ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ
Με μία κραυγή αγωνίας, αλλά και ελπίδας να δημιουργηθεί γρήγορα τα μουσείου ποντιακού ελληνισμού, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ο ομότιμος καθηγητής νεότερης ιστορίας του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Φωτιάδης, κατά τη διάρκεια της τιμητικής του διάκρισης από το δήμο Παύλου Μελά, έθεσε στη διάθεση της κοινωνίας, το πλούσιο αρχειακό υλικό που απέκτησε στη διάρκεια δεκαετιών διαθέτοντας χρόνο και χρήμα.
Κατά τη διάρκεια της τιμητικής διάκρισης που έγινε την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017, στο ανοιχτό θέατρο της Κρύας Βρύσης στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του δήμου «Πατρίδας… Αρωθυμία», στο πρόσωπό του από τον δήμο Παύλου Μελά και του επιδόθηκε αναμνηστική πλακέτα από τον αντιδήμαρχο Παιδείας Παιδείας – Πολιτισμού, Άκη (Ιωσήφ) Αράπογλου, ο Κώστας Φωτιάδης, ανέφερε:
«Ευχαριστώ τον δήμο Παύλου Μελά και του υπόσχομαι ότι εάν όλα πάντα καλά, πολύ σύντομα, 35.000 βιβλία, 2.500 ψηφιοποιημένες εργασίες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, 150 πίνακες ζωγραφικής πρωτότυποι και πολύ άλλο αρχειακό υλικό, θα είναι στη διάθεση του Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού και του Ερευνητικού Κέντρου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα όλα αυτά και οι υποσχέσεις που δόθηκαν και οι υπογραφές που μπήκαν, χρειάζονται για να σιτέψουν άλλη μια γενιά. Και επειδή δεν είμαι διατεθειμένος μια γενιά ακόμη να περιμένω, γιατί δεν ξέρω εάν θα είμαι στη ζωή, λέω: Γρηγορείτε, και από τις δύο πλευρές, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας, γιατί σε 1,5 χρόνο έχουμε τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς. Θα θα πρέπει να σεβαστούμε την ιστορική μνήμη των νεκρών μας, να σεβαστούμε την ιστορία μας, να σεβαστούμε τον πολιτισμό μας», κατέληξε ο Κώστας Φωτιάδης.
Ο Άκης Αράπογλου
Για τη ζωή και το έργο του καθηγητή ιστορίας Κώστα Φωτιάδη, μίλησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας – Πολιτισμού του δήμου Παύλου Μελά Άκης (Ιωσήφ) Αράπογλου, ο οποίος για τον τιμώμενο: «Γεννήθηκε στο Άνω Ζερβοχώρι της Νάουσας το 1948, από γονείς πρόσφυγες. Το 1966 τελείωσε το Ιδιωτικό Γυμνάσιο του Ι. Καγκελίδη στο γειτονικό χωριό Αγγελοχώρι. Το ακαδημαϊκό έτος 1966 - 1967 πέρασε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στο Πανεπιστήμιο του Tübingen σπούδασε επί δέκα συνολικά εξάμηνα Ιστορία (Αρχαία Ελληνική, Νεότερη Ευρωπαϊκή και Βαλκανική), επί οκτώ εξάμηνα Empirische Kulturwissenschaft, Εμπειρική και Σύγχρονη Λαογραφία, δίπλα στο διακεκριμένο καθηγητή και ιδρυτή του τμήματος Η. Bausinger και για ένα εξάμηνο Πολιτικές Επιστήμες.
Tο Δεκέμβριο του 1989 εκλέχτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης λέκτορας της Ιστορίας του Eλληνισμού της Ανατολής από τον 15ο αιώνα και εξής.
Tο 1993 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής της Iστορίας του Nέου Eλληνισμού στο Tμήμα Δημοτικής Eκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας. Το 1997 εκλέχθηκε καθηγητής της Iστορίας του Nέου Eλληνισμού στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το 2015 συνταξιοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Στις 23 Οκτώβρη του 2015 του απονεμήθηκε ομόφωνα από την Παιδαγωγική Σχολή ο τίτλος του Ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Η συγγραφική του δραστηριότητα και οι δημοσιεύσεις του είναι πολύ πλούσιες. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην στιγμή που κλήθηκε από την Βουλή των Ελλήνων στις 20 Μαΐου 1996 από τον τότε πρόεδρό της, Απόστολο Κακλαμάνη, για να του ανατεθεί η συγγραφή και επιμέλεια του έργου, που θα τεκμηρίωνε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Πρόσκληση που αποδέχθηκε θέτοντας ως όρο να μην έχει καμία οικονομική ανταμοιβή.
Το 2012, διοργανώθηκε με την επίβλεψή του μια πολυθεματική έκθεση ποντιακού ελληνισμού με τίτλο «Μνήμες Πόντου… μέσα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Στις εκδηλώσεις του δήμου μας που σχετίζονται με τον Πόντο, πάντα μας διαθέτει υλικό χωρίς καμία ανταμοιβή. Αυτός είναι ο καθηγητής… ο άνθρωπος Κώστας Φωτιάδης».
Την εκδήλωση παρουσίασε η Ελένη Χαριτωνίδου, υπάλληλος του τμήματος του δήμου Παύλου Μελά, ενώ παραβρέθηκαν πολλοί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Παύλος Γαλεγαλίδης, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Κατερίνα Μπίλη και πολλά στελέχη του οργανωμένου ποντιακού χώρου.
ΠΗΓΗ http://efxinospontos.gr/eidiseis/2589-kostas-fotiadis-grigoreite-35-000-vivlia-2-500-psifiopoiimenes-ergasies-150-pinakes-zografikis-sti-diathesi-tou-mouseiou-pontiakoy-ellinismoy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου