Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016

Mνημόσυνο αγωνιστων της Κυπριακής Ελευθερίας

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14η Αυγούστου 2016 στον Ιερο Ναό Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου Κύπρου μνημόσυνο των αγωνιστων της Κυπριακής Ελευθερίας , Βασου Αγαθαγγέλου και Αντωνη Καφετζη, εφέδρων Στρατιωτών του 336 ΤΕ οι οποίοι έπεσαν αγωνιζόμενοι κατα των τουρκων εισβολέων στην περιοχή του Αγίου Παύλου Λευκωσίας την 16ην και 17ην Αυγούστου 1974.
Επιμνημόσυνη ομιλία εκφώνησε ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτρης Αλευρομάγειρος, διοικητής του 336 ΤΕ, ως Ταγματάρχης  κατά την περίοδο εκείνη.
Κατωτέρω η ομιλία...

"Τιμημένοι συγγενείς των ηρωικών πεσόντων αγωνιστών,
Σεβαστό Ιερατείο,
Έντιμοι εκπρόσωποι της Ελληνικής και Κυπριακής Πολιτείας,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές -νυν και πρώην - της Κυπριακής Βουλής Των Αντιπροσώπων,
Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι της Κυπριακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
Κύριοι Αξιωματικοί ε,ε, και ε,α
Κυρίες και Κύριοι,

Οι Βάσος Αγαθαγγέλου και Αντώνης Καφετζής και όλοι οι διαχρονικοί αγωνιστές της Κυπριακής Ελευθερίας , διέσχισαν με περηφάνια τον ερυθρωπό στίβο της παλαίστρα της τιμης και της δόξας και κάλυψαν με ακτινοβόλο τροχιά το στερέωμα της Ελληνικής Ιστορίας.
Στην Ιστορία των Λαών υπάρχουν εκείνες οι ελπιδοφόρες  στιγμές που καθορίζουν την αξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και παραμένουν με τις ανθρώπινες πράξεις τους, ως αυτές των προκειμένων αγωνιστών, σύμβολο και παράδειγμα γιά την δικαίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.
Στην τραγωδία του 1974, τις συνέπειες της οποίας υφίσταται ακόμη και σήμερα ολόκληρος ο Ελληνισμός και ιδία ο Κυπριακός, απλοί καθημερινοί άνθρωποι μεταμορφώθηκαν από την μία στιγμή στην άλλη σε Γίγαντες γιατι μέσα στην καρδιά τους ένοιωσαν ότι είχαν χρέος και ευθύνη να κάνουν εκείνη την μοναδική υπέρβαση ωστε να μην υστερήσουν στο προηγούμενο παράδειγμα των ηρώων του αντιαποικιακού αγώνα.
Πρέπει σήμερα, με τη σχετική ψυχραιμία που μας παρέχει η χρονική απόσταση να δεχθούμε ότι στη σύρραξη μεταξύ των διαφόρων ιδεωδών ο Έλληνας διατηρεί την ενστικτώδη προγονική δύναμη και αντί οιασδήποτε θυσίας επιλέγει πάντα την Ελευθερία όταν πρόκειται να επιλέξει μεταξύ των ανθρώπινων αγαθών,
Απόδειξη και οι Βασος Αγαθαγγέλου και Αντώνης Καφετζης.
Με αυτή την συμπεριφορά τους κατάκτησαν στα λίγα χρόνια της ζωής τους περισσότερη Τιμή και Δόξα παρά αν ζούσαν ολόκληρους αιώνες.
Ακολουθώντας το λαμπρό παράδειγμα των προ 20ετίας από τότε ετών, αγωνιστών της ΕΟΚΑ που κατανίκησαν την αθλιότητα της αποικιοκρατίας, καθαγίασαν με τη θυσία τους την Κυπριακή και Ελληνική Ελευθερία, υλοποιώντας την φιλοσοφία του εκ Κιτίου Ζήνωνος που στηριζόταν στην Αρετή, τον Ανθρωπισμό , την Δικαιοσύνη,
Οι θυγατέρες του Διός, οι "Χρυσαπυγκες Ωραι" που κατά τον Όμηρο υποδέχτηκαν την Αφροδίτη αναδυομένη από τα κύματα, υποδέχθηκαν και τους Βασον Αγαθαγγέλου και Αντώνη Καφετζην και τους άλλους αγωνιστές και τους στόλισαν και το δικό τους μέτωπο με χρυσό στεφάνι, ώστε έτσι μορφοστολισμένοι, να βρεθούν στην Νήσο των Μακάρων, όπου ο Αθηναίος Κίμων υποδέχεται από το 449 π.Χ. τους πίπτοντας υπέρ της Κυπριακής Ελευθερίας. Δίπλα του τους καλωσόρισε η περήφανη Κόρη της Κύπρου, η Μαρία η Συγκλητική, και οι σύγχρονοι Γίγαντες, Αυξεντίου, Παλληκαρίδης, Μάτσης, Δράκου, Καραολής και Δημητρίου και όλοι Εκείνοι που ανήλθαν στην αιωνιότητα με τις ευλογημένες αιώρες, όπως μετετράπησαν οι δολοφονικές αγχόνες, που τις ωθούσαν οι Σκιές των Αθανάτων,
Στη σημερινή εποχή , όπου ο διεφθαρμένος παγκοσμιοποιημένος ιμπεριαλισμός δείχνοντας τα θλιβερά σαπισμένα του δόντια, πιστεύει οτι επικράτησε, πάλι από εδω, την Ιερή αυτή Γη που συνεχώς γεννά  Τιτάνες, με πείσμα για την Ελευθερία, Δημοκρατία, Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, θα ξεπηδήσουν οι συνεχιστές των προκείμενων αγωνιστών που θα γκρεμίσουν τους μισητούς ιερακες.

Να μου επιτρέψτε όμως ,να αναφέρω ότι.
1.Η σημερινή θέση της Κύπρου στο παγκόσμιο γίγνεσθαι δεν είναι τόσο ανίσχυρη όσο ορισμένοι θέλουν να την παρουσιάζουν.
Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τον αποκλειστικό νόμιμο φορέα συλλογικής έκφρασης του Κυπριακού Λαού. Πέραν τούτου είναι ενταγμένη στο σύνολό της επικράτειας της στην Ε.Ε. με αναστολή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στα κατεχόμενα.
Σημειώνω ότι παρά τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει η Ε.Ε. σήμερα, εν τούτοις τηρεί απόλυτα την νομιμότητα των αρχών της .Συνεπώς είναι τεράστιο Λάθος να υποχωρήσουμε και μάλιστα οικιοθελώς να δηχθούμε την ανατροπή αυτών των κεκτημένων και έτσι αντί η Τουρκία να υπαχτεί στην Ευρώπη να υποκύψει η Ευρώπη στην Τουρκία και μάλιστα να πρωτοστατήσουμε σε αυτό εμείς....
Πέρα από αυτά η αναστολή που έχει επιβληθεί στα κατεχόμενα, αντιπροσωπεύει τον δίκαιο αγώνα μας ενάντια στην ξένη κατοχή. Από αυτό δεν μπορούν να απομακρυνθούν και οι πλέον άσπονδοι φίλοι μας.
2.Η Κυπριακή Δημοκρατία με την στρατηγική πρωτοβουλία της για την ΑΟΖ, εδώ και χρόνια, έχει αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά και πέραν της οικονομικής αξίας αυτής της αναβάθμισης έχουν συγκλίνει χώρες της περιοχής στην κατεύθυνση απομάκρυνσης από τον τουρκικό γεωπολιτικό έλεγχο.
Τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία αποδεικνύουν μεγάλο έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας και όχι μόνον, Το γεωπολιτικό περιβάλλον με τα γεγονότα στην Συρία και στο κουρδικό παραμένουν και επιτείνουν αυτή τη κατάσταση. Η Ελλάδα και η Κύπρος παρ όλη την ιμπεριαλιστική οικονομική επίθεση που υπέστησαν παραμένουν εγγυήτριες της σταθερότητας στην περιοχή κάτι που αναγνωρίζεται διεθνώς,  Γιατί λοιπόν να υποχωρήσουμε σε πιέσεις που στόχο έχουν να οδηγήσουν σε λύση που προορίζεται να προσδέσει τελικά την Κύπρο στο Ισλαμικό άρμα;;;[1]
Η Άγκυρα άλλωστε διεκδικεί τη συνέχιση  των εγγυήσεων ως μέρους του πακέτου της νόθας λύσης ώστε να ποδηγετήσει τον έλεγχο της Κύπρου και να διατηρήσει τα δικαιώματα γιά μόνιμη στρατιωτική παρουσία εδω Το θέμα των εγγυήσεων έχει κεφαλαιώδη σημασία και χαιρόμαστε που χθες η Αθήνα δήλωσε την ρητή της αντίθεση.
Η αποχώρηση των στρατευμάτων εισβολής και κατοχής και των εποίκων θα είναι ανακουφιστική και για τους τουρκοκύπριους και έπρεπε να ήταν η βασική προϋπόθεση έναρξης των οποιονδήποτε συνομιλιών με την Τ/Κ κοινότητα
Όλα αυτά τα αυτονόητα δίνουν δύναμη στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Αθήνα να οδηγήσουν σήμερα, σε αυτή την φαινομενική καταχνιά στα οράματα για τα οποία αγωνιστήκαν και θυσιάστηκαν οι ηρωικοί αγωνιστές που μας παρατηρούν αυστηρά οι μεγαλοπρεπείς Σκιές τους και μας δείχνουν τον δρόμο του καθήκοντος όχι μόνον για μας αλλά για ολόκληρο τον Κόσμο όπως ακριβώς έγινε το 1940-1944 και το 1955-1959,
Αυτό δεν είναι ένα παρηγορητικό μήνυμα αλλά μία υπόσχεση προς Εσάς,  Αθάνατοι Νεκροί, όπως Σεις τότε υποσχεθήκατε να αγωνιστείτε μπροστά στα Φυλακισμένα Μνήματα και με τη θυσία σας εκπληρώσατε αυτή σας την υπόσχεση και έχετε σήμερα το δικαίωμα να ελέγχετε και να κατευθύνετε τις υποχρεώσεις μας.
Και όταν εκπληρωθούν αυτές μας οι υποχρεώσεις, τότε και μόνον τότε, θα έχουμε το δικαίωμα να σταθουμε ενώπιόν σας χωρις ντροπή και να τιμησουμε ουσιαστικά την μεγαλοπρεπεή θυσία σας.

ΑΙΏΝΙΑ Η ΜΝΉΜΗ ΣΑς ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου