Σελίδες

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Το πρόβλημα επιβίωσης της χώρας μας: Πρόσφυγες

 Εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» της 29 Αυγούστου 2024

Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ έφυγαν από κάθε χώρα που μπήκαν προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Η κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ και τέλος η παρουσία τους στη Συρία. Σ’ αυτό το πλαίσιο ξεγέλασαν τα στελέχη μας να πουν «συμπροεδρία BOP» (Μεγάλο πρόγραμμα της Μέσης Ανατολής) και τα έσυραν σε βάλτο. Είναι ένας βάλτος που δεν έχουν ιδέα πώς να βγουν. Ο «αδερφός μου Άσαντ» μετατράπηκε ξαφνικά σε «δολοφόνο Άσαντ». Ωστόσο, ο Άσαντ προσπαθούσε να προστατεύσει την ταυτότητα του κράτους του.

Στο χάος που ακολούθησε, η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα με την κατανόηση «Αnsar» (*), χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες. Άρχισε μια ανεξέλεγκτη «μεγάλη μετανάστευση». Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για την υποδοχή προσφύγων. Ο αριθμός τους είναι περιορισμένος και εγγεγραμμένος. Στην περίπτωσή μας, αν και ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχουν 3.105.539 εγγεγραμμένοι Σύριοι πρόσφυγες. Αυτή η κατάσταση είναι πλέον ένα είδος εισβολής.

Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα θα αυξάνονται σταδιακά, και εάν δεν επιστρέψουν οι πρόσφυγες, η δημογραφική δομή θα επιδεινωθεί και θα εμφανιστούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Σαν να μην έφτανε αυτό, λαθρομετανάστες από πολλές χώρες μπήκαν στη χώρα μας, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Αφού οι ΗΠΑ αναστάτωσαν το Αφγανιστάν και το άφησαν στους Ταλιμπάν, ορισμένες από τις ομάδες που υποστήριζαν την περιοχή πήγαν στις χώρες τους. Όσοι δεν μπορούσαν να πάνε διέσχισαν το Ιράν και μπήκαν στη χώρα μας ομαδικά. Το πού βρίσκονται είναι άγνωστο, δεν υπάρχουν αρκετά αρχεία και πληροφορίες γι’ αυτούς.

Εκτός από τις χώρες που αναφέρονται, υπάρχουν και παράνομοι μετανάστες που προέρχονται από το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Αφρική, αν και σε μικρότερους αριθμούς! Στην προκειμένη περίπτωση, η χώρα μας έχει κυριολεκτικά μετατραπεί σε «στρατόπεδο προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών», που καλύπτει ολόκληρη τη χώρα.

Η πολιτική εξουσία υποστήριξε και πλήρωσε επίσης τρομοκρατικές οργανώσεις όπως o ÖSO (Ελεύθερος Συριακός Στρατός), που επαναστάτησαν ενάντια στο συριακό κράτος. Δεν είναι γνωστό πού θα καταλήξει όλη αυτή η αναταραχή. Από την άλλη, κατά καιρούς γίνονται απειλές προς τις δυτικές χώρες, λέγοντας «θα ανοίξουμε τα σύνορα».

Δημογραφική απειλή

Ας μην ξεχνάμε τις ευκαιρίες που δίνονται στους πρόσφυγες. Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, περίπου 97 εκατομμύρια πολυκλινικές υπηρεσίες παρασχέθηκαν σε Σύριους, περισσότερες από 3 εκατομμύρια υπηρεσίες νοσηλείας σε εσωτερικούς ασθενείς και 2,6 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν επιπλέον των υπηρεσιών εσωτερικής θεραπείας. Τα φάρμακα είναι επίσης δωρεάν. Όσον αφορά την υγεία των Τούρκων πολιτών δίνονται ραντεβού 3-5 μήνες, αν δεν πεθάνουν και επιζήσουν...

Με κλασικά λόγια, η χώρα μετατράπηκε σε ένα Κέντρο Διερχομένων. Τόσο που έχει διαδοθεί στους δικούς μας το ρητό «μέντα για Άραβες, εμπορικό κέντρο για Βούλγαρους, μαιευτήριο για Σύριους, τρελοκομείο για τους Τούρκους».

Τα δικαιώματα που στερούνται οι δικοί μας μαθητές, δίνονται απλόχερα στους πρόσφυγες φοιτητές. Μπαίνουν στα πανεπιστήμια χωρίς να δώσουν εξετάσεις και επωφελούνται από υποτροφίες και ευκαιρίες φοιτητών. Όσο για τους δικούς μας, δίνονται «δάνεια» σε όσους έχουν ανάγκη και είναι πολύ δύσκολο να βρουν θέση στους κοιτώνες.

Παλαιότερα, λιγότεροι συμπατριώτες μας έρχονταν στη χώρα μας ως μετανάστες από τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία. Ακόμη και δεν τους επέτρεψαν να εγκατασταθούν σε ένα μέρος συνολικά, διασκορπίστηκαν σε όλη τη χώρα. Ήταν δικοί μας άνθρωποι, προσαρμόστηκαν γρήγορα στη χώρα. Είναι γνωστό ότι στην παρούσα κατάσταση, οι πρόσφυγες έχουν ουσιαστικά καταλάβει συνοικίες (της Κων/πολης) όπως το Fatih, το Esenyurt, το Bağcılar, το Sultangazi και το Küçükçekmece. Τόσο πολύ που οι πολίτες μας δεν μπορούν να επιβιώσουν σ’ αυτές τις περιοχές και αναγκάζονται να μετακινηθούν. Οι πρόσφυγες στήνουν τις δικές τους αγορές, κρεμούν τις ταμπέλες τους και εργάζονται χωρίς να πληρώνουν φόρους. Το ιστορικό παζάρι της Μάλτας, έχει μετατραπεί σε συριακό παζάρι, δεν υπάρχει ούτε έλεγχος ούτε τιμωρία.

Δεν είναι δυνατόν να διατηρήσουμε τη σημερινή κατάσταση ως προς τα συμφέροντα της χώρας και το μέλλον μας. Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Καισάρεια τους τελευταίους μήνες ρίχνουν φως στο μέλλον. Η κοινωνία είναι σαν μια βόμβα της οποίας η περόνη έχει τραβηχτεί, έτοιμη να εκραγεί. Στο πλαίσιο αυτό, το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότεροι από 120000 πρόσφυγες στην Καισάρεια, με πληθυσμό 1,5 εκατομμυρίου, δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Αποτέλεσμα

Παρά τα δικαιώματα που παρέχονται στους πρόσφυγες και τα δισεκατομμύρια που φέρονται να δαπανήθηκαν, η φτώχεια που βιώνει η πλειοψηφία του λαού μας είναι μια μεγάλη αντίφαση. Είναι αποδεκτό ότι αυτό αποτυπώθηκε και στις εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Είναι αδύνατο για τη χώρα να συνεχίσει να φιλοξενεί τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων. Ο επαναπατρισμός τους θα πρέπει να προγραμματιστεί το συντομότερο δυνατό. Θα πρέπει επίσης να τερματιστεί η δυνατότητα χορήγησης ιθαγένειας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειονότητα των Σύριων πηγαινοέρχονται στη χώρα τους κατά τη διάρκεια διακοπών και ειδικών περιστάσεων, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι ο επαναπατρισμός τους δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ, ο Σύριος πρόεδρος Άσαντ δήλωσε ότι οι περιουσίες όσων βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν διεκδικούν την περιουσία τους εντός 6 μηνών θα δημευθούν. Αυτή η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί και να αναληφθεί δράση χωρίς να χάνεται χρόνος. Σ’ αυτό το πλαίσιο, γίνεται σαφές ότι η πραγματική «ομαλοποίηση» θα πρέπει να είναι στις σχέσεις με τη Συρία. Έτσι θα σηκωθεί ένα μεγάλο βάρος από τους ώμους της χώρας. Στο τέλος όλων αυτών των ανούσιων/αχρείαστων συγκρούσεων, θα μείνουμε με τον πόνο των μαρτύρων μας που θυσιάσαμε για το τίποτα.

………………………………………………………………………………………….

(*) Ansar και Muhajir: Οι όροι Ansar και Muhajir αντιπροσωπεύουν δύο ομάδες μουσουλμάνων που εμφανίστηκαν σε σχέση με την περίοδο της Mεδίνα, του πρώιμου Ισλάμ. Ansar είναι οι μουσουλμάνοι που γεννήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν στη Μεδίνα, ενώ οι Muhajir, αντιπροσωπεύουν τους μουσουλμάνους που μετανάστευσαν από τη Μέκκα στη Μεδίνα. Αυτές οι δύο ομάδες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάδοση του Ισλάμ και στην ενίσχυση της κοινωνίας. Αυτή η μοναδική σχέση μεταξύ των Ansar και των Muhajir, έχει αφήσει βαθιά ίχνη στην ιστορία του Ισλάμ. Αυτός ο δεσμός δεν περιορίστηκε σε μια κατάσταση μοναδική για εκείνη την περίοδο, αλλά έχει διατηρήσει την αξία του ως σημαντικό σύμβολο του πνεύματος της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης στην ισλαμική κοινωνία σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου