Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Πώς χάθηκε το όνειρο της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Η Ιστορία δυστυχώς έχει γραφτεί με το 37% της Κύπρου να είναι υπό κατοχή μετά το εγκληματικό πραξικόπημα που οργάνωσε ο Ιωαννίδης εναντίον του ΜΑΚΑΡΙΟΥ και η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη εισέβαλε και διατηρεί 45.000 κατοχικο Στρατό..,

Μακάριος και Γρίβας

Φευ! Οι δυο Κύπριοι, που άφησαν τη σφραγίδα τους στον στρατιωτικό και πολιτικό στίβο της Κύπρου γράφοντας ιστορία, έπαιξαν αμφιλεγόμενο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις της, παρά τα εντυπωσιακά επιτεύγματά τους. Αμφιλεγόμενο γιατί – ξεχνώντας το ”εν τη ενώσει η ισχύς” των κοινών μας προγόνων, πολύ περισσότερο που αμφότεροι πίστευαν στον στόχο της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα – άφησαν τις διαφορές τους για την τακτική του αγώνα να γίνουν ανυπέρβλητες σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

Έτσι ο μεν Γρίβας πίστευε και επέμενε στην ένοπλη διεκδίκηση της Ένωσης (διεκδίκηση με τη χρήση βίας, δηλαδή), ο δε Μακάριος είχε επενδύσει δια βίου στη δύναμη της διπλωματίας και του παζαρέματος. Το αποτέλεσμα, τελικά (η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960 με συνεγγυήτρια της Ελλάδας και της Βρετανίας την Τουρκία), δεν δικαίωσε κανέναν δεδομένου ότι η Ένωση ματαιώθηκε δια παντός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου