Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ. :
Τα τρια προγράμματα που ή θα βουλιάξουν την τουρκική οικονομία, όπως την πρώην Σοβιετική Ένωση ή θα την καταστήσουν περιφερειακή δύναμη…
- Εθνικό Μαχητικό Αεροσκάφος 5ης γενιάς
- Εθνικό Άρμα ALTAY
-Τι είναι το HISAR
Ενώ η Τουρκία εφιστά την προσοχή με τις διαδοχικές της κινήσεις στην αμυντική βιομηχανία, ένα σημαντικό μερίδιο διατέθηκε στην αμυντική βιομηχανία στην πρόταση νόμου για τον προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης του 2022. Ενώ το 2023 είναι επίσης σημαντικό όσον αφορά τους εθνικούς και εγχώριους τεχνολογικούς στόχους, οι αναμενόμενες ημερομηνίες για το Εθνικό μαχητικό αφος, το άρμα Altay και το έργο HİSAR, έχουν καθοριστεί.
Η Τουρκία πλησιάζει γρήγορα τον στόχο της να γίνει μία από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Ενώ τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν σ’ αυτό το πλαίσιο, στοχεύουν στην πλήρη εξάλειψη της εξωτερικής εξάρτησης από την αμυντική βιομηχανία. Θα ενισχύσει επίσης τη δύναμη των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Η διαδικασία κατέστη σαφής όσον αφορά το Εθνικό μαχητικό αφος, το άρμα Altay και το έργο HİSAR, τα οποία συγκαταλέγονται στα κρίσιμα και σημαντικά έργα αυτής της διαδικασίας.
Ο έντονος εξοπλισμός της Ελλάδας την τελευταία περίοδο, οι περιφερειακοί κίνδυνοι και απειλές, αποτυπώθηκαν στη μεταφορά πόρων της Τουρκίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Ένα σημαντικό μερίδιο διατέθηκε στην αμυντική βιομηχανία στο νομοσχέδιο προϋπολογισμού της Κεντρικής Κυβέρνησης του 2022 που υποβλήθηκε στην Προεδρία της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης. Σύμφωνα με την εθνική τεχνολογική κίνηση, οι πόροι που διατίθενται από τον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης για τις ανάγκες των μονάδων άμυνας και ασφάλειας έχουν αυξηθεί σε 181 δισεκατομμύρια λίρες, σημειώνοντας αύξηση 29,6% σε σύγκριση με το 2021.
Η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού είναι επίσης σημαντική όσον αφορά τη διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας έως το 2023 και όσον αφορά τους εθνικούς και εγχώριους τεχνολογικούς στόχους για το 2023. Ξεκαθάρισε ο χρόνος για τα 3 υπέροχα έργα Σύμφωνα με τις ειδήσεις της εφημερίδος «Σαμπάχ», ενώ τα έργα που θα υλοποιηθούν σ’ αυτό το πλαίσιο έχουν ως στόχο να εξαλείψουν πλήρως την εξωτερική εξάρτηση της αμυντικής βιομηχανίας, θα ενισχύσουν επίσης τη δύναμη των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων.
Τα επόμενα δύο χρόνια, το Εθνικό μαχητικό αφος (MMU) θα αφαιρεθεί από το υπόστεγο. Το εγχώριο άρμα μάχης Altay θα μπει σε μαζική παραγωγή. Με το εγχώριο σύστημα αεράμυνας HİSAR, η ομπρέλα αεράμυνας θα ολοκληρωθεί. Το ATAK 2, το βελτιωμένο μοντέλο του εγχώριου ΕΕ/Π ATAK, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση. Το σκάφος «TCG Anadolu» θα ενταχθεί στην απογραφή. Στο στόλο θα δημιουργηθεί στόλος SİHA. Θα εξασφαλιστεί πλήρης η εγχωριότητα των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται σε χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες πλατφόρμες.
Η ποικιλία και ο αριθμός των ΙΗΑ και των SİHA, θ’ αυξηθούν. Το Ε/Π γενικής χρήσης Gökbey θα απογειωθεί με εγχώριο κινητήρα και το Hürkuş θα είναι η δύναμη κρούσεως. Το MMU θα βγει από το υπόστεγο στις 18 Μαρτίου Η Τουρκία, η οποία αποκλείστηκε από τη συνεργασία των μαχητικών αφών F-35 με πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, αφενός παρακολούθησε στενά τα μαχητικά αφη 5ης γενιάς, αφετέρου επιτάχυνε το έργο παραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς (MMU), το οποίο αναπτύχθηκε με εθνικά μέσα. Ενώ συνεχίζονται οι εργασίες του μαχητικού αφους, που αναπτύχθηκε στο σώμα της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAŞ), στοχεύει να εγκαταλείψει το υπόστεγο στις 18 Μαρτίου 2023.
Το HÜRKUŞ θα γίνει η δύναμη κρούσεως Ένα άλλο έργο της TUSAS, είναι τα εγχώρια και εθνικά ανεπτυγμένα αεροσκάφη HÜRKUŞ-C. Σημαντικά βήματα θα γίνουν την προσεχή περίοδο στο έργο HÜRKUŞ, το οποίο επιταχύνθηκε μετά την εισαγωγή του βασικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους HÜRKUŞ-A στον κατάλογο των ΤΕΔ. Καθώς το στρατιωτικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος HÜRKUŞ-B αναλαμβάνει καθήκοντα στις ΤΕΔ, η μαζική παραγωγή και παράδοση θα επιταχυνθεί. Προγραμματίζεται ότι το HÜRKUŞ-C (εξοπλισμένο αφος εγγύς αεροπορικής υποστήριξης) που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2023 και το αφος θα προστεθεί στον κατάλογο των ΤΕΔ. Το HÜRKUŞ, το οποίο είναι μια εντυπωσιακή δύναμη ως εκπαιδευτικό αεροσκάφος, θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το GÖKBEY θα πετάει με εγχώριο κινητήρα Εντατική εργασία πραγματοποιείται επίσης για το Ε/Π γενικής χρήσης GÖKBEY T-625, το οποίο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από Τούρκους μηχανικούς και συνεχίζει να παράγεται σε εγκαταστάσεις της εταιρίας TUSAS.
Το GÖKBEY, το πρώτο Ε/Π γενικής χρήσης που αναπτύχθηκε και παράχθηκε με εγχώριες δυνατότητες, πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του πτήση το 2018 και το Ε/Π, του οποίου το τελευταίο πρωτότυπο θα ολοκληρωθεί σύντομα, θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή το 2022. Το GÖKBEY θα πετάξει επίσης με εγχώριο κινητήρα (TS1400). Το ΑΤΑΚ έρχεται ακόμα πιο ανεπτυγμένο Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών έργων ανάμεσα στους στόχους του 2023 στην άμυνα, είναι το πρόγραμμα ATAK, το πρώτο ΕΕ/Π της Τουρκίας. Στο πεδίο του έργου, συνολικά 91 Ε/Π T129 ATAK θα παραδοθούν στη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων και συνολικά 27 στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ολοκληρώθηκαν επίσης οι εργασίες για το προηγμένο μοντέλο του Ε/Π T129 ATAK, το ATAK-2, το οποίο υπηρετεί αυτή τη στιγμή εντός των ΤΕΔ και προγραμματίζεται να αγοραστεί από πολλές χώρες. Το δεύτερο Ε/Π, που αναπτύχθηκε με την εμπειρία που αποκτήθηκε στο πλαίσιο του έργου T-129 ATAK, αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2023. Την ασφάλεια από αέρος θα εξασφαλίσει το «HİSAR» Εκτός από τα αμυντικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία, η Τουρκία αναπτύσσει επίσης το δικό της εγχώριο σύστημα αεράμυνας. Με το έργο HİSAR, που είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η Τουρκία θα έχει ολοκληρώσει την αεροπορική ομπρέλα της.
Ενώ το αμυντικό σύστημα χαμηλού υψομέτρου HİSAR-A και το σύστημα αεράμυνας μεσαίου ύψους HİSAR-O, που αποτελούν τους δύο πρώτους δακτυλίους του έργου, πέρασαν με επιτυχία τις δοκιμές, οι εργασίες συνεχίζονται για το σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας HİSAR-U, που είναι ο τελευταίος σύνδεσμος του έργου HİSAR. Το πρώτο πρωτότυπο του HİSAR-U προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2022 και σχεδιάζεται να μπει στον κατάλογο των ΤΕΔ το 2023.
Το «ALTAY» θα περάσει σε μαζική παραγωγή Ένας από τους τομείς προτεραιότητας στην αμυντική βιομηχανία είναι το κύριο άρμα μάχης της Τουρκίας «ALTAY». Ενώ η παραγωγή πρωτότυπων αρμάτων ολοκληρώθηκε στην πρώτη φάση του έργου ALTAY, το οποίο προέκυψε για να καλύψει την ανάγκη για σύγχρονα κύρια άρματα μάχης, η μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει σύμφωνα με το έργο την επόμενη περίοδο. Στο πλαίσιο του έργου ALTAY, 250 μονάδες άρματος θα παραχθούν στο πρώτο στάδιο. Το στόλο θα ενισχύσει το «TCG ANADOLU» Καθώς νέα πολεμικά πλοία προσχωρούν στο ναυτικό στο πλαίσιο του έργου MİLGEM (Εθνικά σκάφη), το οποίο ενισχύει την κυριαρχία της Τουρκίας στις θάλασσες, οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου εθνικού αεροπλανοφόρου της Τουρκίας «TCG Anadolu» στα ναυπηγεία της Τούζλα, έχουν τελειώσει. Το πλοίο θα ξεκινήσει την αποστολή του μπαίνοντας στην απογραφή στο εγγύς μέλλον. Το αμφίβιο επιθετικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων «TCG Anadolu», που αναφέρεται ως «πλωτός στρατός», μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρησιακές περιοχές του Αιγαίου, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου και μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό και τον Ατλαντικό Ωκεανό, όταν είναι απαραίτητο.
Μεγάλος αριθμός SİHA θα αναπτυχθεί επίσης στο πλοίο «TCG Anadolu». Τα ΙΗΑ και τα SIHA θα ποικίλουν Τα μη επανδρωμένα αφη, τα οποία αναφέρονται συχνά στις αντιτρομοκρατικές και διασυνοριακές επιχειρήσεις των ΤΕΔ, κατέχουν επίσης σημαντική θέση μεταξύ των στόχων του 2023. Ενώ η απόδοση των εγχώριων ΙΗΑ και SİHA έχουν προσελκύσει πρόσφατα την προσοχή του κόσμου, οι εργασίες σε αυτόν τον τομέα θα συνεχιστούν χωρίς επιβράδυνση. Ο αριθμός των ΙΗΑ και των SİHA στην απογραφή των ΤΕΔ θα αυξηθεί. Ενώ τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα όπως το Bayraktar TB2 τύπου SİHA, το Bayraktar mini ΙΗΑ, το Bayraktar Akıncı TİHA, το Anka και το Aksungur, συνεχίζουν να είναι η δύναμη στον ουρανό της Τουρκίας, συστήματα όπως το SALGUR, τα οποία μπορούν να πετούν σε σμήνη με drones ενσωματωμένα με πολυβόλα και εκτοξευτές βομβίδων και ΙΗΑ Alpagu σταθερής πτέρυγας, συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Πλήρη εγχωριότητα στα πυρομαχικά Πυρομαχικά όπως UMTAS, L-UMTAS, CİRİT, τα οποία βρίσκονται στο απόθεμα των ΤΕΔ και παράγονται από την ROKETSAN, πολλά πυρομαχικά όπως MAM-C και MAM-L και HGK, LGK και KGK, θα συνεχίσουν να παράγονται με εθνικά μέσα. Στην άμυνα, στους στόχους του 2023, η εξάρτηση από ξένα πυρομαχικά θα μειωθεί σε μηδενικό επίπεδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου