Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ζουν ανάμεσα μας

Πηγή protagon.import
Δείχνουν γοητευτικοί, σαγηνευτικοί, αξιαγάπητοι, λαμπεροί και είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί. Μπορεί να είναι καταξιωμένοι, σε θέσεις ευθύνης και να μοιράζουν με ευκολία κοπλιμέντα. Η επιστήμη άρχισε να ασχολείται μαζί τους από τότε που αυξήθηκαν οι επισκέψεις των θυμάτων τους στους ψυχιάτρους.
Πρόκειται για τους διεστραμμένους (ή διαστροφικούς) ναρκισσιστές. Πάσχουν από μια ψύχωση χωρίς συμπτώματα, μια λευκή ψύχωση, την NPD (Narcissistic Personality Disorder). Σε αντίθεση με τους άλλους νάρκισσους, σε αυτούς δεν αρκεί η εξύψωση του «εγώ», είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνοδεύεται από την υποτίμηση του «εσύ». Έχουν ανάγκη να μειώσουν τον άνθρωπο απέναντί τους, προκειμένου να αισθανθούν αυτοί ανώτεροι. Και για να το καταφέρουν θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, ακόμη και να εξυψώσουν προσωρινά τον άλλον, ώστε να πέσει από ψηλότερα στην αποκαθήλωση που θα ακολουθήσει.

Τα βασικά τους χαρακτηριστικά είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης, η συναισθηματική ψυχρότητα, το χρόνιο αίσθημα του ανικανοποίητου. Αδυνατούν να εκλογικεύσουν και να ζητήσουν συγνώμη, είναι εγωκεντρικοί και έχουν εμμονή με την κοινωνική τους εικόνα. Είναι δεινοί ρήτορες, ο διάλογος μαζί τους για να λυθεί μια διαφωνία δεν οδηγεί πουθενά. Όπως κάθε χειριστικό άτομο, ξέρουν να γίνονται αγαπητοί. Αλλάζουν τη μάσκα τους ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος. Από τη μια πλευρά εμφανίζονται σαγηνευτικοί και ευγενείς, από την άλλη αθώα και αδύναμα θύματα.
Στην ιδιωτική τους ζωή είναι τυραννικοί, σκοτεινοί και καταστροφικοί. Δεν ανέχονται την ευημερία του άλλου και θέλουν να καταστρέψουν τη χαρά του. Χρησιμοποιούν παράδοξο και αντιφατικό διάλογο, για να προκαλέσουν σύγχυση, μια κατάσταση που ο επινοητής της έννοιας της ναρκισσιστικής διαστροφής, Racamier Paul-Claude, ονομάζει «εκτροπή της νοημοσύνης». Και το σημαντικότερο όλων, θεωρούν τους εαυτούς τους και συμπεριφέρονται πάντα ως θύματα και όχι ως θύτες. Ενοχοποιούν πάντα τον άλλον και ποτέ τον εαυτό τους.
Ποτέ δεν θα τους ακούσεις να σχολιάζουν κάποιον θετικά. Για όλους έχουν να πούν κάτι αρνητικό και μόνο αφού το τονίσουν ιδιαίτερα, θα αναφέρουν κάποιο θετικό στοιχείο, για να δείξουν πως είναι δίκαιοι, τονίζοντας πάντα τη δική τους ανωτερότητα. Μονοπωλούν τις συζητήσεις, θυμώνουν και γίνονται ανυπόμονοι όταν δεν λαμβάνουν την ιδιαίτερη μεταχείριση που θεωρούν ότι αξίζουν. Αγαπούν την κριτική από τους άλλους, όπως ο διάολος το λιβάνι.
Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Μια χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενδεχομένως το έλλειμμα της πατρικής λειτουργίας και η αδυναμία διαχείρισης της ζωής τους στις ψευδο-ευδαιμονικές κοινωνίες που ζούμε.
Πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε όμως; Τα άτομα αυτά δεν επιθυμούν να αλλάξουν, δεν ζητούν ποτέ ψυχοθεραπευτική βοήθεια. Η καλύτερη λύση είναι η φυγή. Δεν πρόκειται ποτέ να σας ακούσουν, ούτε να σας καταλάβουν. Στη Γαλλία υπάρχουν ακόμη και νόμοι που προστατεύουν από την παρενόχληση των διαστροφικών ναρκισσιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου