Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Ο Γκιουλέν ως εμπόδιο της Diyanet

Από ένα σημείο και μετά, ο Ερντογάν έβλεπε τον μακαρίτη Φετουλάχ Γκιουλέν ως «αμερικανοκίνητο» ανάχωμα στις προσπάθειες να αυξήσει διεθνώς την επιρροή της Τουρκίας με «λόγχες» τους μιναρέδες και «σπαχήδες» τους εκατομμύρια Τούρκους της Διασποράς.

Με το ίδιο πνεύμα διαποτίστηκε η τουρκική κοινωνία, όπως δείχνουν τα απαξιωτικά σχόλια του τουρκικού Τύπου για τον αρχηγό της FETO, στα όρια της περιύβρισης νεκρού. Πρωτοσέλιδοι τίτλοι μεγάλων εφημερίδων («Hurriyet», «Sabah», «Yeni Asir» κ.ά.) όπως «Πέθανε ο δαίμονας», «Ο άπατρις ρέμπελος βρίσκει παραδειγματικό τέλος», «Πέθανε ο αρχηγός των κατσαπλιάδων» και «Ο Γκιουλέν πέθανε, με τις υγείες και στον αρχηγό της CIA!» δεν βγάζουν απλώς τοξικότητα, αλλά εμφύλιο μίσος κατά του άλλοτε μέντορα του Ερντογάν και των «τρομοκρατών» οπαδών του.

Τα ιδρύματα του Γκιουλέν σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική προπαγάνδιζαν ένα λάιτ, παγκοσμιοποιημένο Ισλάμ, που διαιρούσε την τουρκική Διασπορά και το ευρύτερο σουνιτικό ακροατήριο, ναρκοθετώντας τα σχέδια Ερντογάν για νέο Χαλιφάτο, πέρα και από τα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τώρα που ο «δαίμονας» βγήκε από τη μέση, η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), το αντίστοιχο του υπουργείου Θρησκευμάτων, μπορεί να εφαρμόσει απερίσπαστη το πρόγραμμα 2024-2028 για επέκταση της θρησκευτικής επιρροής της Τουρκίας, με περισσότερα τζαμιά, ιμάμηδες και ισλαμικές ΜΚΟ. Μια γεύση πήραμε ήδη στη Θράκη, με τα αίσχη των εγκάθετων μουφτήδων του προξενείου- και έπεται συνέχεια. Η αντιπολιτευόμενη τουρκική ιστοσελίδα Nordic Monitor αποκάλυψε ότι στόχος του «τετραετούς στρατηγικού πλάνου επέκτασης» της Diyanet είναι να αυξηθεί από 1,9 εκατ. σε… 11,9 εκατ. άτομα ο θρησκευτικός βραχίονας της τουρκικής επιρροής σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Κάτι σαν ορδή ειδικών επιχειρήσεων, με στρατηγεία τα τζαμιά και απώτερο στόχο να εκτινάξει το πολιτικό-ιδεολογικό αποτύπωμα της Τουρκίας ως το 2028. Οι επιχειρήσεις της Diyanet στο εξωτερικό επιβλέπονται από ειδικούς θρησκευτικούς επιτετραμμένους στις κατά τόπους πρεσβείες, που αναφέρονται απευθείας στη Γενική Διεύθυνση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Δηλαδή, στον οσονούπω επισκέπτη μας, Χακάν Φιντάν – καλώς να μας ορίσει…

Πηγή: eleftherostypos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου