Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Τον έπιασαν στα πράσα... ή είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει;

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Δεν χρειάζεται να προσθέσεις, πέραν του ότι διακυβεύονται 50 δις δολάρια, μόνο αν δεν γίνουν οι προμήθειες F-16, F-35 και οπλικών συστημάτων της Άγκυρας..

Ευτυχώς που ακόμη ζει…

Επικίνδυνος αντίπαλος

Ο Μπομπ Μενέντεζ ήταν και παραμένει ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ. Θεωρώντας τον κουβανικής καταγωγής πολιτικό ως τον κατεξοχήν εκφραστή του ελληνικού, αρμενικού αλλά και ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, η τουρκική πλευρά τις τελευταίες 10 ημέρες εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για την περαιτέρω αναβάθμιση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και -κυρίως- για την άρση των εμποδίων που σθεναρά έθετε η Γερουσία αναφορικά με την υλοποίηση του τουρκικού εξοπλιστικού προγράμματος.

Το τουρκικό λόμπι

Πέρα από τον Ερντογάν, ωστόσο, ο 69χρονος Δημοκρατικός πολιτικός εκτιμάται πως τα τελευταία χρόνια είχε μπει στη μύτη και του αμερικανικού βιομηχανικού συμπλέγματος παραγωγής όπλων, το οποίο έβλεπε να χάνει περισσότερα από 20 δισ. δολάρια από το μπλόκο του Κογκρέσου στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία, μόνο από την αναβάθμιση 80 F-16 σε επίπεδο Viper και για την αγορά 40 καινούριων μαζί με τα όπλα τους. Αν δίπλα σε αυτά βάλουμε και τα περίπου 100 F-35 που επίσης επιδιώκουν να παραλάβουν οι Τούρκοι, τότε το ποσό εκτοξεύεται σε πάνω από 50 δισ. δολάρια, μέσα σε μόλις μία δεκαετία.

Οι υποψίες για πόλεμο συμφερόντων πίσω από τις κατηγορίες για δωροληψία - Ως προέδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας είχε προκαλέσει την οργή της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας μπλοκάροντας πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου