Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Εγκαινιάστηκε το μοναδικό στις ΗΠΑ Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μ. Ασία και τον Πόντο

Ιστορικές στιγμές έζησαν οι Πόντιοι της Αμερικής την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, ημέρα των εγκαινίων του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΛΚΕΜΑΠ / AMPHRC), της μοναδικής ανάλογης δομής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον αγιασμό στο νέο απόκτημα του ΕΛΚΕΜΑΠ, που βρίσκεται στην οδό W. Adams Street, Suite 230 στο Σικάγο, τέλεσε ο σεβασμιότατος Επίσκοπος Μοκησσού Δημήτριος, παρόντων πλήθους κόσμου, τοπικών αξιωματούχων και υποστηρικτών του.
Το Κέντρο Έρευνας, ιδρύθηκε ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός τον Ιανουάριο του 2011 και με αποστολή να διατηρήσει και να διαδώσει τις πληροφορίες και την ενημέρωση που αφορά στην ιστορία της Γενοκτονίας των Ελλήνων και τον εκτοπισμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες της Ανατολίας, από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο (την περιοχή γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα) και από την Ανατολική Θράκη.
Αντίθετα με την Γενοκτονία που τελέστηκε κατά των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, οι τουρκικές επιχειρήσεις εξόντωσης των άλλων χριστιανικών πληθυσμών, και ειδικά των Ελλήνων και των Ασσυρίων, είναι κατά πολύ λιγότερο γνωστές.
Στόχοι του ΕΛΚΕΜΑΠ
Το Κέντρο έχει σαν σκοπό να παρέχει τις πηγές που θα το διορθώσουν αυτό, είτε διαθέτοντας πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές προς τους ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς και σπουδαστές, είτε αναπτύσσοντας εκπαιδευτικό υλικό και άλλες εκπαιδευτικές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Ο στόχος μας είναι να κάνουμε ευρύτερα γνωστά τα γεγονότα τα οποία επηρέασαν δραστικά τις ελληνικές κοινότητες εκείνη την εποχή, αλλά επίσης να ενημερώσουμε τους τοπικούς και διεθνείς παράγοντες που ασκούν πολιτική και τους αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα οι οποίοι διαμορφώνουν τις στρατηγικές εκείνες, ειδικά σε όρους όπως η ισότητα για τις μειονοτικές ομάδες καθώς και για την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των Χριστιανικών και Ελληνικών κοινοτήτων» είπε ο Γεώργιος Μαυρόπουλος, διευθυντής του ΕΛΚΕΜΑΠ.
Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου (ΕΚΕΜΑΠ / AMPHRC) Γεώργιος Μαυρόπουλος (φωτ.: pontos-news.gr)
«Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι οι πρώτες αυτού του είδους στις ΗΠΑ και θα συμβάλλει στην πρόσβαση σε μια συλλογή από βιβλία και αρχειακό υλικό το οποίο δόθηκε ως δωρεά προς το Κέντρο από τον αείμνηστο δρ Χάρη Ψωμιάδη. Αυτό το υλικό, το οποίο αποτελεί και τον πυρήνα των υπαρχόντων του Κέντρου προς το παρόν, αποτελείται από περίπου 1.000 τόμους ελληνικής ιστορίας, της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης» είπε το μέλος του ΔΣ Αναστασία Γιαννακίδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και κόρη προσφύγων από τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη.
«Η Γενοκτονία κατέστρεψε και έπαψε μια συνεχή παρουσία 3.000 χρόνων των Ελλήνων στην Ανατολία. Μέχρι τη σημερινή μέρα, η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει αυτή τη Γενοκτονία» τόνισε.
Στα εγκαίνια μίλησαν και άλλα μέλη του ΔΣ του Κέντρου και συνεργάτες όπως Βίκυ Σταυρόπουλος, Μαρία Ντέιβις, Τζιμ Άσκοτ, Ανν Λουσίν καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Μάρσαλ, ο Άντυ Ζεμενίδης, διευθυντής του Ηellenic American Leadership Council (HALC), και ο Τζέισον Μέρτσαντ, καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην αντιπρύτανης του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε η δρ Λόρα Κάλαμος Νασίρ, εκτελεστική διευθύντρια του Ελληνικού Εθνικού Μουσείου. 
Ο καθηγητής Μέρτσαντ υπογράμμισε πως «η εξαιρετική δουλειά του Κέντρου στο να παρέχει τις πηγές προς τους ακαδημαϊκούς και τους σπουδαστές αλλά επίσης στις εκπαιδευτικές προσπάθειες που κάνει, θα βοηθήσουν όχι μόνο τους απόγονους και τους συγγενείς των Ελλήνων Χριστιανών θυμάτων εκείνων των γεγονότων αλλά είναι εξίσου μεγάλης σπουδαιότητας και για έναν επιπλέον λόγο. Για αυτούς οι οποίοι χωρίς να γίνεται γνωστό συνεχίζουν να έχουν οφέλη από εκείνες τις διώξεις και τις δολοφονίες και για τον υπόλοιπο κόσμο, που συνεχίζει να βλέπει να συνεχίζονται παρόμοιες προσπάθειες αφανισμού εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, περιλαμβανομένων των Χριστιανών, στο όνομα της άσκησης φοβερής τυραννίας».
http://www.pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου