Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Η ανάσα για τα Ελληνικά Apache έρχεται μέσω Ισραήλ: Σημαντικές συμφωνίες στο προσκήνιο


Η τριμερής Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, δείχνει ήδη τα δικά της αποτελέσματα, όμως υπάρχουν κι άλλα τα οποία δεν έχουν φανεί, τα οποία όμως δείχνουν την προειλημμένη απόφαση των χωρών που συζητούν για την ασφάλεια και την ενέργεια στην περιοχή.

Ανάμεσα σ’ αυτές τις συμφωνίες, κρύβεται κάτι πολύ βασικό που για να υπάρξει ευημερία στις όποιες αποφάσεις, οι χώρες μεταξύ τους οφείλουν να αναπτύσσουν την αλληλοβοήθεια.

  • Ανάμεσα σ’ αυτές τις συμφωνίες που φυσικά άπτονται και των αμυντικών συνεργασιών που υπογράφονται, φέρνουν στην χώρα μας την απαραίτητη υποστήριξη που χρειάζονται τα επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 Α Apache.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Ισραήλ έχει δηλώσει πρόθυμο να βοηθήσει σ’ αυτό τον τομέα την χώρα μας η οποία κατά το παρελθόν ουκ ολίγες φορές απευθύνθηκε στην ισχυρή χώρα της Μέσης Ανατολής για ανταλλακτικά που είναι απαραίτητα για τα Apache Α του στόλου της Αεροπορίας Στρατού.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα έχουν σηκώσει για πολλά χρόνια ένα τεράστιο και ιδιαίτερα βαρύ φορτίο, επιφορτισμένα διαρκώς με την άμυνα στο Ανατολικό Αιγαίο και σε ευαίσθητα σημεία του Νομού Έβρου. Αυτό σημαίνει πως έχουν γράψει ατελείωτες ώρες πτήσεων και παρά τη συνεχή συντήρησή τους από τα κλιμάκια τεχνικών ελέγχων- που έχουν σώσει τις λειτουργίες του Στρατού Ξηράς- είναι απαραίτητη ακόμη και η αναβάθμιση ορισμένων κρίσιμων για το μέλλον σημείων τους.

Βολές από ελικόπτερο ΑΗ-64 Α Apache με βλήματα Hellfire κατά τη διάρκεια της διακλαδικής άσκησης “Παρμενίων. Πηγή: Hellas Journal
  • Πως έγινε το deal με το Ισραήλ και για τα AH-64 A Apache

Μέσα από τις συζητήσεις και πολύωρες συσκέψεις, ανταλλαγή επισκέψεων σε Αθήνα και Τελ Αβίβ, οι δυο χώρες σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανάμεσα σε άλλα προγράμματα που πρόκειται να τρέξουν στο μέλλον, φαίνεται πως τα βρίσκουν ώστε το Ισραήλ να υποστηρίξει σε πολλά σημεία τα επιθετικά ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς.

Το διαπραγματευτικό στάδιο ήταν σε δυο επίπεδα:

  • Πρώτα το στρατιωτικό σκέλος σε ανώτατο επίπεδο από την πλευρά του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που θέλησε να δείξει με κάθε μέσο πως ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη μόνιμης επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο αεροπορίες, Ελλάδας και Ισραήλ.

  • Το δεύτερο κομμάτι ήρθε να το συμπληρώσει η Γενική Διεύθυνση εξοπλισμών η οποία την ώρα που συζητούσε, παραδείγματος χάριν για τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη από το Ισραήλ, έβαζε στο τραπέζι του διαλόγου και διακρατική συμφωνία για την υποστήριξη αλλά και αναβάθμιση έως ενός σημείου των Apache A.

Το Ισραήλ εξηγούσαν πηγές από την Αεροπορία Στρατού, χωρίς ωστόσο να θελήσουν να επεκταθούν ιδιαίτερα, κατέχει αυτή τη στιγμή έναν τεράστιο όγκο ανταλλακτικών των Apache A.Επιπλέον οι Ισραηλινοί έχουν αναπτύξει τεράστια τεχνογνωσία πάνω στα προγράμματα αναβάθμισης αυτών των ελικοπτέρων και είναι ικανοί να εγκαταστήσουν νέα στοιχεία στον συγκεκριμένο τύπο.

Οι ίδιες πηγές, αν και λακωνικές έγνεψαν θετικά πως πολλά από τα ανταλλακτικά που είναι απαραίτητα για τα Ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα, θα φτάσουν στο Στεφανοβίκειο του Βόλου από το Ισραήλ, ίσως και συντομα.

  • Ταυτόχρονα ανώτατες πηγές του ΓΕΣ αναφέρθηκαν στην αμυντική συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες που υπογράφτηκε μια εβδομάδα πριν την τριμερή, που προβλέπει τις συνεκπαιδεύσεις ανάμεσα στις δυο αεροπορίες Στρατού, οι οποίες μάλλον θα πυκνώσουν.

Αυτό είναι αποτέλεσμα του μεγάλου στοιχήματος που κέρδισαν όσοι σχεδίασαν και υλοποίησαν στο τέλος την πολύωρη πτήσης Apache & Chinook στο Ισραήλ και μάλιστα κάτω από την μύτη των Τουρκικών ραντάρ. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.


Εφόσον λοιπόν φτάσουν τα Kiowa στην Ελλάδα και ενταχθούν επιχειρησιακά στον στόλο της Αεροπορίας Στρατού, η ώρα της μεγάλης ανάσας για τα Apache θα έχει φτάσει και σταδιακά ίσως είναι η κατάλληλη ευκαιρία να μπουν σε γραμμή αναβάθμισης και συντήρησης εξειδικευμένης, έλεγαν ιπτάμενοι των ίδιων ελικοπτέρων που περιμένουν αυτά τα νέα δεδομένα.  πηγη

Greek National Pride

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου