Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Κοτζιάς: «Σώσαμε τρεις φορές τη Διάσκεψη

ΚPAN ΜΟΝΤΑΝΑ Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμενόταν αργά χθες το βράδυ να αναζητήσει συγκλίσεις στη βάση των έξι σημείων που έχει καταθέσει, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα μας έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να διασώσει τη διαπραγμάτευση, υπερασπιζόμενη το Διεθνές Δίκαιο και το δικαίωμα της Κύπρου να είναι κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος

Η ένατη ημέρα της Διάσκεψης για την Κύπρο, που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι και συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, ίσως αποδειχθεί καθοριστική για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Η άρνηση της Τουρκίας να αποδεχτεί την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και την άρση των εγγυήσεων, είχε μπλοκάρει τον διάλογο, παρά τις εποικοδομητικές προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα και την κατανόηση από διεθνείς παράγοντες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, ότι δεν μπορεί σε μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. να υπάρχει στρατός στο έδαφός της από χώρα μη μέλος της Ένωσης και μάλιστα με δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης.
Πριν από το δείπνο και μετά τη συνάντησή του με τον Γ.Γ. του OHE, Αντόνιο Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε στους Έλληνες δημοσιογράφους: «Είμαστε σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Η ελληνική πλευρά έχει υπερασπιστεί το Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο, έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κύπρου να είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. 
Είμαστε ακόμα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που θα συνεχιστεί και τώρα το βράδυ, στη συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπειών και με δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα του OHE. Νομίζουμε ότι έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε σε αυτήν την διαπραγμάτευση. Ξέρετε ότι τη σώσαμε τρεις φορές από το να καταρρεύσει. Αλλά αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να στηρίζεται στα δίκαια των ανθρώπων, των κρατών, των λαών και στο Διεθνές Δίκαιο».

Πιέσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά ζήτησε να λήξει στη χθεσινοβραδινή συζήτηση η Διάσκεψη με όποιο αποτέλεσμα και να μην υπάρξει συνέχεια σε περίπτωση μη σύγκλησης. Ο Γ.Γ. του OHE αναμενόταν να προσπαθήσει να πετύχει σύγκληση στη βάση των έξι σημείων που έχει καταθέσει, με στόχο να βρεθεί μια φόρμουλα που να δικαιολογεί τη συνέχεια των συνομιλιών.
Πιέσεις στην ανεύρεση λύσης ασκούν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ε.Ε., η οποία συμμετείχε στο δείπνο των αρχηγών των αντιπροσωπειών με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ χθες, τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πενς.
Ο αντιπρόεδρος Πενς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, εξέφρασε την υποστήριξή του στις συνομιλίες και δήλωσε πως προσμένει ότι θα «εξασφαλίσουν μια συμφωνία η οποία θα επανενώσει την Κύπρο ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων».
ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου