Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ για τα νησιά

«Η Ελλάδα παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς και στρατιωτικοποιεί 16 νησιά. Δεν κάνουν μόνο αυτό για να τα ενισχύσουν, πάνε κι έρχονται σε αυτά και τα επισκέπτονται», ανέφερε

Του ανταποκριτή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Ο Χουλουσι Ακάρ ανεβάζει τους τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ισχυρίζεται πως είναι πρόκληση όχι μόνο η στρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών αλλά και οι επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε αυτά.

«Η Ελλάδα παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς και στρατιωτικοποιεί 16 νησιά τα οποία θα πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Τι λογική είναι αυτή Δεν κάνουν μόνο αυτό για να τα ενισχύσουν, πάνε κι έρχονται σε αυτά και τα επισκέπτονται. Αυτό πώς δεν είναι πρόκληση ή παρενόχληση;» είπε ο υπ. Άμυνας της Τουρκίας σε ομιλία του προς τους αρχηγούς με θέμα τον απολογισμό του έτους.

«Εμείς λέμε ναι σε όλα τα καλέσματα για διάλογο, η ελληνική πλευρά το αποφεύγει. Γιατί αποφεύγουν τον διάλογο, γιατί φοβούνται Διότι δεν έχουν δίκιο! Εμείς έχουμε δίκιο, γι' αυτό και είμαστε ισχυροί», ανέφερε ο Ακάρ.

Υποστήριξε πως η Ελλάδα «από το πρωί μέχρι το βράδυ προσπαθεί να προκαλέσει την Τουρκία και να αυξήσει την ένταση. Διότι δεν βασίζονται στον εαυτό τους αλλά σε αυτούς που ακουμπούν τις πλάτες τους. Όμως στις 10 -1 Δεκεμβρίου στη Σύνοδο της Ε.Ε., εκτός από 1 2 χώρες, καμία άλλη χώρα δεν αποδέχθηκε τα κακομαθημένα, τα εγωιστικά, τα βλακώδη αιτήματά τους».

Με αρνητικό τρόπο για την Ελλάδα μίλησε και ο Μ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξη στη γαλλόφωνη εφημερίδα Jeune Afrique. Ανέφερε πως «μετά τις διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μας, υπογράψαμε ένα μνημόνιο κατανόησης.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θέλει να μιλήσει μαζί μας. Οι Ελληνοκύπριοι επίσης δεν συναντιούνται με τους Τουρκοκυπρίους. Αντίθετα, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ.: Κυπριακή Δημοκρατία) ακολουθούν μια οδό στοχοποίησης της Τουρκίας και της Βόρειας Κύπρου».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Τ. Ερντογάν και ο κυβερνητικός εταίρος του Ντ. Μπαχτσελί φωτογραφήθηκαν μπροστά σε ιστορικό πίνακα που παρουσιάζει την Αγία Σοφία ως τζαμί.

«Όπως είχε συμβεί και με το τζαμί της Αγίας Σοφίας, έτσι κάποια περίοδο η ενασχόληση με τα μουσεία είχε μετατραπεί σε όργανο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με τα ιερά αυτού του λαού. Αυτή η νοοτροπία αρνείται μέρος της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας» είπε ο Ερντογάν.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν αναθεωρείται η Λωζάννη

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στους ισχυρισμούς που προβάλω η Άγκυρα

«Ας αλλάξει πλευρό όποιος τα λέει αυτά», είπε χαρακτηριστικά κ. Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις του υπ. Ενέργειας της Τουρκίας Φ. Ντονμέζ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Με την επισήμανση ότι μοναδική διαφορά Αθήνας Άγκυρας, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η κυβέρνηση χθες διά του εκπροσώπου της Στ. Πέτσα απέρριψε τη νέα προσπάθεια της Άγκυρας να θέσει εκ νέου ζήτημα αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάννης, ως ένα εκ των διμερών προς αντιμετώπιση θεμάτων.

«Ας αλλάξει πλευρό όποιος τα λέει αυτά», είπε (ΣΚΑΪ) χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ περί αναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης. «Υπάρχει ένα πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο. Το πλαίσιο είναι των διερευνητικών επαφών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε: «Μία είναι η διαφορά μας, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ελπίζουμε η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και τις προκλητικές δηλώσεις και να πιάσουμε το νήμα από εκεί που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016.

Να οριοθετήσουμε αυτή τη διαφορά. Είναι προς όφελος των λαών των δύο χωρών αλλά και όλων των λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είμαστε έτοιμοι να κάνουμε. Τίποτα άλλο».

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα, ο κ. Ντονμέζ έλεγε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7: «Με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μία από αυτές είναι η Λωζάννη. Όμως πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθίσουμε να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος, στρέφοντας τα πυρά του κατά της Ελλάδας, είπε πως «αν δείτε τι υποστηρίζει η Ελλάδα, είναι σαν να μας εγκλωβίζει στις ακτές μας. Με τη βοήθεια του Θεού θα παραιτηθούν το συντομότερο δυνατόν από αυτά τα λάθη τους».

Σημειώνεται ότι στο παρασκήνιο καταβάλλονται προσπάθειες για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όμως, τη σχετική πρωτοβουλία θα πρέπει να αναλάβει η Άγκυρα.

Ράμα: Ελληνικό δικαίωμα τα 12 μίλια

Η άσκηση του δικαιώματος της χώρας μας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο αποτελεί, τις τελευταίες ημέρες, μία εκ των αφορμών για την εκδήλωση πολιτικών αναταράξεων στα Τίρανα, ενόψει και των προσεχών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, απαντώντας στην κριτική την οποία δέχεται από τους πολιτικούς του αντιπάλους για τους χειρισμούς του στο ζήτημα αυτό, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι» το δικαίωμα των 12 μιλίων ασκείται όπου είναι δυνατόν και όχι όπου δεν είναι δυνατόν, όπως συμβαίνει στην περιοχή μεταξύ μας, όπου η διαχωριστική γραμμή θα αποφασιστεί από το δικαστήριο. Η Ελλάδα το έχει ασκήσει πρόσφατα, όπως η Αλβανία το έχει ασκήσει από το 1990».

Για να προσθέσει ότι η απόφαση της Ελλάδας για τα 12 ν.μ. δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της γείτονος Ιλίρ Μέτα, σε παρέμβασή του ανέφερε ότι θα κρατήσει αποφασιστική στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τον ενημερώνει. Εν τω μεταξύ, σε αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών Γκ. Τσακάι, ύστερα από παραίτηση που υπέβαλε, προχώρησε ο κ. Ράμα. Στη θέση του τοποθετείται ο πρώην υπουργός Άμυνας Ο. Τσάκα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αψηφά τις κυρώσεις ο Ερντογάν

Συνεχίζεται η στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, διαβεβαίωσε ο Τσαβούσογλου

Συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ στο Σότσι, για παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V ενδιαφέρεται η Τουρκία

Απορρίπτοντας την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στη χώρα του για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήρε τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και διεμήνυσε ότι η ρωσοτουρκική συνεργασία θα συνεχιστεί.

«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι εναλλακτική έναντι των δεσμών μας με το NATO και την Ε.Ε.», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος ύστερα από τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Σότσι, ρωσικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας. «Η Ε.Ε. επίσης θα έπρεπε να επιλέγει τον διάλογο έναντι των κυρώσεων όπου υπάρχουν διαφωνίες, αντί να θέτει ερωτήματα για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία ή άλλες χώρες», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «έκνομες πιέσεις της Ουάσιγκτον» και μετέφερε την «υψηλή εκτίμηση» του προέδρου Πούτιν στην επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίσει τη συνεργασία της χώρας του με τη Ρωσία. Οι δυτικές κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, «οι οποίες καθοδηγούνται από τα εθνικά τους συμφέροντα», εκτίμησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών.

Από το ίδιο βήμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η χώρα του προτίθεται να προχωρήσει στην παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά της COVID-19, Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το ρωσικό εμβόλιο για τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών της, αλλά ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από τη Μόσχα προτού καταλήξουν σε σχετική απόφαση οι αρμόδιες αρχές της χώρας του.

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει παραγγείλει 50 εκατομμύρια δόσεις του κινεζικού εμβολίου Coronavac, και 4,5 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer. Στη συνάντηση του Σότσι, οι δύο υπουργοί συζήτησαν κυρίως τις εξελίξεις στα τρία μέτωπα περιφερειακών κρίσεων, όπου οι χώρες τους υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά συνεργάζονται για την επιβολή, εφαρμογή και επίβλεψη συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Λιβύη και Συρία.

Για το πρώτο ζήτημα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι η ρωσο-τουρκική συνεργασία θα εγγυηθεί σταθερή ειρήνη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και ανέφερε ότι α ηγέτης του τελευταίου, Ιλχάμ Αλίεφ, επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Αναφορικά με τη Συρία, ο Σεργκέι Λαβρόφ ενημέρωσε τον φιλοξενούμενό του για τις ρωσικές προσπάθειες προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάρτιση νέου συντάγματος από εκπροσώπους της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών. Η επόμενη συνάντηση της επιτροπής για το Σύνταγμα προβλέπεται να γίνει στη Γενεύη, στις 25 Ιανουαρίου.

Όσο για τη Λιβύη, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην προσπάθεια πολιτικής επίλυσης της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

ΑΥΓΗ

Εθνικοποίηση δικτύου φυσικού αερίου και συλλήψεις υπόπτων του ISIS

Την ώρα που η αστυνομία της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωνε ότι εντοπίστηκαν οκτώ άτομα για τον σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης, η Βουλή υπερψήφιζε τη συμφωνία με την οποία το Δημόσιο γίνεται βασικός μέτοχος στο Σύστημα Μεταφοράς Αερίου

Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, με 60 ψήφους υπέρ και 30 κατά, έδωσε το πράσινο φως στην εθνικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (GA ΜΑ) της χώρας. Η Βόρεια Μακεδονία θα αποτελέσει τον μοναδικό μέτοχο της εταιρείας διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου της χώρας καταβάλλοντος 33 εκατ. ευρώ στη Makpetrol, τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της χώρας.

Το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας επικύρωσε στην πράξη τη συμφωνία της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ με τη Makpetrol, ενώ υπέρ της ψήφισαν μόνο οι βουλευτές που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η δεξιά αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE κατήγγειλε ως σκανδαλώδη τη συμφωνία γιατί ζημιώνει τα συμφέροντα του Δημοσίου εξαιτίας του υπερβολικού τιμήματος, θεωρώντας ότι η διαφορά με τη Makpetrol θα μπορούσε να επιλυθεί δικαστικά.

Για τον Ζ. Ζάεφ η εθνικοποίηση του δικτύου φυσικού αέριου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού με την Ελλάδα και για να μπορέσει η χώρα να προμηθεύεται φυσικό αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές , διαμέσου δηλαδή του αγωγού που θα ξεκινά από τη Νέα Μεσήμβρια της Θεσσαλονίκης για να καταλήξει στο Νεγκότι νο της Βόρειας Μακεδονίας.

Η αστυνομία της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε επίσης ότι συνέλαβε οκτώ ύποπτα άτομα, τρία στα Σκόπια και πέντε στο Κουμάνοβο, για τον σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα, που φαίνεται πως αποτελούν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο και διατηρούσε μεγάλο οπλοστάσιο και σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας υπογράμμισαν ότι οι οκτώ συλληφθέντες επικοινωνούσαν διαμέσου εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα για μεταφορές όπλων και την κατασκευή ζωνών με εκρηκτικά για επιθέσεις αυτοκτονίας με στόχο δολοφονίες και επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της χώρας.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κρεσέντο μεγαλομανίας του «σουλτάνου» που τα θέλει όλα!

«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας από τη "Γαλάζια Πατρίδα" έως τον κυβερνοχώρο»

Θέτουν εκ νέου ζήτημα με τη Συνθήκη της Λωζάννης

Σε ένα νέο κρεσέντο μεγαλομανίας επιδόθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν με διάγγελμα του προς τον τουρκικό λαό, στο οποίο πρόβαλε άλλη μια φορά τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις του με τα περί «Γαλάζιας Πατρίδας», που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει και το μισό Αιγαίο!

«Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε κάθε περιοχή από τη "Γαλάζια Πατρίδα" έως τον κυβερνοχώρο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ανακοίνωσε και την εκτόξευση τουρκικού δορυφόρου στο Διάστημα έως το 2022. Ο Ερντογάν βιντεοσκόπησε το μήνυμά του μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο δεν έγινε γνωστό η συζητήθηκε, και έδωσε έμφαση σε μια σειρά ζητημάτων.

«Χτίζουμε μια ισχυρή και αποτρεπτική υποδομή αναπτύσσοντας τις δικές μας εθνικές τεχνολογίες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η κυβερνο-ασφάλεια, η οποία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών, είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα» είπε, συμπληρώνοντας ότι η προστασία των ψηφιακών υποδομών και δεδομένων είναι εξίσου σημαντική με την προστασία των εθνικών φυσικών συνόρων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του γενικότερου αναθεωρητισμού που εξάγει η Άγκυρα τους τελευταίους αρκετούς μήνες ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ έθεσε εκ νέου ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ο Ντονμέζ ο οποίος ιδίως με το θέμα του «Oruc Reis» και των άλλων τουρκικών ερευνητικών πλοίων έχει υπάρξει ιδιαίτερα προκλητικός, δήλωσε ότι «με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μια από αυτές είναι η Συνθήκη της Λωζάννης. Όμως πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθίσουμε να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε» είπε, υπενθυμίζοντας πως αυτός δεν παύει να είναι ο διακαής πόθος της Άγκυρας.

Η ανιστόρητη και ανεδαφική τοποθέτησή του δεν προκάλεσε εντύπωση. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα έβαλε και με μια άλλη συνθήκη και πανηγύριζε πως η χώρα του «έσκισε τις Σέβρες που ήθελαν να μας επιβάλλουν στη γαλάζια θάλασσα».

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας κατηγόρησε την Αθήνα για απόπειρα εγκλωβισμού της Άγκυρας. «Αν δείτε τι υποστηρίζει η Ελλάδα, είναι σαν να μας εγκλωβίζει στις ακτές μας. Με τη βοήθεια του θεού θα παραιτηθούν το συντομότερο δυνατόν από αυτά τα λάθη τους» ανέφερε.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μας σέρνουν σε διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία

Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ αναθεωρητισμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο λογικής, σε μια χρονική περίοδο που η Ελλάδα ουσιαστικά σύρεται σε έναν διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία. Όπως δείχνουν τα γεγονότα, το 2021 θα μπει ακριβώς όπως τελειώνει το 2020, με την Αθήνα να μην μπορεί να αρνηθεί τον διάλογο που επιδιώκει η Άγκυρα, υπό τις ευλογίες της Ε.Ε. και της Γερμανίας.

Μετά την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης, που ζήτησε με ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, σε νέες ακραίες δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε και ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τούρκος ναύαρχος ε.α. Τζιχάντ Γιαϊτσί, με αφορμή την ανακοίνωση της Αθήνας για τη θέση σε ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθειών γραμμών βάσης στο Ιόνιο.

Ο Τούρκος ναύαρχος δήλωσε ότι «το ελληνικό σχέδιο για την επέκταση των 12 ν.μ. έχει μπει σε εφαρμογή», για να προσθέσει πως «η Τουρκία σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο».

Οριοθέτηση ΑΟΖ

Έπειτα από όλες τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι δυνατή η έναρξη διαλόγου; Πριν από λίγες ημέρες διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για την επιθυμία της Ελλάδας να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος, με βασικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της θάλασσας, για το μοναδικό ζήτημα που υφίσταται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ήτοι την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Χθες ήρθαν οι δηλώσεις του Ντονμέζ του Ακάρ και του Γιαϊτσί να υπενθυμίσουν στην Ελλάδα ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον διάλογο ή τις διερευνητικές επαφές.

Όπως φαίνεται, μέχρι σήμερα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που βάζει συνεχώς η ελληνική πλευρά ότι πρέπει να υπάρξει εύλογο διάστημα χωρίς τουρκικές προκλήσεις.

Σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και οι εμπρηστικές δηλώσεις, με δεδομένο ότι καθημερινά οι Τούρκοι προβαίνουν σε δηλώσεις και σε προκλητικές ενέργειες, όπως χθες που έγιναν 45 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και έξι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Επιφυλακή για νέα τουρκική προβοκάτσια (στον Έβρο) με τη χρήση μεταναστών

ΥΠΟΝΟΙΕΣ για νέα τουρκική προβοκάτσια, με τη χρήση ξανά μεταναστών ως πολιορκητικού κριού , υπάρχουν στην κυβέρνηση, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη να τονίζει ότι η χώρα είναι έτοιμη και θωρακισμένη, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη να είμαστε σε επιφυλακή.

Οι δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έγιναν την ημέρα κατά την οποία βρισκόταν στον Έβρο προκειμένου να συναντηθεί με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ελληνοτουρκικών συνόρων, αλλά και να επιθεωρήσει τις εργασίες στον φράχτη που χτίζεται με σκοπό να αποθαρρύνει και να εμποδίσει την παραβίαση των ελληνικών συνόρων από παράνομους μετανάστες.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απευθυνόμενος προφανώς στα Σώματα Ασφαλείας, ζήτησε να είναι σε επιφυλακή, καθώς οι Τούρκοι επινοούν συνεχώς νέους τρόπους για να μεταφέρουν μετανάστες στην Ελλάδα. Οι δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη έρχονται να συμπληρώσουν τις καταγγελίες του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο οποίος είχε αναφερθεί σε συγκέντρωση μεταναστών κυρίως από την Αφρική στην Τουρκία και υπογράμμιζε ότι «ΜΚΟ πληρώνουν τα έξοδα μεταφοράς και έκδοσης βίζας στην Τουρκία με πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη. Μετά μεταφέρονται στα τουρκικά παράλια όπου λαθροδιακινητές, πάλι με στήριξη ΜΚΟ, τους βοηθούν να μπουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτοψία στον φράχτη

Οι συνεχείς δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών δείχνουν ότι το ενδεχόμενο μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης πυροδοτούμενης από το καθεστώς Ερντογάν αντιμετωπίζεται ως πιθανό σενάριο από τη χώρα μας.

Κατά τη συνάντησή του με τους αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πέραν των εορταστικών ευχών και των καθιερωμένων δώρων, τους ευχαρίστησε για τη σημαντική συμβολή τους στην επιτυχή διαχείριση της κρίσης του Μαρτίου με την Τουρκία και τέλος πραγματοποίησε αυτοψία στο έργο κατασκευής του φράχτη.

«Είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ σήμερα, σ' ένα σημείο όπου δώσαμε μάχη χωρίς σφαίρες, αλλά κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια, την Ευρώπη όρθια και σας ευχαριστούμε για τον αγώνα που δίνετε καθημερινά» είπε από το φυλάκιο των Καστανιών.

Αναφερόμενος δε στον καινούργιο φράχτη, τον χαρακτήρισε ένα εξαιρετικό, ιστορικό έργο, μνημειώδες για την ασφάλεια της χώρας.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Έξι νεκρούς θρηνεί η Κροατία από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ

ΕΝΑ 12χρονο παιδί και πέντε άνδρες έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό που σημειώθηκε χθες στο κέντρο της Κροατίας, ανακοίνωσε εμφανώς θλιμμένος ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς.

«Ενημερωθήκαμε πως ένα κοριτσάκι σκοτώθηκε» αρκέστηκε να δηλώσει στα τοπικά MME, κατά την επίσκεψη του στον τόπο της καταστροφής.

Ο σεισμός, μεγέθους 6,4 βαθμών Ρίχτερ με επίκεντρο την πόλη Πέτρινια, έγινε αισθητός και στην Ιταλία, από τη βορειοανατολική πόλη της Τεργέστης έως την ευρύτερη περιοχή της Νάπολης.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τις κροατικές Αρχές, μετέδωσαν ότι η σεισμική δόνηση προκάλεσε την κατάρρευση παιδικού σταθμού μεταξύ πολλών ακόμα κτιρίων, με την Πέτρινια, πενήντα χιλιόμετρα νότια του Ζάγκρεμπ, να έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι τραυματίστηκαν και δεκάδες άλλοι ανασύρθηκαν από τα ερείπια. Μεγάλο μέρος του τοπικού νοσοκομείου κατέρρευσε. Στις προσπάθειες διάσωσης συμμετέχει ο στρατός, ενώ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί στο κέντρο της πόλης.

«Υπάρχουν κατάγματα, διασείσεις και ορισμένοι χρειάστηκε να χειρουργηθούν» είπε ο Τόμισλαβ Φαμπιάνιτς, επικεφαλής της υπηρεσίας Επειγόντων Ιατρικών Περιστατικών στη Σίσακ, κοντά στην Πέτρινια.

Στο μεταξύ, η δόνηση έγινε αισθητή και στις γειτονικές Βοσνία και Σερβία, ενώ η Σλοβενία έκλεισε τον πυρηνικό σταθμό της για προληπτικούς λόγους. Τη Δευτέρα σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στην κεντρική Κροατία, και πάλι κοντά στην Πέτρινια, προκαλώντας μόνο μικρές υλικές ζημιές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΜΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΕΣΕΝΤΟ

«Γκρίζα διπλωματία» με Γαλάζια Πατρίδα και Λωζάννη

Γράφει ο Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ Διεθνολόγος Γεωστρατηγικός αναλυτής

ΚΟΡΟΝΕΣ

«Θα υπερασπίσουμε παντού τα δικαιώματα μας, από τη Γαλάζια Πατρίδα ως τον κυβερνοχώρο» , δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

«Η χώρα είναι έτοιμη για συνολικό διάλογο με την Ελλάδα χωρίς ατζέντα. Αθήνα και Λευκωσία στοχοποιούν την Τουρκία»

Για μία ακόμα φορά ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στις ρεβιζιονιστικές, μεγαλοϊδεατικες και νεοοθωμανικες «κορόνες», υποστηρίζοντας το γνωστό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και προσθέτοντας ότι «θα υπερασπίσουμε παντού τα δικαιώματά μας, από τη "Γαλάζια Πατρίδα" ως τον κυβερνοχώρο», ενώ αποκάλυψε ότι η Τουρκία το 2022 θα εκτοξεύσει νέο δορυφόρο στο Διάστημα.

Εριστικές δηλώσεις

Από την πλευρά του, θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης έθεσε εκ νέου, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο υπουργός Ενεργείας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος υποστήριξε: «Με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και με πόλεμους που ακολούθησαν, υπήρξαν κάποιες Συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες, και μία από αυτές είναι της Λωζάννης. Όμως, πέρασαν σχεδόν 100 χρόνια και πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθίσουμε να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε».

Ο Ερντογάν είχε θέσει αρχικά θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Τσαβούσογλου και Ακάρ, συνέχεια γκριζάρουν περιοχές και νησιά του Αιγαίου. Επίσης, ο Ερντογάν ανακοίνωσε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία, η οποία θα υπογραφεί επίσημα αύριο, κλείνοντας τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, ανέφερε ότι επιδιώκει καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ, επισημαίνοντας ως μόνη διαφορά τη συμπεριφορά του εβραϊκού κράτους απέναντι στους Παλαιστινίους.

Φραστική επίθεση

Εν τω μεταξύ, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, λίγο πριν από την έναρξη των διμερών συνομιλιών στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, επιτέθηκε λεκτικά σε Ελλάδα και Κύπρο. Αφού επανέλαβε τη γνωστή θέση πως η χώρα του είναι έτοιμη για συνολικό διάλογο με την Αθήνα χωρίς ατζέντα, υποστήριξε ότι η Αθήνα και η Λευκωσία «στοχοποιούν την Τουρκία»!

Χαρακτηριστικά, είπε πως η Τουρκία συνομιλεί με όλες τις γειτονικές παράκτιες χώρες για θαλάσσιες ζώνες, με τις οποίες διατηρεί «διπλωματικές σχέσεις», αγνοώντας για μία ακόμα φορά και επιδεικτικά την Κύπρο. Αναφερόμενος στην τελευταία, υπογράμμισε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν συνομιλούν με τους Τουρκοκύπριους, κι αυτό σημαίνει πως και με αυτούς η Άγκυρα δεν συνομιλεί! Πρόσθεσε ότι η Τουρκία συνομιλεί με Ελλάδα – Λίβανο - Ισραήλ και Αίγυπτο (αφού διατηρεί επί πολλά χρόνια διμερείς διπλωματικές σχέσεις), ενώ με τη Λιβύη, με την οποία επίσης έχουμε θαλάσσια σύνορα, υπογράψαμε τον Νοέμβριο του 2019 το σχετικό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες (σ.σ.: αναφέρεται στη συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ).

Συνάντηση

Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκε χθες στο Σότσι η συνάντηση Τσαβού σογλου Λαβρόφ, προετοιμάζοντας το έδαφος για την προσεχή, υψηλόβαθμη σύνοδο Ερντογάν Πούτιν (σημειώνεται ότι μέσα στο 2020 οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν τρεις φορές). Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν τη στελέχωση λειτουργία του κοινού κέντρου συντονισμού και πρόληψης ένοπλων επεισοδίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ του Νοτίου Καυκάσου (μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων), καθώς και τα ζητήματα του Ιντλίμπ, στη Βορειοδυτική Συρία, της περιοχής Ταλ Αμπιάντ Ρας ε Λεΐν (ανατολικά του Ευφράτη), ως και την ιδιαίτερα εύθραυστη κατάσταση στη Λιβύη, όπου υποστηρίζουν εντελώς διαφορετικές εμπόλεμες δυνάμεις στον εμφύλιο πόλεμο της βορειοαφρικανικής χώρας.

Επιπλέον, επιτροπές από τις δύο χώρες θα συνέλθουν σύντομα σε επίπεδο υπουργών Άμυνας αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, αεράμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών και στρατιωτικοαστυνομικών δυνάμεων).

Τέλος, συζήτησαν και την περίπτωση εισαγωγής του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid 19 στην Τουρκία (πέραν του κινεζικού, που ήδη εστάλη), ενώ η Μόσχα επανέλαβε τη σχετική πρότασή της να παρασκευάζεται το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ιατροβιολογικά εργαστήρια της Τουρκίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ΚΑΤΑ ΕΝΤΙ PAMA

Πολιτική κρίση στην Αλβανία για την επέκταση της Ελλάδας στα 12 ν.μ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡOΥΓOΣ

ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ

Ο Αλβανός πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε με ανάρτηση του ότι θα κρατήσει αποφασιστική στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα

ΦΩΤΙΕΣ άναψε στην Αλβανία η εκ μέρους της Ελλάδος επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο και πιο συγκεκριμένα από βόρεια της Κέρκυρας μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο στην Πελοπόννησο. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα δήλωσε ότι η χώρα μας έχει το δικαίωμα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ν.μ., και η ενέργεια αυτή δεν έχει καμία σχέση με τα όσα συζήτησε προ εβδομάδων στα Τίρανα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (δηλαδή την Ιόνια ζώνη). Μάλιστα επανέλαβε ότι αν δεν επιτευχθεί διμερής συμφωνία για αυτές, τότε οι δύο χώρες θα υπογράψουν συνυποσχετικό προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που είναι αρμόδιο για την επίλυση τέτοιων λεπτεπίλεπτων ζητημάτων.

Επέκρινε με σκληρές εκφράσεις όλους αυτούς που αντιτίθενται στην επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στα 12 ν.μ. και οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα Τίρανα παραχωρούν στην Αθήνα επιπλέον θαλάσσια δικαιώματα, λέγοντας ότι «είναι αδαείς και κινούνται με συμφεροντολογικό και πολιτικάντικο τρόπο». Οι δριμύτατα επικρίνοντες τον Ράμα είναι το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μετά και ο πρώην πρόεδρος της χώρας και προερχόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα Σαλί Μπερίσα.

Ειδικότερα ο Ιλίρ Μέτα ήταν καταιγιστικός στην κριτική του για τον Ράμα υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος δεν τον έχει ενημερώσει καθόλου για τις ενέργειες του και ότι «έχει προχωρήσει σε κατάχρηση εξουσίας». Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των Ράμα και Μέτα βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο στο ναδίρ για σωρεία θεμάτων. Επιπρόσθετα ο Ράμα υποστηρίζοντας περαιτέρω τη στάση του είπε παρουσιάζοντας μάλιστα έξι έγγραφα που έχουν κατατεθεί στον OHE το 1990 λέγοντας ότι η Ελλάδα τότε δεν αντέδρασε στο νόμιμο δικαίωμα των Τιράνων σε ό,τι αφορούσε την επέκταση της χωρικής θάλασσας στα 12 ν.μ. και «συνεπώς δεν έχουμε λόγο να εμπλακούμε στην απόφαση της Αθήνας».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτοί που μαζικά του επιτίθενται στοχεύουνε σε κομματικά κέρδη και υπογράμμισε πως είναι αδύνατον να γίνει μυστική συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες στην Ευρώπη του 21 ου αιώνα και κάλεσε τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να «σταματήσουν τη λασπολογία».

Ο Μέτα επανήλθε χθες το απόγεμα δριμύτερος και προειδοποίησε με ανάρτησή του ότι θα κρατήσει αποφασιστική στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τον ενημερώνει, και να τον αφήνει στο σκοτάδι: «δεν θα επιτρέψω σε καμία στιγμή να παραβιαστεί το κράτος και τα εθνικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Αλβανίας από οποιοδήποτε άτομο που καταχράται την εξουσία την οποία έχει εκχωρήσει ο αλβανικός λαός».

Το Δημοκρατικό Κόμμα τις τελευταίες ημέρες δημοσίευσε σειρά ερω τημάτων προς την κυβέρνηση Ράμα αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες και την οριοθέτπσή τους, τα πιο σημαντικά εκ των οποίων είναι τα κάτωθι:

1. Γιατί η Αλβανική κυβέρνηση δεν έχει προβεί με διαφάνεια όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των υδάτινων συνόρων με την Ελλάδα, αν και οι διαπραγματεύσεις για τον σκοπό αυτό έχουν ξαναρχίσει από το 2013;

2. Ποια είναι τα στοιχεία που έχουν διαπραγματευτεί, σε σχέση με το τι έχει συμφωνηθεί και τι δεν έχει συμφωνηθεί;

3. Έχει συζητηθεί ποτέ η ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 έως τα 12 μίλια; Εάν ναι, ποια ήταν η θέση της αλβανικής κυβέρνησης σε αυτό το σημείο;

4. Η επέκταση από την ελληνική πλευρά των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια έβαλε την Αλβανία σε λιγότερο ευνοϊκή διαπραγματευτική θέση;

5. Έχει αναλύσει η αλβανική κυβέρνηση τις νομικές και άλλες συνέπειες αυτής της παράτασης για την οποία έχουν αναφερθεί εδώ και καιρό τα μέσα ενημέρωσης;

6. Εάν αυτή η διεύρυνση έχει θέσει την Αλβανία σε λιγότερο ευνοϊκή θέση, θα έπρεπε η κυβέρνηση των Τιράνων να εκφράσει τις επιφυλάξεις της σχετικά με αυτήν τη διεύρυνση καθώς και άλλες πτυχές που επιδεινώνουν τη θέση της Αλβανίας.

Ευρύτεροι αναλυτές στα Τίρανα δεν αποκλείουν εμπλοκή παρέμβαση της Άγκυρας μέσα στο αλβανικό πολιτικό σκηνικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΣΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ

«Ιστορικό έργο η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο»

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

ΜΗΝΥΜΑ

Το 2021 είναι ο χρόνος της ασφάλειας. Εμβόλιο και φράχτης. Θα νικήσουμε τον κορονοϊό, θα είμαστε ασφαλής χώρα», δήλωσε ο υπουργός

Το φυλάκιο των Καστανιών Έβρου, εκεί όπου ακριβώς πριν από δέκα μήνες η Τουρκία αποπειράθηκε να προωθήσει στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, επισκέφτηκε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Συναντήθηκε με αστυνομικούς, συνοριοφύλακες, στρατιώτες και υτόπιους κατοίκους, μοίρασε δώρα, επιθεώρησε τον νέο φράχτη και μετέβη και στο φυλάκιο Φερών. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επιθεώρησε και ενημερώθηκε για τις εργασίες ενίσχυσης του παλιού φράχτη μήκους 12 χιλιομέτρων που αρχίζει από τις Καστανιές και φτάνει ως τη Νέα Βύσσα και παρ' ότι δέχθηκε πλήγματα από τις ορδές των μεταναστών τον περασμένο Μάρτιο, άντεξε και κράτησε στην τεράστια πίεση.

Αμέσως μετά συναντήθηκε με τα στελέχη της Frontex που βρίσκονται στις Καστανιές και εκπροσωπούν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Τους ευχαρίστησε για την παρουσία και τη βοήθειά τους, επισημαίνοντας ότι όλοι μαζί διασφαλίζουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δήλωσε περήφανος για την κατασκευή του νέου φράχτη, τον οποίον χαρακτήρισε θωρακισμένο και ένα εξαιρετικό, ιστορικό και μνημειώδες έργο για την ασφάλεια της χώρας. «Πραγματικά είμαστε υπερήφανοι, όχι μόνο συναισθηματικά, αλλά κυρίως για το αποτέλεσμα. Στον Έβρο αντιμετωπίσαμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, μία επίθεση που έγινε από τη γείτονα χώρα. Αλλά ταυτόχρονα είμαστε περήφανοι γιατί αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται ο φράχτης, σε όλο το μήκος των συνόρων του Έβρου και σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμος», είπε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εκτίμησε ότι το 2021 θα είναι ο χρόνος της ασφάλειας. «Το 2020 δοκιμαστήκαμε, εδώ στα σύνορα στις Καστανιές, δοκιμαστήκαμε στον Έβρο, δοκιμαστήκαμε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αντέξαμε. Το 2021 είναι ο χρόνος της ασφάλειας. Το εμβόλιο και ο φράχτης. Θα νικήσουμε τον κορονοϊό, θα είμαστε ασφαλής ως χώρα, ως Έλληνες και Ελληνίδες, θα είμαστε ασφαλείς ως Ευρωπαίοι, γιατί οι άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι άνδρες και γυναίκες της ΕΑ.ΑΣ., φρουρούν τα σύνορα αποτελεσματικά και μας κάνουν περήφανους», δήλωσε.

Ακολούθησε η ανταλλαγή ευχών και η παράδοση των δώρων σε ειδική ομάδα νέων συνοριοφυλάκων, κατά τη διάρκεια των οποίων δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της εκπαίδευσης και την περαιτέρω ενίσχυση του εξοπλισμού τους.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης και στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., δηλώνοντας πως «οι αστυνομικοί είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή, δίνοντας τη μάχη με τους αξιωματικούς, τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων». Να σημειωθεί πως στις Καστανιές, ο κ. Χρυσοχοΐδης δέχθηκε ευχές και δώρα από τις γυναίκες του χωριού, οι οποίες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για την περιοχή, με τον υπουργό να διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστεί καθώς αποτελεί υψίστη εθνική προτεραιότητα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΙΝΗΜΑ DISRUPT TEXS ΠΕΤΥΧΕ ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΧΟΥΣΕΤΗ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΥPA TΗΝ ΟΔΥΣΣΕIΑ

Σχολεία στις ΗΠΑ «κόβουν» τον Όμηρο ως σεξιστή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

ΚΑΙ Ο ΣΑΙΞΠΗΡ

Σαίξπηρ, Σκοτ Φιτζέραλντ, Νίτσε και Δρ Σους στο στόχαστρο της εκστρατείας «διακοπής κειμένων»

Ως τώρα ξέραμε ότι οι αυταρχικές εξουσίες λογόκριναν τους κλασικούς της λογοτεχνίας από τον Σοφοκλή και τον Αριστοφάνη ως τον Μπρεχτ και τον Ιονέσκο για τα μηνύματα χειραφέτησης και ελευθερίας που περνούσαν μέσα από τα έργα τους. Όμως, στον απίστευτο 21 ο αιώνα που ζούμε, ένα ακραίο κίνημα πολιτικής ορθότητας με τον τίτλο Disrupt Texts, το οποίο έκανε την εμφάνισή του πριν από 1-2 χρόνια στις ΗΠΑ, θέλει να εξοβελίσει τους κλασικούς από τη διδακτέα ύλη των σχολείων για άλλους λόγους. Οι κήρυκές του ισχυρίζονται πως τα κείμενα των μεγάλων δημιουργών, ακόμη κι αν μεταφέρουν απλώς το πνεύμα της εποχής τους, αποπνέουν «ρατσισμό, σεξισμό, μισογυνισμό και άλλες μορφές μίσους», τις οποίες... δεν πρέπει να διδάσκονται οι σημερινοί μαθητές!

Όπως αποκάλυψε η «Wall Street Journal», σχολείο της Μασαχουσέτης αφαίρεσε ήδη την Οδύσσεια του Ομήρου από τη διδακτέα ύλη επειδή δεν ήταν σύμφωνη με τις αρχές ιδεολογικής καθαρότητας των σύγχρονων Σαβοναρόλα. Το ίδιο ρεπορτάζ περιγράφει το κίνημα Disrupt Texts ( «Διακόψτε τα Κείμενα») ως μια διαρκή προσπάθεια να εμποδιστεί η πρόσβαση των παιδιών στη λογοτεχνία, με πρωτεργάτες ιδεολόγους κριτικούς, δασκάλους αμερικανικών σχολείων και «ταραχοποιών» του twitter, που καταφέρονται εναντίον των κλασικών κειμένων, από τον Όμηρο και τον Σαίξπηρ ως τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και τον Δρ. Σους (Suess).

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτών των νεο πουριτανών, που θέλουν να ρίξουν στην πυρά και τον Νίτσε, τα παιδιά δεν πρέπει να διαβάζουν έργα που παραπέμπουν σε οτιδήποτε άλλο από την τρέχουσα γλώσσα και τα ήθη της εποχής μας, με αρνητική έμφαση στα έργα όπου «ο ρατσισμός, ο σεξισμός, ο αντισημιτισμός και άλλες μορφές μίσους και βίας είναι ο κανόνας».

Ρατσιστής...

«Είμαστε πολύ περήφανοι που η "Οδύσσεια" αφαιρέθηκε φέτος από το πρόγραμμα των σπουδών!», δήλωσε καθηγήτρια του λυκείου Lawrence της Μασαχουσέτης, θεωρώντας ότι ο Όμηρος γράφει... σεξιστικά και ρατσιστικά (μήπως επειδή μπλέκει τον Οδυσσέα σε ερωτικές περιπέτειες με την Κίρκη και τη Ναυσικά, ή επειδή θεωρεί τους Αχαιούς... ανώτερους των Λαιστρυγόνων; ). Τη λογοκρισία σε βάρος του Ομήρου στήριξε και η ινδικής καταγωγής Αμερικανίδα μυθιστοριογράφος Πάντμα Βενκατραμάν, σημειώνοντας στη σχολική επιθεώρηση «School Library Journal» ότι «κανένας συγγραφέας δεν είναι αρκετά πολύτιμος (σ.α: ώστε να μη λογοκριθεί για λόγους πολιτικής ορθότητας)».

Η καθηγήτρια Αγγλικών του Λυκείου Lawrence, Χίδερ Λέβιν, που εκδήλωσε τον ενθουσιασμό της για τον εξοβελισμό του Ομήρου, τα έψαλε σε δημοσιογράφο της «Wall Street Journal» που προσπάθησε με επεμβατικό τρόπο να της πάρει συνέντευξη, ενώ ο πρόεδρος του Τμήματος Αγγλικών του σχολείου ήλθε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Σε ό,τι αφορά εξάλλου τον Σαίξπηρ, η Βενκατραμάν επισημαίνει πως έζησε σε μια εποχή όπου επικράτησαν αισθήματα μίσους, κατά συνέπεια υπάρχει κίνδυνος να περάσει στον αναγνώστη το υποσυνείδητο μήνυμα ότι η ακαδημαϊκή αριστεία υπερτερεί της ρητορικής του μίσους.

Ο καθηγητής Αγγλικών από το Σιάτλ, Εβιν Σιν, είχε τονίσει το 2018 από την πλευρά του ότι «καλύτερα να πέθαινε από το να δίδασκε στους μαθητές του το The scarlet letter» ( Το άλικο γράμμα ). Εκτός αν το μυθιστόρημα του Ναθάνιελ Χώθορν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την «καταπολέμηση του μισογυνισμού και της ντροπής».

Η εκστρατεία «διακοπής κειμένων» πήρε πρόσφατα περισσότερη δημοσιότητα στις ΗΠΑ όταν η δασκάλα Λορένα Ζερμάν δεδηλωμένη «ακτιβίστρια κατά του ρατσισμού» παραπονέθηκε ότι πολλά κλασικά έργα που διδάσκονται στα σχολεία γράφτηκαν πριν από 70 χρόνια: «Σκεφτείτε την αμερικανική κοινωνία πριν από τόσα χρόνια και τις αξίες που διαμόρφωσαν στη συνέχεια αυτό το έθνος. Αυτό είναι που υπάρχει σε αυτά τα βιβλία».

Επιθέσεις

Η συγγραφέας νεανικών μυθιστορημάτων Τζέσικα Κλουές, που τόλμησε να την αντικρούσει στο Διαδίκτυο ως «απολύτως ηλίθια» και «αδαή με το αντικείμενο της», δέχθηκε σωρεία επιθέσεων για ρατσισμό και βία από οπαδούς του κινήματος Disrupt Texts, που ζήτησαν από τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House να ακυρώσει το συμβόλαιο με την Κλουές. Για να προστατεύσει το ψωμί της, η τελευταία αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τη Ζερμάν, υποσχόμενη να προσπαθήσει να μάθει περισσότερα για το κίνημα που εκπροσωπεί.

Ένας από τους βασικούς πολέμιους του κινήματος Disrupt Texts είναι ο ευπώλπτος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Τζον ντελ Αρόζ, που δεν μάσησε τα λόγια του: «Αποτελεί τραγωδία , τόνισε, ότι αυτό το κίνημα κατά της διανόησης με στόχο την απαγόρευση των κλασικών κερδίζει έδαφος μεταξύ των εκπαιδευτικών και της εκδοτικής βιομηχανίας. Η διαγραφή της ιστορίας των μεγάλων έργων απλώς περιορίζει την ικανότητα των παιδιών να μορφωθούν σωστά». Μαζί τους συμφώνησε 100% η «Wall Street Journal», υπογραμμίζοντας σε άρθρο της: «Ο Αρόζ έχει δίκιο. Εάν υπάρχει κάτι κακό στην κλασική λογοτεχνία, αυτό πηγάζει από τη μη διδασκαλία της. Οι μαθητές που δεν δικαιούνται να διαβάσουν θεμελιώδη κείμενα μπορεί να θεωρούν τον εαυτό τους τυχερό. Αυτό είναι που θέλουν οι υποστηρικτές του Disrupt Texts. Αλλά, σε σύγκριση με τους καλύτερα μορφωμένους συνομηλίκους τους, θα υποφέρουν από γλωσσική φτώχεια και έλλειμμα πολιτιστικών αναφορών. Το χειρότερο δεν το γνωρίζουν καν».

ΕΣΤΙΑ

Οί Τούρκοι θέλουν άλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης

"Ολο καί πιό συχνά καί μέ επιτακτικό τρόπο οί Τούρκοι ζητούν επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης. Ό υπουργός Ενεργείας Φατίχ Ντονμέζ έδήλωσε ότι έχουν περάσει 100 χρόνια άπό τήν υπογραφή της Συνθήκης καί έφθασε ή ώρα γιά νά καθίσουν στό τραπέζι Τουρκία καί Ελλάς γιά νά συζητήσουν τις ασάφειες πού υπάρχουν σχετικώς μέ τά σύνορα.

Ό υπουργός Αμύνης Χουλουσι Άκάρ ύπεστήριξε ότι οι Έλληνες δέν θέλουν τόν διάλογο γιατί φοβούνται τήν Τουρκια. Έτσι εξηγείται, συνέχισε, γιά ποιόν λόγο οι Έλληνες έχουν εξοπλίσει 16 περιοχές στό Αιγαίο, «παραβιάζοντας τούς διεθνείς κανόνες... επειδή φοβούνται».

«Λέμε "ας καθίσουμε τό συντομώτερο δυνατόν. Άλλά αυτοί αυξάνουν τις εντάσεις, χωρίς νά βασίζονται στίς δυνάμεις τους» έδήλωσε ό Άκάρ.

ΕΣΤΙΑ

Ό Ράμα «άδειάζει» τόν Έρντογάν γιά τά 12 μίλια

Ηχηρό μήνυμα τόσο πρός τό εσωτερικό της χώρας του όσο καί πρός τήν Τουρκία απηύθυνε ό Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ό όποιος έδήλωσε ευθαρσώς δτι είναι δικαίωμα της Ελλάδος νά επεκτείνει τά χωρικά υδατά της στό Ιόνιο στά 12 ναυτικά μίλια, καθώς όπου υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών θά τό λύσει τό Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ή υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος γιά επέκταση των χωρικών υδάτων από τά έξι στά δώδεκα μίλια έχει προκαλέσει στήν γειτονική χώρα έντονη πολιτική αντιπαράθεση στήν όποια ενεπλάκη καί ό Αλβανός Πρόεδρος. Είναι γνωστό ότι Αλβανοί πολιτικοί «καθοδηγούνται» άπό τόν Έρντογάν προκειμένου νά εντείνουν τήν αντιπαράθεση μέ τήν Ελλάδα εις ό,τι αφορά τά χωρικά ύδατα, τήν ελληνική μειονότητα καί τήν Ελληνορθόδοξη Εκκλησία.

Σύσσωμος ή άντιπολίτευσις κατηγορεί τόν Ράμα ότι κάνει μυστικές συζητήσεις μέ τήν Ελλάδα καί ότι έχει υπαναχωρήσει έναντι των αρχικών θέσεων της Άλβανίας. Όλα τά κόμματα ανησυχούν γιά τις εξελίξεις σχετικώς μέ τήν συμφωνία γιά τήν οριοθέτηση τών θαλασσίων χώρων μεταξύ της Αλβανίας καί της Ελλάδος.

Ό Πρόεδρος Ίλίρ Μέτα παρενέβη μέ έντονο τρόπο καί προειδοποίησε τόν Ράμα ότι θά κρατήσει αποφασιστική στάση στό θέμα τών διαπραγματεύσεων μέ τήν Ελλάδα γιά τά θαλάσσια σύνορα, ισχυριζόμενος οτι ή Κυβέρνησις δέν τόν ενημερώνει γιά τά εθνικά θέματα.

«Δέν θά επιτρέψω σέ καμμία στιγμή νά παραβιασθεί τό κράτος καί τά εθνικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Αλβανίας άπό οποιοδήποτε άτομο πού καταχράται τήν εξουσία τήν όποία εχει εκχωρήσει ό αλβανικός λαός» ύπεγράμμισε ό Μέτα.

Ό Πρωθυπουργός τόν επέκρινε γιά τήν στάση του, ότι χρησιμοποιεί αυτό τό ζήτημα γιά πολιτικούς καί όχι ουσιαστικούς λόγους. Ό Ράμα κατηγόρησε τούς πολιτικούς αντιπάλους του ότι είναι «αδαείς» πού ρίχνουν «εθνικιστική λάσπη». Ό ϊδιος δήλωσε χαράκτηριστικά πώς όσοι τοΰ επιτίθενται προσπαθούν νά αποκομίσουν πολιτικά οφέλη κατηγορώντας τον, ενώ τόνισε πώς είναι αδύνατον νά γίνει μυστική συμφωνία πίσω άπό κλειστές πόρτες στήν Ευρώπη τοΰ 21ου αίώνα.

ΕΣΤΙΑ

Έπαρουσιάσθη τό myConsulLive

Σέ δοκιμαστική λειτουργία ετέθη χθες ή υπηρεσία myConsulLive γιά την εξυπηρέτηση μέσω βιντεοκλήσεως των Ελλήνων πολιτών, μονίμων κατοίκων εξωτερικού, άπό τά κατά τόπους Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών, Γενικά Προξενεία και Προξενεία τοϋ' Υπουργείου Εξωτερικών.

Τήν πλατφόρμα έπαρου σίασαν μέσω τηλεδιασκέψεως στόν Πρωθυπουργό οι αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών καί Ψηφιακής Διακυβερνήσεως. Ακολουθώντας τό παράδειγμα τών ψηφιακών ραντεβού μέ τά ΚΕΠ καί έχοντας μαζί τους κωδικούς taxisnet οί ενδιαφερόμενοι θά μπορούν, δταν τεθεί σέ πλήρη λειτουργία ή πλατφόρμα, νά ζητήσουν έκδοση πιστοποιητικού μονίμου κατοίκου εξωτερικού, βεβαίωση οικογενειακής καταστάσεως ή γεννήσεως, βεβαίωση διαμονής, ληξιαρχικές πράξεις, δήλωση συντάξεως καί νά υποβάλουν δηλώσεις στήν Προξενική Άρχή.

ΕΣΤΙΑ

Πολλαπλάσιος ό αριθμός των νεκρών στην Ούχάν

Ή Κίνα απέκρυπτε στοιχεία γιά την εξάπλωση της πανδημίας

Πεκίνο - Κάτι σάπιο υπάρχει στήν Κίνα. Αυτό καθίσταται σαφές. καθώς στοιχειά πού ήλθαν στό φως άπό τό σινικό Κέντρο Ελέγχου καί Προλήψεως Νοσημάτων καταδεικνύουν πώς ό πραγματικός αριθμός των ανθρώπων πού έμολύνηθησαν άπό τόν SARS CoV 2 στήν Ούχάν, τήν μεγαλούπολη στήν όποια πρωτοεντοπίσθηκε ό νέος κορωνοϊός, είναι σχεδόν δεκαπλάσιος άπό τόν επίσημο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων! Οί συντάκτες της έρεύνης χρησιμοποίησαν δείγμα τα πού ελήφθησαν άπό 34.000 κατοίκους της Ούχάν και άλλες πόλεις της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας καθώς καί άπό τό Πεκίνο, τήν Σαγκάη καί τις επαρχίες Γκουανγκντόνγκ. Ζιανγκσού, Σετσουάν καί Λιαονίνγκ γιά νά υπολογίσουν τά ποσοστά μολύνσεως των πληθυσμών. Μέχρι τήν Κυριακή οί Αρχές της κινεζικής μητροπόλεως είχαν άνακοινώσει 50.354 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊοϋ ενώ οί ερευνητές κατέληξαν σέ ενα πολύ διαφορετικό άριθμό πού αγγίζει τό μισό εκατομμύριο τήν περίοδο πού ή Κίνα προσπαθούσε νά φρενάρει τό πρώτο κύμα τής πανδημίας.

Σύμφωνα μέ τόν Γιανζόνγκ Χου άνγκ, συνεργάτη σέ θέματα υγείας τής άμερικανικής δεξαμενής σκέψεως Council on Foreign Relationhs, ή μελέτη άναδεικνύειτό πρόβλημα τής άνεπαρκούς καταγραφής τών κρουσμάτων στήν Ούχάν κατά τήν κορύφωση τής επιδημίας, κάτι πού μπορεί εν μέρει νά συνέβη λόγω του χάους πού επικρατούσε τήν εποχή εκείνη στήν κινεζική μεγαλούπολη καί τής μή συμπεριλή ψεως τών άσυμπτωματικών στήν επίσημη καταμέτρηση.

Τήν ίδια ώρα, καί κάποιες άλλες υγειονομικές άρχές υπάρχουν ενδείξεις πώς κρύβουν τά δεδομένα τους. Ό λόγος γιά τήν Ρωσσία όπου άπό τήν άρχή τής πανδημίας μέχρι τόν περασμένο Νοέμβριο εχει καταγράφει δραματική αΰξησις τών θανάτων κατά 20,5%. Τό στατιστικό στοιχειό προέρχεται άπό τήν κρατική στατιστική άρχή Rosstat καί σέ άπόλυτους αριθμούς σημαίνει πώς άπό τόν Απρίλιο μέχρι τόν Νοέμβριο άνεφέρθησαν 241.193 περισσότεροι θάνατοι άπό ό,τι τό άντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τό νούμερο αυτό ειναι πάνω άπό τέσσερεις φορές μεγαλύτερο άπό τούς 55.265 επιβεβαιωμένους νεκρούς τής πανδημίας, σύμφωνα μέ τόν επίσημο άπολογισμό πού δίδει στήν δημοσιότητα ή κυβέρνησις. Σύμφωνα μέ τό Reuters, μόνον οί μισοί άπό τούς πλεονάζοντες θανάτους μπορούν νά άποδοθοΰν άμεσα στόν κορωνοϊό καθώς οί υπόλοιποι δέν άποκλείεται νά σχετίζονται μέ τίς επιπτώσεις τής πανδημίας καί τήν επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Έν τώ μεταξύ μόνο τέσσερεις στούς δέκα Γάλλους επιθυμούν νά εμβολιασθούν γιά τόν κορωνοϊό, σύμφωνα μέ δημοσκόπηση πού εδόθη στήν δημοσιότητα. Στήν Γαλλία, όπου ή εκστρατεία τού εμβολιασμού μόλις ξεκίνησε, τό 40% όσων συμμετείχαν στή δημοσκόπηση τής Ipsos Global Advisor καί τοΰ Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ άπήντησαν ότι θά έδέχοντο νά εμβολιασθούν γιά τήν νόσο Covid 19.

Τό ποσοστό αυτό εμφανίζεται μειωμένο σέ σύγκριση μέ άντίστοιχες δημοσκοπήσεις του Όκτωβρίου (54%) καί τοΰ Αύγούστου (59%). Επίσης μόνον τό 43% τών Ρώσσων καί τό 53% τών Νοτιοαφρικανών άπήντησαν θετικά στό ερώτημα. Ακολουθούν ή Ιαπωνία (60%), ή Ιταλία καί ή Ισπανία (62%) καί ή Γερμανία (65%). Αντιθέτως, οι Κινέζοι δηλώνουν σέ ποσοστό 80% ότι θέλουν νά κάνουν τό εμβόλιο, όπως καί τό 78% τών Βραζιλιάνων και τό 77% τών Βρεταννών.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

«Η Ελλάδα δεν θέλει να συναντηθεί μαζί μας»

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ, οι οποίοι κατηγόρησαν την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο ότι προβάλλουν παράνομες αξιώσεις, που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες - Θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης εγείρει ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ

Παράλληλα, η Άγκυρα δείχνει να επιλέγει την κλιμάκωση της έντασης και με τις ΗΠΑ αλλά και με την Ε.Ε. στο θέμα των κυρώσεων, με τον Μ. Τσαβούσογλου να δηλώνει πως «οι αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400 είναι παράνομες και στρέφονται εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας»

Ούτε ένα βήμα πίσω δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει η Άγκυρα από το σκηνικό διεκδικήσεων που έχει στήσει σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις συνεχείς επικλήσεις απευθείας διαλόγου με την Αθήνα. Ενώ εκκρεμεί σχεδόν τρεις μήνες η τουρκική πρόσκληση για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ, κατηγόρησαν την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο ότι προβάλλουν παράνομες αξιώσεις, που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες.

Ο Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το ρωσικό θέρετρο Σότσι όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ, σε δηλώσεις του νωρίτερα τόνισε ότι η Τουρκία «είναι έτοιμη για διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο με όλες τις παράκτιες χώρες με τις οποίες έχουμε διπλωματικές σχέσεις» και πρόσθεσε: «Μετά από διαπραγματεύσεις σχετικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μας με τη Λιβύη, υπογράψαμε μνημόνιο συμφωνίας. Παρ' όλα αυτά η Ελλάδα δεν θέλει να συναντηθεί μαζί μας. Οι Ελληνοκύπριοι δεν συνομιλούν με τους Τουρκοκύπριους. Το αντίθετο, η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Ελλάδας εισήλθαν σε μια οδό στοχοποίησης της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ των κατεχόμενων».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού απέκλεισε κάθε διάλογο με την Κύπρο (την οποία δεν αναγνωρίζει), έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη στην Ελλάδα για το πάγωμα της διαδικασίας επανεκκίνησης των διερευνητικών λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θέλει συνάντηση, εννοώντας συνάντηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το ερώτημα είναι τι είδους πρόσκληση θα απευθύνει η Άγκυρα για τις διερευνητικές, όταν στις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας σκοπίμως αποσιωπάται ότι οι διερευνητικές έτσι όπως ορίστηκαν και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου αφορούν την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Η δυσκολία διατύπωσης της πρόσκλησης δεν είναι χωρίς σημασία, καθώς η επανεκκίνηση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το 2016 σημαίνει ότι θα είναι με ορισμένη ατζέντα και όχι έτσι όπως επαναλαμβάνει η Άγκυρα, «ελάτε να συζητήσουμε για όλα».

Επίσης σημαντικό για το πλαίσιο των διερευνητικών είναι το θέμα της παραπομπής των διαφωνιών στη Χάγη, με συνυποσχετικό από την πλευρά της Τουρκίας καθώς δεν έχει αναγνωρίσει το Διεθνές Δικαστήριο. Η πρόσκληση, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα είναι πιθανότατα μια γενική διατύπωση για συνομιλίες χωρίς αναφορά στο αντικείμενο ή, ακόμα χειρότερα, με έναν κατάλογο θεμάτων που η Τουρκία θεωρεί διμερείς διαφορές ή και τη Συνθήκη της Λωζάννης, όπως είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός Ενέργειας Φ. Ντονμέζ, με το σκεπτικό ότι έχουν περάσει 100 χρόνια από τότε που συνήφθη.

Και ο Χ. Ακάρ σε σύσκεψη που είχε με το επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων και τους επικεφαλής των τουρκικών στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί και απορρίπτει τον διάλογο, διότι φοβάται πως έχει άδικο και αυτό θα φανεί στον διάλογο». Αλλά, όπως επέμεινε, η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο επειδή γνωρίζει ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες και ανέφερε ως παράδειγμα τη «στρατιωτικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου» που κατά τον Χ. Ακάρ συνιστά «πρόκληση κατά της Τουρκίας».

Κλιμακώνει την ένταση

Για το Κυπριακό, ο Χ. Ακάρ τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει καμία λύση εάν δεν περιλαμβάνει την ισότιμη αναγνώριση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων έναντι των Ελληνοκυπρίων αλλά και των δικαιωμάτων της Τουρκίας». Ελλάδα και Κύπρος, κατά τον Χ. Ακάρ, «λειτουργούν εγωιστικά και προκλητικά, όμως δεν θα καταφέρουν τίποτε, γιατί καμία άλλη χώρα δεν υποστηρίζει τις διεκδικήσεις τους».

Παράλληλα, η Άγκυρα δείχνει να επιλέγει την κλιμάκωση της έντασης και με τις ΗΠΑ αλλά και με την Ε.Ε. στο θέμα των κυρώσεων, με τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου να δηλώνει δίπλα στον Ρώσο ομόλογο του Σ. Λαβρόφ ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία εξωτερική πίεση». Ο Μ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι «οι αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400 είναι παράνομες και στρέφονται εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας δεν είναι εναλλακτική επιλογή στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω κορονοϊού, θα γίνει συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου Ρωσίας - Τουρκίας για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν όλη των ατζέντα των διμερών και περιφερειακών θεμάτων, όπως δήλωσαν, ενώ οι δύο αντιπροσωπείες προετοίμασαν σειρά συμφωνιών για τη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΕΞΑΛΛΟΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ 0 ΤΡΑΜΠ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΕΑ ΗΤΤΑ

Τον «μαύρισε» και το Κογκρέσο

Το φυσούσε και δεν κρύωνε ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Δημοκρατικούς και απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία το βέτο που είχε ασκήσει στον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό

Tης ΚΟΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες που ήθελε να σταματήσει ο Τραμπ περιλαμβάνει και κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την απόκτηση των S-400

Μένεα κατά πάντων πνέει ο Τραμπ λίγες εβδομάδες πριν από τη λήξη της θητείας του κι επόμενο ήταν από την (άδικη) οργή του να μη γλιτώσουν ούτε οι δικοί του. «Η αδύναμη και κουρασμένη ρεπουμπλικανική ηγεσία θα επιτρέψει την έγκριση του κακού αμυντικού προϋπολογισμού ... Μια ντροπιαστική πράξη δειλίας και απόλυτης υποταγής αδύναμων ανθρώπων στις Μεγάλες Εταιρείες Τεχνολογίας. Διαπραγματευτείτε έναν καλύτερο προϋπολογισμό ή βρείτε καλύτερους ηγέτες, ΤΩΡΑ!». Τα σημαντικότερα σημεία της έκρηξής του όπως την εξέφρασε στο τουίτερ. Το φυσούσε και δεν κρύωνε ο Αμερικανός πρόεδρος με το γεγονός ότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Δημοκρατικούς και απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία (322-87) το βέτο που είχε ασκήσει στον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό.

Το θέμα είχε πάρει ήδη από χθες τον δρόμο της Γερουσίας όπου η συζήτηση για την άμυνα σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για νέα, αυξημένη οικονομική ενίσχυση προς τους πολίτες λόγω Covid 19 υποσχόταν καυτές πολιτικές μέρες ακριβώς πάνω στο κλείσιμο του έτους.

109 βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μαζί με 212 συναδέλφους τους από το Δημοκρατικό Κόμμα καταψήφισαν το βέτο του Τραμπ στο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες (National Defense Authorization Act NDAA) που προβλέπει αύξηση κατά 3% στους μισθούς των στρατιωτικών, πάνω από 740 δισ. δολάρια για στρατιωτικά προγράμματα και παράλληλα αγγίζει και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων S-400 και κατά εταιρειών που εμπλέκονται στην κατασκευή τόσο του ρωσοτουρκικού αγωγού TurkStream, όσο και του Nord Stream 2 για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία και από εκεί στην Ευρώπη.

«Η Βουλή έπραξε αυτό που της αναλογούσε για να διασφαλίσει ότι ο NDAA θα γίνει νόμος του κράτους παρά τις επικίνδυνες απόπειρες του προέδρου να τον σαμποτάρει» δήλωσε η πρόεδρος του Σώματος, Νάνσι Πελόζι. Καταπέλτες όμως υπήρξαν και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο Μακ Θορνπέρι από το Τέξας ο οποίος προέτρεψε τους συναδέλφους του να μην αφήσουν την πολιτική να υπαγορεύσει την ψήφο τους.

«Η απόφασή σας πρέπει να βασίζεται στον όρκο που όλοι πήραμε, ο οποίος ήταν στο Σύνταγμα και όχι σε οποιοδήποτε άτομο ή οργανισμό» τόνισε.

Η πρώτη φορά

Ο NDAA ψηφίζεται κάθε χρόνο επί 60 συναπτά έτη. Φέτος ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος άσκησε βέτο πριν από τις 23 Δεκεμβρίου σε έναν νόμο που είχε εγκριθεί κι από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου με ευρεία πλειοψηφία. Ήταν όμως και η πρώτη φορά που καταρρίφθηκε τουλάχιστον από τη Βουλή ένα από τα εννέα συνολικά βέτο που έθεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο Τραμπ επικαλέστηκε διάφορους λόγους. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη μετονομασία στρατιωτικών βάσεων που φέρουν τα ονόματα ηγετών της Συνομοσπονδίας. Είχε ζητήσει επίσης να αλλάξουν διατυπώσεις που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το σχέδιο του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν ή τη Γερμανία. Απαίτησε μάλιστα να συμπεριληφθεί διάταξη για να μειωθούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες θα απολαμβάνουν νομική προστασία οι εταιρείες που διαχειρίζονται ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, επειδή θεωρεί ότι είναι προκατειλημμένες εναντίον του (εξ ου και το οργισμένο μήνυμα στην αρχή του κειμένου).

Η τελική απόφαση βρίσκεται στα χέρια τής υπό ρεπουμπλικανική πλειοψηφία Γερουσίας, η οποία αρχικά είχε εγκρίνει το NDAA με ευρύτατη πλειοψηφία (84 13). Αν παραμείνει πιστή στην αρχική της θέση και απορρίψει και αυτή το βέτο του Τραμπ, θα σηματοδοτήσει το δεύτερο ηχηρό χαστούκι προς τον απερχόμενο πρόεδρο από το δικό του στρατόπεδο μέσα σε λίγες μέρες. Πάντως ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στο Σώμα Μιτς Μακόνελ, ο οποίος σπάνια κοντράρει δημόσια τον Τραμπ, ζήτησε την έγκριση του αμυντικού νομοσχεδίου επισημαίνοντας πως το Κογκρέσο θα πρέπει να συνεχίσει την 60ετή παράδοσή του.

Παράλληλα όμως ο Μακόνελ χθες έβαλε αρχικά πάγο στο άλλο νομοσχέδιο που ενέκρινε η Δευτέρα η Βουλή με ευρεία συμμετοχή και των Ρεπουμπλικανών για τη χορήγηση επιπλέον ατομικού βοηθήματος ύψους 2.000 δολαρίων στους πληγέντες από την πανδημία Αμερικανούς. Αυτό δηλαδή που ζητούσε και ο Τραμπ όταν αρνιόταν να υπογράψει τη χορήγηση του πακέτου ενίσχυσης ύψους 900 τρισ. και που επανέλαβε και χθες μέσω τουίτερ.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, συνέδεσε την ψήφιση του αμυντικού προϋπολογισμού με την έγκριση του νομοσχεδίου για τα βοηθήματα των 2.000 δολαρίων που έφτασε από τη Βουλή. Ο Σάντερς προσπαθεί να συσπειρώσει γύρω του κι άλλους Δημοκρατικούς καθώς η υπέρβαση ενός προεδρικού βέτο προϋποθέτει διευρυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Με το ίδιο αίτημα πάντως συντάσσονται και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι. Ανάμεσά τους βρίσκονται ο Ντέι βιντ Πέρντιου και η Κέλι Λέφλερ, οι δυο γερουσιαστές της Τζόρτζια η τύχη των οποίων θα κριθεί στις επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν στην Πολιτεία στις 5 Ιανουαρίου. Μαζί με αυτές θα κριθεί και ο συσχετισμός των δυνάμεων στη Γερουσία, καθώς αν τις κερδίσουν οι Δημοκρατικοί, οι Ρεπουμπλικάνοι θα χάσουν την πλειοψηφία και σε αυτό το Σώμα του Κογκρέσου. Ανάγκα και οι Ρεπουμπλικάνοι γίνονται ενίοτε λιγάκι «σοσιαλιστές» ...

TA NEA

Αμοιβαία εστίαση Μόσχας - Άγκυρας

Το μήνυμα στις ΗΠΑ από Λαβρόφ Τσαβούσογλου – Ενώ ο Ερντογάν συνομιλεί με τον Πούτιν και ενισχύει τους δεσμούς Ρωσίας - Τουρκίας, κύκλοι στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι φτάνει η στιγμή που θα πρέπει να επιλέξει

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ

Κοινή επίθεση στην πολιτική των κυρώσεων εξαπέλυσαν από το Σότσι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο ρώσος ομόλογος του Σεργκέι Λαβρόφ, με αιχμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Αγκυρας λόγω της απόκτησης των S-400.

Στις κοινές τους δηλώσεις τόνισαν ιδιαίτερα τη συνεργασία Αγκυρας-Μόσχας και τη δέσμευσή τους αυτή να συνεχιστεί σε μια σειρά από τομείς, με την Ουάσιγκτον να παρακολουθεί τις εξελίξεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, να εμφανίζεται διατεθειμένη για άσκηση επιπλέον πιέσεων στην Τουρκία ώστε να εγκαταλείψει τη συμμαχία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου τις χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά παράνομες και ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του, όπως είπε. Ο τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η Αγκυρα δεν θα υπαναχωρήσει στις προθέσεις της, υπενθύμισε ότι η συμφωνία για τους S-400 έχει υπογραφεί και διεμήνυσε ότι δεν μπορούν να σταματήσουν την Τουρκία.

Υπενθύμισε δε στρέφοντας το βλέμμα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα ότι η Τουρκία είναι γενικά ενάντια στην πολιτική των κυρώσεων και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα δεν συμμετείχε στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν, καθώς προτιμά να λύνει τα προβλήματα με διάλογο... Να σημειωθεί ότι κατά τον Τσαβούσογλου οι σχέσεις Αγκυρας-Μόσχας δεν αποτελούν εναλλακτική επιλογή στις σχέσεις της χώρας του με το NATO και την EE.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ. Στο θέμα των αμερικανικών κυρώσεων με αιχμές και στην EE αναφέρθηκε και ο Λαβρόφ, εξαίροντας τη συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας, στις οποίες, όπως είπε, η Δύση επέβαλε κυρώσεις γιατί ακολούθησαν ανεξάρτητη πολιτική, βασισμένη στις εθνικές τους προτεραιότητες, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Με τον πόλεμο ΗΠΑ Ρωσίας να συνεχίζεται και μέσω Τουρκίας, ο Λαβρόφ τόνισε ότι επαναβεβαιώθηκε η αμοιβαία εστίαση Μόσχας-Αγκυρας στην ανάπτυξη της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, «παρά τη συνεχιζόμενη παράνομη πίεση από την Ουάσιγκτον, η οποία δημιουργεί λόμπι για τα συμφέροντα των αμερικανικών κατασκευαστών χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους εκτός αγοράς».

Οι εξελίξεις στη Λιβύη και η εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τέθηκαν επίσης επί τάπητος, με Τσαβούσογλου και Λαβρόφ να επαναλαμβάνουν τις δεσμεύσεις τους.

Και ενώ ο Ερντογάν συνομιλεί με τον Πούτιν και ενισχύει τους δεσμούς Ρωσίας Τουρκίας, κύκλοι στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι φτάνει η στιγμή που θα πρέπει να επιλέξει. Δεδομένου δε ότι ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θέλει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, θεωρούν ότι τα μηνύματα του έχουν σταλεί και είναι ηχηρά.

Αναλυτές τονίζουν ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο παραμένει ισχυρό και σημειώνουν ότι η διεύρυνση του αποτυπώματος των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορη την Τουρκία, η οποία πλέον έχει καταστεί σαφές ότι είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα στην περιοχή.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να συζητήσει με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με τις οποίες έχει διπλωματικές σχέσεις, στρέφοντας για ακόμα μία φορά τα πυρά του εναντίον Ελλάδας και Κύπρου για την απουσία διαλόγου, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιούν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ AKAP. Σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας, εξάλλου, με βασικό επιχείρημα ότι αποφεύγει τον διάλογο γιατί φοβάται πως δεν έχει δίκιο, εξαπέλυσε χθες ο Χουλουσί Ακάρ, επαναφέροντας θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ενώ χαρακτήρισε πρόκληση τις επισκέψεις επισήμων σε αυτά. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατήγγειλε την Ελλάδα για προκλήσεις απέναντι στην Τουρκία που αυξάνουν την ένταση, ισχυρίστηκε ότι δεν βρήκε την υποστήριξη που ήλπιζε στην EE και χαρακτήρισε τα αιτήματα της Αθήνας εγωιστικά, κακομαθημένα και βλακώδη...

PAMA ΥΠΕΡ 12 ΜΙΛΙΩΝ. Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις στην Αλβανία, που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, προκαλεί το προεδρικό διάταγμα για το κλείσιμο των κόλπων και των γραμμών βάσης στο Ιόνιο, με στόχο την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας Εντι Ράμα για μυστικές συνομιλίες με την Αθήνα.

Ο Ράμα απάντησε υπερασπιζόμενος το δικαίωμα της Ελλάδας για την επέκταση των χωρικών της υδάτων, μιλώντας για «αδαείς» που ρίχνουν εθνικιστική λάσπη και τονίζοντας ότι «όπου η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων θα αποφασίσει το Διεθνές Δικαστήριο».

TA NEA

Κλείνουν τις μαύρες τρύπες σε οπλικά συστήματα και μέσα

ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΠΑΓΟ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Προγράμματα υποστήριξης και συντήρησης οπλικών συστημάτων που ήταν τα προηγούμενα χρόνια «παγωμένα», με αποτέλεσμα σημαντικά όπλα του Στρατού να κινδυνεύουν να περιέλθουν σε αχρηστία και άλλα να βρίσκονται καθηλωμένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, ενεργοποιεί τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Αμυνας. Πεποίθηση των επιτελών του Πενταγώνου είναι πως η τουρκική προκλητικότητα δεν τελείωσε με την αποχώρηση του Oruc Reis από την περιοχή του Καστελλόριζου και γι’ αυτό η άμυνά μας πρέπει να ενισχυθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, για 30 εξοπλιστικά προγράμματα, αυτή τη στιγμή καταρτίζονται γενικοί και ειδικοί όροι, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν για υλοποίηση. Επιπλέον, για 45 προγράμματα, έχουν γίνει ενέργειες για χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών. Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής προβλέπει εξάλλου ότι μέσα στο 2021 θα ενεργοποιηθούν άνω των 100 εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012 και μέχρι πρότινος τα αεροσκάφη Mirage 2000-5, τα μαχητικά που... τρομάζουν τους Τούρκους, στερούνταν ανταλλακτικών διότι δεν είχε προηγηθεί η σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξής τους σε ανταλλακτικά. Και έτσι πολλά από τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας που διαθέτουν μάλιστα και τον αντιπλοϊκό πύραυλο ΑΜ-39 EXOCET, είχαν απαξιωθεί και παρέμεναν καθηλωμένα.

Μόλις το περασμένο φθινόπωρο όμως υπεγράφησαν στην Αθήνα οι εκτελεστικές συμβάσεις για την εν συνεχεία υποστήριξη των Mirage-2000 και Mirage 2000-5. Κι έτσι αυτά το σημαντικά «ατού» των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι και πάλι ετοιμοπόλεμα.

ME ENA C-130. Για τον ίδιο λόγο, την έλλειψη ανταλλακτικών, ελάχιστα ήταν τα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από τα 15 που διαθέτουμε συνολικά που μπορούσαν να πετάξουν. Υπήρχε δε και περίοδος που ήταν διαθέσιμο μόνο ένα. Τώρα όμως δρομολογήθηκε η διαδικασία για τη σύμβαση υποστήριξης των C-130 αλλά και για τη σύμβαση υποστήριξης των μικρότερων μεταγωγικών, των C-27. Καθηλωμένα ήταν για χρόνια και τα 14 γαλλικά μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90 που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ένα ήταν διαθέσιμο για να πετάει και στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας σε ακριτικά νησιά.

Προ μηνών όμως ξεμπλόκαρε η διαδικασία υποστήριξής τους και η παραλαβή ακόμη 6 και συνακόλουθα αρχίζουν να πετούν περισσότερα. Θεωρούνται σημαντικό όπλο για τα νησιά καθώς μεταφέρουν ταχύτατα δυνάμεις, ενώ κάποια εξ αυτών αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στην υπό σχεδιασμό Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Δυνάμεων.

Ακόμη, από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής πέρασαν προσφάτως η αναβάθμιση και η συντήρηση και άλλων σημαντικών οπλικών συστημάτων που είναι επιχειρησιακά αναγκαία. Ανάμεσά τους είναι η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης ελικοπτέρων ΑΗ-64 Apache και η προμήθεια ανταλλακτικών τους, των πυραύλων Patriot, των πυραύλων S-300, των UAV's του Στράτου Ξηράς Sperwere.

TA NEA

ΡΩΣΙΑ

Αντίποινα της Μόσχας στις γερμανικές κυρώσεις

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι διεύρυνε τον κατάλογο των γερμανών αξιωματούχων που ανήκουν στις υπηρεσίες ασφαλείας και στις υπηρεσίες πληροφοριών, απαγορεύοντας τους την είσοδο στην χώρα, ως απάντηση αντιποίνων για τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Μόσχα τον Οκτώβριο. Όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του, η απόφαση αυτή ελήφθη ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε η EE σε σχέση με τα υποτιθέμενα ρωσικά ίχνη που βρέθηκαν στην παραβίαση των συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών της γερμανικής Βουλής. Η EE είχε επιβάλει κυρώσεις στον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού Ιγκόρ Κοστιουκόφ και σε έναν ακόμη ρώσο αξιωματούχο, τους οποίους κατηγόρησε ως υπεύθυνους για την υποκλοπή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια κυβερνοεπίθεσης εναντίον του γερμανικού Κοινοβουλίου το 2015.

TA NEA

Προς οικονομικό ντιλ της Ευρώπη με την Κίνα

Εταιρείες της EE προσδοκούν να πετύχουν καλύτερη πρόσβαση στις κινεζικές αγορές και να προστατευτούν οι ευρωπαϊκές επενδύσεις

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σε οικονομική συμφωνία που αφορά επενδύσεις και εμπορικές σχέσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη βελτίωση των σχέσεών τους αλλά και την προστασία των συμφερόντων κάθε πλευράς που έχουν οδηγήσει σε κόντρες. Με το ντιλ αυτό οι εταιρείες από την EE προσδοκούν να πετύχουν καλύτερη πρόσβαση στις κινεζικές αγορές, να δουν τους όρους ανταγωνισμού να βελτιώνονται και να προστατευτούν οι ευρωπαϊκές επενδύσεις που έχουν γίνει εκεί.

Στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι και οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς το τελευταίο διάστημα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και η ίδια η Κομισιόν δεν βλέπουν με καλό μάτι τις επεκτατικές πολιτικές που ακολουθεί η Κίνα στις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα. Η EE έχει χαρακτηρίσει την Κίνα ως οικονομικό ανταγωνιστή και ως «συστημικό αντίπαλο». Και όλα αυτά την ώρα που η Κίνα επιβάλλει αντιδημοκρατικό καθεστώς στο Χονγκ Κονγκ προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.

Οι σχετικές συνομιλίες είχαν ξεκινήσει από το 2014, αλλά δεν προχώρησαν έκτοτε σημαντικά, με τις Βρυξέλλες να κατηγορούν το Πεκίνο ότι εξακολουθεί να έχει σε ισχύ περιορισμούς για τις ξένες εταιρείες. Πλέον οι πρεσβευτές της EE κάνουν λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες, σύμφωνα με πηγές του Reuters και των «Financial Times». Την πρόοδο επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Ενας από τους λόγους που προχωρά η συμφωνία με κάποιες παραχωρήσεις από την κινεζική πλευρά είναι ότι οι συνεχείς συγκρούσεις της Κίνας με την αμερικανική κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια μπορεί να έπεισαν το Πεκίνο και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ προσωπικά να αλλάξει στάση ώστε να μην έχει ανοικτά πολλά μέτωπα ταυτόχρονα.

Πηγές του Reuters ανέφεραν ότι στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας η Κίνα θα επιτρέψει επιτέλους να ανοίξει περισσότερο ο βιομηχανικός της κλάδος και για ευρωπαϊκές εταιρείες. Επίσης αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών στους τομείς των κατασκευών, της διαφήμισης, των αερομεταφορών, της ναυτιλίας και των τηλεπικοινωνιών. Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με την υψηλή τεχνολογία και περισσότερο με την αποθήκευση δεδομένων απομακρυσμένα (cloud). Εκκρεμότητα εξακολουθεί να υπάρχει επίσης για το θέμα της προστασίας ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Κίνα κι εκεί οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο έτος. Συνολικά μια συμφωνία μεταξύ της EE και της Κίνας θα χρειαστεί περίπου έναν ακόμη χρόνο για να εφαρμοστεί πλήρως.

Ανάμεσα σε όσα διαπραγματεύονται ακόμη είναι να βρεθεί λύση στη δημιουργία κοινών εταιρικών οντοτήτων (joint ventures) μεταξύ ευρωπαϊκών και κινεζικών εταιρειών στο έδαφος της Κίνας. Επίσης η EE επιθυμεί να καταργηθούν περιορισμοί στη μετοχική συμμετοχή Ευρωπαίων σε κινεζικές εταιρείες. Η Κίνα με τη συμφωνία προσδοκά να διασφαλίσει δικαιώματα πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά που ήδη έχει. Επίσης η Κίνα ήθελε να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης, αλλά επειδή οι ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται μια τέτοια κίνηση για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν έχουν δώσει το πράσινο φως, ούτε αυτό αναμένεται να γίνει στο κοντινό μέλλον. Επίσης η Κίνα καλείται να αντιμετωπίσει φαινόμενα αναγκαστικής εργασίας, τα οποία πάντως το Πεκίνο αρνείται ότι υφίστανται.

Ρόλο κλειδί στην όλη υπόθεση εξακολουθούν να έχουν οι ΗΠΑ. Υπό τον Ντόναλντ Τραμπ οι εμπορικές σχέσεις με την Κίνα επιδεινώθηκαν, αλλά ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που αναλαμβάνει καθήκοντα από τα τέλη του Ιανουαρίου δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τη στάση του απέναντι στο Πεκίνο, τουλάχιστον όχι άμεσα.

ΗΔΗ ΟΙ ΗΠΑ παρακολουθούν με προσοχή τις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών και Πεκίνου και έχουν δηλώσει πως επιθυμούν να πετύχουν πρώτα εκείνες συμφωνία με την EE ώστε να ασκηθεί περισσότερη πίεση στην Κίνα. ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν κατηγορήσει την Κίνα για προσπάθεια αύξησης πολιτικής επιρροής μέσω επενδύσεων, για αθέμιτη μεταφορά τεχνολογίας και για κρατικές επιδοτήσεις σε κινεζικές εταιρείες που ανταγωνίζονται τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές.

TA NEA

Εισιτήριο για μια διαφορετική κανονικότητα

Τι εξετάζει η κυβέρνηση - Πώς θα εκδίδονται και ποια στοιχεία θα αναγράφονται σε αυτά - Προβληματισμό προκαλούν τα «θολά» σημεία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Ξεχωριστό κεφάλαιο ανοίγει στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που αφορούν την επιστροφή στην κανονικότητα η ειλημμένη απόφαση του Μαξίμου να λαμβάνουν οι πολίτες πιστοποιητικά εμβολιασμού Covid-19, στα ελληνικά αλλά και στην αγγλική γλώσσα, εμπεριέχοντας πέντε βασικές πληροφορίες, από τη στιγμή που θα ολοκληρώνεται η δεύτερη δόση εμβολίου. Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της επιχείρησης Ελευθερία κλιμακωτά και για τον γενικό πληθυσμό, η συζήτηση για την ψηφιακή βεβαίωση εμβολιασμού, και συγκεκριμένα για το πού θα λειτουργεί ως «κάρτα ελευθέρας», εγείρει προβληματισμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και σε ιατρικούς και νομικούς κύκλους σχετικά με την ταυτόχρονη προστασία της δημόσιας υγείας και των προσωπικών δεδομένων. Πάντως, εν αναμονή πρώτων απαντήσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να τρέξει επιχειρησιακά το πρότζεκτ στην κατεύθυνση να είναι όλα έτοιμα σε τεχνικό επίπεδο προς εφαρμογή ή προσαρμογή ανά πάσα στιγμή.

Όσο παραμένουν θολά σημεία, φαίνεται να εντείνονται οι διαβεβαιώσεις ότι το e-πιστοποιητικό σχεδιάζεται για προσωπική χρήση , όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αναζωπυρωθεί η κουβέντα που απασχολεί συνολικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το αν η ψηφιακή βεβαίωση εξελιχθεί σε υγειονομικό διαβατήριο για κλάδους της οικονομίας την είσοδο σε αεροπλάνα ή και εστιατόρια και επιχειρήσεις χωρίς περιορισμούς και ελέγχους. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδοκυβερνητικά το εν εξελίξει ντιμπέιτ αποκτά από τη μία υποστηρικτές πιο επιθετικής πολιτικής για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, όσοι δηλαδή διαβλέπουν μετά την «Ελευθερία» περισσότερες... ελευθερίες για όσους εμβολιάζονται, και από την άλλη τους πιο διστακτικούς που αναμένουν κατευθυντήριες γραμμές από τις ευρωπαϊκές Αρχές.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Ηδη, πάντως, αποκρυσταλλώνονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας, που έχει ως αφετηρία την ολοκλήρωση ειδικής πλατφόρμας στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), κατά το μοντέλο που πιο πρόσφατα στήθηκε ο ιστότοπος emvolio.gov.gr. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης δεν θα φεύγει από το εμβολιαστικό κέντρο με την επίσημη βεβαίωση, ούτε τη λαμβάνουν όσοι προσέρχονται μέχρι στιγμής για την πρώτη δόση. Μόνον εφόσον τα πληροφοριακά συστήματα θα ενημερώνονται για την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης, κάθε πολίτης θα μπορεί να εκδίδει το πιστοποιητικό ηλεκτρονικά από το σπίτι του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών faxisnet (ενδεχομένως και του ΑΜΚΑ). Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει επιπλέον πρόβλεψη για χορήγηση του εγγράφου και διά ζώσης, μέσω αίτησης στα ΚΕΠ. Το βέβαιο είναι ότι το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει πέντε εξατομικευμένες πληροφορίες, στα ελληνικά και στα αγγλικά: ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, ημερομηνίες εμβολιασμού, σημείο εμβολιασμού (νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας κ.ο.κ.) και τύπο εμβολίου (Pfizer κ.ά.). Σημείο κλειδί της διαδικασίας θα είναι το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του νέου κορωνοϊού της ΗΔΙΚΑ με υπεύθυνο επεξεργασίας το υπουργείο Υγείας που σε συνεργασία με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλούνται να ρυθμίσουν κάθε τεχνική λεπτομέρεια της διαδικασίας, όπως η ανάγκη για την κρυπτογράφηση - ανωνυμοποίηση ευαίσθητων στοιχείων.

Για πιστοποιητικό που θα καταδεικνύει την ανοσία και θα βοηθήσει την ελεύθερη διακίνηση έκανε λόγο χθες ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, σχολιάζοντας (ΑΝΤ1) ότι «σε μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία όπως η δική μας και όλων των ευρωπαϊκών χωρών θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχουν προβλέψεις για όλα και θα διευθετηθούν με τον προσήκοντα τρόπο», με στόχο, όπως πρόσθεσε, να διασφαλίζονται τόσο η ελευθερία των πολιτών όσο και η υγειονομική προστασία.

Στις προοπτικές χρήσης ηλεκτρονικών πιστοποιητικών εμβολιασμού (e-vaccination certificates) αναφερόταν στις αρχές του μήνα το Reuters, υπογραμμίζοντας ότι τις δυνατότητες αξιοποίησης της τεχνολογίας και συνεργασίας με τα κράτη μέλη παρακολουθούν στενά και οι πραγματογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ από τους πρώτους που έχουν τοποθετηθεί δημόσια είναι ο καθηγητής της LSE και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς Ηλίας Μόσιαλος. Οπως είχε εκτιμήσει ο ίδιος, στην περίπτωση των εμβολιασμών και ειδικά όσον αφορά τις διεθνείς μεταφορές και τα ταξίδια υπάρχει νομική βάση και «θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα διεθνούς ισχύος ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού».

TA NEA

ΙΣΠΑΝΙΑ

Φτιάχνουν μητρώο με τους αρνητές των εμβολίων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ο εμβολιασμός στην Ισπανία είναι εθελοντικός. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Πεδρο Σάντσεθ αποφάσισε να τηρήσει μητρώο όσων αρνηθούν να εμβολιαστούν όταν έρθει η σειρά τους. Όπως δήλωσε, μάλιστα, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Σαλβαδόρ Ιγια, στα στοιχεία του μητρώου θα έχουν πρόσβαση οι Αρχές των εταίρων της στην EE δεν θα συμβαίνει το ίδιο όμως ούτε για το ευρύ κοινό ούτε για τους εργοδότες.

«Αυτό που θα γίνει είναι μια καταγραφή, την οποία θα μοιραστούμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας (...) όσων ανθρώπων τους έχει προσφερθεί η δυνατότητα εμβολιασμού και απλώς την απέρριψαν», σημείωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο της La Sexta, για να προσθέσει: «Δεν πρόκειται για κάποιο έγγραφο που θα δημοσιοποιηθεί και όλα θα γίνουν με τον πρέποντα σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων». Είπε, επίσης, πως η απόφαση ελήφθη ώστε να αποκλειστεί κάποια πιθανότητα λάθους στο σύστημα, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν κάποιοι πολίτες εκτός του προγράμματος εμβολιασμού, ενώ κατέληξε ότι κυβέρνηση και Αρχές θα προσπαθήσουν να μεταπείσουν τους «αρνητές», διαλύοντας τις αμφιβολίες τους και αποδεικνύοντάς τους ότι τα εμβόλια μπορούν να σώσουν ζωές και να επιταχύνουν το τέλος της πανδημίας.

Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το ποσοστό των Ισπανών που δηλώνουν πως δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν έχει μειωθεί στο 28% έναντι 47% τον Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η Ισπανία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, με τους θανάτους να έχουν ξεπεράσει τις 50.000 και τα διαπιστωμένα κρούσματα να πλησιάζουν τα 1,9 εκατομμύρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου