Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Τροποποιημένο σιτάρι για την αντιμετώπιση της έλλειψης τροφίμων παγκοσμίως

 

Επιστήμονες στο University of York δημιούργησαν μια νέα τροποποιημένη ποικιλία σιταριού που μπορεί να επιφέρει αύξηση της παραγωγής σιτηρών κατά μέχρι και 12%.

Το σιτάρι αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στον κόσμο, παρέχοντας το 20% των θερμιδών που καταναλώνονται από ανθρώπους. Με την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα παγκοσμίως, η αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών είναι κρίσιμης σημασίας. Ωστόσο, από την «πράσινη επανάσταση» της δεκαετίας του 1960 και μετά η αύξηση της απόδοσης επιβραδύνεται και αυτή τη στιγμή είναι κάτω από 1% ετησίως.

Οι περισσότερες βελτιώσεις έχουν γίνει μέσω της καλλιέργειας ποικιλιών που παράγουν μεγαλύτερους αριθμούς κόκκων σιταριού, μα θα ήταν δυνατή επίσης η αύξηση της απόδοσης μέσω της παραγωγής φυτών με μεγαλύτερους κόκκους. Όταν επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο, ωστόσο, συνοδεύεται από μείωση των αριθμών. Επιστήμονες στο University of York έλυσαν αυτό το πρόβλημα τροποποιώντας απευθείας την ανάπτυξη του νεαρού, αναπτυσσόμενου σιταριού μέσω της αύξησης της ποσότητας μιας πρωτεΐνης η οποία ελέγχει τους ρυθμούς ανάπτυξης σε φυτά.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:m.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου