Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Αρθρο του Αντώνη Κλάψη στην «Κ»: Η (σκέτη) Μακεδονία και η Ανατολική Γροιλανδία

 Σχολιο Καθηγητή κ. Θεοδωρου Καρυώτη

“Η πείρα (και η κοινή λογική) δείχνει ότι οι σύνθετες ονομασίες πολύ εύκολα απλοποιούνται με την χρήση (και μάλιστα όταν υπάρχει μακρά παράδοση σκοπιμότητας).

 Οι κάτοικοι των ΗΠΑ αυτοπροσδιορίζονται (και αναφέρονται από όλο τον υπόλοιπο κόσμο) ως Αμερικανοί, παρόλο που (σκέτη) Αμερική λέγεται ολόκληρη η ήπειρος, από τον Βόρειο Πόλο μέχρι τη Γη του Πυρός. 

Αυτό θα έπρεπε να το σκεφθούν όσοι δέχθηκαν να εκχωρήσουν ένα σύνθετο όνομα με τον όρο Μακεδονία στους βόρειους γείτονες. 

Όταν όμως κάνεις εξωτερική πολιτική καθ' υπαγόρευσιν αυτά συμβαίνουν..

Αντώνης Κλάψης 

Συνήθως στους πολιτικούς προσάπτεται η κατηγορία ότι άλλα λένε κι άλλα κάνουν (η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές αυτού του είδους η κριτική δεν είναι άδικη…). Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της ∆ημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα φαίνεται ότι έχει βαλθεί να προσθέσει μια καινούργια διάσταση: να καταστεί η πολιτικός η οποία άλλα θα λέει κι άλλα θα γράφει. Στα γραπτά κείμενα υποστηρίζει ότι θα μένει πιστή στη συμφωνία των Πρεσπών και στο Σύνταγμα της πατρίδας της που επιβάλλουν την αποκλειστική και έναντι όλων (διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό) χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία. Αλλά προφορικά θα επιφυλάσσει στον εαυτό της τη δυνατότητα να αναφέρεται στη χώρα της ως (σκέτη) «Μακεδονία», ισχυριζόμενη ότι κάτι τέτοιο αποτελεί (όπως επισήμως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της) «ατομικό δικαίωμα αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού… σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου