Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Η Ταξιαρχία του Ρίμινι και τα ηρωικά κατορθώματά της στην Ιταλία

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Ο αρθρογράφος όφειλε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την III Ελληνική Ορεινη Ταξιαρχία του Ρίμινι ,που απέτρεψε η Ελλάδα να γίνει χώρα του Παραπετάσματος τύπου Αλβανίας με τον ηρωισμό και τις θυσίες των μαχητών της εναντι των ξενοκίνητων κομμουνιστών του ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά του 1944..

Μιχάλης Στούκας

Η ΙΙΙ ΕΟΤ συνέχισε τη δράση της στην Ιταλία (αυτό θα μας απασχολήσει στο μέλλον) και επέστρεψε στην Ελλάδα το απόγευμα της 8ης Νοεμβρίου 1944 όπου έγινε δεκτή με πρωτοφανή ενθουσιασμό. Στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους 10 Έλληνες αξιωματικοί και 106 οπλίτες. Στο νεκροταφείο του Ριτσιόνε υπάρχουν 126 άβαφοι σταυροί που «βλέπουν» προς την Ανατολή. Οι δέκα από τους σταυρούς είναι για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της Αεροπορίας που έπεσαν υπέρ πατρίδος από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο του 1944.
Ως μόνη ετοιμοπόλεμη μονάδα του Ελληνικού Στρατού, η «Ταξιαρχία του Ρίμινι» ενεπλάκη στα Δεκεμβριανά, με αποτέλεσμα πολλοί να ξεχάσουν τα ανδραγαθήματα της και την προσφορά της προς την πατρίδα που συνοψίζονται στα λόγια του Χάρολντ Αλεξάντερ: «Ήμουν ευτυχής διότι αυτή η επιτυχία λάμπρυνε τις τύχες της ηρωικής αυτής χώρας (ενν. την Ελλάδα) που ήταν η μόνη σύμμαχος που πολεμούσε στο πλευρό μας στις ζοφερές ημέρες μας και διότι μια νέα νίκη στην Ιταλία είχε προστεθεί στη δόξα που αποκτήθηκε στα βουνά της Αλβανίας».

Πότε και πώς συγκροτήθηκε η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία - Οι επιχειρήσεις της ΙΙΙ Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας και η κατάληψη του Ρίμινι – Ο φόβος των Ιταλών και οι βαριές γερμανικές απώλειες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου