Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Η αλβανική κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως κατακτητής

Του Γιώργου Σκαφιδά
 «Η Χειμάρρα σήμερα ήταν κυριολεκτικά αστυνομοκρατούμενη, λες και ήμασταν σε εμπόλεμη ζώνη. Εντελώς ξαφνικά και ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον των ελληνικών περιουσιών, η Χειμάρρα ξύπνησε πολιορκημένη», δηλώνει στο ΕΘΝΟΣ ο μειονοτικός βουλευτής κ. Βαγγέλης Ντούλες.
 Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ (Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στο κοινοβούλιο της Αλβανίας, έσπευσε χθες το πρωί στη Χειμάρρα για να ενώσει τη φωνή του με εκείνες των κατοίκων. Όσο για τις εικόνες που αντίκρισε… Εκατοντάδες αστυνομικοί, ματ και βαριά μηχανήματα της πολεοδομικής αστυνομίας έτοιμα για δράση. Το βενζινάδικο που κατεδαφίστηκε χθες ήταν μεταξύ των ελληνικών περιουσιών για τις οποίες είχαν επιδοθεί ειδοποιητήρια εκκένωσης από τις Αρχές.
 Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του είχε λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις λίγες ώρες νωρίτερα ότι η επιχείρησή του δεν επρόκειτο να κατεδαφιστεί. «Μόλις χθες (σ.σ. Δευτέρα) το μεσημέρι, ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου ήταν στα Τίρανα και είχε επαφές με τον αρμόδιο υφυπουργό και τον διευθυντή του γραφείου του αρμόδιου υπουργού. Και πήρε εγγυήσεις ότι θα του εκδοθεί νέα άδεια, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει για το επόμενο διάστημα ομαλά», εξηγεί στο ΕΘΝΟΣ ο κ. Ντούλες. «Όταν εκείνος ωστόσο επέστρεψε στη Χειμάρρα, βρήκε τους αστυνομικούς και τις μπουλντόζες να τον περιμένουν». «Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται ως κατακτητής. Από τη μια πλευρά υπόσχεται διάλογο, και από την άλλη πλευρά προχωρεί συνεχώς σε μονομερείς κινήσεις. 
Είναι απρόβλεπτοι και επικίνδυνοι», δηλώνει ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ στο ΕΘΝΟΣ. Σύμφωνα με τον κ. Ντούλε, πρόκειται για κεντρικά ενορχηστρωμένο σχέδιο που «στοχεύει στην απογύμνωση όλων των Χειμαρριωτών από τις ιδιοκτησίες τους». Το αμφιλεγόμενο σχέδιο έρχεται να συνδυαστεί, μάλιστα, πλέον και με το κολοσσιαίο σκάνδαλο διαφθοράς που κλονίζει την κυβέρνηση Ράμα. Ο εκλεκτός του πρωθυπουργού πρώην υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι βρίσκεται να κατηγορείται για συμμετοχή σε εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.
 Για να θολώσει το τοπίο, ο ίδιος ο Ράμα ανακινεί μεταξύ άλλων και το χαρτί κατά των Ελλήνων της Χειμάρρας προς την πλευρά των οποίων υποτίθεται ότι είχε κάνει βήματα προόδου το τελευταίο διάστημα (έπειτα από παρεμβάσεις-πιέσεις του διεθνούς παράγοντα). Πλέον ωστόσο «καταρρέουν όλες οι ψευδαισθήσεις που μπορεί να υπήρχαν ότι με αυτόν τον πρωθυπουργό μπορεί να υπάρξει διάλογος και διαπραγμάτευση», σημειώνει στο ΕΘΝΟΣ ο κ. Ντούλες.
 Ως προς τις εξελίξεις στο μέτωπο του σκανδάλου, ο κ. Ντούλες εμφανίζεται επιφυλακτικός. «Μέχρι ποιου σημείου θα είναι διατεθειμένες οι ιταλικές Αρχές να παράσχουν επιπλέον στοιχεία στην Αλβανία για την υπόθεση; Και θα είναι διατεθειμένοι οι λειτουργοί της αλβανικής Δικαιοσύνης να πάνε μέχρι τέλους ή θα διαπραγματευτούν το δικό τους μέλλον με την κυβέρνηση;», διερωτάται ο μειονοτικός βουλευτής. «Ένα είναι όμως δεδομένο», συνεχίζει ο κ. Ντούλες. 
«Μια τόσο μαζική και εντατική επιχείρηση “καναββοποίησης” της χώρας δεν θα μπορούσε να είναι υπόθεση μόνο ενός υπουργού και κάποιων δομών της αστυνομίας. 
Πολιτικά και ηθικά υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.» Κατά τα λοιπά, τα ερωτήματα παραμένουν, με τις εξελίξεις παράλληλα να εμπνέουν ανησυχία: Θα προχωρήσουν οι αλβανικές Αρχές και σε άλλες κατεδαφίσεις; Μπορεί μια τέτοια κυβέρνηση να εξασφαλίσει την προοπτική της ενσωμάτωσης της Αλβανίας στην ΕΕ;
 «Το πρώτο πράγμα που έκανα στη Χειμάρρα ήταν να ζητήσω από τον υπεύθυνο της επιχείρησης της πολεοδομικής αστυνομίας και από τον υπεύθυνο της αστυνομικής παρουσίας να μου δείξουν εάν έχουν τις απαραίτητες εντολές», σημειώνει ο κ. Ντούλες.
 «Η πολεοδομική αστυνομία δεν είχε στα χέρια της καμία εκτελεστική απόφαση, ενώ η αστυνομία μου παρουσίασε ένα έγγραφο ότι ο δήμος της Χειμάρρας και η πολεοδομική αστυνομία ζητούν υποστήριξη για επιχείριση που πρόκειται να λάβει χώρα στις 23 Οκτωβρίου. Χθες ωστόσο ήταν 31.»

Πηγή:  ΕΘΝΟΣ-NEWS247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου