Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Ζουράφα (Λαδόξερα) και εθνική κυριαρχία (γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης)

 

Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Ακυρώστε την 7η Δεκεμβρίου έλευση του Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη λόγω εχθρικής απειλής από την Τουρκία..

Και εσείς «λεβέντες της αντιπολίτευσης» τι κάνετε «πετάτε χαρταετό!!!..»

Διαβάστε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα:www.defence-point.gr

Η Ζουράφα απέχει από το βορειοανατολικό άκρο της Σαμοθράκης (Άκρα Άγκιστρο ή Σκεπαστό) 6 ναυτικά μίλια, απέχει 22 ναυτικά μίλια από το φάρο της Αλεξανδρουπόλεως, ενώ το στενό μεταξύ της Ζουράφας και της Άκρας Γκρέμια (Μποζτεπέ) έχει εύρος 14 ναυτικών μιλίων.

Πριν λίγες μέρες όμως, στις 20 Οκτωβρίου, η Τουρκία ανήγγειλε επισήμως, διεθνώς και εγγράφως ότι η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται αποκλειστικά και μόνον μέσα στο FIR Κωνσταντινούπολης, εντός του οποίου η Τουρκία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή η Ζουράφα ανήκει στην τουρκική επικράτεια/κυριαρχία. Έτσι σύμφωνα με αυτή τη διεθνή, τουρκική ανακοίνωση γίνεται απόπειρα υφαρπαγής/προσάρτησης ελληνικής βραχονησίδας και παράνομης ένταξής της στην τουρκική κυριαρχία/επικράτεια.

Η Τουρκία ανακοινώνει ότι από την 30η Οκτωβρίου 2023 έως τις 2α Νοεμβρίου 2023 θα εκτελέσει επιχειρησιακή δοκιμή πυραύλων S-400 σε συνεργασία με τουρκικά αεροσκάφη F-16 και UAV σε περιοχή που καταλαμβάνει και την ελληνική κυριαρχία της βραχονησίδας Ζουράφα και σε ύψος άνω των 51.000 ποδών.

Μετά το Καστελλόριζο, την νότια έκφραση της ΑΟΖ, η Τουρκία επαναφέρει τις διεκδικήσεις της για την Ζουράφα, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία εκεί, αφού η βραχονησίδα έχει κεντρικό ρόλο στη χάραξη της θαλάσσιας οριογραμμής και στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Η πατρίδα μας οφείλει να υπερασπίσει την κυριαρχία της, σε γη, αέρα και θάλασσα, από το Καστελόριζο μέχρι τη Ζουράφα!

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:radiomax.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου