Σελίδες

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026

Στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Νέα ευρήματα φωτίζουν το Βασιλικό Γυμνάσιο της Μίεζας

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Και εσύ νεόκοπε αρχηγίσκε του ΕΛΑΣ να καμαρώνεις για τις προδοτικές σου Πρέσπες…

Εφ. Καθημερινη της 18ης Ιουνίου 2026

Τα ανασκαφικά δεδομένα δείχνουν ότι το συγκρότημα γνώρισε βίαιη καταστροφή κατά τον 2ο αιώνα π.Χ., μετά την επικράτηση των Ρωμαίων στη Μακεδονία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η καταστροφή συνδέεται με τη συστηματική αποδυνάμωση των συμβόλων της μακεδονικής εξουσίας και πολιτιστικής ταυτότητας.

Ευρήματα που «μιλούν» για την καθημερινότητα των νέων Μακεδόνων

Σχέδια για ανάδειξη και δημιουργία Αριστοτελείου Αρχαιολογικού Κέντρου

Η επόμενη μεγάλη πρόκληση αφορά την προστασία και ανάδειξη του μνημείου. Ο δήμος της Νάουσα σχεδιάζει τη συνέχιση των ανασκαφών, αλλά και τη δημιουργία ενός σύγχρονου Αριστοτελείου Αρχαιολογικού Κέντρου, το οποίο θα φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα και θα αναδεικνύει τη σύνδεση της περιοχής με την ιστορία της ελληνικής παιδείας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η Μίεζα δεν αποτελεί μόνο έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, αλλά πιθανότατα το σημείο όπου διαμορφώθηκε ένα εκπαιδευτικό πρότυπο που επηρέασε ολόκληρο τον ελληνιστικό κόσμο, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του πολιτισμού.

Σαν σήμερα 17 Ιουνίου: Τσίπρας και Ζάεφ υπογράφουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και η ΠΓΔΜ γίνεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» Πηγή www.newsbeast.gr

Η ανασκαφική έρευνα φέρνει στο φως εντυπωσιακά στοιχεία για τον χώρο όπου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, εκπαιδεύτηκαν ο Αλέξανδρος και οι βασιλικοί παίδες υπό την καθοδήγηση του Αριστοτέλη

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.alfavita.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου