Τρίτη 12 Μαΐου 2026

Ο «Νόμος της Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας συγκλονίζει την Ελλάδα! «Οι στόχοι επισημοποιούνται»

Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Οι Τούρκοι έχουν ξεφύγει το μόνο που δεν απαιτούν είναι να τους σταλεί και ευχαριστήρια επιστολή για το απαράδεκτο νομοσχέδιο…

Εφημερίδα «Μιλλιέτ» της 11 Μαΐου 2026

 Batıkan Altaş

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, αυτές οι δηλώσεις ερμηνεύτηκαν ως υιοθέτηση από την Άγκυρα μιας πιο δυναμικής και προσανατολισμένης στην ισχύ προσέγγισης στις περιφερειακές της πολιτικές.

Ο νέος κανονισμός θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας, γνωστός ως «Νόμος της Γαλάζιας Πατρίδας», προκάλεσε αναταραχή στον ελληνικό και ισραηλινό τύπο σήμερα.

Ο «Νόμος της Γαλάζιας Πατρίδας», που έφερε στην ημερήσια διάταξη ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Milliyet, Οζάι Σέντιρ, συνεχίζει να προκαλεί αναταραχή. Το μΠενταπόσταγμα, με έδρα την Ελλάδα, δημοσίευσε ρεπορτάζ για την προετοιμασία μιας νέας νομοθετικής ρύθμισης στην Τουρκία στο πλαίσιο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

 «Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για έλεγχο του Αιγαίου »

Το άρθρο ανέφερε: «Η Άγκυρα ετοιμάζεται να «νομιμοποιήσει» τις ναυτιλιακές πολιτικές της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο... Οι προκλητικοί ισχυρισμοί της Τουρκίας για έλεγχο του Αιγαίου». Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία «αυξάνει την αποτρεπτική της ισχύ» με μη επανδρωμένα αφη, πολεμικά πλοία και αμυντικές τεχνολογίες νέας γενιάς.

«Επίδειξη δύναμης από τον Ερντογάν»

Το ρεπορτάζ περιελάμβανε επίσης μια ενότητα με τίτλο «Επίδειξη δύναμης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Ανέφερε ότι ο Ερντογάν, ταυτόχρονα με τις επικοινωνιακές προετοιμασίες για το νομοσχέδιο, έστειλε σαφή μηνύματα στο εξωτερικό και εκφώνησε μια ομιλία που ήταν μια ισχυρή επίδειξη δύναμης. Αναφέρθηκε ότι ο Ερντογάν επικεντρώθηκε στην τεχνολογική και στρατιωτική αυτάρκεια της χώρας του, απαριθμώντας τα επιτεύγματα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά, έναν άλλο ειδησεογραφικό ιστότοπο με έδρα την Ελλάδα, έφερε στην ημερήσια διάταξη το νέο νομοσχέδιο της Τουρκίας για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντάς το «προκλητικό».

Υποστηρίχθηκε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην επισημοποίηση των στρατηγικών στόχων της Τουρκίας στις θάλασσες.

Σύμφωνα με την είδηση, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι η Τουρκία διατηρεί τα χωρικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά συνεχίζει το τρέχον όριο των 6 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο Πέλαγος.

Υποστηρίχθηκε ότι η κατάσταση αυτή συνδέεται με τη διατήρηση της υπάρχουσας απόφασης «casus belli» της Τουρκίας κατά της πιθανής προσπάθειας επέκτασης της Ελλάδας κατά 12 μίλια.

«Στρατηγικός στόχος είναι ο περιορισμός δράσεων της Ελλάδος»

Το ρεπορτάζ ισχυρίστηκε ότι ο κύριος στόχος της Τουρκίας είναι να αποτρέψει τα πιθανά σχέδια θαλάσσιας επέκτασης της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος και να έχει λόγο σε όλες τις δραστηριότητες στην περιοχή. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να πραγματοποιηθεί καμία πρωτοβουλία, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης του βυθού και των οικονομικών δραστηριοτήτων, χωρίς την έγκρισή της.

Η «Mιλλιέτ» καθορίζει την ημερησία διάταξη

Η εφημερίδα Milliyet έθεσε την ημερήσια διάταξη με τον τίτλο της «Έρχεται ο νόμος για τη Γαλάζια Πατρίδα». Το σχέδιο «Νόμου για τις Τουρκικές Περιοχές Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας» που ετοίμασε η Τουρκία έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα στον ελληνικό τύπο, τόσο σήμερα όσο και χθες. Αντιδράσεις στο σχέδιο εκφράστηκαν στις ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Καθημερινή, Πενταπόσταγμα και ΣΚΑΪ. Επιπλέον, η ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Marker δημοσίευσε την εκδήλωση με τον τίτλο «Η Νέα Μέση Ανατολή».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου