Iστοσελίδα «odatv» της 23 Δεκεμβρίου 2020
Η Ελλάδα, στην ένταση που βιώνει με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αναπτύσσει επίσης αμυντική συνεργασία, με τη χώρα που προσεγγίζει…
Στις συγκλίνουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία, Ελλάδα και Ισραήλ, αναπτύσσουν επίσης αμυντική συνεργασία.
Η Ισραηλινή κοινοπραξία έχει γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της στρατηγικής σημασίας κατασκευαστικής εταιρίας στρατιωτικών οχημάτων EΛΒO.
Ανακοινώθηκε ότι η κοινοπραξία που συγκροτήθηκε από τον Ισραηλινό Όμιλο SK και την Plasan Sasa, που αγόρασαν την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (EΛΒO).
Το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η πλειονότητα των μετοχών της EΛΒO, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρίας στρατιωτικών οχημάτων της χώρας, έχουν πωληθεί στην Ισραηλινή κοινοπραξία.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ και είπε: «Εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα για την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας της Ελλάδας».
Η ΕΛΒΟ το 2014 χρεοκόπησε και τα εργοστάσιά της εθνικοποιήθηκαν από το κράτος. Η εταιρεία, η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την Ελληνική αμυντική βιομηχανία, παράγει θωρακισμένα οχήματα. Λέγεται ακόμη ότι η εταιρεία συμμετείχε στη διαδικασία παραγωγής και συναρμολόγησης των γερμανικών αρμάτων Leopard.
Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας κοινοποίησαν τις πληροφορίες ότι το 79% των μετοχών της ΕΛΒΟ θα τεθεί υπό τον έλεγχο κοινοπραξίας Ισραηλινών εταιρειών, ενώ το 21% θα παραμείνει στο Ελληνικό κράτος.
Καθορίστηκαν οι στόχοι παραγωγής
Σύμφωνα με τα νέα της «Deutsche Welle Turkish», πρώτος στόχος είναι να ξεκινήσει η παραγωγή στρατιωτικών θωρακισμένων οχημάτων του Ισραήλ Guarder και SandCat, στο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στην Ελλάδα. Μακροπρόθεσμα, σχεδιάζεται η παραγωγή ελαφρού οπλισμού στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.
Είναι σημαντικό οι Ισραηλινές εταιρείες να υποστηρίξουν την αναδιάρθρωση της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μέσω στρατηγικών επενδύσεων και το χρονοδιάγραμμα αυτής της υποστήριξης.
Ενισχύουν τη συνεργασία με ΗΠΑ και Γαλλία
Τα τελευταία χρόνια, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, μέλη της ΕΕ, περνώντας από μια τεταμένη περίοδο σχέσεων με την Τουρκία, ενίσχυσαν τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, τόσο στον οικονομικό, όσο και στον αμυντικό τομέα.
Η ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, που έφεραν τις δυο πλευρές στα πρόθυρα του πολέμου, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, υποστηρίζουν την Ελλάδα μέσω κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, επενδυτικών κινήσεων, στρατηγικής και στρατιωτικής συνεργασίας.
Ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στην τελετή υπογραφής του κοινού έργου αγωγού στην Ανατολική Μεσόγειο τον Ιανουάριο.
Η Τουρκία, λόγω της αγοράς Ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400, αφαιρέθηκε από την παραγωγή των F-35, δεν παραδόθηκαν τα αφη F-35 που αγόρασε και μετά από τις αποφάσεις που πήραν οι ΗΠΑ για κυρώσεις, τα τελευταία χρόνια με τις σημαντικές πολιτικές κρίσεις που βίωσαν, έχει μειωθεί η συνεργασία σε πολιτικό, οικονομικό και στον αμυντικό τομέα με τις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ τείνουν να ενισχύσουν τη συνεργασία με την Ελλάδα, ιδίως στον τομέα της άμυνας, και αύξησαν τη στρατιωτική στρατηγική συνεργασία με τη διαδικασία «Στρατηγικού Διαλόγου» που ξεκίνησε το 2018 στη γραμμή Ουάσιγκτον-Αθήνα.
Αμερικανική βάση στην Κρήτη
Η Ουάσινγκτον, σχεδιάζει να αναπτύξει τη βάση του ΝΑΤΟ στον κόλπο της Σούδας στο νησί της Κρήτης και ν’ αναπτύξει την πλωτή ναυτική βάση των ΗΠΑ, το πλοίο «USS Hershel Woody Williams», στα ανοικτά του κόλπου της Σούδας.
Τους περασμένους μήνες, στην ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην Ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή», αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επενδύσεις σε υποδομές, σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να δημιουργήσουν μια εναλλακτική διαδρομή προς τα Στενά της Κωνσταντινούπολης και των Δαρδανελίων.
Στην έκθεση, ισχυρίστηκε ότι η Ουάσινγκτον σχεδίασε να δημιουργήσει μια εναλλακτική διαδρομή προς την Κωνσταντινούπολη και τα Στενά των Δαρδανελίων, με επενδύσεις σε υποδομές στην Αλεξανδρούπολη, σχεδίασε επίσης να χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για σύνδεση με τη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο και εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, η φύση των θαλάσσιων μεταφορών και των στρατιωτικών μεταφορών στην περιοχή θ’ αλλάξει.
Η Ελλάδα, η οποία αγόρασε 18 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία και υπέβαλε επίσημη αίτηση στις ΗΠΑ για 24 F-35 το Νοέμβριο, ανακοίνωσε ένα αμυντικό πρόγραμμα ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων νέων εξαγορών και έργων εκσυγχρονισμού τον Σεπτέμβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου