Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Μπορεί να αποβληθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ όπως ζήτησε το Ισραήλ;

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

ΝΑΤΟ σημαίνει ΗΠΑ!!

Μόνο η Ουάσιγκτον έχει τη δύναμη να στείλει την Τουρκία στον αγύριστο και να προσπεράσει όλα τα νομικά εμπόδια..

Στην πραγματικότητα η αναφορά του Ισραηλινού υπουργού, συνεχίζει μία συζήτηση που έχει προηγηθεί. Μία συζήτηση που όμως προσκρούει στην έλλειψη βούλησης και στο νομικό εμπόδιο, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποπομπή κράτους-μέλους, μόνο εθελουσία έξοδος (άρθρο 13). Παγίως τέτοια προβλήματα στο ΝΑΤΟ επιλύονταν, με διπλωματικά μέσα και πολιτική πίεση.

Η Σύμβαση της Βιέννης

Και εδώ έρχεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα η Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών. Γνωστή ως “συνθήκη των συνθηκών”, θεσπίζει περιεκτικούς κανόνες, διαδικασίες και κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο με τον οποίο ορίζονται, συντάσσονται, τροποποιούνται, ερμηνεύονται και γενικά λειτουργούν οι συνθήκες. Η Σύμβαση θεωρείται κωδικοποίηση του εθιμικού διεθνούς δικαίου και της κρατικής πρακτικής σχετικά με τις συνθήκες.

Αν κάποια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, λοιπόν, δεν συμμορφώνεται με τις αρχές του, αυτό ισοδυναμεί με ουσιώδη παραβίαση της Συνθήκης κατά την έννοια του άρθρου 60 της Σύμβασης της Βιέννης, που ορίζει την “ουσιώδη παραβίαση”. Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ύπαρξη ουσιώδους παραβίασης, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν το δικαίωμα, με ομοφωνία, να αναστείλουν τη λειτουργία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου εν όλω ή εν μέρει ή και να την τερματίσουν στις σχέσεις τους με το κράτος που πραγματοποιεί “ουδιώδη παραβίαση”. Με άλλα λόγια, αρκεί μια ομόφωνη απόφαση των υπολοίπων κρατών-μελών.

Η Ελλάδα όφειλε προ πολλού να είχε αναδείξει τη νομική αυτή πλευρά και να είχε αρχίσει τον προσεταιρισμό και άλλων κρατών-μελών σε αυτή την προοπτική, πόσο μάλλον όταν παραμένει στόχος της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας…

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου