Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

ΗΠΑ: Αμερικανός ειδικός εξηγεί γιατί η Τουρκία «δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει F-35»

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Η αποσιώπηση όσων έχουν επισυμβεί στη Κάσο δεν διέλαθαν του Αμερικάνου Συμβούλου Ασφαλείας και είναι επικριτικός ΟΧΙ μόνο προς τον Ερντογάν!!..

Δεν επέστρεψε η Άγκυρα τα Σχέδια των F - 35 όπως δεσμεύθηκε, αυτό είναι «εγκληματική πράξη», με πολύ δυσάρεστες συνέπειες..

1. Πιο πρόσφατα, τουρκικά σκάφη παρενέβησαν σε ιταλικό πλοίο που τοποθετούσε καλώδιο για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σύνδεση των ενεργειακών δικτύων της Κύπρου και της Κρήτης. Αν και η Τουρκία δεν επιστράτευσε τα F-16 της σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, ενίσχυσαν το αίσθημα αποτροπής της Τουρκίας και οδήγησαν τον Ερντογάν να πιστέψει ότι μπορεί να ενεργεί ατιμώρητα.

2. «Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Μπάιντεν, Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν υποσχέθηκαν στους ηγέτες του Κογκρέσου ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία θα ενίσχυε την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το αντίθετο ήταν αλήθεια. Αντί να αναγνωρίσουν το λάθος τους, σήμερα η Τουρκία μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της απόκτησης ακόμη πιο προηγμένου οπλισμού», σημειώνει ο συντάκτης, καταλήγοντας ότι «το Κογκρέσο πρέπει να καλέσει τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να ξεκαθαρίσει: Δεν μπορεί να υπάρξουν F-35 για την Τουρκία, όσα χρήματα και αν σκορπίσουν οι Τούρκοι και οι υποτελείς τους από το Αζερμπαϊτζάν στις εταιρείες δημοσίων σχέσεων και λόμπι της Ουάσιγκτον, στα πανεπιστήμια και στις δεξαμενές σκέψης» συμπληρώνει ο αρθρογράφος.

3. Σχολιάζοντας τη συμφωνία της Άγκυρας με τις ΗΠΑ για την απόκτηση F-16 και την αναβάθμιση υφιστάμενων F-16 με αντάλλαγμα την άρση του de facto βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Rubin τονίζει ότι «το τηλεφώνημα του Λευκού Οίκου προς τους ηγέτες του Κογκρέσου για να παροτρύνει την έγκριση της συμφωνίας για τα F-16 ήταν ντροπιαστικό, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν τήρησε τη δέσμευσή της να επιστρέψει τα σχέδια των F-35 στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου απαριθμεί, σε άρθρο του στη National Security Journal, τέσσερις λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να υλοποιηθεί η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου