Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ψήφισαν 190.000 στα Κατεχόμενα της Κύπρου

Στις κάλπες προσήλθαν χθες 190.000 περίπου εκλογείς στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Αν και ο αριθμός των ψηφοφόρων δεν είναι μεγάλος, τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα το πρωί. Και αυτό γιατί, συμφωνά με την έφορο εκλογών, Ναρίμ Φερντί Σεφίκ, οι «εκλογές» διεξήχθησαν για πρώτη φορά με το νέο εκλογικό σύστημα και οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 379.
Βάσει του «συντάγματος» βουλευτικές «εκλογές» στα κατεχόμενα διεξάγονται κάθε πενταετία. Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Στα κατεχόμενα ισχύει ως εκλογικό μέτρο το 5%, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από το 10% που ισχύει στην Τουρκία.
Στην εκλογική διαδικασία μετείχαν οκτώ κόμματα και εννέα ανεξάρτητοι. Οι έδρες στη «Βουλή» είναι 50. Τα οκτώ κόμματα, που διεκδικούν τις 50 έδρες της «Βουλής» είναι: Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), Δημοκρατικό Κόμμα (DP), Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης Νέες Δυνάμεις (TKP-YG) (σε συνεργασία με το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος ΒΚΡ), Κόμμα του Λαού (HP), Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) και Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP). Τα τέσσερα πρώτα εκπροσωπούνταν στην απελθούσα «Βουλή». Ασκώντας το δικαίωμα ψήφου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στο Κυπριακό και ότι η ζωή συνεχίζεται στη «βόρεια Κύπρο», αλλά εξέφρασε την ευχή να υπάρξει σύντομα αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα.




ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αλλεπάλληλες συναντήσεις και 3 εναλλακτικές προτάσεις για όνομα

Ραγδαίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό αναμένονται τις επόμενες ημέρες, καθώς στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να βρεθεί μια ουσιαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, έπειτα από 25 χρόνια διαμάχης.
Αύριο συναντάται με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Μπουζάρ Οσμάνι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα εργασίας. Στη συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος και ευρωπαϊκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα έχει επίσης συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.
Στις 19 του μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.
Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση της 12ης Δεκεμβρίου, είχε μιλήσει για βελτίωση του κλίματος και είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων εντός του 2018, αρκεί, όπως είχε πει, να υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.
Ο διαμεσολαβητής του OHE, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι των συνομιλιών τις επόμενες ημέρες, τρεις εναλλακτικές προτάσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ: «Βόρεια Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία» και «Nova Macedonia».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας χθες στο κανάλι «Ε», υποστήριξε ότι η ονομασία, το πώς θα λέγονται τα Σκόπια, έχει αποφασιστεί και θα ονομάζονται, όπως είπε, «Nova Makedonija».
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό έτοιμη να προβεί σε υποχωρήσεις, αφήνοντας πίσω τις προκλήσεις των περασμένων ετών. Μια σημαντική ένδειξη, πέρα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, είναι και οι δηλώσεις της υπουργού Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, η οποία όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη για τις εδαφικές βλέψεις που μπορεί να έχουν τα Σκόπια έναντι της Ελλάδας είπε ότι «κανείς στην ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις, κυριολεκτικά κανείς. Είναι για γέλια. Μόνο σαν τουρίστες μπορεί να καταλάβουμε την Ελλάδα όταν ξεχυθούμε στις ελληνικές παραλίες».
Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αναφέρθηκε η βουλευτής της ΝΔ. Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας με δηλώσεις της χθες στον ΣΚΑΪ ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για την ονομασία της ΠΓΔΜ «εν κρυπτώ» και χωρίς να ενημερώνει την αντιπολίτευση διότι προσπαθεί να κρύψει την απουσία κοινής θέσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πάνο Καμμένο.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν θα διακινδυνεύσει βέτο για το όνομα, καθώς «η καρέκλα της εξουσίας είναι πολύ γλυκιά» και θα είναι «πολύ δύσκολο να την ξαναδεί». Ο κ. Καμμένος «τρώει τις κόκκινες γραμμές του όπως το ψωμί του κάθε μέρα», είπε ειρωνικά.
Επισήμανε ωστόσο πως ο ενδοκυβερνητικός διχασμός για το ονοματολογικό έχει βλάψει τη διαπραγματευτική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, διότι εκεί δεν γνωρίζουν το ποιόν του υπουργού Άμυνας και ο λόγος του, με δεδομένο το αξίωμά του, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.
«Το πρόβλημα είναι ότι επί έναν μήνα η κυβέρνηση έδινε δύο διαφορετικά μηνύματα», είπε η κα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι κατά τη θητεία της στο ΥΠΕΞ φρόντιζε να ενημερώνει τακτικά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια που δεν μπορούσαν να συζητηθούν δημοσίως.
Η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, με τις παραχωρήσεις που έχει κάνει η νυν κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, μπορεί να υπάρχει παράθυρο για επίλυση του ονοματολογικού. Υπογράμμισε πάντως πως η κυβέρνηση θα υποπέσει σε «ολέθριο λάθος» εάν η δεν επιδιώξει ολική λύση με τα Σκόπια, δηλαδή ταυτόχρονη διευθέτηση του ονόματος και των υπόλοιπων φαινομένων αλυτρωτισμού.
Όσον αφορά τη θέση της Ν.Δ., η κα Μπακογιάννη επανέλαβε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα τοποθετηθεί μόνο αφού μελετήσει το σύνολο της κοινής κυβερνητικής θέσης, όταν αυτή διατυπωθεί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, το Σάββατο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία έως τη σύνοδο του NATO, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο. Ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε να δεσμευτεί εάν θα συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ωστόσο ανέφερε πως όλες οι παρατάξεις πρέπει να επιδείξουν υπεύθυνη στάση.



ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Εβδομάδα εξελίξεων στο Σκοπιανό

Ραγδαίες εξελίξεις σε ό,τι άφορα το Σκοπιανό αναμένονται τις επόμενες ημέρες καθώς στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να βρεθεί μια ουσιαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, έπειτα από 25 χρόνια διαμάχης. Αύριο συναντάται με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Μπουζάρ Οσμάνι, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα εργασίας.



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Λευκωσία: Προετοιμασία για τις συντεταγμένες και της υπόλοιπης AOZ

«Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, με στόχο να καταθέσει τις συντεταγμένες σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της» δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ Γιάννης Κασουλίδης, την ώρα που η Λευκωσία αναμένει τις παρατηρήσεις της Αθήνας σε σχέση με το θέμα της οριοθέτησης. Ερωτηθείς πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ληφθούν αποφάσεις για την κατάθεση των συντεταγμένων της ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης απάντησε ότι η οριοθέτηση θα γίνει εν καιρώ, αφού ληφθούν και τα σχόλια της Αθήνας, υπενθυμίζοντας ότι εφάπτονται ζώνες, οι οποίες διαχωρίζουν τις δύο ΑΟΖ.
Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι το θέμα δεν αφορά την οριοθέτηση διαχωριστικής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε: «θα ήταν παραλογισμός η τουρκική ηγεσία να βάλει πρακτικά εμπόδια και να επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στον θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο κ. Βίτσας διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Άγκυρα «δεν θα ρισκάρει να εισπράξει μια ήττα», όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της Αθήνας στο ενδεχόμενο εμφάνισης του τουρκικού πλοίου - γεωτρύπανου «Deepsea Metro ΙΙ» στην περιοχή. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέπτεται την Κύπρο και θα παραστεί αύριο στην τελετή παραλαβής των λειψάνων πεσόντων της ακταιωρού «Φαέθων» για επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα.



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Θεοφάνια με μηνύματα ενότητας και αισιοδοξίας

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, ο αγιασμός των υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα ανάμεσα στις δύο πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού «Γρηγορόπουλος» και «Δανίολος». Για ακόμα μια χρονιά, οι άνδρες του Σώματος Ελλήνων Βατραχανθρώπων -οι γνωστοί ΟΥΚάδες- τήρησαν την παράδοση και βούτηξαν στα νερά νια τον Τίμιο Σταυρό.
«Η γιορτή των Φώτων πρέπει να μας διδάσκει και να μας εμπνέει για να χαράξουμε το μέλλον που αναλογεί στην πατρίδα μας, στον λαό μας και στο Έθνος μας. Το μέλλον που στηρίζεται στην Ιστορία μας και τη σύγχρονη θέση μας ως αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας εν γένει» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «αυτό το μέλλον πρέπει να βασίζεται στις εγγυήσεις της ενότητας, της αλήθειας και της αίσθησης χρέους, το οποίο οφείλουμε να εκπληρώσουμε συνδυάζοντας αρμονικά "τον λογισμό και τ' όνειρο", κατά τον στίχο του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού».

Και προς Τουρκία
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Κάλυμνο όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανίων, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον προς τους πολίτες και μήνυμα προς τους γείτονες συνεργασίας, ειρήνης, αλληλεγγύης, φιλίας, αλλά και αποφασιστικότητας «να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, τις διεθνείς συμβάσεις και το Διεθνές Δίκαιο». Μετά τον καθαγιασμό των υδάτων, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στους Καλυμνίους, στους νησιώτες, σε όλους τους Έλληνες και στις Ελληνίδες στην Ελλάδα αλλά και απανταχού «χρόνια πολλά σε αυτή τη μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα, τη μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία και μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό».
Στην Κάλυμνο ήταν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος στη συνέχεια επισκέφτηκε, μαζί με τον πρωθυπουργό, την ακριτική Ψέριμο, όπου τους υποδέχθηκαν οι περίπου 15 κάτοικοι του νησιού για να τελεστεί ο αγιασμός των υδάτων.



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ρίγη συγκίνησης με τον εθνικό ύμνο στον Βόσπορο!

Με μεγαλοπρέπεια τελέστηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Κεράτιο Κόλπο ο καθαγιασμός των υδάτων

Με τον εθνικό μας ύμνο να αντηχεί στην Κωνσταντινούπολη και τους «βουτηχτάδες» να σηκώνουν την ελληνική σημαία στη θάλασσα του Βοσπόρου, τελέστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο καθαγιασμός των υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο. Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου ο κ. Βαρθολομαίος, μετά το τέλος του όρθρου, τέλεσε τον μεγάλο αγιασμό και στη συνέχεια προεξήρχε της θείας λειτουργίας.
Αφού ολοκληρώθηκε η θεία λειτουργία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι αρχιερείς, οι επίσημοι και εκατοντάδες πιστοί μετέβησαν στην προκυμαία του Φαναριού, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή του αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο. Στα παγωμένα νερά βούτηξαν περισσότεροι από 30 κολυμβητές, που έψαλαν για πρώτη φορά τον εθνικό μας ύμνο και ύψωσαν την ελληνική σημαία.
Τον Τίμιο Σταυρό έπιασε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Νικόλαος Σολής, από το Αγρίνιο, στον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε ως ευλογία χρυσό επιστήθιο σταυρό, ενώ ευλόγησε όλους τους υπόλοιπους κολυμβητές και τους προσέφερε αναμνηστικά μετάλλια. «Να είναι καλός ο καιρός, να μη φοβάται ο κόσμος να έρχονται και να γιορτάζουμε όλοι μαζί στη μητέρα Εκκλησία. Τους περιμένουμε όλους, πάντοτε με αγάπη. Και του χρόνου» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
«Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εδώ στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, από το φυσικό και πνευματικό κέντρο της παγκόσμιας Ορθοδοξίας, με την τελετή των Θεοφανίων αποστέλλεται το μήνυμα του φωτισμού στα εκατομμύρια των ορθοδόξων ανά τον κόσμο. Εδώ ενώνονται οι παραδόσεις, οι γλώσσες και οι λαοί, αναγνωρίζοντας το μήτρα και το καταφύγιο της πίστης» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση.
Μήνυμα ειρήνης, υγείας και χαράς για το 2018 απηύθυνε ο μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, μετά τον καθαγιασμό των υδάτων που έγινε στην ιστορική προκυμαία της Σμύρνης. Ο κ. Βαρθολομαίος από ειδική εξέδρα έψαλε τον «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε...» και έριξε τον Τίμιο Σταυρό στα νερά του Αιγαίου.



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στον Αρ. Πάγο προσφεύγουν οι υπό έκδοση Σκοπιανοί

Κατηγορούνται για υποκλοπές

ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ στην πατρίδα τους των δύο υπηκόων της ΠΓΔΜ, που καταζητούνται στη γείτονα για εμπλοκή στο λεγόμενο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο εξέτασε την υπόθεση κεκλεισμένων των θυρών. Κατόπιν τούτου, θα προσφύγουν στον Άρειο Πάγο. Ειδικότερα, οι δύο εκζητούμενοι άσκησαν έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, που γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα της γειτονικής χώρας, κι έτσι η υπόθεση θα εξεταστεί το προσεχές διάστημα από το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Τα δύο πρώην στελέχη της υπηρεσίας αντικατασκοπίας της ΠΓΔΜ, 51 και 35 ετών, είχαν συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο στο διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία», σε εκτέλεση διεθνών ενταλμάτων της Ιντερπόλ, όταν προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά διαβατήρια στην κεντρική Ευρώπη.

«Παρακολούθηση»
Οι διωκτικές Αρχές της ΠΓΔΜ τούς κατηγορούν νια «παράνομη παρακολούθηση μέσω σύστασης συμμορίας» και για «διάπραξη εγκλημάτων υψηλής τεχνολογίας», κατηγορίες που συνδέονται με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, η οποία είχε βυθίσει τη γειτονική χώρα σε πολιτική κρίση.
Ο δικηγόρος τους Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο Άρειος Πάγος θα δικαιώσει τους εντολείς του. «Έχουμε 15 λόγους αρνήσεως και άλλους πέντε λόγους ακυρώσεως της κρισιολογούμενης απόφασης του συμβουλίου» ανέφερε. Από την πλευρά του, ο Πέτερ Βασίλεφ, δικηγόρος των εκζητουμένων στην ΠΓΔΜ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Άρειος Πάγος θα κρίνει διαφορετικά την υπόθεση.



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τουρκία: Σε εργαστήρια συντήρησης 450 εικόνες της Αγια-Σοφιάς

ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ των συντηρητών της Τουρκίας βρίσκονται περισσότερες από 450 βυζαντινές εικόνες από την Αγια-Σοφιά, μοναδικά έργα που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα.
Πρόκειται για ξύλινες εικόνες που απεικονίζουν θρησκευτικές τελετές αλλά και τον Ιησού Χριστό. Στο μεγαλεπήβολο αυτό εγχείρημα της αποκατάστασης τους εργάζονται, εκτός από Τούρκοι, και δύο Ιταλοί επιστήμονες, οι καθηγητές Λορέντζο Κασαμέτι και Ραφαέλα Γκρέκα, οι οποίοι φροντίζουν να αποκατασταθούν οι εικόνες χωρίς να υπάρξει αλλοίωση στο αρχικό χρώμα τους αλλά και στο υλικό. «Είναι πολύ σημαντικό αυτό το έργο για εμάς» επισημαίνει ο επικεφαλής του εργαστηρίου Αλί Οσμάν Αβσάρ, συνεχίζοντας: «Αυτές οι εικόνες αποτελούν ιστορικά κειμήλια, θέλουμε να τις προστατεύσουμε.
Μέχρι τώρα έχουν αποκατασταθεί 45 εικόνες, θέλουμε να τις εκθέσουμε σε ένα μουσείο, το οποίο θα ανοίξει μόλις ολοκληρωθεί η αποκατάστασή τους, καθώς δεν υπάρχει χώρος για να φιλοξενηθούν στην Αγια-Σοφιά».



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο Μακρόν «έκλεισε την πόρτα» στον Ερντογάν!

«ΠΟΡΤΑ» στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έβαλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή στο Παρίσι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μόνο μιας «εταιρικής σχέσης» με την Ευρώπη. Ο Μακρόν χαρακτήρισε «υποκριτική» την έως τώρα στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία, που άφηνε τη γείτονα να ελπίζει σε μια ευρωπαϊκή προοπτική, ενώ όπως επεσήμανε «οι επιλογές της Τουρκίας δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία».
Η συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τη συνάντηση των δύο ανδρών, σημαδεύτηκε από το φραστικό επεισόδιο μεταξύ Γάλλου δημοσιογράφου του France 2 και του προέδρου Ερντογάν. Ο δημοσιογράφος κατηγόρησε την Τουρκία για «διπλό παιχνίδι» στα βόρεια σύνορα της Συρίας και υποστήριξη των τζιχαντιστών, προκαλώντας την μήνιν του Τούρκου προέδρου. «Δεν έχετε ενώπιον σας κάποιον που θα το καταπιεί εύκολα αυτό» δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος υπέδειξε στον δημοσιογράφο να κάνει πιο σωστά τη δουλειά του.
Όσο διαρκούσε η συνάντηση των δύο ανδρών, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα είχαν οργανώσει διαμαρτυρία έξω από την τουρκική πρεσβεία, κρατώντας τα πορτρέτα δημοσιογράφων που κρατούνται σης τουρκικές φυλακές και ζητώντας παρέμβαση του Γάλλου προέδρου. Όντως, ο Μακρόν έβαλε το θέμα στο τραπέζι, παρουσιάζοντας στον Ερντογάν τη λίστα των φυλακισμένων δημοσιογράφων, και απέσπασε την υπόσχεση από τον Τούρκο πρόεδρο ότι θα δοθούν απαντήσεις.



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία!

«Βραδύκαυστο φιτίλι» για την περιοχή, αν επιβεβαιωθεί η απόφαση Τραμπ που θα τους «δώσει» τα 28.000 τ.χ.

Από το Νεκτάριο Καράκωστα

Νέες φωτιές ανάβει η Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, καθώς, αν επιβεβαιωθεί δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας «Asharq Al Awsat», η Ουάσινγκτον σχεδιάζει «σύντομα» να αναγνωρίσει ως κουρδική περιοχή μέρος της βόρειας Συρίας με μέγεθος τρεις φορές εκείνο του Λιβάνου! Ενώ η φωτιά που άναψε στην ευρύτερη περιοχή με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ δεν έχει ακόμη κοπάσει, η αμερικανική πρόθεση αναμένεται να προκαλέσει την οργή της Τουρκίας. Σύμφωνα με κορυφαίο δυτικό αξιωματούχο που επικαλείται η αραβική εφημερίδα, η κίνηση εντάσσεται στη νέα στρατηγική του Τραμπ για τη Συρία, που προβλέπει τη διπλωματική αναγνώριση του κουρδικού ελέγχου σε αυτήν την περιοχή των 28.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στον ανατολικό Ευφράτη.
Ήδη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Ματίς έχει δεσμευτεί για την αποστολή Αμερικανών διπλωματών στην περιοχή, πέραν των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται και ελέγχουν τα εδάφη, μαζί με τις -αποτελούμενες κυρίως από Κούρδους και Άραβες μαχητές- Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Οι στρατιωτικές βάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης στην περιοχή, θα ενισχύσουν τα τοπικά συμβούλια, θα ανασυστήσουν τις δημόσιες δομές και υποδομές, θα προστατεύσουν τα εδάφη που ελέγχονται από τις SDF και θα διατηρήσουν τις υπάρχουσες στρατιωτικές βάσεις. Όλες αυτές οι προσπάθειες ανοικοδόμησης θα κορυφωθούν με τη διπλωματική αναγνώριση μία κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει νέα ένταση συς σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.
Το κερασάκι στην τούρτα θα είναι η παροχή εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του προς τον Βόρειο Συριακό Στρατό, που συστάθηκε πριν από λίγες ημέρες, με την αποστολή της διεξαγωγής συνοριακών ελέγχων στις περιοχές που ελέγχει ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός, ήτοι κατά μήκος των συνόρων Συρίας - Τουρκίας. Η συγκεκριμένη κίνηση φαίνεται πως επιβεβαιώνει επίσης τη δέσμευση του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ, που είχε δηλώσει (ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017) ότι «μετά το τέλος του πολέμου κατά των τρομοκρατών η Δαμασκός θα εξετάσει την παροχή περισσότερης αυτονομίας στους Κούρδους».



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αρχαία έργα τέχνης στα χέρια κροίσου

ΗΠΑ: Έφοδος των Αρχών στο γραφείο και το διαμέρισμα του Μ. Στάινχαρντ, στη Ν. Υόρκη, όπου κατασχέθηκαν 9 αντικείμενα

Από τη Γιώτα Βαζούρα

«Μαικήνας» του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης - προς τιμήν του οποίου μια αίθουσα του ιδρύματος έχει πάρει το όνομά του-, αλλά και μέγας συλλέκτης μοναδικών έργων τέχνης. Κι όμως, σης συλλογές του 77χρονου Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου Μάικλ Στάινχαρντ υπήρχαν αρχαιοελληνικά έργα τέχνης, τα οποία, σύμφωνα με την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης, παρανόμως εξήχθησαν από την Ελλάδα και την Ιταλία !
Το μέγα σκάνδαλο έφεραν στο φως οι «New York Times», οι οποίοι αποκάλυψαν ότι την περασμένη Παρασκευή έγινε έφοδος των Αρχών τόσο στο γραφείο όσο και στο πολυτελές διαμέρισμα του μεγιστάνα στο Μανχάταν, απ' όπου κατασχέθηκαν τουλάχιστον εννέα αντικείμενα από την πλούσια προσωπική συλλογή του. Ανάμεσα στα έργα που δεσμεύθηκαν ήταν μια εντυπωσιακή αττική λευκή λήκυθος του 5ου π.Χ. αιώνα, η οποία απεικονίζει μια σκηνή κηδείας, αλλά και δύο πρόσωπα. Η αξία της υπολογίζεται στα 380.000 δολάρια.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού τόνισε ότι «βρίσκεται σε αναμονή των επίσημων στοιχείων από τις αμερικανικές Αρχές, ώστε να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες για τον επαναπατρισμό των ελληνικών αρχαιοτήτων με τεκμηριωμένη την παράνομη διακίνησή τους. Ήδη από τον προηγούμενο μήνα υπήρξε στενή συνεργασία των αμερικανικών Αρχών με τις αρμόδιες υπηρεσίες του για την ανταλλαγή όλων των απαραίτητων στοιχείων σε σχέση με την ταύτιση ενός αρχαίου αντικειμένου (αττική λευκή λήκυθος) που περιλαμβάνεται στα κατασχεθέντα».
Ανάμεσα στα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από την οικία του διάσημου διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων είναι δύο κορινθιακού ρυθμού φιγούρες του 7ου π.Χ. αιώνα που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια, αξίας περίπου 250.000 δολαρίων, ένα γλυπτό με το κεφάλι ενός κριαριού από τον 6ο π.Χ. αιώνα, αλλά και ένα μυροδοχείο του 5ου αιώνα. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, όλα τα αντικείμενα αγοράστηκαν την τελευταία 12ετία στην τιμή του 1.100.000 δολαρίων. Υποστηρίζουν δε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο πάμπλουτος συλλέκτης απασχολεί τις Αρχές λόγω των κλεμμένων αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στη συλλογή του.
Μάλιστα, πιστεύεται ότι και αυτά τα αντικείμενα (όπως άλλα έργα, τα οποία είχαν κατασχεθεί από τον Στάινχαρντ με παρόμοιο τρόπο πριν από δύο χρόνια) προέρχονται από δύο συλλέκτες, τον Γουίλιαμ και τη Λίντια Μπεϊεργουόλτες, που διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον διαβόητο αρχαιοκάπηλο Ρόμπτν Σάιμς, ο οποίος φαίνεται ότι ήταν εκείνος που τους τα πούλησε.
Ο Βρετανός έμπορος τέχνης είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα από την περίφημη υπόθεση της Σχοινούσας, όπου το 2006 εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν αρχαία αντικείμενα.
Όπως αναφέρεται στους «New York Times», η πρόσφατη αυτή επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγάλης εκστρατείας που έχει ξεκινήσει ο εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Ρ. Βανς Τζ για να επιστραφούν όλες οι κλεμμένες αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στη Νέα Υόρκη στη χώρα καταγωγής τους. Συμπαραστάτης του σε αυτή την πρωτοβουλία είναι ο ελληνικής καταγωγής Ματθαίος Μπογδάνος, ο οποίος είναι επικεφαλής του αρμόδιου γραφείου που συστάθηκε τον περασμένο μήνα για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας.



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ

Από τον Χρήστο Ξενοκώστα

Απαραίτητη η δημοκρατική νομιμοποίηση για το όνομα

Το ζήτημα της επίλυσης του ονόματος των Σκοπίων αναδεικνύει την ολοσχερή αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας μας τα τελευταία 30 χρόνια. Η διαχρονική και διακομματική αποτυχία οφείλεται κυρίως στην παθητική και αντιδραστική πολιτική, όπου ακολουθήθηκε, η οποία πολλές φορές οδήγησε στην απομόνωση και στα αδιέξοδα, ειδικότερα σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα ήταν οικονομικά και στρατιωτικά ισχυρή, στον πυρήνα των διεθνών οργανισμών απέναντι σε μια νεοσύστατη και αδύνατη χώρα, η οποία εν τέλει στηρίζεται σε ισχυρούς κοινούς συμμάχους. Κατά την προσωπική μου άποψη, η επίλυση της ονομασίας οφείλει να προέρχεται ως αποτέλεσμα πολιτικής στρατηγικής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας μας, βασισμένη σε νέες κατευθυντήριες γραμμές.
Η κύρια αξίωση των Σκοπιανών ότι αποτελούν ιστορικά απογόνους των αρχαίων Μακεδόνων και του Μ. Αλεξάνδρου θα πρέπει να οριοθετηθεί από μια ενεργή, συγκλίνουσα επιθετική διπλωματική πολιτική. Εάν πράγματι ισχύει ή όχι και σε ποιον βαθμό θα μπορούσε να τεκμηριωθεί από ένα διεθνές συμβούλιο ιστορικών με τη συμμετοχή έγκριτων Ελλήνων ιστορικών. Η αξίωση τους όμως αυτή τους καθιστά αυτόματα κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας και της παράδοσης μας. Εάν πιστεύουν πράγματι ότι η περιοχή στην οποία διαμένουν αποτελεί κομμάτι της αρχαίας Μακεδονίας και κατ' επέκτασιν της Ελλάδας, ότι αναγνωρίζουν ιστορικά ως βασιλιά τους τον Μέγα Αλέξανδρο, την ελληνική διοίκηση αλλά και την ελληνική παιδεία, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε τόσο με τους ίδιους όσο και με τους συμμάχους μας να συστήσουμε μια νέα περιφέρεια, η οποία θα τους ενσωματώνει στην ελληνική επικράτεια, με κάποια ειδικά χαρακτηριστικά.
Σε περίπτωση που τα Σκόπια επιθυμούν να αποτελούν αυτόνομο κράτος, αλλά η ονομασία τους θα προσδιορίζεται αποκλειστικά και μόνο γεωγραφικά απεμπολώντας όμως πλέον οριστικά τις ιστορικές αξιώσεις τους, τότε θα πρέπει να είναι σαφές στην ονομασία, η οποία θα επιλεγεί, ότι συνιστά γεωγραφικό τμήμα της αλύτρωτης μακεδονικής και ελληνικής επικράτειας. Εν κατακλείδι, το θέμα της τελικής ονομασίας πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο από την ελληνική διπλωματία προς όλους τους τρίτους ότι θα αποφασιστεί από τον ελληνικό λαό με δημοψήφισμα. Ένα θέμα τέτοιας ιστορικής και πολιτικής εμβέλειας, προκειμένου να έχει την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση, οφείλει να έχει τη λαϊκή ετυμηγορία, όπως συμβαίνει σε άλλα ανεπτυγμένα κράτη και για ήσσονος σημασίας θέματα. Οι πολιτικοί, τα κόμματα, οι επιστήμονες θα μπορούν να επιχειρηματολογήσουν καινά πείσουν για την όποια θέση έχουν, επ' ουδενί όμως δεν θα σύρουν ξανά τη χώρα σε αδιέξοδους ατραπούς και την τελική επίλυση θα τη δώσουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.




ΕΘΝΟΣ

ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Νέα εμπόδια στη λύση του Κυπριακού

Εν όψει της πιθανής επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που χαρακτηρίστηκε από την παντελή απουσία του Κυπριακού ζητήματος, διεξήχθησαν χθες πρόωρες βουλευτικές εκλογές στα Κατεχόμενα. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, αλλά οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν πιθανό το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός δεξιού ακροδεξιού συνασπισμού, κάτι που θα περιέπλεκε τις όποιες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις κάλπες φαινόταν να προηγούνται το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), το οποίο συμμετέχει στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό που με μια σειρά κινήσεων ενίσχυσε την ένταση μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP). Στην τρίτη θέση φαινόταν να ακολουθεί το Κόμμα του Λαού (HP) του πρώην διαπραγματευτή των Τουρκοκυπρίων Κουντρέτ Οζεροάι, στην τέταρτη το Κόμμα Κοινωνικής Δημοκρατίας (MDP) του Μουσταφά Ακιντζί, ενώ δύσκολα θα ξεπεράσει το όριο του 5% το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), το οποίο συμμετείχε στην κυβέρνηση με το UBP. Αν και το αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει τη θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που ασχολείται με τη διαπραγμάτευση του Κυπριακού, η εκλογή μιας κυβέρνησης που τάσσεται υπέρ μιας Ομοσπονδιακής λύσης θα μπορούσε να τον ενισχύσει σε μια επανέναρξη των συνομιλιών. Κανένα κόμμα δεν αναμένεται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, ωστόσο και το CTP και το HP έχουν αποκλείσει τη συνεργασία τους με το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα, το οποίο επικρίνουν για τυφλή εξυπηρέτηση της τουρκικής ατζέντας, για κατάχρηση εξουσίας και κακοδιαχείριση των δημοσίων εσόδων.



ΕΘΝΟΣ

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΝΑΟ
Κόβει κορδέλες για τα μάτια της Δύσης

TΗΣ ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Τις προσπάθειες για προσέγγιση με την Ευρώπη έχει εντείνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την τεταμένη κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το Σάββατο με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν από το Παρίσι, ο Ερντογάν εγκαινίασε χθες τον ορθόδοξο Ναό του Αγίου Στεφάνου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στο Βερολίνο βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να αναθερμάνει τις σχέσεις με τη Γερμανία. Αυτά τα εγκαίνια μεταφέρουν ένα σημαντικό μήνυμα εκ μέρους μου προς το διεθνές ακροατήριο. Η Κωνσταντινούπολη έδειξε στον κόσμο για ακόμα μία φορά ότι είναι μια πόλη στην οποία οι διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί συνυπάρχουν ειρηνικά έσπευσε να τονίσει ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στην EE, αναφέροντας ότι πρόσφατα έχουν αναστηλωθεί στην Τουρκία 14 χώροι λατρείας.
Η ολοκλήρωση της αναστήλωσης της βουλγαρικής σιδερένιας εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου, που χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τον Δήμο Κωνσταντινούπολης, συνέπεσε με την ανάληψη από τη Βουλγαρία της εκ περιτροπής προεδρίας της EE (από την 1η Ιανουαρίου). Στα εγκαίνια του ορθόδοξου ναού παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος μάλιστα επέκρινε την έλλειψη θρησκευτικής ανεκτικότητας στην Ευρώπη και χαρακτήρισε τον ναό «ως το καλύτερο παράδειγμα για το ανεκτικό κλίμα στην Τουρκία», εκφράζοντας την ελπίδα «αυτό το μήνυμα να περάσει και να γίνει κατανοητό».
Από την πλευρά του o Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, που ήταν παρών στα εγκαίνια, δήλωσε ότι είναι αναγκαίες σι προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - EE εντός του 2018 και ότι «θα συμβάλουμε (για την ένταξη της Τουρκίας) όσο μπορούμε». Πάντως την προηγούμενη μέρα ο Εμανουέλ Μακρόν, o οποίος υποδέχθηκε τον Ερντογάν στο Παρίσι, έκλεισε στην Άγκυρα την πόρτα της ΕΕ. Σε μια επεισοδιακή συνέντευξη, με εντάσεις και νεύρα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία και όχι είναι «υποκριτικό» να προσποιείται η EE ότι μπορούν να ανοίξουν «νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια».
Το Σάββατο ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υποδέχθηκε στη γενέτειρά του, Γκοσλαρ, τον Τούρκο ομόλογό του, Τσαβούσογλου, σε μια συνάντηση που έγινε σε τόνους συμφιλίωσης έπειτα από δύο χρόνια τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τον Γκάμπριελ «προσωπικό φίλο» και ανέφερε ότι Βερολίνο και Αγκυρα «συμφωνούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου».
Στην πρόταση του Τούρκου υπουργού για επανεκκίνηση των συνομιλιών για τελωνειακή ένωση EE - Τουρκίας, ο Γκάμπριελ απάντησε με την ανακοίνωση της επανεκκίνησης μιας κοινής οικονομικής επιτροπής που είχε «παγώσει» εν μέσω της διπλωματικής κρίσης που προκάλεσαν γεγονότα, όπως η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, το γερμανικό ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και η καμπάνια για το τουρκικό δημοψήφισμα.




ΕΣΤΙΑ

Ρεσιτάλ θρασύτητος από τόν Ζόραν Ζάεφ

Όμίλησε 6 φορές γιά «Μακεδονία»!

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι ή συνέντευξις του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στόν τηλεοπτικό σταθμό Alpha εδόθη για νά πεισθεί τό ελληνικό κοινό γιά την «διαλλακτικότητα» του νέου ήγέτου των Σκοπίων, γιά την καλοπιστία του και γιά τήν άποφασιστικότητά του νά επιλυθεί τό θέμα. Δυστυχώς τό θέαμα του ήγέτου που έσκυβε και διάβαζε έτοιμες γραμμένες απαντήσεις απογοήτευσε. Πέραν της δεσμεύσεως πού ανέλαβε γιά τήν μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και της άπαλείψεως της ονομασίας «Μέγας Αλέξανδρος», ό ηγέτης τοΰ γειτονικού κρατιδίου έπεδόθη, μέ τήν άνοχή 'Έλληνος δημοσιογράφου πού τόν άκουγε άπαθώς, σέ ρεσιτάλ θρασύτητος.
Έξι φορές χρησιμοποίησε τόν όρο «Μακεδονία» ό Ζάεφ και ούτε μία φορά έστω γιά τά προσχήματα δέν του διετυπώθη ή ένστασις ότι αυτό είναι τό επίδικο ζήτημα και, άν συνεχίσει ή έπανάληψις της χρήσεως τοΰ όρου, δέν μπορεί νά υπάρξει λύσις. Και τις έξι φορές, μάλιστα, στούς υποτίτλους, άντί τοΰ όρου «Μακεδονία» άνεγράφη ό όρος «κράτος», ωσάν οί τηλεθεατές νά είναι κωφοί και νά μήν αντιλαμβάνονται τό μέγεθος της προκλήσεως. Πέντε φορές, επίσης, ό κ. Ζάεφ χρηστμοποίησε τόν ορο «συνταγματικό όνομα» γιά νά στείλει τό μήνυμα στήν Ελλάδα ότι αυτό δέν πρόκειται νά αλλάξει και άρα δέν υπάρχει περίπτωσις νά υιοθετηθεί μια ονομασία γιά «ενιαία χρήση», όπως ευελπιστεί τό Υπουργειο 'Εξωτερικων. Εκτός αυτών ό Σκοπιανός Πρωθυπουργός έκανε κάτι αδόκιμο καί απρεπές γιά τίς διεθνείς σχέσεις. Αν καί οί διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ Πρωθυπουργών, υπουργών Εξωτερικών και ειδικών μεσολαβητών, προσεφέρθη νά συναντήσει χωριστά τόν υπουργό Αμύνης Πάνο Καμμένο και τόν Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου νά τούς εξηγήσει πώς μπορεί νά λυθεί τό θέμα πού άφορά στό συνταγματικό όνομα!



ΕΣΤΙΑ

Εγκαινιάζεται αύριο ή διαπραγμάτευσις

Ό Κοτζιάς υποδέχεται τόν Σκοπιανό αναπληρωτή πρωθυπουργό

ΜΕ τήν αυριανή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά μέ τόν αναπληρωτή Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Όσμάνι εγκαινιάζεται ό μακρύς και σκληρός κύκλος των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών γιά τήν ονομασία των Σκοπίων. Οι συναντήσεις θά πολλαπλασιασθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς άφ' ενός στήν Νέα Υόρκη, ύπό τόν διαμεσολαβητή τοΰ OHE Μάθιου Νίμιτς, θά ανοίξουν τά χαρτιά τους οι πρέσβεις τών δύο χωρών, και άφ' ετέρου στά Σκόπια θά μεταβεί ό ΓΓ του NATO, ενώ εάν όλα κυλήσουν όμαλώς δέν αποκλείεται ό Αλέξης Τσίπρας νά συναντηθεί μέ τόν Ζόραν Ζάεφ στό Νταβός της Ελβετίας.
Στήν Ελλάδα οι δηλώσεις διαδέχονται ή μία τήν άλλη, ενώ ή σύγκρουσις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εντείνεται μέ επίκεντρο τήν διαφορετική στάση τοΰ Πάνου Καμμένου. Χθές ή άξιωματική Άντιπολίτευσις επετέθη στό κυβερνών κόμμα μέ άφορμή τά νέα ψέματα της Κουμουνδούρου, ότι ή ΝΔ «σύρθηκε στή γραμμή του Βουκουρεστίου». Όπως δήλωσε ή Πειραιώς, «πρόκειται φυσικά γιά ένα άκόμη γελοίο επιχείρημα της Κυβέρνησης άπό αυτά πού διακινεί σέ καθημερινή βάση, καθώς ή Νέα Δημοκρατία ουδέποτε άφησε οποιαδήποτε άμφιβολία σέ σχέση μέ τή θέση πού ή ίδια, άλλωστε, επέβαλε μέ τήν διαπραγμάτευση του Βουκουρεστίου καί τήν οποία σήμερα έχει ώς βάση διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ και άπό χθές άπ' ό,τι καταλάβαμε καί ό πολιτικός άκροβάτης κ. Πάνος Καμμένος». Μάλιστα παρέθεσε παλαιότερες ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη πού καταδεικνύουν άπό μόνες τους «τήν σταθερή προσήλωση της ΝΔ στίς εθνικές θέσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν στό Βουκουρέστι, και κυρίως ποιός, εντέλει, άντιμετωπίζει μέ εντελώς άνεύθυνο τρόπο άκόμη καί τά εθνικά θέματα».
Υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ εκφράζουν τήν βεβαιότητα ότι ό κ. Καμμένος δέν πρόκειται νά θέσει βέτο στήν πρόταση της Κυβερνήσεως γιά τό όνομα τών Σκοπίων. Ή Ντόρα Μπακογιάννη παρατήρησε μέ σκωπτικό υφός ότι «ή καρέκλα της εξουσίας είναι πολύ γλυκιά» καί θά είναι «πολύ δύσκολο νά τήν ξαναδεί». Και ό άντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης άνέφερε ότι «ό Πρόεδρος τών ΑΝΕΛ θά ενέκρινε άκόμη και τήν «Δημοκρατία τή Μακεδονίας» γιά νά παραμείνει στήν καρέκλα».
Τήν ίδια στιγμή ό Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατέθεσε τήν δική του πρόταση γιά τό όνομα. «Γιά μένα, η καλύτερη λύση είναι "Nεα Μακεδονία". Γιατί τό "Βόρεια" ή τό "Άνω" συντηρεί μιά κατάσταση σέ μιά χώρα πού χωρίστηκε στά δύο άρα έχει καί αλυτρωτισμούς. Τό "Νέα" προσδιορίζει μια νέα χώρα ή όποία ύπάρχει στόν χώρο της Μακεδονίας Είναι γεωγραφική και ιστορική ένδειξη» υπεστήριξε ο κ. Μπουτάρης.



ΕΣΤΙΑ

Απόπειρα εμπρησμού του προξενείου στην Σμύρνη

Ώς θλιβερό αλλά μεμονωμένο περιστατικό για τόν εντοπισμό των δραστών τοϋ όποιου διενεργούνται έρευνες από τις τουρκικές αρχές χαρακτηρίζουν κύκλοι τοϋ ελληνικού Προξενείου στην Σμύρνη τήν απόπειρα εμπρησμού τήν παραμονή των Θεοφανείων της οικίας Καπετανάκη. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο στήν προκυμαία της Σμύρνης πού ανακαινίσθηκε προσφάτως, προκειμένου νά φιλοξενήσει εκ νέου τις δραστηριότητες τοΰ ελληνικού Προξενείου στήν περιοχή.

Το κτίριο
Στό γεγονός ανεφέρθη ό βουλευτής Χίου τοϋ ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης πού έπεσκέφθη τήν Σμύρνη γιά νά συμμετάσχει στόν εορτασμό τοΰ Αγιασμού των Υδάτων από τόν Μητροπολίτη Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίο. Ό κ. Μιχαηλίδης δήλωσε, ομιλώντας χθές σέ εκδήλωση στήν Χίο, ότι «ή Ελλάδα τιμά τήν φιλία μέ τούς γείτονές της αλλά ξέρει νά στέκεται απέναντι στις προκλήσεις και νά άπαντα μέ τόν τρόπο πού επιτάσσει τό διεθνές δίκαιο». Ή οικία Καπετανάκη είναι άπό τά ελάχιστα κτίρια πού διεσώθησαν τό 1922 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σμυρναϊκής κατοικίας. Κληροδοτήθηκε στό ελληνικό κράτος τό 1948 άπό τόν ομογενή έμπορο Εμμανουήλ Απέργη ή Καπετανάκη.



ΕΣΤΙΑ

Έν συντομία
Διαψεύδουν πληροφορίες γιά αντικατάσταση Δημητρίου

ΚΑΤΉΓΟΡΗΜΑΤΙΚΩΣ διαψεύδει τό Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Έλλάδος στήν Νέα Ύόρκη τό δημοσίευμα της όμογενειακής εφημερίδος «Εθνικός Κήρυκας» περί δήθεν εμπλοκής τοΰ Αλέξη Τσίπρα καί του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στήν δρομολόγηση τής αντικαταστάσεως τού Αρχιεπισκόπου τής Αμερικής κ.κ. Δημητρίου.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ό ύφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Άμανατίδης έθεσε τό ζήτημα στόν Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο κατά τήν έπίσκεψή του στό Φανάρι λόγω τών Θεοφανείων.
«Στό πλαίσιο τής δημοσιογραφικής δεοντολογίας, παρακαλούμε όπως άμεσα πράξετε τά δέοντα γιά τήν αποκατάσταση τής αλήθειας, δημοσιεύοντας στό ίδιο σημείο τής εφημερίδας σας τις κατηγορηματικές διαψεύσεις τών απολύτως ψευδών, παντελώς ανυπόστατων καί φανερά προβοκατόρικων αναφορών πού έκτέθησαν παραπάνω. Ή κυβέρνηση της Έλλάδος, υπό τόν Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, ουδέποτε ενεπλάκη σέ έκκλησταστικά ζητήματα» τόνισε τό Γραφείο Τύπου.




Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Θρίαμβος της … αποχής

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στο Κυπριακό και ότι η ζωή συνεχίζεται στη «βόρεια Κύπρο», αλλά εξέφρασε την ευχή να υπάρξει σύντομα αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Ανταπόκριση: ΑΚΗΣ ΦΑΝΤΗΣ

Διεξήχθησαν χθες στα κατεχόμενα οι λεγόμενες βουλευτικές εκλογές, εν μέσω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων λόγω υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Οχτώ κόμματα και εννέα ανεξάρτητοι διεκδικούν τις 50 έδρες στην ψευδοβουλή και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σήμερα. Οι λεγόμενες εκλογές διεξήχθησαν με νέο σύστημα οριζόντιας ψηφοφορίας, αφού όλο το ψευδοκράτος αποτελούσε μία εκλογική περιφέρεια και οι ψηφοφόροι δικαιούνταν να ψηφίσουν όποιον ήθελαν σε όποια περιφέρεια. Πάντως το κυρίαρχο στοιχείο των λεγόμενων εκλογών ήταν η αποχή που μέχρι τις 6 μ.μ., που έκλεισαν οι κάλπες, ξεπέρασε το 37,5%.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, πέντε κόμματα εισέρχονται στη ψευδοβουλή, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς μάλλον μένει εκτός. Οι παράνομες εκλογές επισπεύστηκαν λόγω εσωτερικών τριβών. Ασκώντας το δικαίωμα ψήφου στις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στο Κυπριακό και ότι η ζωή συνεχίζεται στη «βόρεια Κύπρο», αλλά εξέφρασε την ευχή να υπάρξει σύντομα αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα.
Εξάλλου δήλωσε ότι διαφύλαξε την ουδετερότητά του σε αυτές τις λεγόμενες εκλογές, αναφέροντας πως είναι σημαντικό η διαδικασία να ολοκληρωθεί με δημοκρατικό τρόπο. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, θεωρεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα σημαντικό για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα εντός της τ/κ κοινότητας και εύχεται να πλειοψηφήσουν οι δυνάμεις που επιθυμούν λύση στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι δεν συμμερίζεται την άποψη ότι όποιος και αν αναδειχθεί τα πράγματα θα είναι ίδια, γιατί τα ελέγχει κατά απόλυτο τρόπο η Τουρκία. «Σίγουρα ο έλεγχος της Τουρκίας υπάρχει. Κανένας όμως δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δυνατότητα των τ/κ, ανάλογα και με τις πολιτικές τους προσεγγίσεις βέβαια, να επιδρούν και να επηρεάζουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό» είπε. «Αλίμονο», πρόσθεσε, «εάν στην τ/κ κοινότητα αναπτυχθεί μια αντίληψη ότι δεν υπάρχει τίποτε να αναμένουν σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για λύση. Σημαίνει παγίωση των τετελεσμένων, διολίσθηση προς αρνητικότατες εξελίξεις στην Κύπρο».
Οι εξελίξεις μετά το Κραν-Μοντανά, πρόσθεσε, δημιούργησαν απογοήτευση ακόμα και σε εκείνους τους πολύ ένθερμους υποστηρικτές της λύσης στα κατεχόμενα. Ελπίζει, πρόσθεσε, ότι μετά τις «εκλογές’ στα κατεχόμενα και τις προεδρικές στην ελεύθερη Κύπρο θα διαμορφωθούν τέτοια δεδομένα που θα επιτρέψουν άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και κάτι τέτοιο θεωρεί ότι μπορεί να γίνει εάν κερδίσει ο Σταύρος Μαλάς τις προεδρικές και στην τ/κ κοινότητα οι δυνάμεις που επιθυμούν και επιδιώκουν τη λύση.



Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Μακεδονικό: αναζητώντας υπεύθυνη στάση

Του ΑΛΕΞΗ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗ, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και επίλυσης συγκρούσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ», που ταλανίζει τους Έλληνες εδώ και 27 χρόνια, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά (μετά το 2001), ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για επίλυση, με την άνοδο στην εξουσία της ΠΓΔΜ της μετριοπαθούς κυβέρνησης Ζάεφ. Εξυπακούεται ότι μία επίλυση μπορεί να προκύψει μόνο με αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, με στόχο ένα αποτέλεσμα «θετικού αθροίσματος» και για τις δύο χώρες, χωρίς νικητές και ηττημένους, και όχι για λύση «αρνητικού αθροίσματος», δηλαδή για επιβολή της λύσης της αρεσκείας της μίας πλευράς, με διάφορες τεχνικές όπως με εκβιασμούς, που ούτως ή άλλως θα αποτύχουν.
Μπροστά σε αυτή την ιστορική ευκαιρία για επίλυση απαιτείται περίσσια υπευθυνότητα από την πολιτική ηγεσία του τόπου, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, και όχι ανούσια κονταροχτυπήματα. Η κυβέρνηση τελικά δήλωσε όχι θα επιδιώξει «σύνθετη ονομασία», αλλά ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, άκομψα, ότι «έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε το ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια».
Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποφεύγουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της σύνθετης ονομασίας, προφανώς λόγω των πολλών εθνικιστών στα κόμματά τους. Μόνοι οι εθνικιστές παίρνουν σαφή θέση που εξοβελίζει το παράθυρο ευκαιρίας: ο Π. Καμμένος θεωρεί ως γνώμονα την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της 13ης Απριλίου του 1992 (το «όχι» στο όνομα Μακεδονία), την ατυχέστατη εκείνη απόφαση που είχε δέσει τα χέρια της Ελλάδας και την είχε οδηγήσει σε αδιέξοδο.
ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Το 2001, έπειτα από μία δεκαετία αδιαλλαξίας στο Μακεδονικό, η Αθήνα «διανύει μεγάλη απόσταση και συζητεί τη σύνθετη ονομασία για κάθε διεθνή χρήση» (βλ. Γ. Κακλίκης, «Η Καθημερινή» 6-1-2018). Τότε, στο τελευταίο τετράμηνο του 2001, οι δύο πλευρές ήρθαν πολύ κοντά στη λύση στο θέμα του ονόματος, έπειτα από συναντήσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό Γκεοργκίεφσκι, και συνεχείς επαφές του Έλληνα πρέσβη στα Σκόπια, Γιώργου Κακλίκη, με την ανώτερη ηγεσία της ΠΓΔΜ.
Το φθινόπωρο του 2001 τόσο ο Γκεοργκίεφσκι, όσο και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τσερβένκοφσκι φαίνονταν διατεθειμένοι να δεχτούν την ονομασία Γκόρνα Μακεντόνια (Άνω ή Ορεινή Μακεδονία). Όμως στο τέλος ο Γκεοργκίεφσκι υπαναχώρησε λόγω του φόβου του πολιτικού κόστους. Στη συνέχεια, ειδικά από το 2006, με την άνοδο στην εξουσία του εθνικιστή Γκρούεφσκι, η οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης ήταν μάταιη, ειδικά όταν άρχισε να ξεδιπλώνεται και η γνωστή ως «αρχαιοποίηση», δηλαδή η απαράδεκτη οικειοποίηση της κληρονομιάς των αρχαίων Μακεδόνων.
Κοντολογίς, αν στην καθοριστική πρώτη δεκαετία της διένεξης ευθυνόταν η ελληνική πλευρά για το αδιέξοδο, μετά, επί μία δεκαετία, από το 2006 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 ευθυνόταν η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Δηλαδή η αρχική αδιαλλαξία της μίας πλευράς, της ελληνικής, επέφερε την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς, που ως μικρότερη και νεότερη χώρα ήταν πιο ανασφαλής, με αποτέλεσμα να μη δέχεται κανένα συμβιβασμό και να τον θεωρεί εξευτελιστικό με το εξής σκεπτικό: πού ακούστηκε να αλλάξουμε την εθνική μας ταυτότητα που εμείς επιλέξαμε;
ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ, για να λυθεί αυτή η δυσεπίλυτη διένεξη το προαπαιτούμενο είναι να αποδεχθούν και οι δύο πλευρές τη θέση ότι καμία χώρα, ούτε η Ελλάδα, ούτε η ΠΓΔΜ (ούτε βέβαια η Βουλγαρία), μπορούν να μονοπωλήσουν το όνομα Μακεδονία (πρόκειται για τη θέση του Ευάγγελου Κωφού, του κατεξοχήν Έλληνα ειδικού στο Μακεδονικό). Κατά συνέπεια, προς αποφυγήν μονοπωλήσεων και παρεξηγήσεων, απαιτείται μία πιο ειδική σύνθετη ονομασία.
Η ουσία της επίλυσης βρίσκεται στον αμοιβαίο σεβασμό: για τους Σλαβομακεδόνες είναι η εξασφάλιση της αξιοπρέπειάς τους και της ύπαρξης του έθνους τους και της γλώσσας τους, για τους Έλληνες να μην υπάρχει σφετερισμός της αρχαίας μακεδονικής πολιτισμικής τους κληρονομιάς που αποτελεί μέρος της ευρύτερης ελληνικής εθνικής κληρονομιάς και ταυτότητας.
Ωστόσο εδώ υπάρχει ένα λεπτό σημείο που αξίζει να το επισημάνουμε: ότι για τους Σλαβομακεδόνες κατοίκους της ΠΓΔΜ, το «Μακεδόνας» και «Μακεδονία» αποτελεί το βασικό προσδιοριστικό της εθνικής τους ταυτότητας, δηλαδή «το όνομά μου είναι η ψυχή μου», που είχαν επικαλεστεί οι Έλληνες στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ισχύει ακόμη περισσότερο για τους γείτονες.
Ενώ για τους Έλληνες η αρχαία μακεδονική ταυτότητα είναι μία από τις ελληνικές κληρονομιές, και πάντως όχι σημαντικότερη από την τεράστια πολιτιστική προσφορά της Αθήνας και άλλων ελληνικών πόλεων - κρατών. Και αυτή η δεύτερη κληρονομιά αποτελεί την κύρια αρχαία ελληνική προσφορά στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.



Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Το μακεδονικό ζήτημα πέραν της ονοματολογίας

Του ΑΝΤΩΝΗ ΛΙΑΚΟΥ, ιστορικού, Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΑΝ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ έπαιζε σκάκι και όχι τάβλι, θα έσπευδε να συνδράμει στη λύση του νέου Μακεδονικού. Πρώτον, γιατί δεν θα το είχε μπροστά της όταν θα ερχόταν η σειρά της να κυβερνήσει και επίσης τις όποιες αντιδράσεις θα τις χρεωνόταν κυρίως η κυβέρνηση και δευτερευόντως η ίδια. Αλλά ένα πράγμα η στρατηγική, άλλο τα ζάρια. Ως προς τη στρατηγική. Το αφετηριακό ερώτημα είναι: Ποιοι είναι οι στόχοι της Ελλάδας στα Βαλκάνια; Η αυτονόητη απάντηση είναι: Πρώτον, η πολιτική σταθεροποίηση της περιοχής και, δεύτερον, η είσοδός της σε έναν δρόμο ανάπτυξης που θα ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο ώστε να μη λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τα κάτω, ως προς την Ελλάδα.
Τι συμβαίνει στα κεντρικά Βαλκάνια; Μια ρευστοποίηση των συνόρων και δημιουργία λιλιπούτειων κρατών με προβληματική βιωσιμότητα και κυρίως προβληματική συμβίωση των πληθυσμιακών ομάδων που τα συναποτελούν. Τι θέλει η Ελλάδα; Να επωφεληθεί από τις διαφορές τους, να βάλει σφήνες και να δημιουργήσει ρήγματα; Ή να συμβάλει στη δημιουργία, αφενός, ενός διακρατικού πλαισίου συμβίωσης και σταθερότητας και, αφετέρου, ενός εσωτερικού κοινωνικού συμβολαίου ανάμεσα στους πολίτες διαφορετικής εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης; Καθώς στην περιοχή αυτή το ένα δεν γίνεται χωρίς το άλλο, γιατί μικρά κράτη και μεγάλες μειονότητες αποτελούν δυνητικά αιτίες αποσταθεροποίησης, η απάντηση είναι αυτονόητη.
Επομένως, η Ελλάδα δεν είναι παράγοντας σταθερότητας μόνο ως προς τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, πρέπει να παίξει αυτό τον ρόλο και ως προς τα Βαλκάνια. Αυτή είναι μια ιστορική συγκυρία που πρέπει να αδράξουμε τη σημασία της, και μάλιστα τώρα που βρισκόμαστε στην έξοδο αυτού του κύκλου της κρίσης. Επομένως, σκοπός μας πρέπει να είναι να συμβάλουμε στην κοινωνική ειρήνη και την πολιτική σταθερότητα των γειτονικών χωρών.
ΤΩΡΑ ως προς το διαφιλονικούμενο. Πρέπει οι Έλληνες να εγκαταλείψουν τον υπερφίαλο τρόπο συμπεριφοράς, που εκφράζεται συχνά με κωμικό τρόπο. Δεν είναι σοβαρό να νομίζεις ότι μπορείς εσύ να βαφτίσεις μια χώρα που ήδη αυτοαποκαλείται με ένα ορισμένο όνομα, και όταν επίσης όλοι οι άλλοι, παντού στον κόσμο, την αποκαλούν με αυτό το ίδιο το όνομα. Η Ελλάδα δεν έχει καμιά διεθνή κατανόηση σ' αυτό, κι ούτε θα μπορούσε να έχει. Επομένως στη συζήτηση πρέπει να πάει με ενσυναίσθηση αυτού του προβλήματος.
Και εδώ βρίσκεται το δίλημμα, θα περιχαρακωθεί στο «η μη λύση είναι η καλύτερη λύση», αναβάλλοντας επ' αόριστον το ζήτημα, ή θα ακολουθήσει τους στρατηγικούς της στόχους;
Πρέπει να αντιληφθούμε τι σημαίνει το όνομα Μακεδόνες για τους ίδιους. Το αφήγημα που προκύπτει από την Disneyland των Σκοπίων, με τα εκατοντάδες αγάλματα στο κέντρο της πόλης, καθώς και από το μεγάλο μουσείο της, είναι ότι θέλουν να θεωρούν τον εαυτό τους κληρονόμο όλων των πολιτισμών που άνθησαν ή πέρασαν από την περιοχή. Γι' αυτό κι ο Αλέξανδρος δίπλα στον Ιουστινιανό, τον Κύριλλο και Μεθόδιο, τον Άγιο Κωνσταντίνο, τη Μητέρα Τερέζα, τους Βούλγαρους μεσαιωνικούς τσάρους, τους χαϊντούκους, τους αμέτρητους «δασκάλους του γένους», τους ακτιβιστές του μακεδονικού αγώνα και τους παρτιζάνους.
Επομένως, το όνομα δείχνει προς τη Μακεδονία όχι ως εθνολογικό, αλλά ως γεωγραφικό προσδιορισμό. Τι αποκλείει όμως; Τις οθωμανικές και μουσουλμανικές κληρονομιές των Βαλκανίων. Δηλαδή τη μουσουλμανική αλβανική μειονότητα. Αυτή δεν αντιπροσωπεύεται καθόλου σ' αυτό το συμβολικό πάνθεον. Και εκεί είναι το λεπτό πρόβλημα ισορροπίας ανάμεσα στην πλειονότητα και στη μειονότητα. Πρέπει να βοηθηθούν ώστε να συνυπάρξουν. Αυτό είναι το πρωτεύον. Μα ρωτούν ορισμένοι: Η χρήση του όρου «Μακεδονία» δεν σημαίνει αλυτρωτισμό; Το πρώτο μάθημα της γλωσσολογίας είναι ότι οι λέξεις αποκτούν νόημα από τις φράσεις, από τη θέση τους σ' αυτές, και η λέξη «Μακεδονία» δεν εξαιρείται. Επομένως, όχι, δεν σημαίνει. Έχουν κουράσει και είναι παντελώς εκτός εποχής οι βαρύγδουπες εθνικές ρητορείες.
ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ εντελώς υποκριτική η θέση ότι αν η κυβέρνηση δεν προτείνει μια λύση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να συναινέσουν. Όλοι το γνωρίζουν ότι ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις δεν υπάρχει ομοφωνία, όλες τις τέμνει μια διαχωριστική γραμμή που αφορά τα εθνικά θέματα.
Επομένως, εδώ είναι εμφανής η μικροπολιτική στόχευση. Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να κυβερνηθεί από μονοκομματικές ή μονοπαραταξιακές κυβερνήσεις, και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι εφόσον οι ιδεολογικές γραμμές γύρω από κρίσιμα ζητήματα δεν μπορούν πλέον να είναι συμπαγείς αλλά αλληλοτέμνονται, η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει παρά με μικρούς και επιμέρους ιστορικούς συμβιβασμούς.
Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Αρκεί την τακτική να την καθορίζει η στρατηγική. Και βέβαια άλλη τακτική υιοθετείς αν θεωρείς ότι η κυβέρνηση είναι το μεγαλύτερο κακό, και οποιαδήποτε ευκαιρία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ανατροπή της, και άλλη αν ξεκινήσεις από το ερώτημα ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην παγκόσμια σκακιέρα μετά την κρίση.



Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Οργή Παλαιστινίων για τα πωλητήρια του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

ΜΕ ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟ από μπουκάλια και πέτρες, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές επιτέθηκαν προχθές, Σάββατο, κατά της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για τη λειτουργία των Χριστουγέννων (βάσει του παλαιού ημερολογίου).
«Προδότη, προδότη!» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, αξιώνοντας την παραίτηση του Πατριάρχη, προτού απομακρυνθούν από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.
Από την επίθεση έσπασαν τα τζάμια τριών αυτοκινήτων του κομβόι. Επίθεση δέχτηκε επίσης αυτοκίνητο της ελληνικής διπλωματικής αποστολής. Πάντως, δεν αναφέρθηκαν ζημιές στο όχημα του Πατριάρχη. Την οργή των συγκεντρωμένων προκάλεσε η απόφαση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να πουλήσει εκτάσεις γης σε εβραϊκές κοινότητες, αντί της μέχρι σήμερα εκμίσθωσής τους βάσει συμβολαίων πολυετούς διάρκειας. Οι εκκλησιαστικές αρχές αποδίδουν την απόφαση στην ανάγκη αποπληρωμής συσσωρευμένων χρεών. Επικαλούμενο ισραηλινά MME, το Reuters αναφέρει ότι οι σχετικές συμφωνίες αφορούν εκτάσεις τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και στην Τζάφα, κατονομάζοντας Ισραηλινούς επενδυτές ως δυνητικούς αγοραστές.
Πάντως, «ορισμένοι Ισραηλινοί βουλευτές επιχειρούν να μπλοκάρουν τις συμφωνίες», επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, «φοβούμενοι εκτίναξη των τιμών των ακινήτων».
Μ.ΒΕΡΓ.



Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

«Παγανιά» στην Ευρώπη για... ψώνια και αναθέρμανση της ευρωπροοπτικής


«ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ, μία κρύο» ήταν το αποτέλεσμα της σύντομης, μίνι ευρωπαϊκής περιοδείας που πραγματοποίησαν συντονισμένα την Παρασκευή και το Σάββατο ο πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας σε Γαλλία και Γερμανία αντιστοίχως, συναντώντας ο μεν Ταγίπ Ερντογάν τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ, ο δε Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Κάτω Σαξονία.
Αμφότεροι έλαβαν μεν σαφές μήνυμα -και δη εμφατικά από το Παρίσι- ότι στην παρούσα συγκυρία δεν τίθεται καν ζήτημα επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς έδαφος δείχνει πλέον να κερδίζει η προοπτική μιας «ειδικής σχέσης» (βλ τελωνειακή ένωση). Εξίσου σαφής ήταν ωστόσο η αναθέρμανση του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. -vol εμπορικού εταίρου της σε επίπεδο εξαγωγών και εισαγωγών-, με «φόντο» μάλιστα τη συνεχή επιδείνωση των σχέσεων της Αγκυρας με τις ΗΠΑ.
Συμφωνώντας λοιπόν ότι διαφωνούν σε κομβικά ζητήματα -με κύριο το θέμα των ατομικών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στην Τουρκία- πλην όμως αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο θετικών εξελίξεων ως προς την τύχη φυλακισμένων δημοσιογράφων, καθώς και Γερμανών πολιτών στη γείτονα, ο μεν Τσαβούσογλου έφυγε από τη Γερμανία εξασφαλίζοντας την επανέναρξη των κοινών επιτροπών των υπουργείων Οικονομίας και Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς και τη δέσμευση Γκάμπριελ για επανεξέταση του τουρκικού αιτήματος για «ξεπάγωμα» στις πωλήσεις γερμανικών όπλων και τεθωρακισμένων. Προοπτική που το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD χαρακτήρισε ως εν δυνάμει «το πιο κυνικό ντιλ της χρονιάς»...
Ο δε Ερντογάν έφυγε από το Παρίσι έχοντας κλείσει σειρά συμφωνιών, μεταξύ αυτών για την αγορά 25 Airbus από την Turkish Airlines καθώς και για κοινή μελέτη ενός συστήματος αεράμυνας της γαλλο-ιταλικής αμυντικής κοινοπραξίας EUROSAM. Εξέλιξη που «μεταφράζεται» από πολλούς αναλυτές ως ένα πρώτο βήμα στρατιωτικής συνεργασίας και ως αντίβαρο στην πρόσφατη συμφωνία αγοράς από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400.
Μ. ΒΕΡΓΟΛΙΑ



Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Η ιστορική μνήμη αποκτά στέγη

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη εντός του 2018 δηλώνει στην «Εφ,Συν.» ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της συμπρωτεύουσας, Δαυίδ Σαλτιέλ, καθώς μετά την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος δεν υπάρχουν άλλα ουσιώδη εμπόδια

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΥΚΕΣΑ

«Η προηγούμενη χρονιά έκλεισε καλά, η νέα ξεκινάει καλύτερα και ελπίζουμε, βάσιμα πλέον, όχι μέσα στο 2018 θα ξεκινήσουν και οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης». Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ, εκφράζει με τη δήλωσή του αυτή στην «Εφ. Συν.» την αισιοδοξία του για την υλοποίηση του Μουσείου μετά την υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, του Διατάγματος που αφορά το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί το Μουσείο στην περιοχή του Εμπορευματικού Σταθμού, σημείο από το οποίο αναχώρησαν το 1943 οι συρμοί του θανάτου για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Το Προεδρικό Διάταγμα υπογράφτηκε από τις 29 Δεκεμβρίου 2017, αλλά προχθές έγινε η δημοσίευση του και τώρα ουσιαστικά μπορούν να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες, δηλαδή οι εδαφοτεχνικές μελέτες προετοιμασίας του χώρου, που θα οδηγήσουν στις τελικές μελέτες, τους διαγωνισμούς, την ανάδειξη του κατασκευαστή και την έναρξη κατασκευής του έργου. Η έκδοση του Διατάγματος δεν ήταν πάντως απλή υπόθεση, καθώς αφορά οικόπεδο που ανήκει στην ιδιοκτησία της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., οπότε έπρεπε να γίνουν ειδικές προβλέψεις για τον πολεοδομικό κανονισμό της περιοχής και τους περιβαλλοντικούς όρους για την προστασία και ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος της περιοχής. Γι' αυτό και, όπως προβλέπεται, ανάμεσα στα άλλα, στο Π.Δ. επιδιώκεται να υπάρχει λειτουργική διασύνδεση των κτισμάτων, των υποδομών, των ελεύθερων χώρων και προσαρμογή των έργων στο περιβάλλον.
Πρόκειται εξάλλου για ένα πολύ μεγάλο κτίριο στη δυτική είσοδο της πόλης, που θα διαθέτει έξι ορόφους, θα είναι κατασκευασμένο από μέταλλο και γυαλί και το ύφος του θα προσεγγίζει τα 32 μέτρα, υπενθύμιση του Ολοκαυτώματος, της εξόντωσης 45 χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα ναζιστικά στρατόπεδα, αλλά θα παρουσιάζει ταυτόχρονα την επιρροή της εβραϊκής κοινότητας στη φυσιογνωμία της πόλης.

Αγαστή συνεργασία
Σε ανακοίνωση του ο κ. Σαλτιέλ εκφράζει «την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ευόδωση των προσπαθειών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, με την αγαστή συνεργασία του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. κ. Αθανάσιου Σχίζα και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στον χώρο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης».
Μία εκκρεμότητα που υπάρχει ακόμη, αλλά δεν σχετίζεται με το ελληνικό Δημόσιο, είναι ο φορέας εκτέλεσης του έργου καθώς, όπως φαίνεται, δεν έχει κλείσει η λίστα των προσώπων που θα τον απαρτίζουν πέρα από τον δήμαρχο και τον πρόεδρο της ΙΚΘ και το θέμα αυτό, όπως μας λέει ο κ. Σαλτιέλ, «από βδομάδα θα πρέπει να τελειώσει». Ο ίδιος τονίζει ότι «συνήθως το πρόβλημα είναι η ανεύρεση χρημάτων, αλλά για το Μουσείο τα χρήματα υπάρχουν 10 εκατομμύρια από τη Γερμανική Βουλή και 10 εκατομμύρια από το Ίδρυμα Νιάρχου οπότε θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις».
Το σημείο, πάντως, που υπογραμμίζει ιδιαιτέρως είναι το γεγονός ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη αποδοχή από το κοινό της πόλης, την πλειοψηφία των πολιτών, στους οποίους εμείς λέμε ότι το έργο δεν είναι μεγάλο μόνο για την πόλη, μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την παγκόσμια κοινότητα».




ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αίτηση ασύλου από 17 Τούρκους

ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ:
ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΩΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ ΤΟΥΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ 4 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

ΜΙΑ ΝΕΑ «καραβιά» με 17 Τούρκους έκανε την εμφάνιση της προχθές στη θαλάσσια περιοχή Παναγιάς Οινουσσών, με τα στελέχη του Λιμενικού να συλλαμβάνουν τον αλλοδαπό διακινητή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 4 οικογένειες Τούρκων, που είναι δάσκαλοι και μηχανικοί με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και έφτασαν στη χώρα μας για να κάνουν αίτηση ασύλου, επιδιώκοντας να μεταβούν μελλοντικά, αν τα καταφέρουν, στη Γερμανία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως είναι άγνωστοι οι λόγοι που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη γείτονα χώρα τη δεδομένη χρονική στιγμή. «Θέλουμε απλά να πάμε στη Γερμανία, γι' αυτό αποφασίσαμε να φύγουμε από την Τουρκία τώρα», φέρεται να υποστηρίζουν οι ίδιοι σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζουν ποιος ήταν ο λόγος που αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα με παράνομο τρόπο μέσω θαλάσσης.
«Πλοίο ανοιχτής θαλάσσης Λ.Σ. - ΕΛ. AKT. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ν. Παναγιάς Οινουσσών πολυεστερική μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου, ενώ συνελήφθη ο 56χρονος αλλοδαπός χειριστής της λέμβου, φερόμενος ως διακινητής», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό.
Για το συμβάν διενεργείται προανάκριση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου και οι 17 Τούρκοι αναμένεται να κάνουν αίτηση για άσυλο στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ




ΤΑ ΝΕΑ

Επικίνδυνη σπίθα κοντά στο αέριο

Ανησυχία στην Αθήνα για πιθανό επεισόδιο από τουρκικής πλευράς μετά την οριοθέτηση Κυπριακής ΑΟΖ ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για υδρογονάνθρακες από την ιταλογαλλική κοινοπραξία

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Με την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές σε πλήρη εξέλιξη, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε προχθές το βράδυ ότι η Λευκωσία θα προχωρήσει στην οριοθέτηση, με την κατάθεση συντεταγμένων στα Ηνωμένα Έθνη, στο βόρειο και δυτικό τμήμα του νησιού. Πρόκειται για μια κίνηση που ήταν γνωστή εδώ και καιρό είχε αρχικώς διαρρεύσει μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας. Ωστόσο, δεν πρόκειται για απλή υπόθεση και θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς είναι γνωστές οι ενστάσεις της Αγκυρας στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.


Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Αθήνα και το σχέδιο των κυπριακών συντεταγμένων μελετάται τις τελευταίες ημέρες από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυπριακές συντεταγμένες στο κρίσιμο βορειοδυτικό κομμάτι της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (AOZ) φέρονται να εφάπτονται με το απώτατο όριο μιας μελλοντικής ελληνικής ΑΟΖ, βάσει του οποίου το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου λαμβάνει πλήρη επήρεια για όλες τις θαλάσσιες ζώνες. Δεν είναι απόλυτα σαφές ωστόσο, καθώς η πληροφόρηση είναι περιορισμένη, αν η ελληνική πλευρά έχει οποιεσδήποτε αντιρρήσεις ή διαφορετικές απόψεις στο σχέδιο της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, η υπόθεση της κατάθεσης των κυπριακών συντεταγμένων «δεν είναι θέμα οριοθέτησης της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, είναι μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος». Αν και ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, μοιάζει πολύ δύσκολο να μην υπάρξει κάποια αντίδραση της Τουρκίας σε περίπτωση που οι εφαπτόμενες ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας «αποκλείουν» την πρόσβασή της στην Ανατολική Μεσόγειο και περιορίζουν την προβολή των ηπειρωτικών της ακτών. Ουδείς θα μπορούσε να αποκλείσει ακόμη και «θερμό επεισόδιο» σε μια τέτοια περίπτωση, ενώ παρά τα όσα γράφονται υπάρχει και συγκεκριμένη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που δεν επιτρέπει εφησυχασμό στην Αθήνα.

Άλλωστε, στο παρελθόν, η Τουρκία έχει καταθέσει επανειλημμένως στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επιστολές διά του μονίμου αντιπροσώπου της, με τις οποίες επισημαίνει ότι το απώτατο όριο της δικής της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται δυτικά του γεωγραφικού πλάτους 32 16' 18" Ε. Η τελευταία σχετική επιστολή της Αγκυρας χρονολογείται από τις 12 Απριλίου 2017, ως απάντηση στην άδεια ερευνών που έδωσε η Λευκωσία για γεώτρηση στο θαλάσσιο τεμάχιο 6 εντός της ΑΟΖ της. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία φέρεται να σχεδιάζει μια σειρά κινήσεων με σκοπό «να παρενοχλήσει» τη γεώτρηση της ιταλικής ENI στον στόχο «Καλυψώ» εντός του τεμαχίου 6, μέρος του οποίου βρίσκεται, κατά την άποψη της Αγκυρας, εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας. Τις τελευταίες ημέρες, η Αγκυρα έχει εκδώσει έναν καταιγισμό από ναυτικές αγγελίες που δεσμεύουν πολλές περιοχές γύρω από την Κύπρο, έχει προαναγγείλει κάθοδο του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην περιοχή, ενώ δεν είναι σαφές πως θα χρησιμοποιήσει το πλωτό γεωτρύπανο «Deepsea Metro II» που έχει πλέον στη διάθεσή της.

Προς το παρόν, η Αγκυρα δεν έχει προχωρήσει σε κάποια σχετική κίνηση. Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι ενεργειακές εταιρείες που έχουν λάβει δικαιώματα για έρευνα και εκμετάλλευση σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε σειρά γεωτρήσεων εντός του 2018. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», προγραμματίζονται ώς και πέντε νέες γεωτρήσεις. Αναμφίβολα, το ζήτημα του φυσικού αερίου δεν θα μείνει ανεπηρέαστο από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, με τις «βουλευτικές εκλογές» που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή 7 Ιανουαρίου, στα Κατεχόμενα και τις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία στα τέλη Ιανουαρίου.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ «ΚΑΛΥΨΩ»
Η Τουρκία παρακολουθεί από απόσταση ασφαλείας

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Τέσσερις με πέντε γεωτρήσεις περιλαμβάνει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2018, το οποίο χαρακτηρίζεται από το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας ως «ερευνητικό έτος». Η ιταλική ENI προγραμματίζει δύο γεωτρήσεις, μία στον γεωτρητικό στόχο «Καλυψώ» του μπλοκ 6 και άλλη μία στον «Σουπιά» του θαλάσσιου τεμαχίου 3. Εάν ολοκληρωθούν εντός του 2018 οι περιβαλλοντικές μελέτες και η αξιολόγηση των στοιχείων των σεισμολογικών ερευνών για το 8, τότε η ENI ενδεχομένως να επιχειρήσει γεώτρηση και στον στόχο «Ερατοσθένης (Νότιο 1)» του εν λόγω μπλοκ. Η κοινοπραξία μεταξύ της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας ExxonMobil και της Qatar Petroleum, έχει ανακοινώσει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα διενεργήσει δύο γεωτρήσεις στο μπλοκ 10, και συγκεκριμένα στους στόχους «Ανθεια» και «Δελφίνος». Στο θαλάσσιο τεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) το οποίο προσπαθεί να «γκριζάρει» με δηλώσεις η Τουρκία έχει ξεκινήσει η γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η γεώτρηση στο 6 έχει χαρακτηριστεί από την ENI/Total ως απόρρητη, γι' αυτό και, για την ώρα, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, πέραν του ότι προχωρούν κανονικά οι εργασίες του «Saipem 12000», οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 35 ημέρες. Από την περασμένη Τετάρτη βρίσκεται στην πλατφόρμα και εκπρόσωπος της κυπριακής Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων του υπουργείου Ενέργειας και υπάρχει on line παρακολούθηση της γεώτρησης. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το κοίτασμα που αναμένεται να ανακαλυφθεί στον στόχο «Καλυψώ» εκτιμάται ότι θα είναι μεσαίου μεγέθους, αν και, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις σε αυτό το στάδιο της γεώτρησης είναι ένα παιχνίδι πιθανοτήτων. Η πιθανότητα να υπάρχει κοίτασμα είναι 25% - 30%, και στην περίπτωση που αυτό ανακαλυφθεί, η πιθανότητα να είναι μεσαίου μεγέθους είναι 50%.

TO «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ». Στο μεταξύ, παρά το περίπου πολεμικό κλίμα μεταξύ Κύπρου Τουρκίας, στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πηγή του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών που μίλησε στα «ΝΕΑ», η Τουρκία δεν έχει παρενοχλήσει καθόλου το ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την ώρα, η Αγκυρα περιορίζεται σε δηλώσεις που στέλνουν μήνυμα σε Λευκωσία, Αθήνα και διεθνή κοινότητα για τις τουρκικές διεκδικήσεις, ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός κόβει βόλτες σε ασφαλή απόσταση από τη γεώτρηση. Σε σχέση με τη φημολογία για μεταφορά στην κυπριακή ΑΟΖ τού γεωτρύπανου «Deepsea Metro II», που πρόσφατα απέκτησε η Τουρκία, η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι χρειάζεται και επισκευή και εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Τουρκία διεκδικεί ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο θεωρεί ότι περιλαμβάνεται στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας (συμπεριλαμβανομένου του 6, όπου διενεργεί τη γεώτρηση της η ENI/Total). Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Αντώνη Στυλιανού, η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (ούτε ΗΠΑ και Ισραήλ), λόγω του άρθρου 121 της Σύμβασης, το οποίο διακηρύσσει το καθεστώς των νησιών, όπως είναι η Κύπρος και τα νησιά του Αιγαίου, δίνοντάς τους θαλάσσιες ζώνες (χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, συνορεύουσα ζώνη ΑΟΖ).




ΤΑ ΝΕΑ

ΓΝΩΜΗ
Από την Ανατολική Μεσόγειο στη Θράκη

ΤΟΥ ΑΓΓΈΛΟΥ Μ. ΣΥΡΙΓΟΥ

Ανατολική Μεσόγειος και Θράκη φαίνεται ότι είναι στις προτεραιότητες της Τουρκίας για το 2018.
Στη Μεσόγειο τον κυρίαρχο ρόλο φαίνεται ότι θα έχει το πλοίο «Deepsea Metro II». Πρόκειται για ένα εντελώς σύγχρονο ερευνητικό σκάφος (ναυπηγήθηκε το 2011) που έχει τη δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις στην ανοιχτή θάλασσα και σε μεγάλα βάθη. Συνήθως τέτοια σκάφη ενοικιάζονται ημερησίως προς τουλάχιστον 150.000 ευρώ. Δεν είναι απολύτως σαφές εάν η Τουρκία το έχει αγοράσει ή το έχει μισθώσει.
Το σκάφος πάντως διέσχισε παραμονές της Πρωτοχρονιάς το Αιγαίο κι έκτοτε είναι αγκυροβολημένο στον κόλπο της Νικομήδειας κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Με δεδομένο ότι εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια ήταν ουσιαστικά παροπλισμένο, θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να επανδρωθεί με το κατάλληλο προσωπικό. Πιθανότατα η Τουρκία θα αναζητήσει ξένο προσωπικό με σχετική εμπειρία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» που, αν και ανήκει στην Τουρκία, χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα ως πλήρωμα Νορβηγούς. Επίσης θα απαιτηθούν σοβαρές υποδομές στα λιμάνια της Τουρκίας που θα εφοδιάζουν το σκάφος αφ' ης στιγμής αρχίσει τις γεωτρήσεις. Αυτά σημαίνουν ότι θα χρειασθεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι το σκάφος να εμφανισθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με την ένταξη του «Deep Sea Metro II» στο δυναμικό της τουρκικής ανώνυμης εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) η Τουρκία διαθέτει πλέον τρία σκάφη (δύο ερευνητικά και ένα γεωτρήσεων) με τεχνολογία αιχμής. Μέχρι το 2011 η ΤΡΑΟ βασιζόταν σε σκάφη παρωχημένης τεχνολογίας, όπως το «Σισμίκ», πρωταγωνιστής ελληνοτουρκικών κρίσεων τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 στο Αιγαίο. Είναι προφανές ότι η Τουρκία προέβη σε αυτή την τεράστια επένδυση με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει. Στόχος φαίνεται ότι θα είναι τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας νοτίως του νησιού. Εκτιμάται ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε περιοχές που έχουν ήδη δοθεί προς έρευνα σε άλλες εταιρείες. Θα επιλέξει άλλα σημεία, που θα αμφισβητούν όμως την κυπριακή ΑΟΖ.
Η Θράκη μπήκε στο τέλος του 2017 στην εικόνα των ελληνοτουρκικών. Δεν είναι μόνον τα θέματα που έθεσε ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Στην τουρκική κυβέρνηση υπάρχει πάντα ο αντιπρόεδρος Χακάν Τσαβούσογλου, που κατάγεται από τη Ροδόπη. Ένας άνθρωπος που ανδρώθηκε και απέκτησε λόγο και εκτόπισμα μέσα από την αλυτρωτική ρητορική δεν θα εγκαταλείψει τα θέματα της Θράκης. Πολλώ δε μάλλον όταν είναι υπεύθυνος για τους Τούρκους εκτός Τουρκίας. Θα τον ακούμε συχνά μέσα στο 2018.
Ο Άγγελος Μ. Συρίγος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο



ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Άσυλο σε Τούρκο

Πιθανά και σήμερα αναμένεται η απόφαση για την κυβερνητική αίτηση ακύρωσης της χορήγησης ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα. Η ακρόαση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου έγινε την Παρασκευή, με τους δικηγόρους του ελληνικού Δημοσίου να αναφέρουν πως είναι απαιτούμενη η μη χορήγηση ασύλου, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία. Οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού δήλωσαν πως δεν υπάρχει στοιχείο για συμμετοχή του στο πραξικόπημα, όπως αποφάνθηκε και ο Άρειος Πάγος. Όλα αυτά στη σκιά της νέας αντιπαράθεσης με τους δικαστές που προκάλεσαν οι δηλώσεις Κοντονή περί πιθανής δίκης των Τούρκων στη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου