Κυριακή, 7 Αυγούστου 2016

Τιμήθηκε από τον Α/ΓΕΕΘΑ μετά από 42 χρόνια ....(Επιχείρηση ΝΙΚΗ)

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016, στο χωριό Άγιος Βασίλειος, στον ομώνυμο Δήμου του Ρεθύμνου, η τιμητική εκδήλωση για τον κρητικό Αεροπόρο Ευάγγελο Πετρουλάκη, Πτέραρχο ε.α., ο οποίος πριν από 42 χρόνια συμμετείχε στην αποστολή ΝΙΚΗ, η οποία προέβλεπε την μεταφορά Ελλήνων Καταδρομέων της Α’ Μοίρας Καταδρομών και Διμοιρίας της Γ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών από την Σούδα Χανίων στην Κύπρο, με αεροσκάφη Noratlas της 354 Μοίρας Μεταφορών.
Στον τόπο όπου γεννήθηκε, στην ίδια πλατεία που έπαιζε κατά την διάρκεια των παιδικών του χρόνων, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου (ΠΝ) Ευάγγελου Αποστολάκη, ανώτατων και ανώτερων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, απόστρατων Αξιωματικών και τοπικών φορέων…ο Ευάγγελος Πετρουλάκης τιμήθηκε από την δημοτική αρχή και τους συντοπίτες του για την ηρωική του παρουσία, την καθοριστική συμβολή του στην επιτυχημένη παρουσία των Καταδρομέων μας στην Κύπρο, η οποία δυστυχώς δεν τονίστηκε όπως θα έπρεπε από τους βασικούς ομιλητές!

Ας τα γράψουμε εδώ λοιπόν:
Αν ο Επισμηναγός – τότε – Ευάγγελος Πετρουλάκης δεν είχε επιμείνει έντονα στο να απογειωθεί, παρά την εντολή που πήραν πέντε συνολικά Νoratlas να σβήσουν τους κινητήρες τους καθώς δεν είχαν προλάβει να φύγουν από τη Σούδα ακριβώς μέχρι τα μεσάνυχτα της 21ης προς 22ας Ιουλίου 1974, τότε η μοίρα της Λευκωσίας και της Κύπρου θα ήταν χειρότερη.
Κι αυτό γιατί το ΝΙΚΗ-17 μετέφερε τα βαρέα όπλα (και όχι απλώς τα … πυρομαχικά όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση) της Μοίρας των Καταδρομέων, τα οποία μάλιστα κατά την διάρκεια του Αττίλα 2 τον Αύγουστο του 1974 χρησιμοποιήθηκαν για την απόκρουση της επίθεσης με άρματα μάχης που έκαναν οι Τούρκοι προς την Λευκωσία.
Το πολύτιμο φορτίο μάλιστα, το ξεφόρτωσαν μόνοι τους οι αεροπόροι, πριν απογειωθούν και πάλι από το αεροδρόμιο της Λευκωσίας για να επιστρέψουν στην Ελλάδα!
Όλοι μπορούν να φανταστούν τι θα είχε γίνει, αν το πολύτιμο αυτό φορτίο (τα αντιαρματικά και τα βλήματά τους) δεν είχε φτάσει στην Κύπρο.
Πώς ο Ηρωικός  Επισμηναγός  Πετρουλάκης  παράκουσε τις διαταγές και έσωσε τους Καταδρομείς και το αεροδρόμιο !Μια άγνωστη πτυχή της αποστολής των ΝΙΚΗ !
Νύχτα στη Σούδα έχουν απογειωθεί για την Κύπρο 14 αεροσκάφη  το 15πεμτο  Αεροσκάφος μπαίνει στο διάδρομο απογειώσεων έτοιμο για απογείωση ώρα 00:01 …
 Υπήρχε εντολή απο το ΓΕΑ όσα αεροσκάφη  απογειωθούν με τα τα μεσάνυχτα να μην το κάνουν γιατί δεν θα υπήρχε χρόνος επιστροφής !
Ο πιλότος του 15πεμπτου αεροσκάφους τυπικός ; ρωτάει μέσου ασυρμάτου το πύργο ελέγχου αν θα απογειωθεί ή όχι, μετά από παρέλευση… 4  λεπτών ο πύργος δίνει εντολή να μην απογειωθούν τα υπόλοιπα αεροσκάφη υπακούει ο 15πέμπτος και ο 16έκτος …
Εκείνη τη στιγμή ο ηρωικός Πιλότος του 17 έβδομου αεροσκάφους κλείνει τον ασύρματο τραβάει πίσω τον μοχλό των καυσίμων ορμάει στον χωματόδρομο και μπαίνει μπροστά από τα προπορευόμενα αεροσκάφη !
Ο Πιλότος απογειώνεται και έσωσε την μονάδα των καταδρομών της Κύπρου μετέφερε μόνο τα βαρέα όπλα της  Μονάδος που τα είχε φορτώσει αυτός και το πλήρωμα του όταν του το ζήτησε διοικητής Παπαμελετίου κόντρα στις διαταγές να μην πάρουν βαρέα όπλα 
Αυτά τα όπλα ήταν εκείνα που έσωσαν την μονάδα και το αεροδρόμιο της Λευκωσίας !
Είχε όλα τα πολυβόλα ,τα αντιαρματικά τα πυρομαχικά τους τα ΠΑΟ και τα τυφέκια των Ελεύθερων σκοπευτών …
Για την Ιστορία εκείνοι  οι Πιλότοι που δεν βρήκαν δήθεν την Κύπρο και γύρισαν πίσω !!! Έγιναν Αρχηγοί της Αεροπορίας ενώ οι ήρωες δεν έφτασαν ούτε στο ΑΤΑ …Για να μην ξεχνιόμαστε γιατί εμείς εδώ στην Ελλάδα το έχουμε στο αίμα μας να πελεκάμε τον καλύτερο !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου