορεί να προχωρήσει το Brexit

Ήττα για την κυβέρνηση της Μέι !Το βρετανικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας προκειμένου να εκκινηθεί η διαδικασία του Brexit, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο Αγγλίας και Ουαλίας.Ήττα για την κυβέρνηση Μέι !
Η απόφαση στερεί από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι την εξουσία να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 χωρίς την ψήφο της Βουλής των Κοινοτήτων (κάτω σώμα) και της Βουλής των Λόρδων (άνω σώμα).
Το επιχείρημα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου αρκούσε για να αναλάβει η κυβέρνηση όλες τις πρωτοβουλίες για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω έγκριση από το κοινοβούλιο.
Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ασκήσει έφεση στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.
Η συντηρητική πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει γίνει μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2017.
Τα υπόλοιπα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση με το Λονδίνο για τους όρους της εξόδου και των μελλοντικών σχέσεων της Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, πριν εκείνο ενεργοποιήση το άρθρο 50.
Την απογοήτευσή της εξέφρασε η κυβέρνηση, διά μέσου δηλώσεων του υπουργού Εμπορίου Λίαμ Φοξ.
«Η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε την έξοδο από την Ε.Ε. σε ένα δημοψήφισμα το οποίο είχε την έγκριση του κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί τη βούληση που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός.
«Η ετυμηγορία θέτει σοβαρά και περίπλοκα νομικά ζητήματα και θα πρέπει να την λάβουμε σοβαρά υπ” όψη πριν προχωρήσουμε», κατέληξε.
«Θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50 έως τα τέλη Μαρτίου»
Πάντως η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει ως στόχο της η επίσημη διαδικασία για την αποχώρηση από την ΕΕ να εκκινήσει έως τα τέλη Μαρτίου και δεν πιστεύει ότι η δικαστική απόφαση που απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου θα διαταράξει αυτό το χρονοδιάγραμμα.
Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση υπήρξε σαφής ότι έχει την εξουσία να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, βάσει του οποίου θα ξεκινήσουν συνομιλίες διάρκειας έως δύο ετών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
«Το σχέδιό μας παραμένει να ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50 έως τα τέλη Μαρτίου, πιστεύουμε ότι το χρονοδιάγραμμα θα το επιτρέψει αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου