Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Φραγκούλης Φράγκος, μίλησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου για τις τουρκικές προκλήσεις.
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:
Ειδικότερα ο στρατηγός ανέφερε:
«Είναι ψευδεπίγραφο μεν, αλλά από τον Νοέμβριο του 2020 αυτό το παράνομο έγγραφο, το Τουρκο-Λιβυκό σύμφωνο έχει πρωτοκολληθεί στον ΟΗΕ. Η Λιβύη χθες όπως είπε η ΥΠΕΞ τους, δεν έχει στείλει τις γεωγραφικές συντεταγμένες και μάλιστα την εγκάλεσε κιόλας ο Τσαβούσογλου» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό ΥΠΕΞ η οποία όπως είπε μας καλύπτει εν μέρει, με την οποία υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto και ab initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.
«Το ερώτημα που τίθεται είναι το πώς αντιδρούμε εμείς. Αφ' ης στιγμής παραβιαστούν τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα με την εμφάνιση ενός γεωτρύπανου ή ενός ερευνητικού σκάφους οφείλουμε να αντιδράσουμε και μάλιστα τα νόμιμα μέσα είναι με το μέρος μας. Οι Τούρκοι βέβαια όπως είναι πρόδηλο κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε εμείς να εμφανιστούμε ως επιτιθέμενη δύναμη. Θέλουν να προκαλέσουμε εμείς αυτό το υποτιθέμενο θερμό επεισόδιο, γιατί δεν θα εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο θα πάμε πολύ παραπέρα. Δηλαδή ο Χουλουσί Ακάρ όταν είπε χθες «αποστρατιωτικοποιήστε τα 23 νησιά» και έβαλε όλα τα Δωδεκάνησα μέσα και τα βασικά μας νησιά που είναι Λήμνος, Σαμοθράκη, Λέσβος, Χίος και Σάμος, αμέσως αμφισβητεί την κυριαρχία. Και ποιος τα αμφισβητεί; Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος ήταν παρών χθες στην Λιβύη» περιέγραψε.
Κάλεσε τους πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ έστειλε και μήνυμα προς την Τουρκία.
«Και το Ναυτικό και η Αεροπορία μας είναι σε θέση να τους βουλιάξουν και αν θέλουν να πάνε σε ένα νησί να κάνουν απόβαση πρέπει να πετύχουν τοπικό αεροναυτικό αποκλεισμό. Οι δε δυνάμεις που είναι στα νησιά και επικαλέστηκε ο Χουλουσί Ακάρ, είναι γνωστές σε αυτούς από το 1990 όταν υπεγράφη η συμφωνία των συμβατικών δυνάμεων από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και του τότε Συμφώνου της Βαρσοβίας και περιοδικά ενημερώνεται.» διεμήνυσε.
«Κάτω από το Λασίθι αυτό το Τουρκο-Λιβυκό σύμφωνο αφήνει ένα τρίγωνο, που είναι και χωρικά ύδατα της χώρας – τα 6 ναυτικά μίλια – εδώ είναι αυτό που δεν έχουμε κάνει εμείς και είναι τα 12 ναυτικά μίλια. Όταν τα επεκτείναμε στο Ιόνιο, δεν τα κάναμε κάτω από την Κρήτη και αυτό είναι ένα ερώτημα» σχολίασε.
«Το casus belli είναι σαν να κρυβόμαστε εμείς πίσω από το δάχτυλό μας και να λέμε μας απειλεί η Τουρκία. Σε τι σε απειλεί; Στο νόμιμό σου δικαίωμα να το ασκήσεις; Η ερώτηση είναι πότε εμείς θα θεωρήσουμε ότι διπλωματικά αλλά και από πλευράς δυνατότητας να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ενέργεια της Τουρκίας, πρέπει να κάνουμε αυτό το “άνοιγμα”. Αλλά όσο δεν το χρησιμοποιείς ή δεν το ασκείς, είναι σαν να το αποποιείσαι» υπογράμμισε ο κ. Φράγκος.
«Το 40% από αυτό που έχουν συμφωνήσει είναι μέσα στην ελληνική ΑΟΖ. Δεν είναι μόνο τα 6 ναυτικά μίλια ή τα 12. Εάν πάει μέσα στην δική μας ελληνική ΑΟΖ, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αυτό που είπε και το ελληνικό ΥΠΕΞ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ. Όσο και αν ακούγεται πικρό» επεσήμανε.
«Όταν απωλέσεις εθνική κυριαρχία δεν την ανακτάς, όπως στην Κύπρο με το 37% να είναι υπό Τουρκική κατοχή και προέκυψε από το ανόητο πραξικόπημα του Ιωαννιδη, τότε αυτό μόνο με ποταμούς από αίμα ανακτάται..» συμπλήρωσε.
«Δεν πρέπει να χαριστούμε στον Ερντογάν» δήλωσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ.
Για την Τουρκία δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το μέγεθος της και τον ρόλο που παίζει στην περιοχή αλλά με την συνεχιζόμενη παραβατικότητα της δημιουργεί προβλήματα με αποτέλεσμα η Διεθνής κοινότητα να ενοχλείται και ανέφερε ότι στο περιθώριο της 158ης Συνόδου του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών εκφράστηκε η ανησυχία της για τη συνέχιση της στρατιωτικής τουρκικής παρουσίας στα εδάφη αραβικών χωρών και για τις τουρκικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά των αραβικών χωρών.
Αφορμή δόθηκε ύστερα από την λειτουργία γραφείου του ISIS στην Άγκυρα με την επωνυμία "Al-Faruq office" με ευθύνη τον Καύκασο, Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία και πρώην Ανατολικά κρατη και το γραφείο με την επωνυμία "Al-Sham office" με έδρα την Συρία και με ευθύνη να κατευθύνει το παγκόσμιο δίκτυο του ISIS.
Επίσης συμπλήρωσε πως η δράση των "Αδερφών Μουσουλμάνων" δεν έχει ανασταλεί παρά τα όσα ισχυρίζεται η Τουρκία.
Επεσήμανε ότι η αραβική επιτροπή αποτελείται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το βασίλειο του Μπαχρέιν, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.
Η Τουρκία έχει αποτρέψει οιανδήποτε δυνατότητα διαλόγου με την δεδομένη πολιτική της να προσαρτήσει τα Νησιά του Αιγαίου, που τα θέλει ανοχύρωτα για να εκτελέσει στρατιωτικό περίπατο γι' αυτό διατύπωσε τέσσερις λόγους που επιβάλλεται η ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος στα Νησιά του Αιγαίου:
- To casus belli (Απειλή πολέμου) για αύξηση των Χ.Υ. στα 12 ν.μ.
- Εισβολή στην Κύπρο και κατοχή στο 37% του εδάφους.
- Η Στρατιά του Αιγαίου με την μεγαλύτερη αποβατική δύναμη
- Το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ για τα δικαίωμα της αυτοάμυνας...
Άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια του
ΑπάντησηΔιαγραφή