ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Νέα ώθηση στις συνομιλίες για ΑΟΖ
Ελλάδας - Αιγύπτου
Νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο δίνουν οι χθεσινές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Ώθηση στις συνομιλίες για ΑΟΖ
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος «ξαναπιάνουν» το νήμα των διαπραγματεύσεων
Ο κ. Δένδιας συζήτησε στο Κάιρο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Λιβυκό και την τουρκική προκλητικότητα
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγινε χθες δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε μια συνάντηση η οποία διήρκεσε πάνω από μία ώρα
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
Την πολιτική βούληση της Αθήνας n χθεσινή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο να καταλήξει σε συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες μετέφερε στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμαντέλ Φατάχ αλ Σίσι σε μια συνάντηση η οποία διήρκεσε πάνω από μία ώρα, ενώ στη συνέχεια συζήτησαν για όλες τις προκλήσεις της ευρύτερης περιοχής με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Πρακτικά, η Ελλάδα επιταχύνει τις συζητήσεις με την Αίγυπτο για οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), με σκοπό να ακυρώσει στην πράξη το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, με βάση το οποίο η Άγκυρα προετοιμάζεται για έρευνες λίγα μίλια ανατολικά από την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο.
Ο κ. Δένδιας δήλωσε χθες, κατά την αποχώρησή του από την Αίγυπτο, ότι συζήτησε με τον ομόλογό του «για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα. Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».
Πού έχει μείνει το νήμα της διαπραγμάτευσης είναι κάτι για το οποίο οι δύο πλευρές διατηρούν αρκετά διαφορετικές προσεγγίσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος δεν επιθυμεί συζήτηση με βάση το Καστελλόριζο, προτιμώντας να προηγηθεί ελληνοτουρκική συμφωνία γι' αυτό. Εν ολίγοις, επιθυμεί τμηματική συμφωνία που θα εξαιρεί το Καστελλόριζο.
Ο κ. Δένδιας με άρθρο του στην εφημερίδα «Αχραμ», το οποίο δημοσιεύθηκε χθες, χρησιμοποίησε αρκετά σκληρή γλώσσα για την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «επεκτατική και αναθεωρητική Τουρκία που υπονομεύει τη περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, όπως και την ειρήνευση στη Λιβύη, που επιχειρεί να προωθήσει η πλέον πρόσφατη πρόταση του προέδρου Αλ Σίσι, την οποία η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες της περιοχής χαιρέτισε.
Προσπαθεί να ποδηγετήσει τον αραβικό κόσμο σύμφωνα με τις δικές της "ηγεμονικές" επιδιώξεις. Δημιουργεί προβλήματα σε όλους της τους γείτονες - παραβιάζοντας την κυριαρχία της Λιβύης, της Συρίας, της Κύπρου».
Τηλεφωνική επικοινωνία
Σημειώνεται ότι χθες, μια ημέρα μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ, όπου είχε κατά γενική ομολογία εξαιρετικά επιτυχημένες επαφές με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μοχάμαντ Στάγιεχ, τον οποίο και ουσιαστικά καθησύχασε για τη στάση της Ελλάδας στις πρόσφατες συζητήσεις για το καθεστώς της Δυτικής Οχθης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας, ενώ στο πλαίσιο των επόμενων βημάτων στη διαδικασία επίλυσης του Μεσανατολικού «επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, που αποτελούν και θέσεις της Ε.Ε., υπέρ της λύσης των δύο κρατών, που θα συμβιώνουν ειρηνικά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΣΧΟΛΙΟ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ
Επικίνδυνη τρίλιζα στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μοιάζουν με παιχνίδι τρισδιάστατης τρίλιζας, όπου οι φαινομενικά απλές κινήσεις περιπλέκονται από αλληλοσυγκρουόμενες δυναμικές μεταξύ των παικτών, καθώς και μεταξύ διαφόρων δυναμικών εντός των ίδιων των παικτών.
Ο έως πρόσφατα ισχυρότερος παράγοντας στην περιοχή, η Αμερική, για παράδειγμα, δρα με τρόπο αμφίρροπο ο πρόεδρος Τράμπ ενθαρρύνει τον Ερντογάν και τον προστατεύει, όταν η διπλωματία και οι κρατικές αρχές των ΗΠΑ επιχειρούν να θέσουν όρια στη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Η Ρωσία είναι και συνεργάτις και αντίπαλος της Τουρκίας, ενώ οι δύο μαζί επιτυγχάνουν την αποδυνάμωση του περιέργως παθητικού NATO. Όπως η Ελλάδα αναγκάστηκε να δραστηριοποιηθεί ξαφνικά, έτσι όλες οι χώρες της περιοχής, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO, καλούνται να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους της αδράνειας και του κολλήματος σε πολιτικές που εμποδίζουν συμμαχίες.
Με το άλμα στη Λιβύη, η Τουρκία επιχειρεί να εμποδίσει τη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ - Αιγύπτου και άλλων χωρών και να ενισχύσει την παρουσία της νοτίως της Ελλάδας. Η ουσιαστική τήρηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων και μισθοφόρων θα μπορούσε να αποτρέψει τουρκική εμπλοκή, αλλά αυτό δεν συνέβη.
Η προτροπή του Γάλλου προέδρου Μακρόν στο NATO να αντιμετωπίσει την απειλή της Τουρκίας, δύσκολα θα οδηγήσει σε δράση. Ούτε η Ε.Ε. δείχνει πρόθυμη, πέρα από καταγγελίες και δηλώσεις αλληλεγγύης σε κράτη - μέλη που απειλούνται, να παρουσιάσει ισχυρό, ενιαίο μέτωπο εναντίον της Άγκυρας. Εάν κάθε χώρα και κάθε οργανισμός βρίσκουν λόγους για να κατευνάσουν την Τουρκία, η κατάσταση θα δυσκολέψει περαιτέρω.
Για να αποφευχθεί πόλεμος δι' αντιπροσώπων στη Λιβύη και μεγαλύτερη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτούνται έντονη διπλωματική κινητικότητα και σαφής εικόνα για το πώς θα επιτευχθεί η ειρηνική διευθέτηση διαφόρων διαφωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η απαίτηση του Ισραήλ για στήριξη για την προσάρτηση της Δυτικής Οχθης θα εμποδίσει τη στενότερη συνεργασία του με αρκετές χώρες η Αίγυπτος οφείλει να δείξει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο οι πολίτες της Κύπρου να επιδιώξουν τη δίκαιη και λειτουργική επανένωση της χώρας τους η Ελλάδα να συνάψει συμφωνία με την Αίγυπτο για τα σύνορα των ΑΟΖ τους.
Εάν και η Ε.Ε. και το NATO εφαρμόσουν μια αυστηρή πολιτική αρχών, θα ενισχύσουν τη θέση της διπλωματίας και θα διαφυλάξουν την ειρήνη.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τάσσονται υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του κόμματος Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται δύο εβδομάδες πριν από την απόφαση του τουρκικού Ανωτάτου Δικαστηρίου για το θέμα
Υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, αλλά και υψηλότατα ποσοστά εκείνων που υποστηρίζουν ακόμη τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, από έρευνα που διεξήχθη υπό την αιγίδα του ΑΚΡ, εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμούν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ανάλογα ποσοστά στήριξης της συγκεκριμένης επιλογής παρουσιάζονται και στις τάξεις του ακροδεξιού εθνικιστικού ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ θετικοί στην προοπτική μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εμφανίζονται και επτά στους δέκα ψηφοφόρους του «Καλού Κόμματος» (ΙΎΙ) της Μεράλ Ακσενέρ.
Ακόμη και στις τάξεις του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) η συγκεκριμένη προοπτική συγκεντρώνει την υποστήριξη του 40% των ψηφοφόρων.
Η δημοσκόπηση έχει τη χρονική σημασία της, καθότι δημοσιεύεται μόλις δύο εβδομάδες πριν από την απόφαση του τουρκικού Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 2 Ιουλίου, σχετικά με τη νομιμότητα μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο, όπως λειτουργεί από το 1934 με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, σε τζαμί.
Ουσιαστικά το τουρκικό δικαστήριο θα αποφασίσει για τη νομιμότητα ανατροπής του συγκεκριμένου νόμου του 1934, που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο, το οποίο, σημειώνεται, αποτελεί και προστατευμένη διεθνή κληρονομιά χαρακτηρισμένη από την UNESCO.
Ήδη, στελέχη του ΑΚΡ έχουν αναφερθεί δημοσίως στις εργασίες που θα γίνουν τάχιστα, ώστε η Αγία Σοφία να στρωθεί με χαλί και να καλυφθούν οι χριστιανικές τοιχογραφίες. Σκοπός είναι η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί να γίνει στις 15 Ιουλίου, ημέρα συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
TA NEA
«Γόρδιος δεσμός» η ΑΟΖ με την Αίγυπτο
Με ατζέντα που περιελάμβανε την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και την τουρκική προκλητικότητα ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο
ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ
Την ώρα που ο Νίκος Δένδιας αναχωρούσε από το Κάιρο, με νέο στόχο έναν συντονισμένο γύρο συνομιλιών, ώστε να υπάρξει λύση για τον γόρδιο δεσμό μιας ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριζε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν ΗΠΑ και Τουρκία να αναλάβουν κοινή δράση στη Λιβύη. Επιδιώκοντας την ακύρωση στην πράξη του τουρκολιβυκού συμφώνου για οριοθέτηση ΑΟΖ, πάντως, η ελληνική διπλωματία θέλει πλέον να πετύχει και με το Κάιρο μία συμφωνία στα πρότυπα αυτής με τη Ρώμη για τις θαλάσσιες ζώνες. Και αν οι διαπραγματεύσεις με την Ιταλία θεωρούνταν σχετικά εύκολες , δεν ισχύει το ίδιο και για τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, που σίγουρα είναι πιο σύνθετες και συμπεριλαμβάνουν και τον παράγοντα Τουρκία. Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι κατά την επίσκεψη κατέστη δυνατό οι δύο πλευρές να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους όσον αφορά το θέμα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, από το σημείο που τις είχαν αφήσει τον Ιανουάριο. Παρά το γεγονός ότι στο υπουργείο Εξωτερικών κρατούν χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας προβλέψεις και λεπτομέρειες, υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης των συνομιλιών με την Αίγυπτο και της διάθεσης να ξεπεραστούν τα όποια αδιέξοδα.
ΜΕ ΣΙΣΙ KAI ΣΟΥΚΡΙ. Στην ατζέντα των επαφών του Νίκου Δένδια τόσο όσο και με τον ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, έγινε εκτενής αναφορά για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και την τουρκικά προκλητικότητα. Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα. Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ανέφερε ο Δένδιας μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Κάιρο. Η σημασία μιας συμφωνίας με την Αίγυπτο, έστω και μερικής οριοθέτησης, για την Αθήνα είναι ιδιαίτερη, στη σκιά της διαρκώς οξυνόμενης τουρκικής προκλητικότητας και των εξαγγελιών για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, υπό την επίκληση του νομικά ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου, με στόχο την επιβολή τετελεσμένων. Στα σχέδια της Αγκύρας αναφέρθηκε και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη στη Λιβύη, ο οποίος δήλωσε ότι «κατά τη συνάντησή του με τον Φαγέζ αλ Σάρατζ συζητήθηκαν και τα βήματα που πρέπει να γίνουν αναφορικά με την ενεργειακά συνεργασία μας στη Μεσόγειο», εννοώντας τη δρομολόγηση ενεργειακών ερευνών.
Την ίδια στιγμή, την αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε σχόλιο του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ ότι μια σύγκρουση Ελλάδας Τουρκίας συμφέρει τη Ρωσία, με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα να απαντά ότι σε αντίθεση με ορισμένες άλλες χώρες, η Ρωσία δεν είναι οπαδός της πολιτικής "διαίρει και βασίλευε" . Δεν είναι η πρακτική μας να κάνουμε προβοκάτσιες πρόσθεσε η Ζαχάροβα.
ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ NATO. Ερευνα από το NATO προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ για να διασαφηνίσουν την κατάσταση σε σχέση με τα όσα κατήγγειλε η Γαλλία για τον ρόλο τουρκικών φρεγατών ενάντια σε επιχείρηση για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, επιστρέφοντας από την επίσκεψη εξπρές στην Τρίπολη και τη συνάντηση με Σάρατζ, ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για πρόταση Ερντογάν σε Τραμπ για συνεργασία ΗΠΑ - Τουρκίας στο Λιβυκό ζήτημα, την οποία όπως είπε αποδέχθηκε ο αμερικανός πρόεδρος. «Εμείς σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και σε επίπεδο υπουργείων Αμυνας και μυστικών υπηρεσιών πήραμε εντολή να συνεργαστούμε» ανέφερε.
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ OHE. Εντωμεταξύ την Τετάρτη ο τούρκος διπλωμάτης Βολκάν Μποζκίρ εξελέγη πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του OHE, σε μυστική ψηφοφορία που προκάλεσαν με επιστολές τους Ελλάδα, Κύπρος και Αρμενία, σπάζοντας τη σιωπηρή αποδοχή διαμαρτυρόμενες για την τουρκική παραβατικότητα. Ο Μποζκίρ ως ο μοναδικός υποψήφιος εξελέγη, ωστόσο, όχι ομόφωνα, αφού στα 192 μέλη έντεκα δεν ψήφισαν και τρία ψηφοδέλτια ήταν άκυρα.
TA NEA
Κουτσούμπας
Η Τουρκία επιδιώκει αλλαγή συνόρων
ΕΧΕΙ ΤΗ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ του. Από ένα κόμμα όπως το ΚΚΕ που είναι πάντα προσεκτικό στα εθνικά θέματα, να εκπέμπονται μηνύματα δια της ηγεσίας του και δη από μια επιτυχημένη περιοδεία στη Θράκη. Χθες ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφθηκε το Φυλάκιο 1 στις Καστανιές Εβρου. Σταθμός μιας μεγάλης περιοδείας με ομιλίες και επαφές με πολίτες και φορείς σε όλη την περιοχή. Και με χτυπητά μηνύματα για τα εθνικά, αφού και το ΚΚΕ διαβάζει ένταση με την Τουρκία πάντα στην ανάλυση του βέβαια χωρούν οι ευθύνες της EE και του NATO.
ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ. Δεν είναι μόνο συμβολική η επίσκεψή μας, είναι και ουσιαστική, γιατί θέλουμε να τιμήσουμε, μέσα από την επίσκεψή μας και τη συζήτηση με τους στρατευμένους νέους της πατρίδας μας και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, την πάλη του ελληνικού λαού για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας... , είπε ανάμεσα σε άλλα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τις Καστανιές. Ανάμεσα στα πολλά μέρη που επισκέφθηκε, είχε ιδιαίτερο συμβολισμό και η συνάντησή του με τον πρόεδρο και τον γραμματέα της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Εβρου, I. Μοσχοβάκη και Θ. Ούσιο, ενώ στην Αλεξανδρούπολη έκανε μια ομιλία που επίσης είχε ενδιαφέρον. «Η Τουρκία επιδιώκει την αλλαγή των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή και γι' αυτό, ακόμα και στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του '17, ο Ερντογάν, προσκαλεσμένος του Τσίπρα, άρπαξε την ευκαιρία για να θέσει ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία έχει καθορίσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως και τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ. Από τότε μέχρι σήμερα, σειρά γεγονότων από τον Εβρο ως την Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο αποδεικνύουν την κλιμάκωση αυτής της επιθετικότητας», επεσήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συμπληρώνοντας βέβαια και ρωτώντας ρητορικά «γιατί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις καλλιεργούν την απάτη ότι αν είμαστε τα πρωτοπαλίκαρα των Αμερικανών και του NATO, τότε θα θωρακίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας;».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΜΑΝΙΑΤΗΣ
TA NEA
ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΟΛΟ
«Έχετε δύναμη, μιλήστε για την Ελλάδα»
ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
«Η συνεργασία και η ένωση δυνάμεων είναι το μήνυμα μας προς τον απανταχού Ελληνισμό. Η Ελλάδα είναι όρθια και έτοιμη να συνεχίσει» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς.
Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στα κοινοβούλια και τους δήμους των χωρών όπου υπάρχουν εκλεγμένα μέλη ελληνικής καταγωγής. Στη συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, έλαβαν μέρος εκτός των βουλευτών και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, καθώς και ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης. Στόχος μας είναι να είμαστε όλοι σημαντικό μέρος αυτής της μεγάλης εορτής είπε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» απευθυνόμενη προς τους εκπροσώπους των Ελλήνων της Διασποράς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι έχουμε εκπροσώπους σε 49 νομοθετικά σώματα σε 20 χώρες.
«ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ». «Εχετε δύναμη, μιλήστε για την Ελλάδα», τους προέτρεψε, ενώ αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν είπε ότι η Ομογένεια θα έχει την πλήρη στήριξη της επιτροπής προκειμένου να αναδειχθεί η παγκόσμια διάσταση της Επανάστασης του 1821. Η Αγγελοπούλου αναφέρθηκε και στις ποικίλες δράσεις που μπορούν να αναληφθούν (εκθέσεις, διαλέξεις, συμπόσια, επισκέψεις, ψηφιακό υλικό, εκδόσεις, αρχεία κ.λπ.), ενώ υπογράμμισε: «Σεβόμαστε την Ιστορία μας. Τιμάμε τους ανθρώπους μας. Προβάλλουμε τον τόπο μας και προετοιμάζουμε το μέλλον μας. Είναι ένα κοινό μέλλον. Είστε και είμαστε Ελληνες» και προέτρεψε τους εκπροσώπους της Ομογένειας να προχωρήσουν με τολμηρά βήματα στην κατεύθυνση του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
«Η συνεργασία και η ένωση η δική μας είναι το μήνυμα που θέλουμε να δείξουμε. Εχουμε ένα απίστευτο δίκτυο σε όλον τον κόσμο με αστέρια Ελλήνων που λάμπουν» τους είπε, δηλώνοντας: «Θα είμαστε μαζί σας για να μάθει όλος ο κόσμος γιατί γιορτάζει η Ελλάδα τα 200 χρόνια. Γιατί πέρασε πολλά, γιατί ενέπνευσε τον κόσμο, γιατί πιστεύει σε αξίες όπως η ελευθερία, η γενναιότητα, ο ηρωισμός, αλλά και η αλληλεγγύη και το φιλότιμο».
TA NEA
Προτεραιότητα η κυβερνοάμυνα για τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις
TOY NAFTALI BENNETT
Στη δημοφιλή ταινία του Μπραντ Πιτ «World War Ζ», όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν επιθετικό ιό η παγκόσμια κοινότητα μπόρεσε να ενωθεί. Αντιμαχόμενες χώρες μετέτρεψαν τα ξίφη τους σε ηνία για το καλό της ανθρωπότητας. Δυστυχώς, ενώ στην πανδημία του Covid-19 πολλοί φίλοι ήρθαν πιο κοντά κάτι που συνέβη ακόμα και με χώρες που δεν είχαν καλές σχέσεις μεταξύ τους ώστε η ανθρωπότητα να πει περήφανη ότι ξεπέρασε αυτές τις δύσκολες ημέρες, δεν θα μπορεί να πει ότι ήρθε πιο κοντά στην ειρήνη, πόσο μάλλον στην περιφερειακή σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
Η επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα τα έφερε όλα αυτά και πάλι στο προσκήνιο, καθώς ακόμα και μέσω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας στις κοινότητες και την οικονομία, οι συνομιλίες με τον ισραηλινό ομόλογό του επικεντρώθηκαν σε ακόμα πιο σημαντικά θέματα. Φυσικά, στον οικονομικό τομέα, Ισραήλ και Ελλάδα μαζί με την Κύπρο έχουν σημαντικές ευκαιρίες να επανεκκινήσουν την τουριστική βιομηχανία, σε κάποιο βαθμό, που επηρεάστηκε πολύ από τον κορωνοϊό. Η γειτονία και η στενή συνεργασία το κάνει αυτό εφικτό, καθώς είναι ουσιώδες και για τις δύο οικονομίες. Με τον ίδιο τρόπο, η συνεργασία στα ενεργειακά είναι το κλειδί για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία.
Ομως υπάρχουν και άλλα καυτά θέματα, κάποια που τονίστηκαν από την πραγματικότητα του Covid-19 και απειλούν οποιαδήποτε πρόοδο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Το Ιράν συνεχίζει να απειλεί την περιοχή και τον κόσμο με την επιθυμία του να εξάγει την Ισλαμική Επανάσταση πέραν των συνόρων του. Ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρίσκεται σε υποχώρηση στη Συρία, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο τρομοκρατικός στρατός της Χεμπολάχ, τον οποίο στηρίζει το Ιράν, είναι προετοιμασμένος να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, ίσως ως αντιπερισπασμό για την υποχώρηση του Ιράν, ή και για να μη δοθεί δημοσιότητα στην εσωτερική αστάθεια. Οπως η Χαμάς χρησιμοποιεί τις επιθέσεις στο Ισραήλ για να καλύψει τη διαφθορά και τις αδυναμίες στο εσωτερικό της, ξοδεύοντας τα εκατομμύρια που δέχεται ως διεθνή βοήθεια για να οικοδομεί τις τρομοκρατικές υποδομές της και όχι σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία για τον κόσμο.
Ναι, η στρατιωτική απειλή στα σύνορα δεν αποτελεί το μόνο μέτωπο ούτε για το Ισραήλ ούτε για την Ελλάδα. Το κυβερνοέγκλημα και οι πιέσεις έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους δύο μήνες. Με όλο και περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι και να χρησιμοποιούν προσωπικά email, η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας Cyberish κατέγραψε αύξηση 450% σε χακαρίσματα προσωπικών email και αύξηση 350% σε επιθέσεις σε εταιρικές διευθύνσεις προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων στις επιχειρήσεις αυτές. Τα ίδια ισχύουν και στην πολιτική αρένα, όπου υπάρχουν φήμες για κλιμάκωση του κυβερνοπολέμου. Πιο σοβαρό παράδειγμα, είναι οι πληροφορίες που θέλουν το Ιράν να προσπαθεί να σαμποτάρει την παροχή νερού στο Ισραήλ. Οι πολλές κυβερνοεπιθέσεις που έχει δεχθεί η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει γνωστές με πολλούς να κατηγορούν την Τουρκία και τις κακοήθεις προθέσεις της. Αρα, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ενώ ανοίγουν και πάλι οι ουρανοί, τα ξενοδοχεία και τα ιστορικά μνημεία σε τουρίστες, ένα θέμα κλειδί στις συζητήσεις Μητσοτάκη Νετανιάχου ήταν η άμεση ανάγκη να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας για την κυβερνοάμυνα.
Πράγματι, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με αρκετούς ισραηλινούς επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ο Ερέλ Μαργάλιτ, πρόεδρος της Jerusalem Venture Partners, που έχει στο πορτφόλιό της την προαναφερόμενη Cyberfish και μόλις ολοκλήρωσε τη χρηματοδότηση της Opora, μιας νέας εταιρείας κυβερνοασφάλειας, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην επικεφαλής της Shin Bet (Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας), Γιουβάλ Ντίσκιν. Αυτή η πολυεπίπεδη προσέγγιση από συμφωνίες G2G σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα είναι ξεκάθαρο σημάδι της σοβαρότητας του προβλήματος και του ενιαίου και ανυποχώρητου μετώπου που είναι έτοιμες να υψώσουν οι δύο χώρες ενάντια στον κυβερνοπόλεμο. Οι εχθροί ας το λάβουν υπόψη τους.
Ο Ναφτάλι Μπένετ είναι ειδικός στην επικοινωνία, πρώην σύμβουλος στο γραφείο του προέδρου του Ισραήλ και πρώην υπουργό Άμυνας. Το άρθρο αυτό το έγραψε αποκλειστικά για «TA ΝΕΑ».
TA NEA
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ «ΓΕΝΝΗΣΕ» ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει απολογισμό για τις Πρέσπες
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Ν. ΜΑΝΙΑΤΗ
Δύο χρόνια απ' τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως παρά το πολιτικό κόστος ο ιστορικός χρόνος τους έχει δικαιώσει και πως η εν λόγω Συμφωνία αποτέλεσε τομή για το κόμμα και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τους. Βέβαια εκείνη ακριβώς η Συμφωνία πυροδότησε πολλές εξελίξεις. Καταρχάς επισημοποίησε τη ρήξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο. Μια σειρά μεγάλα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Και μια ρήξη μεταξύ του τότε ΥΠΕΞ και αρχιτέκτονα της Συμφωνίας Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο για όσους θυμούνται το τότε Υπουργικό Συμβούλιο έχουν να λένε για σκηνές ροκ μεταξύ των δύο υπουργών. Σύμφωνα με μια ανάγνωση, στους νικητές και χαμένους της τότε υπογραφής, πολλοί αναλυτές διαβάζουν τη μετέπειτα εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στη Συμφωνία για το όνομα της Βορείου Μακεδονίας αθροιστικά με κοινωνική δυσαρέσκεια για το Μάτι ή τα οικονομικά μέτρα. Μια επιμέρους νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η προσέλκυση προσώπων της Κεντροαριστέρας και του εκσυγχρονιστικού τόξου μέσω της πρωτοβουλίας Γέφυρα. Πρόσωπα της πολιτικής, του Τύπου, της διανόησης που είδαν θετικά τη Συμφωνία.
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος που έσπευσε να θυμίσει την επέτειο με ένα κείμενο στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ ακολούθησαν ο Αλέξης Χαρίτσης και άλλα στελέχη. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως με τη στροφή της ΝΔ στο εν λόγω θέμα, δικαιώνονται μακροπρόθεσμα, ενώ δεδομένης της ρευστής κατάστασης στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο εκτιμούν πως η σύσφιξη σχέσων με τη Βόρεια Μακεδονία αποτελεί κρίκο άμυνας στην τουρκική επιθετικότητα. «Η Ελλάδα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας», έγραψε ο Τσίπρας στο Facebook, επισημαίνοντας: «Το αποδεικνύουν στην πράξη ακόμα και αυτοί που πολέμησαν τη Συμφωνία. Αυτοί που μίλησαν για "προδοσίες" και "εθνικές υποχωρήσεις". Αυτοί που περπάτησαν πλάι πλάι με τους εθνικιστές και τους χρυσαυγίτες. «Είναι οι ίδιοι που σήμερα μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τις σχέσεις της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία».
TA NEA
ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
TOY ΜΕΛΕΤΗ Η. ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ
Εάν επιθυμείς την ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο
Το γνωστό ρωμαϊκό απόφθεγμα Si vis pacem, para bellum ισχύει παντού και πάντοτε, πολύ περισσότερο όταν διαπραγματεύεσαι με ένα κράτος που σέβεται τη στρατιωτική ισχύ και όχι το διεθνές δίκαιο. Η από ελληνικής πλευράς πρόταξη της διεθνούς νομιμότητος, των κανόνων καλής γειτονίας, του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού κ.λπ. μόνον ως αδυναμία εκλαμβάνεται από την τουρκική πλευρά. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1922 - 23 στη Λωζάννη μπόρεσε να επιβάλει μια συνθήκη στοιχειωδώς αξιοπρεπή για την Ελλάδα όχι μόνον λόγω της διπλωματικής του δεινότητος αλλά και διότι στη Δυτική Θράκη ο στρατηγός Θ. Πάγκαλος είχε συγκροτήσει θηριώδη στρατιά και απειλούσε με προέλαση προς την Κωνσταντινούπολη.
Δεκαετίες επίκλησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου από τους έλληνες πρωθυπουργούς, υπουργούς Εξωτερικών, διπλωμάτες, διεθνολόγους κ.λπ. όχι μόνον δεν εξημέρωσαν την άλλη πλευρά αλλά απεναντίας την αποθράσυναν και την έπεισαν ότι η Ελλάς έχει λόγους να φοβάται μία αντιπαράθεση ισχύος. Η πολιτική κατευνασμού οδήγησε σε συνολική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Δυτική Θράκη, σε προσπάθεια δημόσιου εκφοβισμού και λεκτικής ταπείνωσης του ελληνικού κράτους και σε κάτι ακόμα χειρότερο: στην αποστασιοποίηση της EE, του NATO, του OHE, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και εν γένει της παγκόσμιας κοινότητας. Διότι τρίτα μέρη δεν θα υπερασπιστούν τα ελληνικά συμφέροντα, εάν το ίδιο το ενδιαφερόμενο κράτος εκπέμπει φόβο και ανασφάλεια. Ταυτόχρονα, όμως, έγινε και κάτι ακόμα: στο εσωτερικό της χώρας, στο πολιτικό σύστημα και στην κοινή γνώμη, καλλιεργήθηκε μία αυτοκαταστροφική αντίληψη απέχθειας προς την έννοια της στρατιωτικής ισχύος. Το ενδεχόμενο ένοπλης υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας εξοβελίστηκε από τον ορίζοντα των δυνατών επιλογών ως πολιτικώς μη ορθό και στη θέση του υψώθηκαν διάφορα καλοπροαίρετα πλην εντελώς εξωπραγματικά ιδεολογήματα.
Τώρα που όλα αυτά έχουν βιαίως εξαερωθεί υπό το κράτος της ωμής και άμεσης πλέον τουρκικής απειλής, πρέπει έστω και την υστάτη ώρα η Ελλάδα να προετοιμαστεί και να δείξει ότι έχει προετοιμαστεί για να υπερασπιστεί ενόπλως τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η λογική να μην εκτραχύνουμε εμείς την κατάσταση δεν έχει πλέον έννοια, αφού η κατάσταση εκτραχύνεται ούτως ή άλλως. Τώρα η Ελλάδα πρέπει να εκπέμψει προς την Τουρκία δέσμη μηνυμάτων με το εξής κεντρικό μήνυμα: εάν επιχειρηθεί παραβίαση εισβολή είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συρθεί σε διαπραγμάτευση για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά θα αμυνθεί αποτελεσματικά, σθεναρά και ανυποχώρητα. Η Τουρκία θα εγκλωβιστεί στο δικό της Βιετνάμ, θα απομονωθεί διεθνώς και θα προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και αντίδραση. Τελικώς μία στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας θα μεταστραφεί σε μπούμερανγκ εναντίον της.
Aν η ελληνική κυβέρνηση λάβει συγκεκριμένα ορατά μέτρα με τα οποία θα δείξει ότι προετοιμάζεται σοβαρά για το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης (π.χ. έκτακτη αύξηση της θητείας, μετακίνηση μονάδων σε επιθετική διάταξη, σοβαρή κινητοποίηση σε διπλωματικό επίπεδο κ.λπ.), τότε υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο η Τουρκία να το σκεφθεί δύο φορές. Η αποτροπή δεν γίνεται με λογύδρια ούτε με μπλόφες, αλλά εάν ο αντίπαλος πεισθεί ότι υπάρχει συνειδητή απόφαση για έμπρακτη και καταιγιστική απάντηση.
Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης. Από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις κυκλοφορεί το βιβλίο του Κοινοτισμός
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εισαγγελέας με ψυχή στη δίκη για το μνημείο (στη μνήμη) του Κατσίφα
Παραιτήθηκε λέγοντας: «Δεν γίνεται Βορειοηπειρώτης να δικάζει Βορειοηπειρώτες»
«ΑΝΤΙ να μας δώσουν το πόρισμα θανάτου για τον Κωνσταντίνο μας που περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια, οι αλβανικές Αρχές μάς τραβάνε στα δικαστήρια! Ευτυχώς, υπάρχουν δικαστές με ψυχή».
Με αυτή τη φράση σχολίασε η χαροκαμένη μάνα του Κωνσταντίνου Κατσίφα Βασιλική, από το χωριό Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, την παραίτηση της ελληνικής καταγωγής εισαγγελέως στο Πρωτοδικείο Αργυροκάστρου που εκδίκαζε την περασμένη Τρίτη τη δίωξη κατά του πατέρα του Κωνσταντίνου Γιάννη Κατσίφα, για παράνομες οικοδομικές εργασίες που αφορούσαν την ανέγερση μιας μικρής εκκλησίας στον τόπο όπου βρήκε φρικτό θάνατο ο γιος τους.
Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα, σε βουνό του χωριού Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο ανήμερα της εθνικής επετείου, στις 28 Οκτωβρίου 2018, όταν έπεσε νεκρός από σφαίρες κάτω από άγνωστες συνθήκες. Το θέμα μάλιστα είχε φτάσει έως το Ευρωκοινοβούλιο, με σκοπό να ληφθούν μέτρα για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού της Βορείου Ηπείρου. Πριν από μερικούς μήνες η οικογένεια αποφάσισε να χτίσει με τη βοήθεια φίλων ένα μικρό προσκυνητάρι στο σημείο όπου άφησε την τελευταία πνοή του ο Κωνσταντίνος. Αυτό έδωσε την αφορμή στις αλβανικές Αρχές να κάνουν μήνυση στον πατέρα του, καθώς και στον πρόεδρο του γειτονικού χωριού Βόδριστα Βαγγέλη Μπάρκα, με την κατηγορία της «παράνομης οικοδομικής εργασίας».
Ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε για τρίτη φορά, καθώς η εισαγγελέας Μ. Ηλιοπούλου με καταγωγή από το χωριό Δούβιανη του Δήμου Δρόπολης παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από την υπόθεση. Με σπαρακτική φωνή, η Βασιλική Κατσίφα ξεσπάει στη δημοκρατία : «Μας κυνηγάνε, παιδί μου. Εμείς πήγαμε να φτιάξουμε ένα πολύ μικρό προσκυνητάρι για να ανάβουμε ένα κερί στη μνήμη του παιδιού μας και εκείνοι μας έκαναν μήνυση. Όλη η Αλβανία είναι γεμάτη αυθαίρετα, εμάς κυνηγάνε ότι αυθαιρετήσαμε. Και όχι μόνο αυτό, τραβάνε στα δικαστήρια και ένα πάμφτωχο παιδί, τον Βαγγέλη, που είναι πρόεδρος στο διπλανό χωριό, επειδή δέχτηκε να μας βοηθήσει. Και έδιωξαν και τη σύζυγο του από τη δουλειά. Δυστυχώς η Αλβανία έχει δικτατορία. Κάποτε παρακαλούσα να μην μπει η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα παρακαλάμε εμείς οι Βορειοηπειρώτες να μπει, για να να υπάρχει δίκαιο κράτος».
Στην ερώτηση γιατί παραιτήθηκε η εισαγγελέας από την υπόθεση, η Βασιλική Κατσίφα ήταν σαφής: «Η εισαγγελέας είπε από έδρας: "Δεν συνεχίζω. Σταματάω εδώ... Βορειοηπειρώτης δεν μπορεί να δικάσει Βορειοηπειρώτη". Εδώ, παιδί μου, περιμένουμε δύο χρόνια το πόρισμα για τον θάνατο του παιδιού μας και προσπαθούν να δικάσουν ακόμα και τον πατέρα του. Τι άλλο θέλουν να μας κάνουν;»
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τσαβούσογλου: «Θα συνεργαστούμε στενά με τις ΗΠΑ στη Λιβύη!»
ΑΚΟΜΗ πιο στενή συνεργασία για το θέμα της Λιβύης πρόκειται να έχουν το επόμενο διάστημα Αγκυρα και Ουάσινγκτον, όπως προκύπτει τουλάχιστον από δήλωση που έκανε χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την εξέλιξη βέβαια να βάζει νέα δεδομένα στη συνεχιζόμενη σύρραξη στη χώρα της βόρειας Αφρικής και ειδικότερα στην εμπλοκή των Τούρκων σε αυτή.
Οπως είπε μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, η συμφωνία έγινε μεταξύ Ερντογάν και Τραμπ κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τις προηγούμενες ημέρες οι δύο άνδρες. Σύμφωνα πάντα δε με τον Τσαβούσογλου, η συνεργασία θα γίνεται σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, Αμυνας αλλά και μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, ενώ είπε ακόμη ότι έχει ήδη αρχίσει συνεργασία στα τεχνικά κλιμάκια και πως ήδη οι Τούρκοι υπουργοί έχουν λάβει εντολή να συνεργαστούν με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ στο θέμα της Λιβύης.
«Η Αμερική προσπαθεί να έχει έναν πιο ενεργή ρόλο στη Λιβύη. Ο πρόεδρος μας πρότεινε στον Αμερικανό πρόεδρο να συνεργαστούμε Τουρκία και ΗΠΑ μαζί στη Λιβύη και ο Τραμπ ανταποκρίθηκε θετικά. Κι εμείς σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και σε επίπεδο υπουργείων Αμυνας και μυστικών υπηρεσιών πήραμε την εντολή να συνεργαστούμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να υπάρξει μία κοινή ενέργεια για τη σταθερότητα στην περιοχή και για το μέλλον της Λιβύης» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η τουρκική εισβολή στο Ιράκ εξόργισε τους Άραβες!
Πόντιος Πιλάτος πάλι το NATO
ΤΗΝ ΟΡΓΗ του Ιράκ αλλά και άλλων χωρών του αραβικού κόσμου προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση της Τουρκίας να εισβάλει στις βόρειες περιοχές της ιρακινής επικράτειας προκειμένου να βάλει κατά θέσεων των Κούρδων μαχητών που εδρεύουν εκεί. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Βαγδάτη κάλεσε χθες την Αγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ιρακινό έδαφος, ενώ ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ιράκ Φατίχ Γιλντίζ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του επιδόθηκε επιστολή διαμαρτυρίας για το ζήτημα.
Η κλήση του Γιλντίζ βέβαια δεν ήταν η πρώτη, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και την Τρίτη, μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν την Κυριακή Τούρκοι πιλότοι μαχητικών εναντίον ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Ωστόσο, καταπώς έδειξαν οι εξελίξεις, το αυτί της κυβέρνησης Ερντογάν δεν... ίδρωσε.
Καταγγελία
Συγχρόνως χθες και η διπλωματία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατήγγειλε τις στρατιωτικές επεμβάσεις στο Ιράκ, σημειώνοντας ότι «με τις κινήσεις αυτές οι Τούρκοι παραβιάζουν απροκάλυπτα την εθνική κυριαρχία της αδελφής αραβικής χώρας».
Την ίδια ώρα χθες, κι ενώ η Τουρκία επιμένει να συστήνεται ως... «διαμορφώτρια» των ισορροπιών και στη Μεσόγειο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου έπειτα από το πέρας της δεύτερης ημέρας της Συνόδου του NATO σε επίπεδο υπουργών Αμυνας τόνιζε ότι «οι στρατιωτικές Αρχές της Συμμαχίας ερευνούν το περιστατικό παρενόχλησης γαλλικού πολεμικού πλοίου από την Τουρκία». Σημειώνοντας ότι «αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί και να διευκρινιστεί τι ακριβώς συνέβη». Η Αγκυρα ωστόσο και χθες απέρριπτε τις «αβάσιμες» κατηγορίες του Παρισιού για το θέμα.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέο σκάνδαλο: Βασίλειο της διαφθοράς και της ανομίας τα Σκόπια
ΒΑΣΙΛΕΙΟ της διαφθοράς αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι είναι τα Σκόπια, καθώς χθες δικαστήριο της γειτονικής χώρας καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης επτά ετών την πρώην επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας Κάτισα Γιάνεβα για κατάχρηση εξουσίας, σχετικά με υπόθεση εκβιασμού γνωστού επιχειρηματία!
Για την ίδια υπόθεση μάλιστα το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης εννέα ετών και έναν ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού της χώρας, ο οποίος κατηγορήθηκε για ξέπλυμα χρήματος. Η Γιάνεβα αλλά και ο αμφιλεγόμενος ιδιοκτήτης φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος έκλεισε τους προηγούμενους μήνες, είχαν συλληφθεί το περασμένο καλοκαίρι έπειτα από καταγγελίες για εκβιασμό του επιχειρηματία Ορτσε Κάμτσεφ, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχαν ζητήσει από αυτόν 8.000.000 ευρώ, προκειμένου να απαλλαγεί από τις κατηγορίες για σοβαρά ποινικά αδικήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος.
Με διάφορους τρόπους λοιπόν ο μιντιάρχης και ένας συνεργάτης του είχαν αποσπάσει τελικά από τον επιχειρηματία 1.500.000 ευρώ, ενώ η Γιάνεβα είχε λάβει, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, 50.000 ευρώ από το ποσό αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κάμτσεφ θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στα Σκόπια, ο οποίος φέρεται ότι πλούτισε ιδιαίτερα τα περασμένα χρόνια, λόγω των στενών δεσμών που διατηρούσε με τις κυβερνήσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΚΟ ΚΑΙ AΓΚΥΡΑΣ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Tους έστειλαν Λέσβο και τους πήραν πίσω
ΕΝΑ ΑΡΚΕΤΑ περίεργο παιχνίδι παίχτηκε στη θαλάσσια οριογραμμή των ελληνοτουρκικών συνόρων με μια λέμβο με παράνομους μετανάστες που έπλεε επί ώρες επιδιώκοντας να προσεγγίσει στη Μυτιλήνη. Η προσπάθεια των διακινητών κράτησε περίπου έξι ώρες, ώσπου τελικά οι τουρκικές Αρχές οδήγησαν στην πλευρά τους τη λέμβο με τους 67 μετανάστες, καθώς, σύμφωνα με την Ελληνική Ακτοφυλακή, δεν είχε δικαίωμα να επιχειρήσει διάσωση, αφού δεν βρισκόταν εντός των ελληνικών υδάτων.
Οι 67 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, είχαν έρθει σε επικοινωνία με τη MKO Watch The Med Alarmphone, η οποία κατηγορούσε μέσω facebook τις ελληνικές Αρχές ότι αδιαφορούν και δεν σπεύδουν να κάνουν διάσωση.
Καταγγελία
Μάλιστα, στη σελίδα της η MKO ανέβαζε και φωτογραφίες για να αποδείξει ότι η λέμβος μπάζει νερά, έχει μηχανικό πρόβλημα και οι πρόσφυγες όπως τους χαρακτήριζε κινδύνευαν να πνιγούν, καθώς δεν φορούσαν όλοι σωσίβια. Εντύπωση έκανε, βέβαια, ότι μία από τις φωτογραφίες δείχνει τα βρεγμένα πόδια μιας... προσφυγοπούλας με τα καλοβαμμένα κόκκινα νύχια της! Τελικά, έπειτα από επαφές των αρμόδιων υπουργείων, οι τουρκικές ακταιωροί αναγκάστηκαν να συνοδέψουν τους μετανάστες πίσω στα τουρκικά παράλια, καθώς, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η βάρκα έπλεε εντός τούρκικων υδάτων. Το αντίθετο υποστήριζε η ΜΚΟ στις καταγγελίες που ανέβαζε στο διαδίκτυο σε ελληνική γλώσσα, με μετάφραση από τη Google, επικαλούμενη τις διαβεβαιώσεις των... Τούρκων!
ΕΣΤΙΑ
Δύσκολη ή διαπραγμάτευσις μέ την Αίγυπτο γιά την ΑΟΖ
Ή χθεσινή επίσκεψις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στό Κάιρο, δπου συ νηντήθη μέ τόν Πρόεδρο της χώρας και τόν Αιγύπτιο όμόλογό του, κατέδειξε τήν δυσκολία τών διαπραγματεύσεων ως πρός τήν χάραξη τών οικονομικών ζωνών.
Οί δηλώσεις μετά τό πέρας τών συναντήσεων ήταν φειδωλές, ενώ τό μήνυμα πού έστειλε ό κ. Δένδιας είναι πώς ό δρόμος είναι άκόμη μακρύς.
«Ξαναπιάσαμε σήμερα τό νήμα της διαπραγμάτευσης γιά τη συμφωνία τών οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας καί Αιγύπτου» ανέφερε ό υπουργός, ό όποιος έγινε δεκτός άπό τόν Πρόεδρο Άμπντέλ Φατάχ άλ Σίσι καί τόν υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι. «Μετέφερα στόν κ. άλ Σίσι τήν διακηρυγμένη βούληση τής χώρας μας νά συσφίγξουμε τους δεσμούς φιλίας καί συνεργασίας μέ τήν Αίγυπτο» δήλωσε ό κ. Δένδιας.
Νωρίτερα σέ συνέντευξη πού παρεχώρησε σέ αιγυπτιακή εφημερίδα, ό κ. Δένδιας προειδοποίησε τόν αραβικό κόσμο γιά τις τουρκικές επιδιώξεις καί τίς επιπτώσεις τους στήν ευρύτερη περιοχή.
ΕΣΤΙΑ
Συμφωνία ΗΠΑ Τουρκίας γιά την Λιβύη
Άγκυρα. Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις τοϋ υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν νά συνεργασθούν στενότερα, αναλαμβάνοντας κοινές πρωτοβουλίες στήν Λιβύη. Μιλώντας σέ φόρουμ πού οργάνωσε ή Τουρκο Αμερικανική Ένωσις TASC, ό Τσαβούσογλου ανεφέρθη στό τηλεφώνημα πού είχαν πρίν άπό μία εβδομάδα ό Τούρκος Πρόεδρος μέ τόν Αμερικανό όμόλογό του και απεκάλυψε ότι οι ΗΠΑ διάκεινται θετικά σέ έναν πιό ενεργό ρόλο στην Λιβύη και συνεφώνησαν νά προχωρήσουν σέ κοινές δράσεις μέ τήν Τουρκία.
«Ή Αμερική προσπαθεί νά έχει έναν πιό ενεργό ρόλο στήν Λιβύη. Ό Πρόεδρος μας πρότεινε στόν Αμερικανό Πρόεδρο νά συνεργασθούμε Τουρκία καί ΗΠΑ μαζί στήν Λιβύη καί ό Τράμπ άνταπεκρίθη θετικά. Κι εμείς σέ επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, άλλά καί σέ επίπεδο Υπουργείων Αμύνης καί μυστικών υπηρεσιών πήραμε τήν εντολή νά συνεργασθούμε. Αυτή τήν στιγμή υπάρχουν συνομιλίες σέ τεχνικό επίπεδο. Είναι σημαντικό νά υπάρξει μία κοινή ενέργεια γιά τήν σταθερότητα στήν περιοχή καί γιά τό μέλλον της Λιβύης» δήλωσε ό επί κεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Υπενθυμίζεται οτι Τουρκία καί Ρωσσία έχουν έλθει σέ ρήξη όσον αφορά τό θέμα της Λιβύης καθώς υπάρχει διαφωνία γιά τό θέμα της Σύρτης, πού θεω ρείται στρατηγικής σημασίας πόλις γιά τά ρωσσικά συμφέροντα. Σέ περίπτωση πού ή συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας επιβεβαιωθεί, θά σημαίνει καί μία άλλαγή τακτικής γιά τήν Άγκυρα, πού τό τελευταίο διάστημα έδειχνε νά έχει απομακρυνθεί άπό τίς ΗΠΑ.
Εκτός άπό τό θέμα της Λιβύης, ό Τσαβούσογλου σχολίασε καί τόν φόνο του Άφροαμερικανοΰ Τζώρτζ Φλόυντ στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι τέτοια φαινόμενα απάνθρωπης συμπεριφοράς παρατηρούνται καί στήν Ευρώπη, φέρνοντας ώς παράδειγμα τά Κίτρινα Γιλέκα στήν Γαλλία καί τήν συμπεριφορά της Ελλάδος πρός τούς πρόσφυγες!
Δέν παρέλειψε δέ νά καταγγείλει τήν Ευρωπαϊκή Ένωση ότι κάνει τά στραβά μάτια έναντι βιαίων συμπεριφορών στό όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
«Καί ή Ελλάς στά σύνορά μας είδατε πώς συμπεριεφέρθη στούς πρόσφυγες πού ήθελαν νά περάσουν στήν Ελλάδα Πέθαναν 3 - 4 άνθρωποι. Τό είδατε» υπεστήριξε γιά μία άκόμη φορά, άναπαράγοντας τό γνωστό fakenews πού δέν έχει πιστέψει φυσικά κανένας.
ΕΣΤΙΑ
Ζαχάροβα κατά Πάυατ γιά τά ελληνοτουρκικά
Απέρριψε ή εκπρόσωπος του ρωσσικοΰ Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τις δηλώσεις του Αμερικάνου πρέσβεως στήν Αθήνα, οτι μιά σύγκρουσις Ελλάδος - Τουρκίας συμφέρει μόνον τήν Ρωσσια.
Επίσης ήρνήθη ότι ή Μόσχα χρησιμοποιεί τήν ενέργεια ώς όπλο στίς σχέσεις της μέ τίς χώρες της Ευρώπης. Ή κ. Ζαχάροβα τόνισε: «Σε αντίθεση μέ ορισμένες άλλες χώρες, ή Ρωσσία δέν είναι οπαδός της πολιτικής "διαίρει και βασίλευε" καί δέν θέτει τήν άνάπτυξη τών διμερών σχέσεων σέ εξάρτηση άπό τήν ποιότητα τών σχέσεων του εταίρου της μέ μιά τρίτη χώρα. Δέν είναι ή πρακτική μας νά κάνουμε προβοκάτσιες, νά υποστηρίζουμε τίς υποβόσκουσες συγκρούσεις καί νά ανάβουμε καινούργιες».
Υπεγράμμισε δέ ότι «ή Ρωσσία ενδιαφέρεται νά υπάρχει ένα σταθερό καί κατανοητό σύστημα διεθνών σχέσεων καί τάσσεται υπέρ της προσηλώσεως στούς κοινούς στόχους, στήν καταπολέμηση τών παγκόσμιων προκλήσεων, όπως ή διεθνής τρομοκρατία, τό οργανωμένο έγκλημα, τό εμπόριο ναρκωτικών, ή κλιματική αλλαγή καί, εσχάτως, ή πανδημία».
Ή Ρωσσίδα εκπρόσωπος επεσήμανε ακόμη: «Ό κ. Πάυατ κατηγορεί τήν Ρωσσία γιά χρήση ενεργειακών πόρων ώς όπλου. Αυτό δέν είναι αληθές. Σας υπενθυμίζω ότι οί ΗΠΑ χρησιμοποιούν πραγματικά όπλα εναντίον αμάχων σέ πολλές κυρίαρχες χώρες».
ΕΣΤΙΑ
Πολιτισμός
Εκμαγείο του Ήνιόχου στο μετρό τον Κατάρ
ΣΕ ΔΩΡΕΑ τοϋ εκμαγείου τοϋ Ηνιόχου των Δελφών κρόζ τό Κατάρ προχώρησε ή ελληνική κυβέρνησις. στό πλαίσιο πολιτιστικής συνεργασίας. Τό περίφημο άγαλμα θά τοποθετηθεί στό μετρό της Ντόχα. Τις ευχαριστίες τής κυβερνήσεως του, ιδιαιτέρως δέ τής επί κεφαλής των Μουσείων τοϋ Κατάρ Sheihka al Mayassa γιά τήν δωρεά, μετέφερε στήν Υπουργό Πολιτισμού καί Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ό πρέσβυς τοϋ Κατάρ Abdulaziz Ali Al Naama, καί τήν προ σεκάλεσε νά επισκεφθεί τήν Ντόχα, έπ' ευκαιρία τής τελετής τοποθετήσεως τοϋ εκμαγείου στό μετρό τής πόλεως.
«Ή δωρεά αυτή εκλαμβάνεται ως δείγμα τής αγάπης καί τής φιλίας μεταξύ των δύο λαών.. .Ό Ηνίοχος αντιπροσωπεύει, κατά τόν καλύτερο δυνατό τρόπο, τόν ελληνικό πολιτισμό, τόν όποϊο θέλουμε νά προβάλουμε καί νά αναδείξουμε» ύπεγράμμισε ό πρέσβυς. Ή κ. Μενδώνη τόνισε οτι δέν έχει υπάρξει ανάλογη δωρεά σέ άλλο κράτος λέγοντας: «Ή επιλογή τοϋ Ηνίοχου έγινε μέ μεγάλη περίσκεψη. Ή ελληνική πλευρά αναζητούσε ένα έργο μεγάλου μεγέθους, τό όποϊο νά είναι ανάλογο τοϋ μεγέθους τοϋ σταθμοϋ τοϋ μετρό και, κυρίως, ενα έργο πού νά σχετίζεται μέ κάποιον τρόπο μέ τόν χώρο στόν όποιο εκτίθεται. Επιλέξαμε τόν Ηνίοχο, τόν αρματηλάτη, ώστε νά δημιουργήσομε τόν συνειρμό τής κίνησης, άφοϋ τοποθετείται σέ ένα σταθμό μετρό, πού ή κίνηση είναι πάντα έντονη καί συνεχής».
Κατά τήν συνάντηση τής κ. Μενδώνη μέ τόν κ. Al Naama συζητήθηκαν, επίσης, θέματα ενισχύσεως τής πολιτιστικής συνεργασίας τών δύο χωρών. Βασικό θέμα ή διοργάνωσις Πολιτιστικών Εβδομάδων, βάσει τής πολιτιστικής συμφωνίας τοϋ 2017, στήν υλοποίηση τών όποιων αποφασίσθηκε νά δοθεί προτεραιότητα.
Oι Εβδομάδες θά είναι δύο τύπων. Ό πρώτος θά περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ τών Μουσείων, μέ υπεύθυνη άπό τήν πλευρά τοϋ Κατάρ τήν Sheihka al Mayassa, καί ό δεύτερος τήν διοργάνωση φεστιβάλ καί εκδηλώσεων σύγχρονης τέχνης, μέ υπεύθυνο τό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τοϋ Κατάρ. Όπως συμφώνησαν καί οί δύο πλευρές, τό πρόγραμμα τών Εβδομάδων θά αρχίσει τόν Δεκέμβριο τοϋ 2020 ή τόν Μάρτιο τοϋ 2021, αναλόγως τής πορείας τής πανδημίας τοϋ κορωνοϊοΰ.
Ή επιτυχής διοργάνωσις τών Εβδομάδων θά αποτελέσει πρόκριμα γιά το Έτος Πολιτισμού Ελλάδος - Κατάρ, τό όποιο προγραμματίζεται νά πραγματοποιηθεί τό 2026.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ
«Με αμοιβαία συνδρομή» στην Ελλάδα προειδοποιεί η Ε.Ε. την Τουρκία
ΜΗΝΥΜΑ
Η αναφορά στη Συνθήκη για κράτη μέλη που δέχονται επίθεση από τρίτη χώρα στέλνει σαφέστατο μήνυμα στην Αγκυρα να μην προκαλεί
ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ συνεχών τουρκικών προκλήσεων έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, η αναφορά σε επίσημα συμπεράσματα των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. σε άρθρο της Συνθήκης, που παραπέμπει σε αμοιβαία συνδρομή σε κράτη μέλη που δέχονται επίθεση από τρίτη χώρα, μπορεί να ερμηνευθεί και ως σαφέστατο μήνυμα στην Άγκυρα. Η πολύ σημαντική εξέλιξη προκύπτει από τα συμπεράσματα που εξέδωσαν με γραπτή διαδικασία οι υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε., μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν στο πλαίσιο της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.
Η επίκληση του άρθρου 42 παράγραφος 7 της συνθήκης περί αμοιβαίας συνδρομής δεν είναι καθόλου τυχαία. Τις τελευταίες μέρες η Γαλλία έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική στην Άγκυρα για την προκλητική συμπεριφορά της σε σχέση με την επίβλεψη του εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. στη Λιβύη, μέσω της επιχείρησης «Ειρήνη».
Μάλιστα, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί έθεσε το ζήτημα της απαράδεκτης συμπεριφοράς της Τουρκίας και στο NATO, ενώ μπορεί να μην έγινε ειδική συζήτηση γιατί δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, ωστόσο σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων περισσότερες από 10 χώρες επικρότησαν την παρέμβαση της Γαλλίδας υπουργού.
Στο κείμενο των Συμπερασμάτων, που αφορούν την κοινή πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, αναφέρεται ότι το Συμβούλιο της Ε.Ε. επαναλαμβάνει τη σημασία της αμοιβαίας βοήθειας και της αλληλεγγύης, σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 7 της ΣΕΕ και το άρθρο 222 της ΣΛΕΕ. Το Συμβούλιο συμφωνεί να συνεχίσει την οικοδόμηση μιας κοινής κατανόησης του συγκεκριμένου άρθρου της συνθήκης και τον εντοπισμό των διδαγμάτων, με βάση ασκήσεις επί χάρτου και συζητήσεις πολιτικής που βασίζονται σε σενάρια τους επόμενους μήνες.
Όπως τονίζεται, αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του είδους της βοήθειας που θα μπορούσαν να παράσχουν, εάν το ζητήσει ένα κράτος μέλος στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του άρθρου 42 παράγραφος 7 της ΣΕΕ, αναφέρει το κείμενο. Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι οι υποχρεώσεις των κρατών μελών που απορρέουν από το παραπάνω άρθρο δεν θίγουν τον ειδικό χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών. Υπενθυμίζει επίσης ότι το NATO παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για εκείνα τα κράτη που είναι μέλη του.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
«NEIN» ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την Ελλάδα δημιουργεί τις συνθήκες για γρηγορότερη ανάκαμψη της οικονομίας. Η χώρα ανοίγει σταδιακά τις πύλες της στον τουρισμό, ενώ διεθνή μέσα ενημέρωσης την προβάλλουν ως έναν από τους ασφαλέστερους προορισμούς.
Αντιθέτως, στην Τουρκία η κατάσταση είναι διαφορετική και έχει δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο με το Βερολίνο μετά την απόφαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να χαρακτηρίσει ως επικίνδυνη λόγω κορονοϊού τη γειτονική χώρα μπλοκάροντας ουσιαστική την τουριστική κίνηση. Σύμφωνα με στοιχεία τουριστικών πρακτόρων, το ενδιαφέρον των Γερμανών τουριστών για να έρθουν στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως προκύπτει από τις αναζητήσεις στις σχετικές ιστοσελίδες ενώ μετά την απόφαση του Βερολίνου να θέτει σε καραντίνα 14 ημερών όσους εισέρχονται από την Τουρκία θέτει εκτός παιχνιδιού έναν ισχυρό ανταγωνιστή. Η Άγκυρα έχει αντιδράσει με διαβήματα διαμαρτυρίας κατά του γερμανικού ΥΠΕΞ, ωστόσο δύσκολα θα αλλάξει το «nein» στον τουρκικό τουρισμό.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΓΝΩΜΗ
ΚΩΝ/ΝΤΙΝΟΣ ΠΑΙΔΑΣ αν. καθηγητής
Ανοχή και συνενοχή
Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΙΣ AΞΙΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
Η ΣΤΑΣΗ του τουρκικού πολιτικού (και στρατιωτικού) κατεστημένου έναντι της Ελλάδος αποδεικνύει περίτρανα την ασυμβατότητα της Τουρκίας με τις ηθικές, θρησκευτικές, πολιτισμικές και πολιτικές αξίες που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτοχρόνως, αναιρεί τις πολυετείς, ειλικρινείς και κοπιώδεις προσπάθειες όλων εκείνων των Ευρωπαίων πολιτικών που οραματίστηκαν να εντάξουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια την Τουρκία και να προσφέρουν στον τουρκικό λαό ένα καλύτερο αύριο.
Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ των προσφύγων μεταναστών (με κορύφωση εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού) για υβριδικές πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Ελλάδος και για άσκηση αθέμιτων πιέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατάπνιξη στο εσωτερικό της Τουρκίας κάθε αντίθετης προς τις κυβερνητικές θέσεις πολιτικής άποψης (χαρακτηριστική είναι η αντιμετώπιση των κουρδικής καταγωγής βουλευτών του τουρκικού κοινοβουλίου), η προσβολή υπονόμευση κορυφαίων χριστιανικών μνημείων και θεσμών (όπως το σχέδιο για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η απαγόρευση λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και η πάγια θέση της Τουρκίας να αμφισβητεί τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως) και η εκπεφρασμένη από τα πλέον επίσημα χείλη βούληση για μεταβολή (διά της στρατιωτικής ισχύος) των συνόρων της Τουρκίας εις βάρος φυσικά των όμορων χωρών καθιστούν σαφές ότι η Τουρκία σπέρνει ανέμους ακατάπαυστα.
ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ αρνητική πτυχή του ζητήματος είναι π στάση της τουρκικής αντιπολίτευσης, η οποία αντί να αγωνίζεται για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την ευημερία των πολιτών σε ένα περιβάλλον ειρήνης, προόδου και ανάπτυξης, συναγωνίζεται τον R.T. Erdogan στην επιθετική ρητορική έναντι της Ελλάδος (άρα και έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και (συν) διεγείρει τα εθνικιστικά ένστικτα μεγάλης μερίδας του τουρκικού λαού. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν μεμονωμένες παρεμβάσεις διαπρεπών Τούρκων πνευματικών ανθρώπων, αθλητών και πολιτικών στοχαστών, οι οποίοι αυτοεξόριστοι όντες προειδοποιούν εναγωνίως τους ομοεθνείς τους και τη διεθνή κοινότητα για το κακό που έρχεται...
ΕΞΙΣΟΥ επικίνδυνο όμως είναι και το γεγονός ότι τόσο οι ΗΠΑ και η Ρωσία όσο και η Γερμανία επιδεικνύουν μία δυσερμήνευτη ανοχή στην εμπρηστική πολιτική του Τούρκου προέδρου και των υποστηρικτών του. Η ανοχή αυτή που οφείλεται βεβαίως στις οικονομικές και γεωπολιτικές επιδιώξεις των εν λόγω μεγάλων δυνάμεων (εν μέρει και κομβικών προσώπων...), λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της νεο οθωμανικής χίμαιρας του R.T. Erdogan, ο οποίος πολύ σύντομα θα αποδείξει ότι είναι παντελώς ανεξέλεγκτος και αποφασισμένος να προκαλέσει μη διαχειρίσιμα (με τρόπο ειρηνικό) προβλήματα τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στην Ευρώπη.
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση, η Ρωσία και οι ΗΠΑ κατέβαλαν κατά το παρελθόν πολύ βαρύ αντίτιμο (Β' Παγκόσμιος Πόλεμος), επειδή άργησαν να αντιληφθούν πόση ζημία μπορεί να προκαλέσει σε όλον τον κόσμο ένας ηγέτης χωρίς αναστολές, ανεξέλεγκτος, έρμαιο των εμμονών του και λάτρης των παιχνιδιών πολέμου . Τα ολέθρια σφάλματα του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν, γιατί τότε θα είναι συνένοχοι όλοι...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΖΟΝΣΟΝ
Ο Μακρόν στο Λονδίνο για Λιβύη, Brexit, καραντίνα και... Ντε Γκολ
Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ συμπεριφορά της Τουρκίας στη Λιβύη, η εκκρεμούσα εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Βρετανίας μετά το Brexit και η άρση της 14ήμερης καραντίνας για τους ξένους επισκέπτες στη Βρετανία βρέθηκαν στο επίκεντρο των χθεσινών συνομιλιών Μακρόν Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, στο πρώτο ταξίδι του Γάλλου προέδρου στο εξωτερικό μετά τη χαλάρωση του lockdown.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε και τα τρία ζητήματα με έμφαση στις απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες, τις οποίες ωστόσο απέφυγε να καταδικάσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, παραπέμποντας γενικόλογα στις θέσεις του OHE για τη Λιβύη. Επίσημος σκοπός του ταξιδιού του Γάλλου προέδρου στη Βρετανία ήταν οι εορτασμοί της 80ής επετείου από το ραδιοφωνικό διάγγελμα του στρατηγού Ντε Γκολ προς τους Γάλλους (L'Appel) από το στούντιο του BBC στις 18 Ιουνίου 1940, με το οποίο τους καλούσε να αντισταθούν στους Γερμανούς κατακτητές.
Βραβείο
Ήταν η ιδρυτική πράξη της γαλλικής αντίστασης, οι τέσσερις τελευταίοι επιζώντες της οποίας, ηλικίας 98 - 100 ετών, έλαβαν εν απουσία τους ειδικό βραβείο, το οποίο θα τους παραδώσει ο Μακρόν στην πατρίδα. «Οι άνθρωποι αυτοί συμβολίζουν το βάθος, τη διάρκεια και τη δύναμη της γαλλο-βρετανικής φιλίας», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.
Οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν δώρα και επισκέφθηκαν έκθεση κειμηλίων από την παραμονή του Ντε Γκολ στην Αγγλία, ενώ παρέστησαν σε εκδήλωση στο... πολύπαθο άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ στην πλατεία Τραφάλγκαρ, που έχει γίνει στόχος του αντιρατσιστικού κινήματος Black Lives Matter.
Την ίδια ώρα στο νησί Σεν, της Βρετάνης, οι τοπικές αρχές ματαίωσαν τον εορτασμό του L'Appel, λόγω της παρουσίας της προέδρου του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, η οποία χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητη από τους κατοίκους.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΘΕΤΕΙ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Διπλή παρέμβαση Κυριάκου
ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ
Καλεί τους Ευρωπαίους να στείλουν στην Άγκυρα κοινό αυστηρό μήνυμα
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της παρέμβασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο κ. Μητσοτάκης θα υπερασπιστεί την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας και σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών εντός του Ιουλίου σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σε σχέση με την επιθετική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας θα ζητήσει να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα.
Όσον αφορά το Ταμείο, που με τα σημερινά δεδομένα προτείνει για τη χώρα μας συνολικά πακέτο 32 δισ. ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει ότι η πρόταση της Κομισιόν πρέπει να επισημοποιηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να οριστικοποιηθεί το ποσό που προτείνεται και να παραμείνουν οι βασικοί κανόνες που σχετίζονται με μεγαλύτερη συμμετοχή επιχορηγήσεων και λιγότερα δανεικά.
Όπως τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε αυτή την πρόταση αντανακλάται η φιλόδοξη νοοτροπία που οφείλει να έχει η Ευρώπη ώστε να ανακάμψει μετά την πανδημία και τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στις οικονομίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
Αξιοποίηση
Ο ίδιος θεωρεί ότι τα πολύ σημαντικά κονδύλια που θα κατευθυνθούν προς τη χώρα μας μπορούν να αξιοποιηθούν για έναν πολύ σημαντικό μετασχηματισμό της οικονομίας, με την υλοποίηση ενός πολύ φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού και αναπτυξιακού σχεδίου , στο οποίο αναφέρθηκε άλλωστε και κατά την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει και σήμερα το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, σε συνέχεια τόσο των επιστολών που έχει απευθύνει προς τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όσο και της επικοινωνίας που είχε προ ημερών με τον κ. Μισέλ.
Ήδη έχει καταστήσει σαφές ότι το ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε κρίση συνολικά των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., ενώ έχει διαμηνύσει πως «αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας, αλλά και από την Ευρώπη».
Αντίδραση
Ενδεικτική των προθέσεων του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν και η θέση που εξέφρασε στην προχθεσινή σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ ότι η αντίδραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων.
Χθες ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των έξι χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία), με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για τους στόχους της μελλοντικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Χαρακτήρισε μάλιστα καίριας σημασίας την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ο πρωθυπουργός είχε χθες και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγιέχ, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας, αλλά και τα επόμενα βήματα στη Διαδικασία Επίλυσης του Μεσανατολικού.
Κατά τη συνομιλία «επιβεβαιώθηκαν οι μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας μεταξύ του ελληνικού και παλαιστινιακού λαού και συζητήθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων», ενώ ο κ. Μητσοτάκης εξήρε ιδιαίτερα τη θετική συνεισφορά στην ελληνική κοινωνία της παλαιστινιακής κοινότητας που ζει και εργάζεται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας και κάλεσε τον συνομιλητή του να επισκεφθεί την Ελλάδα, όταν οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.
ΑΥΓΗ
ΒΟΛΚΑΝ ΜΠΟΖΚΙΡ
Ο νέος Τούρκος επικεφαλής στη Γενική Συνέλευση του OHE
Για πρώτη φορά η Γενική Συνέλευση του OHE εξέλεξε τον Τούρκο βουλευτή και πρώην διπλωμάτη Βολκάν Μποζκίρ πρόεδρο της 75ης συνόδου της, που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο. Ο Μποζκίρ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος και εξελέγη με 178 ψήφους, με 11 χώρες να απέχουν και την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία να έχουν εκφράσει ηχηρά την αντίθεσή τους.
Πλήρη απομόνωση της Τουρκίας δεν το λες αυτό το αποτέλεσμα.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της συνέλευσης ευχαρίστησε με ανάρτησή του στο Twitter τα κράτη μέλη του OHE που τον εξέλεξαν με συντριπτική πλειοψηφία και δεσμεύτηκε να καθοδηγήσει τις προσπάθειες για να συμβάλει ο διεθνής οργανισμός στη διεθνή ειρήνη στις δύσκολες στιγμές που ζούμε.
Με δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο Τούρκος διπλωμάτης και επί σειρά ετών υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόνισε ότι η εκλογή μου στην προεδρία εκφράζει την αναγνώριση των πολιτικών της Τουρκίας από όλες τις χώρες του κόσμου και πρόσθεσε: «Υπήρξε μεγάλη στήριξη από όλο τον κόσμο. Όλα αυτά οφείλονται στην εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας, στην πεποίθηση ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά καλά».
ΑΥΓΗ
ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ TOY Γ.Γ. TOY NATO ΓΕΝΣ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ
Υπό έρευνα η Τουρκία για παρενόχληση γαλλικού πολεμικού πλοίου
Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει η Άγκυρα διαπιστώνοντας ότι ο «τσαμπουκάς» της κόντρα στη Γαλλία όχι μόνο δεν περνάει, αλλά την καθισιά υπόλογη στους κόλπους του NATO.
Σε μια μάλλον αιφνίδια κίνηση του ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ έδωσε χθες εντολή για τη διενέργεια έρευνας για το περιστατικό παρενόχλησης από τουρκικές φρεγάτες πλοίου του γαλλικού πολεμικού ναυτικού που επιτηρεί το εμπάργκο όπλων στη σπαρασσόμενη Λιβύη.
Η γαλλική κυβέρνηση κατάγγειλε προχθές ότι το πλοίο της έγινε στόχος ενός εξαιρετικά επιθετικού ελιγμού από τουρκικές φρεγάτες στη Μεσόγειο, όταν το γαλλικό πλήρωμα επιχείρησε να εξακριβώσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο εθεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη.
Σύμφωνα με το Παρίσι, που χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ σοβαρό», τα τουρκικά πολεμικά που συνόδευαν το συγκεκριμένο φορτηγό φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών». Η καταγγελία προκάλεσε την οργή της Αγκυρας, που έκανε λόγο για «σκοτεινή πολιτική» εκ μέρους της Γαλλίας, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε το Παρίσι ότι λειτουργεί o υπεργολάβος ορισμένων πλευρών στη λιβυκή εμφύλια σύρραξη.
Ανταπαντώντας το Παρίσι κάλεσε το NATO να μην κάνει τα στραβά μάτια στις τουρκικές προκλήσεις και έθεσε ανοιχτά «θέμα Τουρκίας» στο πλαίσιο της Συμμαχίας.
«Οι στρατιωτικές αρχές του NATO θα διερευνήσουν και θα ρίξουν φως στο περιστατικό» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Άμυνας της Συμμαχίας.
ΑΥΓΗ
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ:
Αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου με τις κυρώσεις στο τραπέζι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ
Την ανάγκη για αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, αλλά με τις κυρώσεις πάνω στο τραπέζι, υπογράμμισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην προ σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Επισήμανε παράλληλα, ενόψει της σημερινής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πως το ταμείο αλληλεγγύης για τις συνέπειες του κορωνοϊού δεν πρέπει να συνδυαστεί με δάνεια και όρους λιτότητας.
Στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωσοσιαλιστών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως πρέπει να επαναλάβουν την απόφασή που είχαν πάρει τον περασμένο Δεκέμβριο για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, εάν υπάρξει έμπρακτη παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Επισήμανε ακόμα ότι η γερμανική προεδρία δεν πρέπει να περιοριστεί σε καθιέρωση του ταμείου αλληλεγγύης, αλλά να προωθήσει και την αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, έχοντας στο τραπέζι τόσο τις κυρώσεις, όσο όμως και την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφυγών.
«Αλλιώς θα έχουμε νέα εργαλειοποίηση του προσφυγικού, οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν θα ξαναρχίσουν και θα έχουμε τον Σεπτέμβριο επικίνδυνη αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας. Η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί» είπε χαρακτηριστικά.
KONTRA NEWS
Η περίεργη στάση του Βερολίνου
ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ για την ΑΟΖ δεν θέλει να αξιολογήσει η γερμανική κυβέρνηση. Είναι μια ακόμα ένδειξη για το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται στη Μεσόγειο με την Ελλάδα να βρίσκεται εκτός συμφωνιών. Ρωτήθηκε λοιπόν η καγκελαρία για την ελληνοϊταλική συμφωνία και απάντησε: «Εξ όσων γνωρίζει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, η συμφωνία είχε ήδη συνομολογηθεί το 2014 μετά από μακρές διαπραγματεύσεις και κατέστη πλέον δυνατή η επικύρωσή της. Από αυτήν την άποψη, δεν υπάρχει άμεση σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο από απόψεως Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».
Το ερώτημα είναι γιατί το Βερολίνο αισθάνεται την ανάγκη να αναφέρει ότι η οριοθέτηση ελληνοϊταλικής ΑΟΖ δεν έχει άμεση σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο από απόψεως Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας; Έχει κάποια εξήγηση η ελληνική κυβέρνηση για τη στάση του Βερολίνου; Για την τόση απόσταση που παίρνει από τα όσα συμφωνεί η Ελλάδα; Μήπως ξέρει κάτι περισσότερο για την στάση της Ιταλίας; Αυτό που ξέρουμε είναι η συχνή επικοινωνία της Μέρκελ με τον Ερντογάν, οι σχέσεις της Ιταλίας με την Τουρκία αλλά και η σχέση του Ερντογάν με τον Τραμπ.
KONTRA NEWS
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ
Επί τέλους η Κυβέρνηση διέκρινε τον πολλαπλό κίνδυνο της λαθρομετανάστευσης και αποφάσισε να το αντιμετωπίσει με σθένος και αποφασιστικότητα για να το λύσει οριστικά. Υπήρχε πάντοτε το ερώτημα για τους όρους και προϋποθέσεις της Συνθήκης της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων, την οποία επικαλούνταν κυρίως οι «προοδευτικοί» και οι συν αυτώ, και η ιδεοληψία αυτή λειτουργούσε ως τροχοπέδη στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης που δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου.
Η κυβέρνηση ΣΎΡΙΖΑ, ως ο κύριος εκφραστής αυτής της, αμφίβολης και ουδέποτε αποδειχθείσας, «προοδευτικής» αντίληψης, η οποία ξεπέρασε κάθε όριο κοινωνικής αντίληψης και σεβασμού των πολιτών, εφάρμοσε τελείως απροκάλυπτα και με περισσή θρασύτητα μια τεθνεούσα από καιρό διεθνιστική θεωρία και αντίληψη, πυροδότησε το λαθρομεταναοτευτικό, ανοίγοντας την πετυχημένη «Αμυγδαλέζα», στέλνοντας έτσι ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι ότι είναι όλοι ευπρόσδεκτοι και έτσι πλημμυρίσαμε τόσο εμείς όσο και η Ευρώπη από λαθρομετανάστες.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατελήφθη μάλλον εξ απήνης, μη αξιολογώντας τι ακριβώς έχει συμβεί στην ελληνική κοινωνία όπως την κληρονόμησε, ως μια ολοκληρωμένη και παγιωμένη άλωση της χώρας από λαθρομετανάστες, με το ψευδεπίγραφο «πρόσφυγες» ως κάλυμμα της ιδεοληψίας τους, συνεπικουρούμενοι από αμφιβόλου σκοπού ΜΚΟ και παντός είδους ρουφήχτρες που απομυζούσαν τους πακτωλούς χρημάτων της Ε.Ε.
Νίκος Αναγνωστάτος
KONTRA NEWS
Βουλευτικές εκλογές στη Σερβία
ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ προσέρχονται την ερχόμενη Κυριακή οι ψηφοφόροι στη Σερβία για να εκλέξουν 250 βουλευτές για το κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στις βουλευτικές εκλογές συμμετέχουν 21 κόμματα και πολιτικοί συνδυασμοί ενώ κάποια κόμματα που βρισκόταν στην αντιπολίτευση στην προηγούμενη βουλή μποϋκοτάρουν τις εκλογές καταγγέλλοντας απουσία δημοκρατικών συνθηκών για την ομαλή διεξαγωγή τους.
Τα κόμματα που απέχουν ανήκουν στον συνασπισμό Συμμαχία για την Σερβία (SzS) που συνθέτουν το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαίου (SSP) το εθνικιστικό κίνημα «Dveri» και άλλα μικρότερα κόμματα και παρατάξεις. Φαβορί για την νίκη στις επερχόμενες εκλογές θεωρείται το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του οποίου ηγείται ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Boύτσιτς. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, δεύτερη πολιτική δύναμη με 12,5% θα αναδειχθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) που ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών 'Ιβιτσα Ντάτσιτς και συγκυβερνά με το κόμμα του Boύτσιτς.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Έρευνα του NATO για το περιστατικό της Γαλλίας με τούρκικες φρεγάτες
Ο γενικός γραμματέας του NATO ανακοίνωσε σήμερα ότι η Συμμαχία θα διερευνήσει τις κατηγορίες του Παρισιού ότι γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας εκ μέρους τουρκικών πλοίων. Η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί έθεσε το συμβάν κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Αμυνας των κρατών μελών του NATO σε μια περίοδο που οι δύο σύμμαχοι ανταλλάσσουν βέλη νια την κρίση στη Λιβύη, κατηγορώντας η μία την άλλη ότι στηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο της βορειοαφρικανικής χώρας. Το Παρίσι κατηγορεί επανειλημμένα την Άγκυρα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του OHE. Η Τουρκία απορρίπτει τις γαλλικές κατηγορίες και αρνήθηκε ότι το συμβάν όπως περιγράφεται από τη Γαλλία συνέβη ποτέ. Η Παρλί είπε ότι στις 10 Ιουνίου τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός, η Courbet βρισκόταν σε αποστολή του NATO για να ελέγξει αν ένα τουρκικό πλοίο. Το Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη καθώς απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητα του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια ίου συμβάντος οι Τουρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν φέροντας ελαφρα όπλα. (Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός με μια τέτοια συμπεριφορά. Αυτό το ιδιαίτερο σοβαρό περιστατικό πρέπει να αντιμετωπιστεί και οι σύμμαχοί μας συμμερίζονται τις ανησυχίες μας, καθώς οκτώ Ευρωπαίοι εταίροι μας έδωσαν σαφή υποστήριξη σήμερα στο NATO δήλωσε η Παρλί σε Γάλλους βουλευτές μετά την υπουργική συνάντηση. Αυτή η ενέργεια είναι εξαιρετικά επιθετική και δεν μπορεί ένας σύμμαχος να αντιμετωπίζει, με τέτοια συμπεριφορά, έναν άλλο σύμμαχο που κάνει τη δουλειά του υπό τη διοίκηση του NATO είπε. Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το συμβάν τέθηκε στη συνάντηση των υπουργών από πολλά κράτη - μέλη. Το μήνυμά μου είναι ότι διασφαλίσαμε ότι οι στρατιωτικές αρχές του NATO ερευνούν το περιστατικό νια να αποσαφηνίσουν πλήρως αυτό που συνέβη δόλωσε σε δημοσιογράφους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου