Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Στη Συρία πούλησαν τους στρατιώτες μας


                                                        Σαϊγκι Όζτιουρκ

Στη Συρία πούλησαν τους στρατιώτες μας

Οι πρυτάνεις του διπλωματικού σώματος, λένε: «Η μέση Ανατολή είναι ένα τέλμα, μπαίνεις εύκολα αλλά δεν βγαίνεις εύκολα».
Η Συρία για κάποια περίοδο, ήταν μια χώρα που άνοιξε την αγκαλιά της στην αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση, τους παραχώρησε χώρους διαμονής και αντιμετώπισε την επιμελητεία της τρομοκρατίας. Όλοι οι λογαριασμοί ήταν για να δυσκολέψουν την Τουρκία, στη συμφωνία των νερών. Στη χώρα μας η κλιμάκωση της τρομοκρατίας άρχισε στις 15 Αυγ 1984 στις επαρχίες Έρουχ και Σέμντινλι και πραγματοποιήθηκε με διαταγή των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας. Τη διαταγή της επίθεσης τη γνωστοποίησε στον Αμπουλάχ Οτζαλάν, ο Μερβάν Ζιρκί, ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα των μυστικών υπηρεσιών «Έλ-Μουχαμπεράτ» της Συρίας. Ο πρώτος νεκρός μας ήταν ο Στρατιώτης-γραφέας Σουλεϊμάν Αϊντίν, της Δκσης Λόχου Στρκής της επαρχίας Έρουχ. Φυσικά σήμερα ο αριθμός των νεκρών στρατιωτικών έφθασε τους 6044.

Μέσα σε 6 μήνες, 172 νεκροί

Την ίδια μέρα για το θάνατο πολλών στρατιωτών, στις ειδήσεις και τις εφημερίδες είχε δοθεί ευρεία δημοσιότητα, όμως δεν ήταν αρκετός ο θάνατος ενός, δυο ή τριών στρατιωτών. Το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους, έχουμε 135 στρατιωτικούς, 27 αστυνομικούς και 10 πολιτοφύλακες νεκρούς, ήτοι συνολικά 172 άτομα. Κατά την περίοδο διακυβέρνησης από το ΑΚΡ, η χρονιά με τους περισσότερους νεκρούς, ήταν η περασμένη χρονιά. 723 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν.
Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η πλέον σκληρή περίοδος για την τρομοκρατία ήταν:

ΕΤΟΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΕΚΡΩΝ
1992
629
1993
715
1994
1145
1996
608
1997
518
2006
211
2007
146
2008
171
2010
106
2014
114
2017 Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
172

Δηλαδή ο αριθμός των νεκρών του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς, είναι σχεδόν περισσότερος από τον συνολικό  αριθμό των τελευταίων ετών.

Έγιναν σκόνη

Στις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Τουρκικός στρατός έκανε  προετοιμασίες για την είσοδό του στο Άφριν και ανακοινώνουν ότι το όνομα της επιχείρησης θα είναι «Το σπαθί του Ευφράτη». Σε ερώτησή μου σε στρατιωτικές πηγές της περιοχής, λένε: «Ούτε Άφριν, ούτε, είσοδος, ούτε σπαθί του Ευφράτη». Από την Άγκυρα με έντονα λόγια του τύπου «θα απλώνουμε και θα κόβουμε», αυτές οι δουλειές δεν γίνονται. Σε ένα περιβάλλον όπου η θερμοκρασία αγγίζει τους 50 βαθμούς, υπάρχει δυσκολία στην επιχείρηση. Θα θυμάστε, οι στρατιώτες μας μετά την επιχείρηση της Έλ-μπαμπ, θα έμπαιναν στη Ράκκα. Τι έγινε όμως?
Στην περιοχή σημειώνονται πολύ σημαντικές εξελίξεις. Η Τουρκία, υποστηρίζει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ÖSO) και μαζί πραγματοποίησαν αγώνα εναντίον του IŞİD. Αυτούς τους εκπαίδευαν και τους εξόπλιζαν. Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση μου από την περιοχή, ορθώς λένε ότι αυτοί οι άνθρωποι, δεν πρέπει να θεωρούνται αξιόπιστοι. Στον (ÖSO), συμπεριλαμβανομένων και πολλών Διοικητών, μεγάλος αριθμός ενόπλων ανδρών, πούλησε τους στρατιώτες μας και πέρασε στις τάξεις των χρημάτων. Ένα τμήμα του λεγόμενου ÖSO εντάχθηκε στις τάξεις του YPG, που αποτελεί προέκταση του ΡΚΚ στη Συρία. Κάποιοι πέρασαν κοντά στο Συριακό καθεστώς.
Ο Δκτής των Ειδικών Δυνάμεων Αντγος Ζεκάϊ Άκσακαλλι, κατά το μπαϊράμι προσευχήθηκε στην Έλ-μπαμπ. Στη συνέχεια ανέβηκε στον άμβωνα και μίλησε. Εδώ υπάρχουν Τούρκοι στρατιώτες, αλλά γιατί δεν υπάρχουν και στρατιώτες του ÖSO? (διερωτήθηκε). Και αυτό δείχνει ότι όσο πάει ο στρατιώτες μας και απομονώνονται. Προφανώς οι στρατιώτες του ÖSO, ξαφνικά έγιναν σκόνη… Άκουσα επίσης ότι αυτοί οι ίδιοι οι στρατιώτες του ÖSO, τα χωριά που κατέλαβαν οι στρατιώτες μας, έναντι χρημάτων τα πούλησαν και πάλι στο İŞİD.

Παιχνίδι μέσα στο παιχνίδι

Ένας Διοικητής της περιοχής, ανέφερε ότι αυτό το οποίο γίνεται σήμερα στη Συρία «είναι ένα παιχνίδι μέσα στο παιχνίδι»  και «οι μαχητές του IŞİD που θα φύγουν από τη Ράκκα, θα εισέλθουν και πάλι στη Έλ-μπάμπ». Οι στρατιώτες του ÖSO,  θα εγκαταλείψουν την πόλη Έλ-μπαμπ σε μεγάλο βαθμό. Με τον τρόπο αυτό θα οδηγήσουν τους στρατιώτες μας αντιμέτωπους με το IŞİD. Στη συνέχεια θα πουν (οι Αμερικάνοι) «έτσι δεν γίνεται» και «θα χώσουν στο κύκλωμα την οργάνωση YPG». Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το YPG, που αποτελεί προέκταση του ΡΚΚ στη Συρία. Τους εξοπλίζουν, τους εκπαιδεύουν και τους χρησιμοποιούν σύμφωνα με τα δικά τους σχέδια. Και το YPG, από τα σημαντικά κέρδη, είναι ευχαριστημένο απ’ αυτή την κατάσταση και οι ΗΠΑ, προχωρούν βήμα – βήμα το πρόγραμμα της συγκρότησης ενός Κουρδικού κράτους.
Ο Στγός  ε.α Τσετίν Ντογάν, ο οποίος διετέλεσε Δκτής Σώματος Στρατού Τάξης στη Νότια Ανατολία, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, σχετικά με το Ιράκ και τη Συρία. Ο Ντογάν ο οποίος έμεινε έγκλειστος στη φυλακή για 4,5 χρόνια και η υπόθεση δεν έχει ακόμη τελεσιδικίσει, μπορεί και περπατά υποβοηθούμενος με μπαστούνι, μετά από μια σημαντική χειρουργική επέμβαση που έκανε. Το μπαστούνι το πέταξε, όμως σήμερα μπόρεσε να διανύσει απόσταση 2 χιλιομέτρων σε χρόνο μιας ώρας. Αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του και ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή, τον ρώτησα τι θα πρέπει να κάνει η Τουρκία. Μου απάντησε ως εξής:

«Αυτό που θα πρέπει να γίνει με τη Συρία, είναι να υπάρξει μια συμφωνία με το υπάρχων καθεστώς. Η Τουρκία στην πολιτική της θα πρέπει να είναι ανοικτή, διαφανής και κρυστάλλινη. Στην πολιτική θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές. Με το υπάρχων καθεστώς της Συρίας, και με το Ιράν, τα οφέλη μας είναι ίδια, είμαστε αντίθετοι στη συγκρότηση Κουρδικού κράτους. Η πολιτική μας και με όλες τις Αραβικές χώρες, θα πρέπει να είναι συμβατή. Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ δεν είναι καλές. Τους κλόνισε η εμπιστοσύνη της Ρωσίας. Οι σχέσεις με το Ιράν και το Ιράκ είναι ψυχρές. Για να αποφευχθούν πιο σοβαρές εξελίξεις, θα πρέπει να ληφθούν καλές αποφάσεις αλλά και να εφαρμοστούν. Με κούφια λόγια, δηλαδή «θα απλώνουμε και θα κόβουμε», δεν γίνεται. Κοιτάξτε αυτοί που ζητούν δικαιοσύνη ξεχύθηκαν στους δρόμους, στο εξωτερικό όπως ξέρετε, δεν έχει μείνει «φίλη» χώρα.
Αλήθεια, τη χώρα μας από πού ήταν και σε ποιο σημείο την έχουμε φέρει…
Εφημερίδα «Σοζτζιού» της 2 Ιουλ 2017                 Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου