Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

ΚΥ.Π.Ε.: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ESM KLAUS REGLING ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ.

Αναφέρθηκε στην - Ελλάδα στην κρίση στην Κύπρο - ΜΕΔ - Νομισματική Ένωση. 
 Τον Αύγουστο 2018 θα εξεταστεί ενδεχόμενο άλλων μέτρων για Ελλάδα, δηλώνει ο Κ. Ρέγκλινγκ 
Λευκωσία 02/11/2017 

/Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το ενδεχόμενο να παρθούν άλλα μέτρα ανακούφισης του χρέους της Ελλάδας θα εξεταστεί τον Αύγουστο ή λίγο πριν τον Αύγουστο του 2018.
Ο κ. Ρέγκλινγκ απαντούσε σε ερωτήσεις στο πλαίσιο δηλώσεων του στο Υπουργείο Οικονομικών, την Πέμπτη, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί αναδιάρθρωση του μακροπρόθεσμου χρέους της ανέφερε ότι για τον ΕΜΣ «η Ελλάδα αποτελεί μια πολύ σημαντική υπόθεση».
Πρόκειται για το τελευταίο εν ενεργεία πρόγραμμα αφότου οι άλλες τέσσερις χώρες οι οποίες είχαν προγράμματα με τον ΕΜΣ εξήλθαν των αντίστοιχων προγραμμάτων τους και έχουν όλες γίνει ιστορίες επιτυχίας».
Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι τελευταία και γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως προχωρεί. 
Ορισμένες φορές, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, όταν τίθεται θέμα ανακούφισης του χρέους ακούγεται ωσάν η Ελλάδα να μην είχε τέτοια ανακούφιση και αυτό φυσικά είναι λάθος. 
Θα πρέπει να θυμάται κανείς, σημείωσε, «ότι η Ελλάδα έχει λάβει περισσότερη ανακούφιση χρέους τα τελευταία λίγα χρόνια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο». Οι ιδιώτες πιστωτές αναγκάστηκαν να αποδεχθούν κούρεμα το 2012 άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, είπε. Οι επίσημοι πιστωτές, πρόσθεσε, δεν παραχωρήσαμε κούρεμα αλλά βελτιώσαμε τους όρους δανεισμού μας τόσο που η Ελλάδα επωφελείται πάρα πολύ. 
«Έχουμε υπολογίσει ότι σε ότι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό, αν δει κανείς την υπόλοιπη εξυπηρέτηση χρέους, είναι πιο χαμηλή κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο λόγω των ευνοϊκών όρων  που κατέστη δυνατόν να δανείσει ο ΕΜΣ», ανέφερε. 
Προς αυτό είπε ότι χρεώνεται μόνο το κόστος χρηματοδότησης, το επιτόκιο είναι μόνο 1%, έχει δοθεί προθεσμία 30 χρόνων για ωρίμανση του χρέους και πάνω από το μισό χρέος της Ελλάδας είναι με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τον ΕΜΣ. Η Ελλάδα, σημείωσε, «επωφελείται σε μεγάλο βαθμό από αυτό, αλλιώς θα ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση». Με ότι έχει γίνει παλαιότερα, πάνε καλά, δεν έχουν προεξέχων χρέος για τα επόμενα δύο χρόνια, πρόσθεσε.
Το Eurogroup, ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, είχε ξεκάθαρη άποψη γι αυτό το θέμα το 2016 και είπε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα, θα το κοιτάξουμε στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο ή ίσως λίγο πριν τον Αύγουστο του 2018 βασισμένοι σε ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους εκείνης της εποχής, κατά πόσο υπάρχει ανάγκη να κάνουμε περισσότερα και αν υπάρχει η ανάγκη να κάνουμε περισσότερα και αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, το Eurogroup είναι έτοιμο να μελετήσει αυτό το ενδεχόμενο». //


 H Κύπρος από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη (2) Λευκωσία 02/11/2017 
Η Κύπρος είναι τώρα μια από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας παράλληλα ωστόσο ότι όπως η κάθε οικονομία έχει ακόμη τις προκλήσεις της. Ο κ. Ρέγκλινγκ μιλούσε, την Πέμπτη το απόγευμα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο Χάρης Γεωργιάδης από την πλευρά του μίλησε για το ικανοποιητικό επίπεδο ρυθμών ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και δημιουργίας οικονομικής δραστηριότητας, σημειώνοντας ότι «το στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι να εδραιώσουμε αυτή την αναπτυξιακή προοπτική για να πάμε ακόμη πιο μπροστά», ενώ αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι το δημόσιο χρέος, πριν από το τέλος του έτους, θα είναι κάτω από το συμβολικό όριο του 100%. 
«Κάθε χρόνο όταν έρχομαι στη Λευκωσία η κατάσταση είναι καλύτερη από τον προηγούμενο χρόνο. Και είναι πάντα πολύ καλύτερη, έχουν υπάρξει θετικές εκπλήξεις», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ στις δηλώσεις του.Είναι εμφανές, σημείωσε, «ότι η ανάπτυξη είναι πολύ πιο ισχυρή απ΄ ό,τι ανέμενε ο οποιοσδήποτε, το δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι πολύ αξιόπιστο και η ανεργία υποχωρεί γρήγορα».«Με αυτά τα καλά στοιχεία, με αυτή  την καλή επίδοση, η Κύπρος είναι τώρα μια από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη», ανέφερε. Αυτό είναι σύμφωνα με τον ίδιο κάτι πολύ θετικό.
«Νομίζω ότι επιβεβαιώνει ότι η προσέγγιση που ακολουθήθηκε το 2013 στην αρχή της κρίσης ήταν η ορθή. Δεν ήταν εύκολο. Δεν ήταν εύκολο για τους πολίτες της Κύπρου, αλλά απέφερε καρπούς», πρόσθεσε.Αναφερόμενος στις προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία είπε ότι «πραγματικά φαίνονται πολύ θετικές».Φυσικά, συνέχισε ο επικεφαλής του ΕΜΣ, «κάθε οικονομία έχει ορισμένες προκλήσεις και υπάρχουν προκλήσεις ακόμη και στην Κύπρο».
Προς αυτό αναφέρθηκε στον τραπεζικό τομέα
,
 «όπου το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σχετικά ψηλό, η κερδοφορία είναι χαμηλή». Οπότε, είπε, «νομίζω ότι οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σ’ αυτό και η κυβέρνηση θα πρέπει να δει πως μπορεί να στηρίξει αυτή την διαδικασία δια μέσω της μεταρρύθμισης του νομικού συστήματος, διασφαλίζοντας ότι η νομοθεσία για την αφερεγγυότητα δουλεύει καλά».
Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει επίσης να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση με τις ιδιωτικοποιήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.«Νιώθω πολύ ενθαρρυμένος που ο Υπουργός επανέλαβε τώρα, όπως το έπραξε και σήμερα το πρωί, ότι η συνετή δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων χρόνων θα συνεχιστεί στο μέλλον. Το βρίσκω πολύ ενθαρρυντικό και είναι κάτι που υποστηρίζουμε πολύ στον ΕΜΣ», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «που ο Υπουργός υποστηρίζει τις συζητήσεις που έχουμε στο Eurogroup και την ευρωζώνη γενικότερα για την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και ένα ενδεχόμενα πιο ισχυρό ρόλο για τον ΕΜΣ». 
Στις δικές του δηλώσεις ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης «είχα ακριβώς την ευκαιρία να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, τη δέσμευση, την προσήλωση της κυπριακής Κυβέρνησης στη συνέχιση αυτής της προσπάθειας που μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε το μνημόνιο, να εξέλθουμε από την ύφεση και να βρισκόμαστε, για τα καλά, σε ένα δρόμο ανάκαμψης και ανάπτυξης». Εξήγησα με αριθμούς πως, πρόσθεσε, «παρά το ότι είμαστε ελάχιστα πριν από τις προεδρικές εκλογές, η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών παραμένει ανεπηρέαστη».Σύμφωνα με τον ίδιο «το 2017 όπως και το 2016 θα κλείσει με ένα πλεονασματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, με έναν πλεονασματικό προϋπολογισμό και ότι το ίδιο πλεονασματικός είναι μάλιστα και ο προϋπολογισμός τους 2018, ο οποίος έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων».Με αυτό τον τρόπο, είπε ο  Υπουργός Οικονομικών, «μέσα από τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών και μέσα από πολιτικές που προσφέρουν κίνητρα, ενθάρρυνση στους παραγωγικούς μας τομείς είναι που θα στηρίξουμε περαιτέρω την ανάπτυξη».
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο από πλευράς ρυθμών ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και δημιουργίας οικονομικής δραστηριότητας».«Το στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι να εδραιώσουμε αυτή την αναπτυξιακή προοπτική για να πάμε ακόμη πιο μπροστά», σημείωσε.Ο Υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον κ. Ρέγκλινγκ «για τον προγραμματισμό μας και τη διαχείριση σε σχέση με το δημόσιο χρέος και για το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος, πριν από το τέλος του έτους, θα είναι κάτω από το συμβολικό όριο του 100%».Πρόσθεσε ότι στην συνάντησή τους συζήτησαν επίσης «θέματα που αφορούν στον μελλοντικό ρόλο του ESM, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, και μπορώ να επαναλάβω και δημοσίως αυτό που ανέφερα στον κ. Ρέγκλινγκ, ότι η δική μας εμπειρία και συνεργασία με τον ESM ήταν και είναι εξαιρετική».Είναι, είπε, «ένας ευρωπαϊκός θεσμός, τον οποίο γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε, και δεν έχουμε καμιά επιφύλαξη ως κράτος μέλος και ως μέλος του ESM να υποστηρίξουμε την όποια διευρυμένη του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ESM».

  Κακή τράπεζα μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Κλάους Ρέγκλινγκ
/Λευκωσία 03/11/2017 

Μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ή «κακή τράπεζα» θα πρέπει να είναι ένα μόνο στοιχείο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ. Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλινγκ απεκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό το φως του προβλήματος των κόκκινων δανείων σε διάφορες χώρες της ΕΕ, εξετάζει την πιθανότητα νέου σχεδίου για τη σύσταση εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή με τη χρήση δημόσιου χρήματος.
Συνέστησε ωστόσο υπομονή για να εξεταστεί αν αυτό το σχέδιο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση της Κύπρου. Υπογράμμισε πως μια κακή τράπεζα δεν συνιστά τη μοναδική θεραπεία για τα προβλήματα του κυπριακού τραπεζικού τομέα, αλλά πρέπει να είναι μέρος των υπόλοιπων εργαλείων, όπως το νομικό πλαίσιο για πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων και οι εκποιήσεις. Η κακή τράπεζα, είπε, πρέπει να είναι ένα στοιχείο μιας συνολικής στρατηγικής.
Ο κ. Ρέγκλινγκ εξήρε τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα που επέδειξε η κυπριακή κυβέρνηση, κάτι που οδήγησε στην έξοδο από την κρίση πιο γρήγορα απ’ ότι αναμενόταν. «Ήταν πολύ δύσκολο (το 2013) να λεχθεί πόσο γρήγορα θα αντιστρεφόταν η κατάσταση, υπήρχε απλά μεγάλη αβεβαιότητα λόγω του μεγέθους των προβλημάτων, τα προβλήματα ήταν τεράστια και άνευ προηγουμένου», είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με την επόμενη μέρα, ο επικεφαλής του ΕΜΣ σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική ατζέντα, να συνεχίσει η δημοσιονομική πειθαρχία και να επιλυθούν τα προβλήματα με τα ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα.
Δηλώντας πεπεισμένος ότι η Κύπρος θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος προς τον ΕΜΣ, οι αποπληρωμές του οποίου αρχίζουν το Δεκέμβριο του 2025, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε στο ΚΥΠΕ πως αν και η Κύπρος ανέκτησε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, οι μεταρρυθμίσεις, η συνετή δημοσιονομική πολιτική και οι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα καταστήσουν την πρόσβαση αυτή ακόμη πιο πειστική.  Χαρακτήρισε δε ορθή την απόφαση της Κυβέρνησης να προεξοφλήσει μέρος του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και μέρος του δανείου προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Οι προκλήσεις
Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ρέγλινγκ είπε πως οι τέσσερις (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος) από τις πέντε χώρες που εισήλθαν σε μνημόνιο το έχουν πλέον ολοκληρώσει και οι οικονομίες τους παρουσιάζουν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη. «Είμαι πολύ ευτυχής που η Κύπρος είναι μία απ’ αυτές και βλέποντας τους αριθμούς είναι πολύ πειστικοί: Ανάπτυξη περίπου 3.5%, η ανεργία μειώνεται γρήγορα και το δημοσιονομικό ισοζύγιο παρουσιάζει πλεόνασμα. Όλα αυτά είναι θετικά σημάδια και ελπίζω να συνεχίσουν», ανέφερε. Επεσήμανε ωστόσο ότι ο τραπεζικός τομέας συνεχίζει να έχει πολλά προβλήματα με τα υψηλά ΜΕΔ και τη χαμηλή κερδοφορία, εν μέρει ως αποτέλεσμα των υψηλών ΜΕΔ. «Ως εκ τούτου, οι τράπεζες πρέπει να εξετάσουν μια στρατηγική με τη βοήθεια της κυβέρνησης για να τα αντιμετωπίσουν. Κάποιες τράπεζες πρέπει να σκεφτούν το επιχειρηματικό τους μοντέλο», πρόσθεσε. Πέραν του τραπεζικού τομέα, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχίσουν, επισημαίνοντας πως σημαντικές είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, περιλαμβανομένης και της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος. «Συνεπώς, υπάρχουν προκλήσεις αλλά κάποιος πρέπει να δει το ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο είναι καλύτερο απ’ αυτό που αναμενόταν τα τελευταία χρόνια», είπε.

Συνολική στρατηγική για τα ΜΕΔ και η «κακή τράπεζα»
Αναφορικά με το πρόβλημα των ΜΕΔ, που ανέρχεται στο 44% των συνολικών δανείων, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε χρειάζεται μια συνολική στρατηγική και συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να εργαστούν σε αυτό ενώ η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι υπάρχει το νομικό πλαίσιο. «Γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την πιθανότητα για ένα σχέδιο για εθνικές εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ή κακές τράπεζες», είπε, για να προσθέσει ότι πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα, προκειμένου να εξεταστεί αν αυτό είναι κατάλληλο για την Κύπρο. «Δεν υπάρχει μια μοναδική θεραπεία, θα πρέπει να είναι μια συνολική γκάμα μέτρων», είπε.Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε πως το πρόβλημα των κόκκινων δανείων απασχολεί το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) που συμφώνησε σε ένα σχέδιο δράσης, ενώ το θέμα απασχολεί και την Κομισιόν και την ΕΚΤ.«Αλλά πιστεύω ότι στην Κύπρο δεν πρέπει κάποιος να αναμένει ότι ένα μέτρο θα επιφέρει τη λύση, πρέπει να υπάρξει μια συνολική προσέγγιση».Σε παρατήρηση ότι η σύσταση κακής τράπεζας συζητείται στο εσωτερικό και ερωτηθείς υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συσταθεί μια τέτοια εταιρεία στην Κύπρο, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως «αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο ένα στοιχείο μιας συνολικής στρατηγικής».«Αναφορικά με το πώς θα δουλέψει ακριβώς, θα πρέπει να αναμένουμε ενημέρωση από την Κομισιόν, που το εξετάζει», είπε και εξήγησε ότι δεν είναι εύκολο να πετύχεις τη σωστή ισορροπία μεταξύ κρατικών ενισχύσεων και του τι μπορούν να κάνουν οι τράπεζες (σε σχέση με την απορρόφηση ζημιών από τη μεταφορά των δανείων), καθώς και το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την τιτλοποίηση δανείων και τις πωλήσεις δανείων, ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν.Απαντώντας σε ερώτηση για τη δομή της κακής τράπεζας, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως η Κομισιόν εξετάζει το όλο θέμα στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου το οποίο είναι διαφορετικό σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, το πώς θα είναι μια κακή τράπεζα σε αυτό το περιβάλλον. «Είναι ένα δύσκολο, νομικό και χρηματοοικονομικό θέμα και θα πρέπει να περιμένουμε», συμπλήρωσε.

«Κόψαμε τον τραπεζικό τομέα στο μισό»
Ερωτηθείς ποιος πιστεύει ήταν ο παράγοντας που οδήγησε στη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας μετά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την κυπριακή οικονομία μετά τη συνομολόγηση του μνημονίου το 2013, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως θυμάται πολύ καλά ότι χρειάστηκαν δύο συνεδρίες του Eurogroup για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης. «Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν άνευ προηγουμένου, ουσιαστικά να κόψουμε τον τραπεζικό τομέα στο μισό, να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα στις τράπεζες, αλλά και τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και στο δημοσιονομικό σκέλος. Το μέγεθος του προβλήματος ήταν τόσο μεγάλο, το δάνειο που δεσμεύτηκε για την Κύπρο σε σχέση με το ΑΕΠ ήταν το μεγαλύτερο που δεσμεύτηκε ποτέ, πολύ πέραν από 100% του ΑΕΠ», πρόσθεσε. Συνεχίζοντας, ο κ. Ρέγκλινγκ παρατήρησε ότι μεγάλη αβεβαιότητα υπήρξε λόγω του μεγέθους των προβλημάτων, που ήταν τεράστια.«Κοιτάζοντας πίσω, πιστεύω ότι πράγματι η ανάκαμψη επιτεύχθηκε πιο γρήγορα απ’ ότι οι περισσότεροι ανέμεναν. Όπως σε κάθε κρίση, οι άνθρωποι υπέφεραν και στην Κύπρο και είναι δύσκολο να δεις φως στην άκρη του τούνελ όταν είσαι στο μέσο μιας κρίσης», πρόσθεσε.Πιστεύω, είπε, ότι η ανάκαμψη στην Κύπρο ήταν πιο γρήγορη λόγω του ότι η κυβέρνηση ήταν πραγματικά δεσμευμένη και αποφασισμένη να εφαρμόσει τη συμφωνημένη μεταρρυθμιστική ατζέντα και το έκανε με πειστικό τρόπο, όλες οι αξιολογήσεις του προγράμματος ολοκληρώθηκαν έγκαιρα και στο τέλος η χώρα χρειάστηκε το 70% του δανείου.«Θεωρώ ότι ήταν μια συλλογική προσπάθεια από τον πληθυσμό και τις Αρχές και αυτό βοήθησε να σημειωθεί η ανάκαμψη πιο γρήγορα και πιο πειστικά απ’ ότι αναμενόταν», υπέδειξε.

2018 η χρονιά της ενίσχυσης της νομισματικής ένωσης

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως θεωρεί ότι το 2018 θα είναι η χρονιά της εμβάθυνσης της νομισματικής ένωσης. «Δεν ξέρω πως θα είναι αλλά το 2018 θα είναι το έτος που θα συμβεί», πρόσθεσε.Όπως είπε, η δυναμική υπάρχει, η συζήτηση άρχισε μεταξύ των κυβερνήσεων και των θεσμών, ενώ το θέμα θα συζητηθεί σε δύο Συνόδους Κορυφής για το ευρώ το Δεκέμβριο φέτος και τον Ιούνιο του 2018. Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, τα κύρια ζητήματα αφορούν στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, περαιτέρω βήματα στο δημοσιονομικό σκέλος και η μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Για το μελλοντικό ρόλο του ΕΜΣ, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως υπάρχει μια ευρεία συμφωνία για ενίσχυση του ρόλου του Μηχανισμού για διάφορους λόγους. Ο πρώτος αφορά στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, όπου ο ΕΜΣ θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο του εγγυητή (backstop) για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης. Ο άλλος λόγος ενίσχυσης του ΕΜΣ είναι το ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιθανόν να διαδραματίζει λιγότερο ρόλο σε μελλοντικές κρίσεις, αφού ο ΕΜΣ έχει αυξήσει την τεχνική του εμπειρογνωμοσύνη και διαθέτει τα χρήματα για παροχή οικονομικής στήριξης. Αν και θεωρεί πως δεν θα υπάρξουν κρίσεις στην Ευρώπη για αρκετό καιρό, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι αυτές θα αντιμετωπιστούν από κοινού από την Κομισιόν και τον ΕΜΣ. «Αυτά είναι στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο ρόλος του ΕΜΣ θα ενισχυθεί αλλά το κατά πόσον θα ονομάζεται Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι δευτερευούσης σημασίας» κατέληξε. //

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου