Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:
Έχω την άποψη ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν κινδυνεύει να χάσει την επανεκλογή του..
Για να καλύψει την αδυναμία του να πείσει το Νετανιάχου να σταματήσει την επιχείρηση στη Γάζα στρέφει το ενδιαφέρον των Αμερικάνων στην Ουκρανία και ότι τελικά η ΜΟΣΧΑ είναι η απειλή και έτσι αποσταθεροποιεί τη διεθνή ασφάλεια. για να κερδίσει συμπάθειες στο εσωτερικό..
Δεν πάμε καλά…
Getty Images Τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (Himars) είναι μεταξύ των όπλων που έχει προμηθεύσει η Ουκρανία από τις ΗΠΑ |
Laura Gozzi και Tom Bateman ,BBC News, Λονδίνο και Ουάσιγκτον
Ο Jeremy Bowen του BBC εξηγεί γιατί αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο στον πόλεμο
Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ παραμένουν νευρικές για αυτή την προοπτική. Την Πέμπτη, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να χτυπήσει ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και κάλεσε τη Δύση να παράσχει περισσότερη αεράμυνα στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προμηθεύσει στην Ουκρανία χιλιάδες αμυντικά όπλα, τανκς και συστήματα αεράμυνας. Από τον Απρίλιο, έχει επίσης στείλει στην Ουκρανία την έκδοση πυραύλων ATACMS με τη μεγαλύτερη εμβέλεια, η οποία μπορεί να ταξιδέψει έως και 300 χιλιόμετρα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τους συμμάχους να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν σηματοδοτήσει ότι είναι ανοιχτές σε χαλάρωση των περιορισμών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τη Δύση.
Πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι σε θέση να εξαπολύσει επιθετικά πλήγματα σε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους πέρα από τα σύνορα για να αποκρούσει καλύτερα τις προόδους της.
Όμως η Ουάσιγκτον, η οποία έχει παράσχει το μεγαλύτερο μέρος των όπλων της Ουκρανίας, αντιστάθηκε στη χαλάρωση αυτών των περιορισμών λόγω των φόβων κλιμάκωσης. Υποστηρίζει ότι δεν ενθάρρυνε ούτε επέτρεψε τα ουκρανικά πλήγματα στο ρωσικό έδαφος.
Οι πιέσεις στις ΗΠΑ να χαλαρώσουν την απαγόρευση στην Ουκρανία να χτυπά εντός της Ρωσίας έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να εκφράζει άμεση υποστήριξη για την κίνηση. Είπε ότι θα πρέπει να «επιτραπεί» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τη Δύση εναντίον στρατιωτικών τοποθεσιών στο ρωσικό έδαφος - αν και αυστηρά όχι σε πολιτικούς στόχους.
Αυτή η πίεση έχει επιδεινωθεί από τις πρόσφατες προόδους της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης. Η Μόσχα έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας και στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο. Οι απώλειες της Ουκρανίας επιδεινώθηκαν από την κομματική παράλυση στην Ουάσιγκτον που έχει προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση στην παροχή πυραύλων και βλημάτων πυροβολικού.
Ενώ ο κ. Μακρόν έχει υποστηρίξει για αρκετό καιρό για πιο άμεση επέμβαση στον πόλεμο της Ουκρανίας – άλλοι δυτικοί ηγέτες φαίνεται επίσης να μαλακώνουν την ιδέα.
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρέμεινε επιφυλακτικός δημοσίως, αλλά ένας εκπρόσωπος στο Βερολίνο είπε ότι «η αμυντική δράση δεν περιορίζεται στο δικό του έδαφος, αλλά περιλαμβάνει και το έδαφος του επιτιθέμενου».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδος Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα, ενώ αυτή την εβδομάδα ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είπε ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πολωνικά όπλα «όπως τους βολεύει».
Η συζήτηση για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη εντός της αμερικανικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να πιστεύεται ότι είναι μεταξύ εκείνων που προσπαθούν να πείσουν τον Πρόεδρο Μπάιντεν να χαλαρώσει τους περιορισμούς.
Ο Μπλίνκεν έγινε ο πρώτος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που πρότεινε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αλλάξουν τη θέση τους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μολδαβία την Τετάρτη, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η στάση της Ουάσιγκτον για το θέμα θα «προσαρμόστηκε και θα προσαρμοστεί» με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του πεδίου μάχης.
«[Η Ουκρανία] πρέπει να πάρει τις δικές της αποφάσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να αμυνθεί αποτελεσματικά. Θα βεβαιωθούμε ότι έχει τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να το κάνει αυτό», είπε.
«Καθώς αυτό που κάνει η Ρωσία έχει αλλάξει ως προς τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει την επιθετικότητά της και την κλιμάκωση, προσαρμοστήκαμε και προσαρμοστήκαμε επίσης, και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε ο κ. Blinken.
Ωστόσο, κάθε απόφαση του κ. Μπάιντεν να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη χρήση όπλων που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ από την Ουκρανία, ενέχει σημαντικούς κινδύνους.
Οι επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας φέρεται να έχουν ήδη στοχεύσει ρωσικά πυρηνικά συστήματα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης βαθιά μέσα στην επικράτεια της χώρας.
Η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post , μετέφερε τις ανησυχίες της στο Κίεβο για τις δύο απόπειρες επιθέσεων εναντίον σταθμών ραντάρ που παρέχουν συμβατική αεράμυνα, καθώς και προειδοποίηση για πυρηνικές εκτοξεύσεις από τη Δύση.
Η έκθεση αναφέρει ότι ένας ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος τις περιέγραψε ως ευαίσθητες τοποθεσίες «επειδή η Ρωσία θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι στοχοποιούνται οι στρατηγικές αποτρεπτικές της ικανότητες, γεγονός που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει την πυρηνική αποτροπή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών».
Το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα μέσα στη Ρωσία - Κάμερον
Μεγαλώνοντας κάτω από πυρά: Τα παιδιά της Ουκρανίας προσαρμόζονται για να επιβιώσουν από την εισβολή της Ρωσίας
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι οι επιθέσεις της Ουκρανίας στη Ρωσία με δυτικούς πυραύλους κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν έναν ευρύτερο πόλεμο. «Η συνεχής κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες», είπε. «Θέλουν μια παγκόσμια σύγκρουση;»
Πρόσθεσε ότι η ευθύνη για τυχόν χτυπήματα εντός της επικράτειας της χώρας του θα βαρύνει τους δυτικούς προμηθευτές όπλων, ακόμη και αν οι δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποιήσουν τα πλήγματα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είναι «άδικο» για τις δυτικές χώρες να επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση των όπλων τους, ενώ αναγνώρισε ότι η Ουκρανία δεν μπορούσε να διακινδυνεύσει την υποστήριξη των εταίρων της.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο κ. Blinken συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Zelensky στο Κίεβο. Ο κ. Ζελένσκι έθεσε «εγγυήσεις ασφαλείας» που περιλαμβάνουν ένα πιο μακροπρόθεσμο διμερές αμυντικό σύμφωνο, το οποίο είναι κοντά στην υπογραφή μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.
Οποιοδήποτε ερώτημα για το εάν η Ουάσιγκτον θα επέτρεπε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα των ΗΠΑ για χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος θα είχε προκύψει κατά πάσα πιθανότητα στις ιδιωτικές συνομιλίες τους.
Πηγή Αγγλικό κείμενο: www.bbc.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου