Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Το έλλειμμα του Ορθολογισμού ..

Καθημερινά διαβάζουμε ειδήσεις, άχρωμες και τετριμμένες, ποιήματα εμβτηριοποιημένα, υπό τη μορφή ηρωικών πράξεων, με κεντρικό νόημα να διατηρηθούν στην εξουσία, με κάθε τρόπο, δεν διστάζουν να παραμυθιάζουν το λαό και να τον κρατούν στη νιρβάνα της βλακείας. 
Απίστευτα ανθρωπάκια, παριστάνοντας τους εργατοπατέρες και τους υπερδημοκράτες καταστρέφουν βήμα βήμα την πάλαι πότε κραταιά και θετικά δακτυλοδεικτούμενη Ελλάδα. 
Κατάφεραν να την γελοιοποιήσουν και να την μετατρέψουν σε παράδειγμα προς αποφυγήν. Κατάφεραν να την πληγώσουν ερήμην του Έλληνα, από τον οποίον αφαίρεσαν την κουλτούρα του και το πνευματικό καύσιμό του. 
Έτσι τον ποδηγέτησαν... τον νεόκουτο αυτόν λαό... παίρνοντάς του τα πνευματικά όπλα και αντ’ αυτού, δίνοντάς του κακέκτυπα σλόγκαν και ευχολόγια που υποτιμούν και ενοχλούν σφόδρα τη νοημοσύνη... Του αλλάζουν, σταδιακά, την ιστορία του τόπου του... παίρνοντάς του τη θρησκεία, αφαιρώντας του, τα ήθη, τα έθιμα, αλλά τώρα, και το βιος του... 
Στην Ελλάδα μιλάμε μόνο για τα ελλείμματα, το ΑΕΠ, τα ισοζύγια, ή την αποπληρωμή των χρεών της χώρας στους δανειστές της, αλλά πλέον δεν αναφερόμαστε στο έλλειμμα του ορθολογισμού. Έλλειμμα που φαίνεται καθημερινά και στην θεωρία και στην πράξη. Όχι μόνον δεν μας απασχολεί, αλλά πολεμάμε και εναντίον του. 
Ο ορθός λόγος, που σε αυτόν τον τόπο γεννήθηκε, θεωρείται ξενόφερτος, πια, από τα νέα τζιμάνια της δημοκρατίας, και, απάνθρωπος, ενώ η νεοελληνική διανοητική θολούρα και ασυνέπεια ήταν, είναι και θα είναι, και ανθρώπινη και χαρισματική και λεβέντικη...
Του Θοδωρή Γιάνναρου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου