Θα μπορούσε η ζωή του Ατατούρκ να είναι πολύ διαφορετική από αυτή που έχουμε μάθει να απομνημονεύουμε; Έγγραφα από μια υπόθεση τίτλου ιδιοκτησίας στη Μαλάτια έφεραν αυτό το ερώτημα στην ημερήσια διάταξη.
Γνωρίζουμε τη ζωή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ από έξω. Αν ρωτήσεις ένα παιδί στο νηπιαγωγείο, θα αρχίσει να μετράει έτσι: «Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1881, η μητέρα του είναι η Zübeyde Hanım, ο πατέρας του ο Ali Rıza Bey». Αυτή είναι η επίσημη απομνημόνευσή μας. Το αντίθετο δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής. Τι θα κάνατε αν, μετά από τόσα χρόνια, ερχόταν κάποιος και έλεγε «Ξέχνα όλα όσα ξέρεις για τον Ατατούρκ»; Κανείς δεν θα το πίστευε, σωστά; Ή μπορεί να εκπλαγείτε. Λοιπόν, τι θα γινόταν αν ο Ατατούρκ είχε πραγματικά μια διαφορετική ιστορία ζωής; Τι κι αν η γενέτειρά του, ακόμα και η μητέρα και ο πατέρας του είναι διαφορετικοί άνθρωποι; Τι θα γινόταν αν, παρόλο που γνώριζε αυτά τα γεγονότα, έκλεινε τα μάτια σε αυτά στο όνομα της «επιβίωσης του κράτους»;
Το μεγάλο μυστικό του Ατατούρκ -
Σύμφωνα με το άρθρο του Ομέρ Σαχίν από το Radikal, αυτές τις μέρες επικρατεί πυρετώδης βιβλιογραφία. Το όνομα του βιβλίου είναι «Από τον Μουσταφά στον Κεμάλ, το μεγάλο μυστικό του Ατατούρκ». Ο συγγραφέας είναι νεαρό όνομα. Φατίχ Μπαϊχάν. Κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και χρόνια. έγγραφα, συλλέγει πληροφορίες. Δεδομένου ότι το πεδίο δράσης του είναι «κοσμικό», δεν θέλει να γραφτεί το όνομά του. Εκτελεί το έργο του για το απόρρητο. Γράφει τη μυστική ιστορία της ζωής του Ατατούρκ. Αλλά ποια ιστορία; Αν το άκουγαν οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ, θα το έκαναν ταινία. Είναι τόσο ενδιαφέρον και εκπληκτικό. Τα έγγραφα που γεμίζουν το γραφείο του μας λένε έναν εντελώς διαφορετικό Ατατούρκ. Όχι μόνο σπάει τη ρουτίνα αλλά και σε αφήνει έκπληκτους. Εάν τα έγγραφα σε αυτό το βιβλίο είναι σωστά, πρώτα απ 'όλα, όλα τα σχολικά βιβλία θα αλλάξουν. Η ζωή του Ατατούρκ ξαναγράφεται.
Συναντήθηκα με αυτόν τον συγγραφέα. Μου είπε πράγματα που δυσκολευόμουν να πιστέψω και μου έδειξε μερικά οθωμανικά έγγραφα. Είπε ότι είχε τίτλους ιδιοκτησίας, αρχεία πληθυσμού, πρακτικά δικαστηρίου και ηχογραφήσεις. Και άρχισε να εξηγεί: «Ο Μουσταφά Κεμάλ γεννήθηκε στο Akçadağ της Μαλάτια. Η οικογένειά του είναι γνωστή ως Çakıroğulları. Ο πατέρας του είναι ο Μεχμέτ Ρεσάτ Μπέης, με το παρατσούκλι Μάμο. Τουρκμενικής καταγωγής, μέλος της Ειδικής Οργάνωσης. Η μητέρα της είναι η Ayse Hanım. Έχουν ένα αγρόκτημα στο Akçadağ. Η θεία της, Zübeyde Hanım, απήχθη από συμμορίες και κρατήθηκε αιχμάλωτη για λίγο. Για να αποφευχθούν οι καυγάδες, η οικογένεια την παντρεύει με τον Ali Rıza Efendi, ο οποίος εργάζεται στη φάρμα τους, και τη στέλνει στη Θεσσαλονίκη. Όταν ο Ατατούρκ ήταν 5 ετών, ο πατέρας του μαρτύρησε από συμμορίες. Η Ayşe Hanım παίρνει τον γιο της και πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη, όταν πεθαίνει, ο Ali Rıza Bey και η Zübeyde Hanım εγγράφουν τον μικρό Μουσταφά. Δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν περισσότερα. «Όταν ο Ατατούρκ πήγε στη Μαλάτια το 1931, ζήτησε να ανακοινωθεί η οικογένεια από το μεγάφωνο του δήμου. Αργότερα πήρε μισθό. Όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του Ατατούρκ, Ομέρ, μαρτύρησε στο μέτωπο, ο μισθός μεταβιβάστηκε στα παιδιά του. Εξακολουθεί να πληρώνεται…»
Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτά που λέγονταν. Άλλωστε αυτά ήταν πράγματα που ακούγαμε πρώτη φορά. «Γιατί τώρα;» ρώτησα. Αν υπάρχει μια τέτοια κατάσταση, γιατί κανείς δεν έχει μιλήσει για αυτήν όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί ο Ατατούρκ σώπασε εν γνώσει του; Τι γίνεται με τους συγγενείς τους στο Akçadağ; Ο Ατατούρκ είναι το σύμβολο ενός έθνους. Μήπως η ζωή ενός τέτοιου ονόματος παρεξηγείται εδώ και εκατό χρόνια; Όπως είπα, υπάρχει μια απάντηση σε κάθε ερώτηση. Σύμφωνα με όσα είπε, τα βάθη του κράτους και το στενό περιβάλλον του Ατατούρκ γνώριζαν την κατάσταση. Στο όνομα της «επιβίωσης» της δημοκρατίας και του κράτους, ο «κανόνας της ομερτά» έχει ουσιαστικά εφαρμοστεί. Όσοι ξέρουν σιωπούν. Αυτό το «μυστικό», που προοριζόταν να μείνει μυστικό για πάντα, αποκαλύφθηκε σε μια υπόθεση τίτλου ιδιοκτησίας το 1993. Όταν η οικογένεια Çakıroğlu αντιμετώπισε πρόβλημα κτηματογράφησης, το θέμα πήγε στα δικαστήρια. Το περιστατικό έχει διακλαδιστεί σε πολλά πράγματα, όπως κτηματολογικά γραφεία, αρχεία πληθυσμού και τραπεζικούς λογαριασμούς.
Έχει προκύψει μια σύνδεση με τον Ατατούρκ. Φυσικά, η Άγκυρα το έμαθε και παρενέβη αμέσως. Σύμφωνα με μια φήμη, ο αείμνηστος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου της εποχής, Νεσίπ Τορουμτάι, πήγε εσπευσμένα στη Μαλάτια. Τα έγγραφα συλλέγονται και μεταφέρονται στα κοσμικά δωμάτια της Άγκυρας. Ο συγγραφέας είπε ότι είχε τα πρακτικά του δικαστηρίου και τις ηχογραφήσεις των μαρτύρων. Αυτό είναι όλο. Αυτά είναι δύσκολα πράγματα να τα πιστέψεις. Αν αυτό που μας λένε είναι «μυθοπλασία», ποια είναι αυτά τα έγγραφα; Αυτό που διαβάσατε είναι αυτό που άκουσα και είδα. Δεν μπορούμε να κρίνουμε από εδώ. Το βιβλίο θα είναι σύντομα στα ράφια. Ας δούμε τι λένε οι ιστορικοί. Τι θα λένε τα αρχεία και τα έγγραφα του ΓΕΣ; Τι θα πουν οι «συγγενείς» στο Akçadağ; Θα περιμένουμε με περιέργεια…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου