Σελίδες

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Εκδόθηκε Navtex, αμέσως μετά ξεκίνησε έρευνες το «Ievoli Relume»: Είναι ένα μήνυμα ενόψει της κρίσιμης συνάντησης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Κρήτης;

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

ΓΙΑΤΙ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ UNCLOS;;;

Και γνωρίζουν και έχουν τη δίκη τους αντίληψη για την Εθνική Αξιοπρέπεια !! Στρατηγός Φ . Φράγκος 

Ένα μικρό μάθημα περί ΑΟΖ. Τι προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) για τα δικαιώματα τοποθέτησης υποβρυχίων καλωδίων και αγωγών!! ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. Θεόδωρο Καρυώτη..  

Άρθρο 58 Δικαιώματα και υποχρεώσεις των άλλων κρατών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

   1. Στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, όλα τα κράτη, παράκτια ή χωρίς ακτές, απολαμβάνουν, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας σύμβασης, τις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας και υπέρπτησης καθώς και τα δικαιώματα τοποθέτησης υποβρυχίων καλωδίων και αγωγών που αναφέρονται στο άρθρο 87, ως επίσης και το δικαίωμα χρήσης των θαλασσών γι' άλλους διεθνώς νόμιμους σκοπούς που συνδέονται με την ενάσκηση αυτών των δικαιωμάτων και που εναρμονίζονται με τις άλλες διατάξεις της παρούσας σύμβασης, ειδικότερα στα πλαίσια της εκμετάλλευσης των πλοίων, των αεροσκαφών και των υποβρυχίων καλωδίων και αγωγών.

‘Αρθρο 87 Ελευθερία της ανοικτής θάλασσας

     1. Η ανοικτή θάλασσα είναι ελεύθερη για όλα τα κράτη, παράκτια ή άνευ ακτών. Η ελευθερία της ανοικτής θάλασσας ασκείται σύμφωνα με τους όρους που αναφέρονται στην παρούσα σύμβαση, καθώς επίσης και στους λοιπούς κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η ελευθερία αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τόσο για τα παράκτια όσο και για τα άνευ ακτών κράτη:

         α) την ελευθερία ναυσιπλοΐας     

          β) την ελευθερία υπέρπτησης  

          γ) την ελευθερία τοποθέτησης υποβρυχίων καλωδίων και σωληναγωγών τηρουμένων των διατάξεων του μέρους VI.

      Ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε τι αναφέρουν τα Άρθρα 58 και 87 της UNCLOS.

      Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος έχουν οριοθετήσει ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα θέλει να περάσει ένα καλώδιο από την ΑΟΖ της στην ΑΟΖ της Κύπρου και αυτό το καλώδιο πρέπει να περάσει από την ΑΟΖ της Τουρκίας. Τα δυο παραπάνω άρθρα της UNCLOS αναφέρουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παρεμποδίσει αυτό το καλώδιο να περάσει μέσα από την ΑΟΖ της. 

     Ένα ακόμα παράδειγμα. Θέλει η Τουρκία να περάσει ένα καλώδιο από την δική της ΑΟΖ στην Ιταλική ΑΟΖ αλλά πρέπει να περάσει από την Ελληνική ΑΟΖ. Η Ελλάδα, βάσει UNCLOS, δεν μπορεί να παρεμποδίσει αυτό το καλώδιο να περάσει από την Ελληνική ΑΟΖ. 

     Οι κύριοι Μητσοτάκης, Γεραπετρίτης και Δένδιας δεν γνωρίζουν τι προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας! 

Θ. Καρυώτης 

Εφόσον οι έρευνες του Ievoli Relume με βάση την NAVTEX πραγματοποιηθούν χωρίς προβλήματα και χωρίς αντίδραση της Τουρκίας, θα είναι ένα επιχείρημα στις τελικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στην Λευκωσία ώστε να επιχειρηθεί να υποβαθμιστεί το ενδεχόμενο μη ολοκλήρωσης του έργου λόγω της αντίθεσης της Τουρκίας, καθώς οι ενδεχόμενες αποζημιώσεις λόγω του «γεωπολιτικού ρίσκου» παραμένουν ένα μεγάλο αγκάθι στην διαπραγμάτευση.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου