Σελίδες

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Ερντογάν Καρακούς: «Οι ΗΠΑ ήταν άδικες με την Τουρκία σχετικά με τα F-35»

Στρατηγός Φρ. Φράγκος: Αντί σχολίου..

Ο Kαρακούς είπε: «11 τουρκικές εταιρείες είχαν επενδύσει. Στην Τουρκία κατασκευάστηκαν 935 εξαρτήματα F-35. Έγιναν μεγάλες επενδύσεις. Θα δημιουργηθούν έσοδα 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα αφη θα έρχονταν σχεδόν δωρεάν. Η συντήρηση όλων των F-35 στην Ευρώπη, είχε προγραμματιστεί να γίνει στην Τουρκία. 16 δισεκατομμύρια δολάρια θα κέρδιζαν απ’ αυτό. Η Τουρκία έχασε 27 δισεκατομμύρια δολάρια όταν αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα των F-35».

Ο Kαρακούς είπε: «Εάν η Τουρκία ανακτήσει τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια που έχασε στο τέλος αυτής της προσφοράς, ίσως αξίζει να το εξετάσουμε και να το αξιολογήσουμε. Η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα των F-35, αλλά πρέπει να φτάσει σε σημείο που θα είναι κερδοφόρο για την Τουρκία».

«Τα ανταλλακτικά προέρχονται από τις ΗΠΑ»

Σημειώνοντας ότι γνωρίζει την αδικία που διαπράττουν οι ΗΠΑ, ο Kαρακούς υπενθύμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αγοράσει και τους κινητήρες των αφών HÜRJET και KAAN από τις ΗΠΑ. Ο κινητήρας F110 που χρησιμοποιείται στο Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης KAAN, που αναπτύχθηκε από την TUSAS και ο κινητήρας F404 του εκπαιδευτικού αφους και ελαφράς επίθεσης HÜRJET, παράγονται από την Αμερικανική General Electric Company.

Εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» της 25 Σεπτεμβρίου 2024

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Ελληνικής εφημερίδας «Καθημερινή», οι ΗΠΑ ήθελαν να μεταφερθούν οι S-400 στην ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ περιοχή της αεροπορικής βάσης Ιντζιρλίκ στα Άδανα και σε αντάλλαγμα πρόσφεραν στην Τουρκία να ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα των F-35. Ο Αντπτχος ε.α. Ερντογάν Καρακούς αξιολόγησε την πρόταση που φέρεται να έρχεται από την Ουάσιγκτον στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ».

Ο ισχυρισμός ότι οι ΗΠΑ πρότειναν, ότι θα μπορούσαν να μεταπωλήσουν μαχητικά αφη F-35 στην Τουρκία, με αντάλλαγμα την απενεργοποίηση του πυραυλικού συστήματος S-400 που αγοράστηκε από τη Ρωσία, εξακολουθεί να παραμένει στην ημερήσια διάταξη. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Ελληνικής εφημερίδας «Καθημερινή», οι ΗΠΑ ήθελαν να μεταφερθούν οι S-400 στην ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ περιοχή της αεροπορικής βάσης Ιντζιρλίκ στα Άδανα και σε αντάλλαγμα πρόσφεραν στην Τουρκία να ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα των αφών F-35. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία το 2018 λόγω της προμήθειας του συστήματος αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και ανέστειλαν τις παραδόσεις του μαχητικού αφους 5ης γενιάς F-35. Έξι μαχητικά αεροσκάφη F-35 που παρήχθησαν για την Τουρκία φυλάσσονται από τότε σε αποθήκες.

Αξιολογώντας την πρόταση που φέρεται να έρχεται από την Ουάσιγκτον στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», ο Αντπτχος ε.α. Ερντογάν Καρακούς, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διέπραξαν μεγάλη αδικία αφαιρώντας την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35. 

Ο Kαρακούς είπε: «Όλα τα αεροπορικά εργοστάσια που ίδρυσε ο Ατατούρκ έκλεισαν. Μόλις μπήκαμε στο ΝΑΤΟ, έκλεισαν όλες οι στρατιωτικές εταιρείες. Όσοι δεν ακολουθήσουν τον δρόμο του Ατατούρκ θα χάσουν την κυριαρχία τους. Τα περισσότερα εξαρτήματα για τα αεροπλάνα που πετάμε σήμερα προέρχονται από τις ΗΠΑ. «Μόλις χαθεί η ανεξαρτησία σ’ αυτά τα ζητήματα, είναι δύσκολο να την ανακτήσουμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου