Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος ( Father Alex Karloutsos) με εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπογράφει υπέρ του Ιμάμη Fethulah Gulen για να παραμένει στην Αμερική!

Alex Stefanopoulos
Στο δικόγραφο που επέδωσε το νομικό τμήμα του ιδρύματος του Φεντουλάχ Γκιουλεν τον Μάιο του 2008 στο ανώτατο δικαστήριο της Πενσυλβάνια που επεδίκαζε το αίτημα του Ιμάμη για θρησκευτική βίζα με αντίδικο το πανίσχυρο ομοσπονδιακό  Υπουργείο Εσωτερικών (μεταναστευτικής πολιτικής – Homeland Security) προκειμένου να υποστηριχτεί το σχετικό αίτημα επισυνάπτεται και μια λίστα με 28 ονόματα διακεκριμένων ακαδημαϊκών και επιστημόνων  υψηλού και διεθνούς  κύρους. 
Σε όλες τις επιστολές όλοι εκθειάζουν –άλλοι με σθένος και άλλοι χαλαρά και με διακεκριμένες αποστάσεις – τον χαρακτήρα του Φ. Γκιουλέν τονίζοντας με έμφαση το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο του Ιμάμη με τις κοινές μεγάλες αξίες του ανθρωπισμού υπέρ της Ειρήνης και της μη βίας στο  πλιτικό Ισλάμ.  
Τα ονόματα όμως  που ξεχωρίζουν, πέρα από μια  επιστολή  ενός συμβούλου του Τούρκου Προέδρου Τουρκούτ Οζάλ προς τον Γκιουλέν επίσης καθηγητή και ενός πρώην Τούρκου Πρωθυπουργού,  και φυσικά  δεσπόζουν, τροφοδοτώντας και την αντίστοιχη φημολογία (συνομωσιολογία)  είναι τα   ισχυρά ονόματα της αμερικανικής διπλωματίας όπως ο Μόρτον Αμπράμοβιτς  και ο αμερικανός διπλωμάτης αλλά και ισχυρός άνδρας των ομοσπονδιακών μυστικών υπηρεσιών (CIA)  Φούλερ.

Από την λίστα αυτή των ισχυρών που στηρίζουν  τον γνωστό  κληρικό – Ιμάμη και δάσκαλο του μετριοπαθούς πολιτικού   Ισλάμ, στην πολυετή διαμάχη του με το Αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικών που του αρνούταν την ειδικού τύπου Βίζα Ι-140 που δίδεται σε θρησκευτικούς λειτουργούς ή εργαζόμενους σε γνωστά και αναγνωρισμένα από τις ΗΠΑ θρησκευτικά κινήματα, ομολογίες  ή Εκκλησίες,  δεν θα μπορούσε να λείπει  ο γνωστός πανίσχυρος κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου πατέρ Αλέξανδρος Καρλούτσος. 
Ο πανίσχυρος Father Alex  κινείται αυστηρά και μόνον με προσωπικές εντολές και οδηγίες  του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, με τον οποίο πράγματι ο Ιμάμης κάποια περίοδο διατηρούσε στενότατη επαφή και επικοινωνία όπως  είναι σε θέση να γνωρίζουν τα Ε.  Από την λίστα αυτή που αποκαλύπτεται σήμερα προκύπτουν ξεκάθαρα και οι διεθνείς διασυνδέσεις του Ιμάμη Φ. Γκιουλέν.    Σε αυτή την λίστα που αποκαλύπτουν-με το αντίστοιχο έγγραφο ντοκουμέντο- για πρώτη φορά τα Επίκαιρα περιλαμβάνονται τα εξής ονόματα:

George Fidas Διευθυντής του τμήματος ανάλυσης, επιρροής και επέκτασης   δραστηριοτήτων της CIA. Επισκέπτης καθηγητής –Λέκτορας στο τμήμα διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου του Georrge Washington. Ο Ελληνικής καταγωγής ανώτατο –μέχρι σήμερα-  στέλεχος των κρατικών ομοσπονδιακών  μυστικών υπηρεσιών  των ΗΠΑ στην συστατική επιστολή του για τον Φεντουλάχ Γκιουλέν εξάρει «το ρόλο του(σ.σ κληρικού) στην κοσμικού χαρακτήρα εκπαίδευση με επίκεντρο τον πολιτισμό και  τις γνωστές ηθικές αξίες για τον άνθρωπο  που παρέχει στους σπουδαστές . φοιτητές των εκπαιδευτικών κέντρων που υπάγονται (ελέγχονται) από τον Ιμάμη και τονίζει ότι «αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει η είναι η Πίστη του στο Θεό και οι σχέσεις που διατηρεί με μεγάλους θρησκευτικούς ηγέτες και του Χριστιανισμού».   

Graham Fuller: πρώην αντιπρόεδρος του εθνικού συμβουλίου των ΗΠΑ και επίσης ανώτατο στέλεχος της CIA με αρκετά μεγάλη  υπηρεσία στην Άγκυρα (Τουρκία). Στην επιστολή του ο Fuller, πέρα από τους θετικούς χαρακτηρισμούς  αναφέρεται στο ευγενή και καλοσυνάτο  χαρακτήρα του Γκιουλέν και στο μεγάλο εκπαιδευτικό κοσμικού χαρακτήρα έργο που παρέχει στην γενική εκπαίδευση στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.

Morton Abramowitz:   Ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης και πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μεταξύ άλλων κυβερνητικών καθηκόντων  υπηρέτησε ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ταϊλάνδη 1978-1981, Βοηθός Υφυπουργός Πληροφοριών και Ερευνών 1985-1989, και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία το κρίσιμο διάστημα  1989 έως το 1991. Μετά τη συνταξιοδότησή του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 1991, την Προεδρία του ισχυρού think tank  Carnegie Endowment  για τη Διεθνή Ειρήνη (1991-1997). Στην επιστολή του ο αμερικανός διπλωμάτης αν και λιτός σε χαρακτηρισμούς επικεντρώνεται και αυτός στο διδακτικό και εκπαιδευτικό έργο του Γκιουλέν κυρίως στην περιοχή της Ασίας που δραστηριοποιείται με εκπαιδευτικά κέντρα, σχολεία και πανεπιστήμια  τονίζοντας όμως ότι το έργο του συνολικά είναι «αναγνωρισμένο και από άλλους θρησκευτικούς ηγέτες και πως στόχος του είναι να εκπαιδεύσει πολίτες με κοινές  αξίες». 

Aleksander Karlutsos: Ανώτερος κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απευθείας {βλ. Επίκαιρα  τεύχος 303} στην επιστολή του ο father Alex αναφέρεται στις συστάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και στις φιλικές σχέσεις που έχουν οι δυο θρησκευτικοί άνδρες ενώ μιλάει αρκετά θετικά για τον Ιμάμη Γκιουλέν .

Emin Başer:  καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kayseri Erciyes. Στην επιστολή του για το έργο του  Γκιουλέν έχει αναφερθεί στις ρήσεις και τα κηρύγματα του Ιμάμη που υποστηρίζουν  την ανάγκη  το Ισλάμ να απομακρυνθούμε από τη βία.

John Obert Voll: καθηγητής στο  Πανεπιστήμιο Georgetown Ισλαμικής Ιστορίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ισλαμικών σπουδών με -χριστιανική προσέγγιση

Ralph ve Richard Lazarus,  & Dale Eickelman:  καθηγητές στο Dartmouth College στο τμήμα  Ανθρωπολογίας Τμήμα

Yıldırım Akbulut: Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Τουρκικής  ΕθνοΣυνέλευσης.

Mehmet Sağlam: Ισχυρός Τούρκος (με ανώτατες σπουδές στις ΗΠΑ) ακαδημαϊκός με αρκετά μεγάλη κυβερνητική θητεία  σε πολλές θέσεις και με ανώτερο αξίωμα  αυτό του Υπουργού Παιδείας ενώ έχει διατελέσει επί σειρά ετών πρόεδρος του εθνικού κυβερνητικού συμβουλίου παιδείας.

Bernadette Andrea: καθηγητής Αγγλικών και  Αγγλικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο του Τέξα

Paul Barker: Καθηγητής στο  Elmhurst College, στο  Τμήμα Θεολογίας και μέλος ΔΕΠ για την  Θρησκεία.

Rahip Floyd Schoenhals: Μέλος της Συνόδου της Ευαγγελικής Εκκλησίας στην πολιτεία της Οκλαχόμα.

Murat Saraylı: πρόεδρος επιχειρηματιών της Τουρκίας και των Νέων Τούρκων  επιχειρηματιών Ελλάδος

Rahip Thomas Michael: Μέλος του Ισουητικού Τάγματος που οργάνωσε την συνάντηση του Φ. Γκιουλέν με τον Πάππα Ιωάννη τον Β’

Rahip Donald Senior:   Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λουβέν του Βελγίου και Πρόεδρος της  ένωσης  Καθολικών  Θεολόγων  

James Kenneth Echols: Πρόεδρος της Λουθηρανικής της Θεολογικής Σχολής του Σικάγο

Jill Carroll: Πρόκειται για την γνωστή δημοσιογράφο που εργάζονταν για το  Christian Science Monitor και είχε απαχθεί στο ιράκ η οποία με την απελευθέρωση της ολοκληρώνει τις σπουδές της στο Χάρβαντ και επιστρέφει πάλι στην εργασία της γράφοντας παράλληλα και βιβλία και δίνοντας ομιλίες.

Lynn Mitchell: Διευθυντής θρησκευτικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Χιούστον

Sheryl E. Santos: Πρόεδρος του τμήματος τεχνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Τέξας

David Capes: Καθηγητής χριστιανικών σπουδών στην Σχολή του Αγίου Προδρόμου .στο πανεπιστήμιο του Χιούστον

Rahip Terry Mathis: Πάστορας (κληρικός) στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας

James E. Bowley: καθηγητής στην έδρα  Θρησκευτικών σπουδών στο κολέγιο Millsaps

Rahip Loye Ashton: καθηγητής στην έδρα  θρησκευτικών σπουδών σε κολέγιο

Lawrence T. Geraty: Επίτιμος πρόεδρος στο πανεπιστήμιο της Σιέρα Λεόνε
H. Ali Yurtsever:Πρόεδρος του θρησκευτικού ιδρύματος (thin tank) RUMI στην Ουάσιγκτον (που ελέγχεται εξολοκλήρου από τον Γκιουλέν)

Kemal Öksüz: Πρόεδρος του θρησκευτικού  Ιδρύματος “Niagara” (που επίσης σχετίζεται στενά το κίνημα Γκιουλέν)

John Esposito:  καθηγητής διεθνών σχέσεων και ισλαμικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του  Georgetown University  στην  Washington ( D.C)  και διευθυντής του Κέντρου Κατανόησης μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών του Ιδρύματος του Πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου