Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (11 Μαίου 330 μΧ)

ΜΙΚΡΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΩΣΤΟΎΛΑ*
ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
11η Μαΐου, μια σημαντική ημερομηνία για τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας. Στις 11 Μαΐου του 330 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Νέας Ρώμης, γνωστότερης ως Κωνσταντίνου Πόλεως, από τον επανιδρυτή της πόλης στη θέση του αρχαίου Βυζαντίου (εξ ου και η ονομασία Βυζαντινή Αυτοκρατορία), τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α'.
Η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης σηματοδοτεί την οριστική στροφή της παλαιάς Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στις ανατολικές, ελληνιστικές και χριστιανικές πολιτιστικές και πολιτικές επιρροές, με αποτέλεσμα την ενσάρκωση στη Ρώμη της πολιτικής, πολιτιστικής και ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού, αυτού του νέου χριστιανικού Ελληνισμού, που πλέον θα ονομάζεται Ρωμιοσύνη.

Όταν η Δύση υποκύπτει στις γερμανικές και άλλες βαρβαρικές εισβολές που θα διαμορφώσουν τα μεσαιωνικά ευρωπαϊκά κράτη, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, με έδρα την Πόλη -τη μόνη που μπορεί επάξια να διεκδικεί το όνομα αυτό-, είναι ο τελευταίος θεσμός των αρχαίων χρόνων που επιζεί και ο μόνος που συντηρεί τα πολιτιστικά κεκτημένα τους, ο φωτοβόλος φάρος πολιτισμού της Μεσαιωνικής Ευρώπης, ο οποίος, με την άλωση από τους Σταυροφόρους το 1204, θα τροφοδοτήσει την πολιτιστική ανάπτυξη της Δύσης, η οποία θα οδηγήσει αργότερα στην περίφημη Αναγέννηση.
Είναι η έδρα της Οικουμένης, δηλαδή του τότε πολιτισμένου κόσμου, η έδρα του κράτους που θα αναλάβει τον εκπολιτισμό και τον εκχριστιανισμό των βαρβάρων ως ιστορική θεία αποστολή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι δυο Θεσσαλονικείς αδελφοί Κωνσταντίνος-Κύριλλος και Μεθόδιος, οι ιεραπόστολοι των Σλάβων, που τιμώνται επίσης την 11η Μαΐου, και ενσαρκώνουν αυτόν ακριβώς τον στόχο, για τον οποίο είναι ιστορικά προορισμένο το Βυζάντιο.
Πρωτεύουσα δύο αυτοκρατοριών για σχεδόν 1.600 χρόνια, και κέντρο δύο θρησκειών και δύο διαφορετικών κόσμων, η Βασιλίς των Πόλεων Κωνσταντινούπολη, πέρα από λίκνο του μεσαιωνικού Ελληνισμού (άρα εξόχως σημαντική για την ιστορική μας πορεία), θα παραμείνει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς του παγκόσμιου πολιτισμού.
Ο κόσμος που γνωρίζουμε σήμερα θα ήταν σίγουρα πολύ διαφορετικός, αν δεν είχαν λάβει χώρα τα εγκαίνια αυτής της πόλης στις 11 Μαΐου του 330.

Ο Β. Κ. είναι πεμπτοετής φοιτητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων στη Θεσσαλονίκη (ΣΣΑΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου