Σελίδες

Σάββατο 9 Αυγούστου 2025

Είμαι ο Νο 1 πραξικοπηματίας, ενώ ο Ακάρ έγινε ο ήρωας

15 Ιουλίου 2016: Εννέα χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία


Εφημερίδα «Σοζτζιού» της 8 Αυγούστου 2025

Ο πρώην Πτχος Όζτιουρκ, ο οποίος έχει φυλακιστεί εδώ και 9 χρόνια, μίλησε στο δικαστήριο. Ζήτησε να εξεταστούν ως μάρτυρες οι Χουλουσί Ακάρ, Τουγρούλ Τουρκές, Ζεκάι Άκσακαλλι και Γιασάρ Γκιουλέρ.
«Επιλέχθηκα ως θύμα»

Ο Όζτιουρκ συνέχισε: «Χουλουσί Ακάρ και Γιασιάρ Γκιουλέρ, ακόμα περιμένω να αποκαλύψετε την αλήθεια στο δικαστήριο. Ακολούθησα πλήρως τις οδηγίες του Ακάρ. Το πραξικόπημα θα μπορούσε να είχε αποτραπεί. Ντροπή σε όσους δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν για 2,5 ώρες».
Ο Όζτιουρκ είπε επίσης: «Κάποιοι με επέλεξαν ως θύμα και με χρησιμοποίησαν ως κάλυψη για να κρύψουν την ταυτότητά τους».
Ο Όζτιουρκ σχολίασε επίσης την βομβιστική επίθεση 34 πολιτών στην περιοχή Ουλούντερε του νομού Σίρνακ το 2011, λέγοντας: «Ξέρω ποιος έδωσε την εντολή, αλλά θα σας το πω όταν έρθει η ώρα, όχι τώρα».

Ο πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Όζτιουρκ, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο Νο 1 στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και καταδικάστηκε σε 141 ποινές ισόβιας κάθειρξης, κατέθεσε ενώπιον του δικαστή στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας μετά τη μερική ανατροπή της απόφασης του Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
«Αυτό είναι ένα θέατρο»
Ο Όζτιουρκ δήλωσε ότι ακολούθησε τις οδηγίες του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ την ημέρα του πραξικοπήματος, λέγοντας: «Κάπως, ο ένας από εμάς έγινε ο ήρωας της 15ης Ιουλίου και ο άλλος έγινε ο Νο1. Δεν θέλω να είμαι μέρος αυτού του θεάτρου».
Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Müyesser Yıldız, ο Όζτιουρκ ισχυρίστηκε ότι ο Χουλουσί Ακάρ, ο τότε Υ/ΓΕΕΘΑ Στγος Γιασιάρ Γκιουλέρ και ο Αμπιντίν Ουνάλ, τον είχαν ενοχοποιήσει για το έγκλημα. Ο Όζτιουρκ είπε:
«Θέλω οι Χουλουσί Ακάρ, Γιασιάρ Γκιουλέρ, Αμπιντίν Ουνάλ, ο πρώην ΥΕΘΑ Φικρί Ισικ και οι Τουγρούρ Τουρκές, Ζεκάι Άκσακαλλι, Σαντικ Ουστούν και Νιχάτ Κιοκμέν, οι οποίοι υποδέχτηκαν τον Χουλουσί Ακάρ όταν έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο Τσάνκαγια, να ακουστούν ως μάρτυρες και θέλω οι καταγραφές της κάμερας να συμπεριληφθούν στον φάκελο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου