Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

Πού βρίσκει η Βόρεια Κορέα χρήματα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων

capital.gr 
Η Βόρεια Κορέα έχει καταφέρει απρόσμενα να αντλήσει πόρους για την ανάπτυξη του προγράμματος πυρηνικών όπλων, παρά το γεγονός ότι είναι μια μικρή χώρα που έχει απομονωθεί από το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
Η οικονομική της επιρροή είναι μικρή -η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας εκτιμά πως η γείτονα χώρα είχε Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ύψους 34,5 τρισ. κορεατικών γουόν (30 δισ. δολάρια) το 2015, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 2,2% του ΑΕΠ της Νότιας Κορέας. Αλλά η Βόρεια Κορέα ξοδεύει κατ εκτίμηση ένα 25% Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της σε όπλα.
Εδώ είναι πέντε πηγές χρηματοδότησης της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τους αναλυτές:

1. Κίνα
Περίπου τα τρία τέταρτα των συναλλαγών της Βόρειας Κορέας γίνονται με την γειτονική της Κίνα, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών. Άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό ακόμη υψηλότερα.
"Η Κίνα έχει τεράστια επιρροή ώστε να επηρεάσει τη σταθερότητα στη Βόρεια Κορέα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτής δεν μπορεί να ασκηθεί λόγω των αντίξοων επιπτώσεων στα συμφέροντα της Κίνας στη Βόρειο Κορέα", σχολιάζει ο διευθυντής προγράμματος πολιτικής ΗΠΑ-Κορέας του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. 
Ωστόσο ενδεχόμενη κατάρρευση της Βόρειας Κορέας θα δημιουργούσε πιθανότατα ένα τεράστιο κύμα προσφύγων να "διαρρέει" τα σύνορα προς την οικονομικά αδύναμη βορειοανατολική περιοχή της Κίνας, μια κατάσταση που το Πεκίνο θέλει να αποφύγει.

2. Καταναγκαστική εργασία στο εξωτερικό
Οι εργάτες της Βόρειας Κορέας που εξαναγκάζονται να δουλέψουν στην Κίνα και τη Ρωσία παρέχουν στην Πιονγκγιάνγκ τη ρευστότητα που απεγνωσμένα χρειάζεται, εξήγησε ο Robert Manning, ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council. Σκληρό νόμισμα εισρέει στη χώρα και από άλλες εξαγωγές, όπως του άνθρακα και των ορυκτών, με τη μορφή γουάν, δολαρίων και ευρώ.

3. Πωλήσεις όπλων
"Η οικονομία της Βόρειας Κορέας στηρίζεται κατά βάση στις συμφωνίες όπλων", αναφέρει ο Anwita Basu, επικεφαλής αναλυτής του Economist Intelligence Unit για την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και τη Βόρεια Κορέα.
Η Βόρεια Κορέα "συνεχίζει το εμπόριο όπλων και σχετικών υλικών, αξιοποιώντας τις αγορές και τις υπηρεσίες προμηθειών στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή".

4. Ναρκωτικά
H Βόρεια Κορέα διαθέτει "μια μεγάλη παράνομη βιομηχανία φαρμάκων", λέει ο Manning. "Έχω δει δείγματα από πειρατικά Viagra που μοιάζουν σαν αυθεντικά. Ήταν μια σημαντική πηγή σκληρού νομίσματος".

5. Κυβερνο-έγκλημα
Η Βόρεια Κορέα φέρεται να ήταν πίσω από μια κυβερνο-κλοπή 81 εκατομμυρίων δολαρίων από λογαριασμό του Μπαγκλαντές στην Federal Reserve της Νέας Υόρκης πέρυσι. Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι Κινέζοι μεσάζοντες βοήθησαν τη Βόρεια Κορέα με την κλοπή, ανέφεραν ανώνυμες πηγές στην Wall Street Journal.
Ορισμένες κινεζικές επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου φαίνεται να λειτουργούν επίσης σαν κανάλια για κεφάλαια προς τη Βόρειο Κορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου